Prejeli smo: Slovenska mafija med najbolj sofisticiranimi 2. del

20

TES6 reaktor dimOdprto pismo novinarjem RTVSLO – 2.del

Kje je državno pravobranilstvo in KPK?

Zgodba TEŠ6 ima mnogo razsežnosti. O načrtih v zvezi z indonezijskim premogom tukaj ne bom pisal, čeprav si to zasluži, kot tudi ne pišem o trasi 3.R.osi, ki je vseskozi pod udarom zahtev iz Šaleške doline, ki jim mediji (Delo – Brane Pianno) velikodušno asistirajo in traso F3b uporabljajo za obračun z Janezom Janšo, ne pa za razčiščevanje problema. Kajti Zvonko Černač je umestil traso na začetno pozicijo, to je na relacijo Arja vas Velenje, ki je izpričano najcenejša in strokovno najboljša varianta. O tem bi kolegi iz Braslovč lahko povedali kaj več.

Zato je politiziranje novinarja in Srečka Meha o oranžnem cunamiju in vse strankarski kontaminaciji povsem deplasirano in neokusen slepilni manever, da se zakrije rjavo – črni scenarij, ki ga vodi v Šaleški dolini daleč najmočnejša stranka, v skoraj celoti rdeči barvi. Gre za ljudi, ki danes volivcem pridigajo o očiščenju in pomlajenju (Lukšičevi nacional-socialisti), ki so v projekt TEŠ6 najbolj pogreznjeni. Kako jim kljub vsemu temu vseeno uspeva biti na vrhu popularnosti, je samo po sebi nerazumljivo. Razumljivo je le v kontekstu velike prizanesljivosti medijev, tako do vlade, kot do koncepta butalske iznajdljivosti, ki jo strankin prvak Lukšič po krjavljevsko popularizira na TV ekranih.

Vlada je še poleti na izredni seji DZ na temo TEŠ6 zatrjevala, da bo za razčiščenje enigme TEŠ6 aktivirala državno pravobranilstvo. Tresla se je vlada Alenke Bratušek, rodila se je miš Igorja Lukšiča. Za pomiritev javnosti in ustvarjanje videza kako se vendarle nekaj premika. Enako pa z velikim pompom in nikakršnim rezultatom delujejo ostale institucije.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je dala lani februarja prvo vmesno poročilo, očitno pa se je tudi njej zadeva zatalnila v grlu. Kljub temu, da Goran Klemenčič govori, da je korupcija sistemska. Kadar je konkretna pa se mu zatakne. NPU in tožilstvo tudi ne storijo nič. Vsi računajo na pozabljivost in nevednost naroda. Zato ne pozabimo: TEŠ6 je lakmusov papir nedelovanja te države na številnih področjih!

Sicer pa imajo gospodje z rdeče – črnimi ovratniki prav: tako se gradi moderna mafijska država, v kateri sistemska korupcija ne bo del problema, ampak del rešitve. To je za nekatere že od nekdaj. Skoraj že lahko razglasimo konec zgodovine – po svojih ljudskih predstavnikih smo prispeli na cilj v brezrazredno družbo. In iznašli smo nov tip energenta, domač uvoženi premog. To zveni skoraj kot znanstveno fantastični perpetum mobile. Kar v resnici za nekatere tudi je, saj bodo provizije izbrancem nacional socialističnega interesa kapljale vsak mesec same od sebe. Upajo na vsaj 40 let, ali kot je lani na prireditvi “Potopljene vasi” rekel direktor PV Milan Medved – če bo potrebno, bomo vasi potapljali tudi dlje, čez leto 2054.

