Prejeli smo: Ustavimo cenzuro! Čas je za državljansko nepokorščino

15

Na nacionalni RTV Slovenija vlada cenzura. Poleg samocenzure, do katere prihaja vsak dan, se cenzura dogaja tudi v obliki neobjavljanja določenih novic. Nedavno so mnogi opazili, da so s spleta umaknili dokumentarni film Slovenski plebiscit avtorja Jožeta Možine. Nadomestili so ga z govorom politika Janka Vebra, v katerem je napadal opozicijo in “brutalni kapitalizem”. Danes zjutraj je sicer bil spet dostopen, a na drugem naslovu, kar znižuje gledanost. Na zamenjavo zgodovinskega dokumentarca s političnim govorom je še včeraj zjutraj spominjalo okence ob posnetku oddaje, ki so ga bili pozabili izbrisati.

Enakega prijema so se včeraj poslužili pri dokumentarnem filmu (kliknite za ogled filma) o zgodovini jugoslovanske vojske v času komunizma (JLA). Filmu so pol dneva menjevali spletne naslove. Potem pa so ga v celoti umaknili. Cenzurirali. Po protestih mnogih državljanov in Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) se je posnetek spet pojavil na novem naslovu. A tokrat za minuto krajši. Brez uradnega pojasnila.

Avtor filma je dr. Valentin Areh, diplomirani zgodovinar in magister sociologije, ki je vrsto let poročal z vojnih žarišč, tudi iz časov vojne na Hrvaškem in v Bosni. Areh je jugoslovansko vojsko poznal iz prve roke, saj je bil v zadnji slovenski generaciji vpoklican v JLA in služil v času srbske vstaje v Kninu. Po začetku vojne pa je JLA spoznal še po njenih vojaških akcijah na Hrvaškem in v Bosni. Areh je pionir slovenskega vojnega dopisništva, ki je bil v Afganistanu kot del ekipe Associated Press nagrajen z najvišjim priznanjem Award for Excellence.

Čas je, da se državljani v imenu svobode in demokracije upremo cenzuri na televiziji. Pozivamo državljane, da organizirajo množični bojkot plačevanja obvezne naročnine. Samo še z državljansko nepokorščino lahko dosežemo, da bo postala RTVS pluralna.

Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP)

15 KOMENTARJI

 1. RTV se spreobrne, ko se v jamo zvrne.

  Za ukinitev plačevanja RTV prispevka! Kot komercialna TV pa potem lahko prosto oblikujejo svojo uredniško politiko.

  Čisto, enostavno, poceni!

 2. Povezava na pojasnilo RTVSLO

  No, sedaj pa naj novinarji preverijo, če to drži, torej, ali je šlo res za zaplete povezane z avtorskimi pravicami, ali ne. Če to drži, potem pričakujem, da se bojo pri ZNP za neutemeljen obtožbe opravičili. Če to ne drži, potem pričakujem, da bo vodstvo RTVSLO odstopilo.

  Ampak seveda so to scenariji, ki se v Slo ne dogajajo, ker resnica nikogar ne zanima. Edino kar šteje so politično ideološke manipulacije. Če vodstvo RTVSLO v tem primeru govori resnico, se bojo pri ZNP pač potuhnili, kvečjemu nadaljevali z insinuacijami, da vodstvo RTVSLO zavaja in pač s tem dosegli svoje. Če bodstvo RTVSLO v tem primeru laže, bo zgodba podobna. Se bojo pač potuhnili oz. našli kakšen drug izgovor. Zgodilo se pa v obeh primerih ne bo nič. Takle mamo. Na obeh straneh “isto sranje, samo drugo pakovanje”. 🙂

  • jesus: “Povezava na pojasnilo RTVSLO”
   ====================

   … in zopet takoj cenzura, spodaj so komentarji onemogočeni. 🙂

   • Vsa sporočila za javnost, ki jih objavljajo na portalu, nimajo možnosti komentiranja. Zakaj bi torej delali v tem primeru izjemo? 🙂

    • jesus: “Vsa sporočila za javnost, ki jih objavljajo na portalu, nimajo možnosti komentiranja …”
     =========================

     Saj to je v bistvu cenzura. Ker ne želijo odzivov, želijo imeti zadnjo in edino besedo, preprečijo komentiranje.

