Prejeli smo: Stališče SŠK do predloga razpisa posvetovalnega referenduma o postopkih denacionalizacije

9

sskNa Slovenski škofovski konferenci smo prepričani, da ima pobuda Zavezništva socialno-liberalnih demokratov za razpis posvetovalnega referenduma o postopkih denacionalizacije namen zlorabiti proces denacionalizacije za pridobivanje kratkoročnih političnih koristi. Poleg tega je škodljiva za javne finance, ker posvetovalni referendum v fazi zaključka denacionalizacije ne more imeti pravnih učinkov, bo pa zaradi stroškov izvedbe za več milijonov evrov prikrajšal državni proračun. Prav tako pobudo za razpis posvetovalnega referenduma razumemo kot sredstvo za širjenje neresničnih informacij glede oškodovanja bank v državni lasti ter posrednega spodbujanja nestrpnosti do Cerkve in katoličanov v Sloveniji. Glede odškodnin za prepočasno denacionalizacijo menimo, da so te zakonite in tudi moralno upravičene. Nenazadnje je Cerkev priznana družbenokoristna organizacija, saj uporablja svoja sredstva v dobrodelne in vzgojno izobraževalne namene, za obnovo njene sakralne kulturne dediščine in za izvajanje verske dejavnosti.

dr. Tadej Strehovec
Tiskovni predstavnik SŠK

9 KOMENTARJI

 1. Ja, če bi imela Cerkev enaka merila pri referendumih, ki jih je sama podpirala, potem bi lahko v tem primeru človek lahko prepoznal kaj več kot hinavščino.

  Je pa ideja o referendumu itak prepozna. To bi morali izpeljati pred procesom decionalizacije, ker veliko premoženja je v naravi bilo že vrnjenega, tako da spreminjati pravila v tej fazi ni pravno higienično.

  • Če je kdo hinavec, si to ti jesus.

   Referendum tukaj krši človekoveo pravico do zasebne lastnine in svobode vere.

   Referendumi, katerim si ti nasprotoval niso kršili nobene človekove pravice.

  • Si pa ravno pokazal, da gre zgolj za pritlehno maščevanje, ker ste demokratično izgubili na referendumu.

 2. > Nenazadnje je Cerkev priznana družbenokoristna
  > organizacija, saj uporablja svoja sredstva v
  > dobrodelne in vzgojno izobraževalne namene,
  > za obnovo njene sakralne kulturne dediščine
  > in za izvajanje verske dejavnosti.

  Že nekaj časa me zanima, a nisem vedel, kje bi lahko kulturno vprašal. Nisem vernik, a me res zanima, za kaj Cerkev porabi denar. Priznati morate, da gre za res velike vsote. Zlasti pri zadnjih aferah z mariborsko nadškofijo in povezanimi pravnimi osebami je šlo za milijardne zneske. Zato me iskreno zanima, za kaj Cerkev potrebuje toliko denarja. Ne dvomim, da bom pri večini postavk tudi sam prikimal. A morda se mi ne bo zdel logičen način zbiranja denarja. Kolikor vem, je Cerkvi že nekaj stoletij bolj odgovarjalo, da jo vzdržuje država. Seveda če ta ni komunistična in ji ne obljublja finančne podpore s figo v žepu.

  • Milijardne zneske, ki jih je porabila Cerkev (Mariborska nadškofija)? Ali je šlo za večmilijonske izgube, ki so nastali Zvonovom oziroma njegovim upnikom?

  • VB, lahko zapakiramo v manjši ali večji paket. Se čutimo odgovorni samo za svoje obnašanje ali tudi za ženino. Priznamo samo neposredno podpisane milijone ali dobri dve milijardi, kolikor v današnjem denarju nanese takratnih milijarda in osemsto. Ne, seveda ni vse greh “mojega sorodnika” (maminim se po domače reče Krašovčevi, čeprav se ne pišejo tako). A vse skupaj je nastalo iz odnosa RKC do upravljanja z denacionaliziranim premoženjem.

   Strinjam se, da je bančna luknja ogromna. In da je večinoma deljena levo-desna odgovornost zanjo. Takratnih vodilnih politikov. Ki smo si jih po neumnosti izbrali. Isti tajkuni so se znali prikupiti tako levici kot desnici. A pri teh dveh milijardah odgovornost ni deljena. Velika zabloda je razmišljanje, da jih bo moč nekomu drugemu podtakniti v gnezdo. Ta denar si je Alenka pred časom sicer sposodila. A si ga je samo sposodila. Treba ga bo vrniti. Iz davkov in odprodaje državnega premoženja. Neumno je verjeti, da bodo pri teh davkih enako obremenjeni vsi. Vse slabo se vrne. Od povojnih pobojev do denarja. Tako da se bolj smiselno orientirati, kako toliko denarja v Sloveniji ustvariti. Kot, kako si oprati ime, ker je nekdo v vašem/mojem imenu toliko denarja neodgovorno prekladal.

Comments are closed.