Nujnost spremembe zakona o Računskem sodišču

Ključna v tem momentu je sprememba zakona o Računskem sodišču tako, da bo RčS imelo pristojnost revizije v vseh paradržavnih firmah, tudi hčerinskih in z državo drugače povezanih firmah, ne glede na stopnjo lastništva. Žal je Igor Šoltes v svojem 7 letnem mandatu na to v nebo vpijočo nujnost za spremembo ureditve, ki bi jo vsekakor lahko izpeljal, povsem pozabil. Kljub pozivom. Zato mu niti enkrat ni bilo treba revidirati TEŠ6.

Zdaj si je g. Šoltes oddahnil, za geslo stranke, ki jo ustanavlja si je izbral »Verjamem«. Mi ne verjamemo, kajti ključno je: »pravica vedeti, ne dolžnost verjeti«. To geslo mu ponujam v brezplačno uporabo. Da se nam ne ponovi TEŠ6, podobno kot se ne sme ponoviti neslavni realsocialistični vele projekt Energo kemijski kombinat (EKK) Velenje iz leta 1967, ko smo zanj zapravili cca 2,1 milijarde evrov. Kdo je ob tem projektu držal žakelj nismo nikoli izvedeli. Ker se projekt ni realiziral je bila škoda tedaj samo finančna, s TEŠ6 pa bo škoda permanentna – okoljska, ekonomska in razvojna. Sicer pa škoda že nastaja, vsak dan sproti.

Drava se je začela zlivati v Pako!

Drava se je že začela (finančno) zlivati v Pako ! To poteka sicer že nekaj let. Ampak očitno nam gre še vedno predobro, da bi to koga zmotilo. Kajti premogovna mafija je tako močna, da si nihče ne upa potegniti zavore. In sindikati – Semolič, Posedi, Lomberger in Štrukelj pri tem »pametno« molčijo. Pojavlja pa se nekakšna Solidarnost z glasno govornikom Markom Golobom. Gospodom, ki mu skupaj s časopisom Delo, lahko pripišemo odločilno zaslugo za nadaljevanje TEŠ6. Pričakujemo – ne solidarnost z mafijo, ampak solidarnost z davkoplačevalci.

TEŠ6 je lakmusov papir nedelovanja slovenske države. Nekoč so marksistični filozofi in sociologi – tudi slovenski marksisti, filozofirali o odmiranju države. V Sloveniji ne gre za odmiranje, v Sloveniji gre za naklepni umor države. Na medijih je, da dokažejo naklep. Tako v energetiki kot v bančništvu.

Cinizem svetih krav Gregorja Viranta

Država, v kateri pošteni ljudje niso tako energični kot pokvarjenci, je, kot je nekoč zapisal Franklin Roosevelt, izgubljena. Najbolj slabo pa se piše državi, v kateri se mafija globoko zažre tudi v medije E. TEŠ6 se v Avstriji nikoli ne bi mogel zgoditi,sploh pa ne na tak način. Niti hipotetično!

Virantova najnovejša izjava, da je bilo delo policije in preiskovalnih organov v Sloveniji letos odlično in da v Sloveniji ni več svetih krav, je čisti cinizem. Pozivam ga, da opusti cinizem in se loti največje svete krave, ki ji je v Državnem zboru leta 2012 tudi sam botroval. Leto kasneje, to je leta 2013, pa je njegov minister Omerzel v DZ javno potrdil, da so bili podatki o TEŠ6 falsificirani, načrtno zavajajoči in prirejeni.

Sicer pa je bolj od svetih krav in tajkunov, ki jih omenja Virant, v Sloveniji večji problem ljudstvo, ki vse to tolerira, vse blagoslavlja in vse pozablja. Za pozabljenje so predvsem zaslužni in odgovorni novinarji in mediji. Tudi tisti, ki se proglašajo za javne, pa to niso, oziroma so javnost zamenjali za služenje politiki. Postavljanje neprijetnih vprašanj, kakršnih je v omenjenih Odmevih manjkalo, sicer ni prijetno opravilo, je pa za uvid javnosti v problem zelo nujno. Posebej še, ker tudi v tem primeru velja, da so policaji korak ali dva za tolovaji. V primeru TEŠ6 pa se zdi da, so tolovaji postali neulovljivi. Da bi jih ujeli, bo potrebno imeti predvsem ozaveščeno ljudstvo.