     In, tudi tole spodaj je v bistvu izjava za javnost (za koga drugega pa?) pa so dovolili komentirati:

     http://www.rtvslo.si/slovenija/vodstvo-rtv-ja-o-peticiji-za-neplacevanje-narocnine-izkrivljeno-prikazovanje-dejstev/392119#comments

     • Možnost komentiranja ni nekaj, do česar naj bi bralci imeli pravico. To je stvar uredniške politike.

      Na portalu RTVSLO obstaja posebna rubrika “sporočila za javnost”, v kateri so objavili tudi to pojasnilo. Vsa sporočila v tej rubriki so brez komentiranja. To, kar ti tukaj linkaš, ni bilo objavljeno pod to rubriko, ampak pod rubriko novice in pod-rubriko Slovenija, zato tudi ima možnost komentiranja, kot praviloma vsi prispevki pod to rubriko.

     • jesus: “Možnost komentiranja ni nekaj, do česar naj bi bralci imeli pravico. To je stvar uredniške politike.”
      =======================

      Seveda je, ampak glede na to, da se pa drugje dovoli komentiranje se to lahko gleda kot cenzuro.
      Tako so npr. preprečevali tudi komentiranje pod članki o migrantih.

      Mladina in Dnevnik pa sta popolnoma vse spremenila v “izjave za javnost”.

 3. “Seveda je, ampak glede na to, da se pa drugje dovoli komentiranje se to lahko gleda kot cenzuro.”

  Če te je volja, pač lahko gledaš kot na cenzuro, ampak štos je, da “cenzurirajo” vse enako. Pod isto rubriko se je znašla tudi tale zadeva. Tudi cenzura? 🙂

  “Tako so npr. preprečevali tudi komentiranje pod članki o migrantih.”

  Ne. Gre za to, da ko hkrati objavijo več različnih člankov, ki so na isto temo, potem se velikokrat odločijo, da se dopusti komentiranje zgolj pod enim člankom, ostali članki na isto temo so pa zaklenjeni. To je se zgodilo že večkrat in glede različnih tem. Zakaj to počnejo ne bi vedel, predvidevam pa da zato, da je moderiranje komentarjev lažje.

  “Mladina in Dnevnik pa sta popolnoma vse spremenila v “izjave za javnost”.”

  Saj pravim, da je to stvar uredniške politike.

  • jesus: “Če te je volja, pač lahko gledaš kot na cenzuro,…”
   ==================

   Ja me je volja, ampak zakaj si se pa potem sploh oglasil v zvezi s tem.

   jesus: “Ne. Gre za to, da ko hkrati objavijo več različnih člankov, ki so na isto temo, potem se velikokrat odločijo, da se dopusti komentiranje zgolj pod enim člankom, ostali članki na isto temo so pa zaklenjeni.”
   ==================

   Lari fari. Od začetka so enostavno preprečili vsako komentiranje, šele naknadno, po protestih na družbenih omrežjih, so se izmotali ven tako, da so naredili tako kot tu zgoraj omenjaš. Šele pod pritiskom. Prvi članki so bili brez komentarjev, tudi brez preusmerjenih komentarjev.
   Je pa preusmerjanje komentiranja več različnih dogodkov pod en sam članek itak butasto zaradi nepreglednosti.
   Podobno se tudi sedaj ven vlečejo v zvezi s to zadnjo cenzuro.

 4. Kakšne bitke za oslovo senco! Na koncu se bo zagotovo izkazalo, da je film umaknil kak “naš” ali kak ZL ali SD džihadist (samo tem trem množicam zelo koristi napačna, non-stop histerija).
  Saj ima SDS v RTV veliko moč. Končno imamo vsi moč, da na referendumu glasujemo proti prisilnemu plačevanju RTV.
  Državna TV je komunistična TV, ne glede na barvo vlade.

 5. Areh ima dober CV. Tega nisem vedel.
  Sicer pa: a obstaja kakšna civilna družba v Sloveniji, ki ni podaljšana roka političnih strank ali vlade? Le ta bi morala startati referendum o koncu plačevanja davka za državno RTV. Ne rabimo je. Vse kar je državno,je komunistično, je mafijsko. Država je zadnjih 200 let največji hegemon. Stavim, da večina”desničarjev”tega trga TV in R ne podpira,ampak podpirajo romantično Državo.

Comments are closed.