Prejeli smo: Za razpolitizacijo sodnega postopka v zadevi Patria

12
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Izjava o razpolitizaciji sodnega postopka v zadevi Patria

Učitelji, člani Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS), se pridružujemo mnogim posameznikom in združenjem, ki pozivajo Vrhovno sodišče k razpolitizaciji sodnega postopka v zadevi Patria.

Učitelji se zavzemamo za pravno, pravično in etično družbo. Mlade uvajamo v demokratično družbo, katere bistveni del je pravna država, pri čemer je sodna oblast ločena od zakonodajne in izvršne. Ne moremo se znebiti vtisa, da je sodni proces zoper Janeza Janšo o zadevi Patria politično motiviran, ker sovpada z volitvami, sodba pa je izrečena na indicih in ne na dokazih. Ne moremo pristati na zlorabo sodnega sistema v politične namene, saj je to za demokracijo nedopustno, ugled države pa je zaradi tega resno načet.

Volitve, ki so pred vrati, imajo že pečat nedemokratičnosti, zato pozivamo Vrhovno sodišče, naj se odzove na pozive stroke in javnosti ter takoj ustrezno ukrepa o zadevi Janez Janša, da bo v času volitev na prostosti. Sodimo, da je za ugled države in legitimnost volitev to nujni pogoj, sodni postopki pa naj tečejo v normalnih procesih, ne kontaminirano s političnimi interesi.

Učitelji, ki smo soodgovorni za vzgojo in izobraževanje mladih, opozarjamo na krivico, ki se je zgodila Janezu Janši in se čutimo dolžni, da se nanjo javno odzovemo, saj kot temeljne vrednote demokracije zagovarjamo svobodo, spoštovanje, pravičnost in zakonitost.

Predsednik strokovnega sveta DKPS
mag. Albin Vrabič

Predsednica DKPS
Marija Žabjek

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. Žalostno, da so potrebni takšni pozivi do pravosodja, ki bi moralo biti drugim vzor s svojo nepristranskostjo in občutku za pravičnost v sodnem postopku in pri sodnih odločitvah.

 2. Še bolj žalostno pa je, da vsi taki pozivi, (ki jih ni malo) nič ne pomagajo, naše krivosodje stoji neomajano za svojimi okopi !!!

 3. Zdaj po volitvah je čas, da vsi demokratično razmišljujoči in delujoči ljudje stopimo skupaj in obsodimo politični motiviran proces JJ. Tudi tisti, ki ne maramo JJ ali ki ga imamo kot največjega krivca za uničenje desnice v Sloveniji.

  Ne morem se znebiti vtisa, da se igra v Sloveniji enako umazana igra kot s Haiderjem, ko so se naši skrajneži napadali z njim, samo za to, da so si rajtinge doma eden drugemu višali.

  Tukaj je JJ močno izgubil in normalen vodja stranke bi z osebno odgovornostjo odstopil. Pri nas pa se zgodi, da najprej JJ močno napade Veber iz SD, potem še sodišča z novimi cenenimi ovadbami (Trenta) ob vsem tem, da niti enega tajkuna in LDS politika niso zaprli zaradi hudih zlorab, da ne rečem, da niso zaprli Ropa, Pavčka in šefa tiste vojaške firme v Ravnah, ki so koruptivno ravnali pri nakupu Krpanov.
  Sedaj pa so še aktivirali Peinkircherja, ki je še ostreje napadel JJ, tako da bo SDS in vsa desnica ja skupaj ostala in branila JJ. Da ne bi prišlo do demokratične razprave na “desnici”, katere rezultati kaejo totalno neuspešnost oz. pravo Kučanovo žlahtnost. Dovoljene so desne ideje, nikakor pa ne niti eno desno dejanje v Sloveniji.

  • Zakaj “levica” oz. skrajneži, rdeči socialisti potrebujejo JJ v zaporu? Zato ker bodo morali iti v reforme, ki bodo zelo boleče. Tako mečejo svoji napumpani in fanatično ideločški raji v oči pesek “IGER”, medtem, ko ji bodo jemali “KRUHA”.

  • pavel: “… Sedaj pa so še aktivirali Peinkircherja, ki je še ostreje napadel JJ, tako da bo SDS in vsa desnica ja skupaj ostala in branila JJ.”
   ====

   … in sedaj je(bo) JJ celo kriv, da ga njegovi sovražniki napadajo in SDS (vsa desnica) bo kriva, da se bodo(se) branili.

