Prejeli smo: Spoštovano vodstvo Mestne občine Ljubljana!

4

Zoran JankovićHvalite se, kako je Ljubljana najlepše mesto, najbolj zeleno, najbolj … In v resnici je marsikaj (bolj ali manj) tudi res!

Nisem pa vedela, da je Ljubljana najmanj slovensko mesto; saj če se po silvestrskem odštevanju v pričakovanju novega leta na osrednjem ljubljanskem prizorišču (na Kongresnem trgu) na zaslonu pojavi voščilo v angleškem jeziku, je to povsem nedopustno!!!

Morda bi še razumela, če bi se, zaradi prisotnosti kar nekaj turistov, izmenjaval napis v več jezikih, a najprej v slovenščini; tako pa je bil kar nekaj časa viden le napis voščila v angleščini, kar je za osrednje praznovanje v glavnem mestu Slovenije v resnici nesprejemljivo!

Če se mi ne bomo spoštovali, nas ne bo nihče! In če mi ne bomo pokazali in izpostavili svojih lepot (kamor sodi tudi naš lepi jezik), jih nihče ne bo poznal!

Konec koncev smo enakovredna članica Evropske zveze in je slovenščina posledično eden od uradnih jezikov. Prosim, da to vedno in dosledno upoštevate tudi v vodstvu slovenske prestolnice!!!

Marija Burnik, Ljubljana

Pripis: prispevek o silvestrovanju v Ljubljani v Dnevniku, 1.1.2017 z začetkom na 9 minuti in 20 sekundi.

4 KOMENTARJI

 1. To je ogledalo vodstva Ljubljane, ki spoštuje vse drugo prej kot pa slovensko kulturo.

  Zato v Ljubljani redkokdaj začutiš, kakšna je slovenska kulturna duša. Pa bi bilo to zanimivo tudi za turiste, ki radi okusijo pristnost kultur dežel, ki so jih prišli raziskovat in občudovat.

  Sliši se vse druga, le slovenska glasba, pesem in noša je v getu.

 2. Poleg tega rajši dajejo tujim glasbenikom ogromna preplačila za njihove nastope, domače pa ignorirajo ali pa jim dajo le miloščino.

 3. Tudi turistični simbol Slovenije, ki ima le angleški napis – I feel Slovenia, ni primeren, ker nima identitetnega znaka Slovenije ( tudi jezika ne), da bi jo turisti lahko po njem začutili.
  Slovenijo bi turisti odlično začutili, če bi pod napisom bila čez vso prazno površino slika Bleda z jezerom , otočkom s cerkvico in blejskim gradom, ki je po svetovnih turističnih anketah, eden najlepših krajev sveta.

  Zakaj se njegove lepote bojimo?! Tudi blejski župan, kateremu sem v zadnjih dveh letih že dvakrat predlagal pisno, naj postavi pano ob hitri cesti, ki vodi mimo Bleda, da bo vabil turiste naj obiščejo enega najlepših krajev sveta. Pa se nič ne zgodi.

Comments are closed.