Vili Kovačič

Foto: Delo

20 KOMENTARJI

 1. > Energo kemijski kombinat (EKK) Velenje iz leta 1967,
  > ko smo zanj zapravili cca 2,1 milijarde evrov.

  Kako ste prišli do ekvivalenta v evrih? Originalni znesek je najbrž v dinarjih in morda dolarjih.

  • Ne gre za dinarje. 2,1 milijarde dinarjev ne bi bilo nič. Gre za eure. To oceno sem prebral na MMC in ji kar verjamem, saj je šlo za gigantski načrt uplinjevanja lignita za celo Slovenijo. Šef nekdanjih udbovskih financ in nato direktor Gospodarske banke Ljubljabna Niko Kavčič pa je plačal z odstavitvijo, ker ni hotel izdati poroštva. Originalnih zneskov nimam in nisem sam preračunaval. To niti ni bistveno. Bistveno je da so Šaleki v duhu SVETLIH TRADICIJ en velikanski projekt že zafurali, a se zaradi tega ni skrivil las nobenemu.Tedaj bi te zaprli, če bi pisal tako kot sem jaz o TEŠ6. No vseslovenska sanacija Gorenja ki jo je izvaja Riegelnik tudi spada v to zgodbo: Micka Kovačeva, pila nič plačala, pil bi še vsak hudič, plačal pa nič.

   Pa lep pozdrav Vili K.

   • Ne ne, nisem mislil, da dinarje enačite z evri. Učim finančno matematiko, a sem tudi sam v zadregi, kako bi konkreten znesek iz leta 1967 preračunal v evre. A, kot pravite, ste povzeli vir, ki mu zaupate in bi se moral obrniti z vprašanjem na koga drugega. 🙂

 2. > očitno pa se je tudi njej zadeva zatalnila v grlu.

  Bi kar verjel, da je strokovno neprimerno težje preveriti in dokazati korupcijo gospodarskemu gigantu kot dvema politikoma.

  Res načeloma velja za bolj pogumno zoperstaviti se vodilnim politikom (smer iz katere se širi smrad…), a lani je KPK ujela v svoja jadra protestniško vzdušje in brez pretiranih nevarnosti zase plasirala v javnost odmevna poročila.

  Ste prepričani, da KPK noče ugrizniti v to jabolko? In da ni enostavno preveliko? 😉

  Morda bi novinarji in žvigači raje spravili do kriminalistov manjše zadeve. Namesto da se v zgradbo zaletimo z bagerjem, se je lahko lotimo tudi z izbijanjem posameznih manj pričvrščenih opek. 🙂

  • Tukaj je ključni problem, da so sprejeli zakon o poroštvu za projekt, ki je še vedno v PROTIKORUPCIJSKI preiskavi, celo mednarodni. Zakon za tak projekt ne bi smel podpisati niti Virant niti Danilo Tuerk, do konca preiskave.
   Potrebujemo Vaclava Klausa, ki si je to na Češkem privoščil, čeprav ni šlo za podobno stvar.

   • Kot rečeno, držim vam pesti za uspešno poročanje. 🙂

    Ne zmorem se pa sam poglobiti toliko, da bi imel kvalificirano mnenje, kje je treba presekati.

 3. Pod naslovom sem pričakoval tekst o narkomafiji. A drži, da se v energetiki zanesljivo obrača veliko več denarja. In še več se bo, ko začnejo cene električne energije pri nas konvergirati proti evropskim.

  • Meni osebno bi bilo bolj simpatično, če bi vsi plačevali bistveno višje (evropsko primerljive) cene električne energije, a bi gradili TEŠ6 in ostale elektrarne brez državnih garancij.

   Naj sami dokažejo posojilodajalcem, da projekt drži vodo. Tedaj bo, upam, manj prostora za korupcijo. Če je garant slovenska država, večine bank ne bo težko prepričati, da dajo velika posojila z ugodnimi obrestnimi merami (brez preučitve predvidenih finančnih tokov pri projektu).

 4. Gospod Igor,

  Hvala za dobre želje, ampak kje bi lahko uspešno poročal me pa zelo zanima, če razen na spletu ni šanse za objavo. Taka je ta naša scena.

  Glede razkrivanja zadeve pa tole: KPK je popolnoma zatajila, ko sem ji prijavil konflikt interesov Antona Ropa. Tožilstvo in NPU prav tako. Vse skupaj je velika farsa. To je enako kot v socializmu, v boju z državo državljan ne more nič. Še toliko manj pa, če mu civilna družba ne pomaga in je vsak pritisk medijsko blokiran !

  Lep oozdrav, Vili

  • Sem prav razumel, da ste Delov novinar. In da vam je urednik povedal, da so bralci že prezasičeni s temi zgodbami in vam zgodb o TEŠ6 več ne bo objavljal?

   Glede farse od sistema, se pravkar motiviram, da sam nekaj napišem. Zasebno, tudi mene je sistem pohodil. A treba je poskusiti še enkrat. Vedno, ko se zdi, da te nekdo posluša. Tako kot vi izkoriščate tole spletno okno in ste prodrli vsaj do mene, če ne do nekaj sto bralcev. Kar je seveda premalo. 🙁

 5. P.S. Ne mi zameriti, če bom preveč neposreden.

  Vašega članka, čeprav vsebuje zanimive informacije, ne bom niti na Facebooku delil z drugimi. Preveč je zmedeno napisan. V njem je preveč nepovezanih zgodb, ki ne tvorijo rdeče niti.

  Če bi napisali jasen in kratek članek z jasno in dobro argumentirano in z dokazi podprto poanto, bi ga.

  P.P.S. In upam, da ne boste zamerili. Ne trdim, da je vaša državljanska dolžnost napisati tako dober članek o milijardnem problemu, ki ga razumete. Pravim le, da je iz položaja, ki ste mi ga opisali, to edina pot.

 6. S katerim gospodom Drakuličem se pa vi pogovarjate? Ali ima on vašo telefonsko številko?

  Oprostite, a če vidite sogovornike, ki jih jaz ne, bom posumil, da je podobno s kakšnim od navedenih dokumentov. 🙁

  Zato prosim za minimum bontona.

  P.S. Govorili ste o več milijardih problemih. Ne, ni sporno, kako se izračuna 1450 – 450. Le pri sedanji vrednosti mega samoupravno socialističnega projekta sem imel vprašanja.

  P.P.S. Iz svojih izkušenj s politiko vem, da zaradi zamere na enem koncu lahko prileti poleno iz popolnoma nepričakovane smeri. Zato sem najbrž dolžan pojasnilo. Nisem od nikogar kurir. Sam pišem znanstvene članke in vem, koliko se je treba potruditi, da sploh še kdo razume in prebere. Zato svetujem tudi vam pot kvalitete: piljenja člankov v čimbolj jasna sporočila. Torej (vsaj zavestno) nisem orodje v rokah nobenega od vaših nasprotnikov. 🙂

  In brez skrbi. Ne nameravam več brati vaših naslednjih člankov, tako da ne bo dodatnih kritik. Igranje z mojim imenom ne zamerim le otrokom.

  • Administratorju strežnika:

   Časnikov strežnik ima tehnične težave. Narobe je časovno razporedil vrstni red komentarjev.

   Zadeva je sicer nepomembna. A računalniki načeloma delujejo 100% zanesljivo, kadar ni hroščev. Hrošč pa lahko kje drugje naredi dejansko škodo…

 7. Očitno ima gosod Vili preveč iskren občutek za resnico, pravico in za skupno slovensko dobro.

  Vso občudovanje in spoštovanje nepokvarjeni Vili!