 4. ironično pri vsem skupaj je to, da se primer patria politizira ravno s takimi pozivi. ta povsem subjektiven vtis, da je primer patria politično motiviran dejansko pomeni politizacijo vrpašanja, ki bi moralo ostati predvsem pravno.

  k tej politizaciji primera pa je dejansko prispeval ravno janša sam, ki je sam napovedal in seveda to tudi uresničil, da se bo kot obtoženec in obsojenec branil tudi s političnimi sredstvi. v tem je ključ politizacije primera patrija. 🙂 glede tega dvomov ni.

  ker v nasprotnem primeru, bi lahko kot politično motiviran proces zagovarjali vsak proces, v katerem bi bil udeležen nekdo, ki se tako ali drugale s politiko ukvarja. to pa ne bi imelo nobenega smisla.

  z drugmimi besedami, pravno nepravilna odločitev sodišča ni avtomatično tudi politično motivirana zgolj zato, ker se to nekomu zdi. 🙂

  in nenazadnje človek ne izpade resno in kredibilno, če obsoja nekaj, kar potem počne tudi sam, torej obsoja politično motiviranost, ki se jo tudi sam poslužuje. 🙂

  tako da v tem primeru so lahko kredibilni le tisti diskurzi in kritike, ki so izključno pravne, strokovne narave, npr. tipični tak diskurz je kritika matevža krivica, za katero se zagotovo ne skriva niti pol političnega motiva. večino ostalega pa poganjajo ozki politično ideološki motivi, ki dejansko k zagotvljanju pravne države in stopnje demokracije ne prispevajo ničesar, ravno obratno, pravni državi in demokraciji celo škodijo.

  sicer pa so volitve že za nami, tako da bi lahko ta poziv vsaj ustrezno spremenili in ažurirali, če se ga že objavlja s tako zamudo. 🙂

 5. Ne vem, zakaj je to objavljeno šele danes. Saj je očitno izjava dana pred volitvami.

  A bo Aleš Maver zdaj kaj problematiziral takšno “kontraproduktivno” izrekanje v imenu katoliškega učiteljstva? Bo hud na Janeza Janšo, ker je “naročil” to izjavo brez premisleka, da mu utegne škodit? 🙂

  Bo huda N.Si in bomo tu prebrali konkretno Naceta Polajnarja, da si katolištvo in nemara tudi pedagoški stan še dodatno krnita svoj moralni ugled?

  Jejhata, jejhata, kakšni časi. Kajne? Včeraj “brez potrebe” nastopajo slovenski škofje, danes še katoliški pedagogi! Kdaj bo že tega konec in bojo Janšo v miru pustili na Dobu? 🙂

  p.s. naslednji slovar Slovenskega knjižnjega jezika te dni pridobiva 2 nova pojma: tepihovanje in razpolitizacija. 🙂

  • Ja, saj to se dogaja v norišnicah. Človek nima več besed, s katerimi bi se odzval. To pelje v državljansko vojno.

 6. Primer Patria ni ne politično niti pravno vprašanje. Ta primer je kriminalno dejanje “ozadja”, ki ima edinega sovražnika Janeza Janšo. Ker se je volitvah konec leta 2008 obetala nova zmaga SDS, je bilo potrebno najti način, kako stranko kriminalizirati in ji onemogočiti zmago. Tako se je začela ta afera, ki se vleče od takrat. Podkupljen je bil finski novinar, ki je objavil zloglasno črko “J” in zatrdil, da je črka J Janez Janša, kar seveda ni bilo res, saj je bil to državljan druge države.
  Ves nadaljnji potek te afere je čisti kriminal, ki so si ga privoščili slovenska zakonodajna, izvršilna oblast in pravosodje. Torej Slovenija ni pravna država, saj tri najvišje veje oblasti delujejo kriminalno. Ker je kriminal v Sloveniji s to afero uzakonjen, je Slovenija kriminalna država in si državni organi tudi ne zaslužijo spoštovanja. V dokaz navajam ankete, ki ocenjujejo delovanje parlamenta, vlade in sodstva. Vsi okrog 20% ali manj! Vse kar pišete komentatorji in kolumnist je prazno besedičenje.

 7. Ker mi pod nekim drugim člankom še kontrolirate moje misli, bom poskusil tule. Odklanjam neprisebne komentarje nekih pragmatičnih t.i. desničarjev, ki so trenutno v izrazitem sozvočju z žlahtno NSi ali SLS, ki neskrupulozno napadajo SDS brez vsakršnih argumentov. Le na kakšen zloben način lahko JJ vpliva na primer na sosedovega Janeza, da ne bo volil NSi, ampak SDS? Res bi rad poznal to, predvidevam, da murgeljsko finto, tov. Pavel.

 8. Ne vem, kaj imate od tega, da pleteničite o “razpolitizaciji” – to ni to.
  Janez Janša sedi na osnovi “miselnega delikta”, ki je bil sproduciran v glavah vrhovnih tožilstva in sodstva in na osnovi tega je bil obsojen.
  ( V SFRJ je veljel 133. člen kz. ki je omogočal obsodbo človeka, ki je bil zaradi izrečenih besed – verbalnega delikta obsojen)
  Moram priznati, da je pravna stroka v RS naredila neverjeten napredek in omogoča obsodbo na osnovi “miselnega delikta”, kjer obdolženec sploh ne sodeluje. Čestitam vsem, ki so sodelovali pri pripravi take zakonodaje – verjetno tudi ustavni pravniki.

  Posledica tega pa je ob bogati podpori topoumnih udeležencev usmerjenega izobraževanja, ki jim je bila s pomočjo šolanja odvzeta sposobnost objektivnega razmišljanja, uničevanje Človeka in nadaljevanje okupacije Sovenije.

 9. Tako je če je 80 procentov slovencev obiskovalo kumrovško komunistično šolo in džerzinski v rusiji.OPRANI MOŽGANI.

Comments are closed.