Prejeli smo: Včeraj grožnje, danes razbit avtomobil.

10
381

znpRazbita stekla na avtomobilu novinarja Financ so jasen znak, da je vrag vzel šalo. Pred nekaj dnevi so neznanci javno grozili s ponovitvijo pariškega pokola nad novinarji Demokracije in Reporterja. Novinarju Gašperju Blažiču pa so celo grozili, da ga bodo nataknili na kol. Poskus umora novinarja Mira Petka pa bo tolikih letih ostaja nepojasnjen.

Kaj je skupna točka napadov in groženj? Gre za novinarje, ki se dotikajo nedotakljivih. Baronov, ki jih poznamo, a si jih velikokrat ne upamo niti omenjati z imeni in priimki.

Tokrat so razbili avto Karlu Lipniku, novinarju dnevnika Finance. Časnik Finance velikokrat v javnem interesu dreza v tabu teme, razkriva korupcijo in opozarja na škodljive politične naveze v gospodarstvu. To nekaterim politikom in poslovnežem ni pogodu, zato so že večkrat poskušali vplivati na urednike.

Skupna točka napadov in groženj je tudi, da pravosodni sistem nikoli ne odkrije storilcev. Tudi v tem primeru si upamo napovedati, da bo enako. Pa čeprav bi tokrat policija morala imeti lahko delo, saj lahko motiv in osumljence zelo hitro najdejo, če bodo le natančno preučili pisanje Financ.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsoja napad na novinarja in pričakuje, da se bo slovensko pravosodje zganilo in zaščitilo v ustavi zagotovljeno svobodo medijev.

Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP)

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Seveda bo sedaj gospod Miro Cerar nosil priponko: “Jaz sem dnevnik Finance!” Prav tako kot gospod Stanislav Zore.

 2. Prvi odstavek prispevka mi pove vse, ne rabim brat naprej.
  Vso bedo sistema, tranzicije in bedo tisočih usod, z mojo vred.

 3. Ali bodo še naprej lagali o desnem ekstremizmu, zadaj pa spodbujali levega, kar se je dogajalo tudi v Mariboru.

 4. Ja, v čem je tu problem? Desni intelektualci naj pač ugotovijo, da je tak napad sicer obsojanja vreden, ampak da je glavni problem v tem, da si časopis Finance očitno jemlje preveč svobode pri svojem izražanju in bo jo morali pač to svobodo malo omejiti. Ker mnenje drugih je pač teba spoštovati, a veste? Skratka, bodimo civilizirani in ne dregajmo v tisto, kar drugih moti, a ne?

 5. Ne berem tako pozorno K. Lipnika, da bi razumel zakaj gre. Prej se zdi da gre za splošni “upor” Financam, ker podpirajo privatizacijo. Nekdo na levici je nekje rekel “nihče se ne sme dotaknit Financ” in potem takole poči.
  Hvalabogu nimajo jajc za kaj resnega.

  • > Hvalabogu nimajo jajc za kaj resnega.

   Liberalci vseh variant smo zelo občutljivi na novinarsko svobodo, tako da bi se izsleditev političnega naročnika za napad na novinarja slabo končala zanj…

   • Glej, novico, da je neznanec novinarju iz neznanega razloga razbil šipo, malo težje komentiram. “Senzorji” se zbudijo, a je premalo za odločitev za katero konkretno reakcijo. 🙂

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite