Prejeli smo: Sodstvo, rak rana slovenske družbe

4

sturm_eu2008Prof. dr. Lovro Šturm je v svoji študiji ugotovil, da so slovenska sodišča v zadnjih 15 letih v različnih sestavah in senatih najmanj 613-krat kršila človekove pravice, kar izhaja iz odločitev slovenskega ustavnega sodišča. Kršitev je še precej več, a zaradi različnih razlogov vseh podatkov raziskovalci še nimajo. Grozljiv je tudi podatek, da so slovenska sodišča v skoraj 300 primerih izgubila proces pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP) zaradi očitnih kršitev človekovih pravic. Slovenija je po tej statistiki glede na število prebivalcev na neslavnem tretjem mestu med vsemi državami Sveta Evrope – slabši sta le Turčija in Rusija. Študija Svetovnega ekonomskega foruma je ugotovila, da je Slovenija na 91. mestu po zagotavljanju pravne države, študija Svetovne banke pa, da so slovenska sodišča in celotno pravosodje na 122. mestu glede učinkovitosti reševanja sodnih sporov. Tudi varuhinja človekovih pravic ugotavlja, da so pritožbe zoper delovanje pravosodnih organov, ki pridejo pred njen urad, v 7,4-odstotnem deležu upravičene. Nabor teh podatkov jasno kaže, da pri kritičnem presojanju pravosodja ne gre le za primer Janeza Janše in drugih obsojenih v zadevi Patria, temveč da je slovenska tretja veja oblasti tudi v demokraciji velik kršitelj človekovih pravic. Primer Patria je vrh ledene gore in je bil sprožilec, ki je pripeljal do tega, da smo v Odboru 2014 sistematično odprli to rakavo rano slovenske družbe.

Več: Odbor 2014

4 KOMENTARJI

  1. Grozljive številke in grozljivo stanje, ki jih pravosodje, pravosodni minister, vlada, parlament in levi mediji ignorirajo.

    Odbor je vest slovenske družbe!

  2. Še Vedno je aktualno tudi mnenje sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice prof. dr. Boštjana M. Zupančiča povedano v oddaji 20 let parlamentarizma na RTV SLO, TV2 26.12.2012, ob 10.10h : »Slovenija je obglavljena kura. »Slovenija nima elite. Komunizem je težil, da elite izreže. Genialni primitivci iz gozda ( Marinko..) so težili, da pravo odmre. Pravo je bilo pastorka univerze. Slovenija nima vodstva, nimamo nekoga, ki bi mu sledili, nimamo nekoga, ki bi ga spoštovali. Slovenija je že dolgo obglavljena kura.
    Po 50 letih komunističnega sekanja, Slovenija nima pravega vodstva, ki bi ga ljudje spoštovali. Slovenija ni sposobna sprejeti nekoga, neko stranko kot vodstvo, kar je povzročil komunizem. Bistvo pravne države je, da na hiter, učinkovit, legitimen način vzpostavlja stabilnost. Problem slovenske pravne države je personalna sestava profesije in sodstva. Islandci gradijo nov zapor, ker se jim je zbudil imunski sistem- morala.
    Moralne norme se asimilirajo ali ne. Predvsem v tranzicijskih državah se ne ponotranjijo moralne norme. Kaj je prav in kaj ne, asimiliramo v otroštvu, zakoni nič ne pomagajo!«

  3. Ej, Mihič, ravno Zupančiča, ki ni imel kohones, da bi se pravilno odločil v zadevi Kononov, ti je treba tu lepiti. Kadar kdo ne razume pojma kredibilnost in živi v virtualni resničnosti, potem koplje po na videz pozitivnih izjavah nekih medijsko napihnjenih “avtoritet” in jih objavlja. Nemara je sta tudi kakšna odzadna teta ali stric kaj rekla na to temo?!

Comments are closed.