Prejeli smo: Sodišča, arena za obračunava​nje s političnim​i nasprotnik​i

0
Foto: slovenskapomlad.si.
Foto: slovenskapomlad.si.

Pokojni novinar in publicist Viktor Blažič, žrtev montiranega procesa, je maja lani v predgovoru knjige “25 let pozneje” ugotavljal, da se razmere v Sloveniji na političnem področju od procesa proti četverici niso kaj bistveno spremenile. V kolumni iz avgusta 2012 je odprl bistveno vprašanje današnje politične stvarnosti: “Je Komunistična partija Slovenije v prelomnem letu 1990 v resnici sestopila z oblasti, kakor je naznanila?”. Prepričan je bil, da je partija samo prestopila v ilegalo. Njen sestop z oblasti je bil zgolj formalno dejanje, v bistvu nova zvijača, kar je dejansko pomenilo samo to, da se je prilagodila novemu, pluralističnemu (parlamentarnemu) modelu politične oblasti, ne da bi se dejansko odpovedala modelu enopartijske oblasti. Ta vzporedna oblast je bila s svojimi podedovanimi veščinami, pridobljenimi v totalitarnih enopartijskih časih, sposobna uprizoriti celo vrsto zarotniških afer, katerih namen je bil spodkopati upravno moč legalnih vlad, zlasti tistih, ki so si prizadevale delovati v duhu na novo uvedenih demokratičnih pravil pri upravljanju države in ki bi lahko s svojimi uspehi dokončno utrdile demokracijo na oblasti.

Viktor Blažič, ki je na svoji koži občutil vso krutost komunističnega režima, se je zavedal, da nekdanji oblastniki vlečejo niti iz ozadja tudi v pravosodnem sistemu. Sodišča v Sloveniji so bila in žal ostajajo arena za obračunavanje s političnimi nasprotniki iz vrst opozicije. Montirani proces Patria je kronski dokaz sprege nekdanjih komunističnih veljakov z organi pregona in vrhovi sodstva. Obračun z “razrednim sovražnikom”, za izločitev političnega tekmeca iz politike in volilnega boja, je postal mantra neokumunističnih politikov skritih za “novimi obrazi” in “žlahtnimi konservativci”.

Odbor 2014 s shodi želi spodbuditi sodnice in sodnike, tožilke in tožilce, da odgovorno opravljajo svoje delo, hkrati pa tudi, da se sami kritično opredelijo do kolegic in kolegov, ki delajo krivice ter mečejo senco na celoten njihov ceh. Zato Odbor 2014 vse, ki si želite živeti v pravni in demokratični državi, v državi, ki bo premogla zahodnoevropsko demokratično politično kulturo, vabimo, da se nam danes ob 17.00 pridružite, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami tudi: dr. Alojz Snoj, Peter Peterka in Miro Petek.

Odbor 2014