 8. Če sem se zmotil pri vašem imenu se opravičujem, mislil sem, da ste Igor iz stranke Zares, ki je nekoč že polemiziral z mano, zdi se mi, da ob predsedniških volitvah leta 2007. Sicer pa to sploh ni važno. Bi se pa spodobilo, da mi mi poveste katero moje sporočilo Vam ni jasno in ga bom obrazložil. Očitate pa mi stvari, ki jih nisem izrekel. Nikoli nisem govoril, da ste kogarkoli orodje – s kom se Vi pogovarjate ?
  Za samogovore inernet ni primeren.

  Boj za kvaliteto pa prepuščam Vam, da se v njej izurite, vendar ne tako kot to delate v tej namišljeni polemiki z mano !

  Katera vprašanja pri sedanji vrednosti mega samoupravno socialističnega projekta ste imeli ? Na dan z njimi.

  Lep pozdrav Vili

  • Ni me potrebno titulirati z Vi z veliko začetnico, le za vljudenost vas prosim.

   Ja, zelo verjetno sem prav jaz Igor iz stranke Zares, ki je z vami polemiziral leta 2007 ob predsedniških volitvah. A bi bil zelo zelo presenečen, če sem se podpisal z Drakulič. Takrat sem se podpisoval s polnim imenom in priimkom. Pred tem samo s pravim imenom oziroma vzdevki izpeljanimi iz pravega imena (npr. igor313). Ne vem, da bi se kdaj komu podpisal z Drakulič. Ne izključujem pa možnosti, da sem že takrat opozarjal na nekulturo na spletu in vprašal, ali bi se vam zdelo normalno mene titulirati z Drakulič.

   > Očitate pa mi stvari, ki jih nisem izrekel.

   Ne ničesar vam ne očitam. Poskušal sem relativizirati vaše zelo nesprejemljivo dejanje in ugibati, kaj bi lahko bil razlog za tako zelo primitiven izpad. Prišel sem do spoznanja, da, če pišete o korupciji, ste gotovo zelo izpostavljeni pritiskom iz politike in povezal s svojimi tovrstnimi slabimi izkušnjami. Če bi mislili, da sem npr. Lukšičev kurir, bi se mi vaše obnašanje še zdelo koliko toliko razumljivo. Če pa menite, da se pogovarjate z navadnim aktivnim državljanom Republike Slovenije, pa ne.

   No, v kolikor se etiketiranje ne bo ponovilo, lahko sprejmem opravičilo in zaključiva tole debato.

 9. > Katera vprašanja pri sedanji vrednosti mega
  > samoupravno socialističnega projekta ste imeli ?

  Zanima me, kako je vaš vir MMC preračunal vrednost projekta EKK
  (Energo kemijski kombinat) iz Velenja iz leta 1967 na 2,1 milijarde evrov.

  Takrat še ni bilo evrov, torej je bilo sedanjo vrednost očitno treba nekako oceniti. Zanimajo me originalni podatki (v dinarjih in takratnih konvertibilnih valutah), da dobim vtis, ali je zadeva pravilno preračunana. Seveda bi bil zelo zadovoljen, če bi zaupali tudi metodo preračuna.

  Kako bi se sam lotil problema? Najbrž bi vprašal, koliko je bil tedanji tečaj dinar dolar. In nato preračunal znesek v dolarjih na sedanjo vrednost. Sedanja vrednost je strokovni termin iz finančne matematike. Na tak način bi se izognil prodajanju megle in izboljšal kvaliteto vaše informacije.

 10. Gospod Đukanović

  Vaša skrb za moj preračun je popolnoma odveč.Jaz nisem nič preračunaval, ta številka je bila objavljena in nikoli demantirana.Najdite pa si zadevo na spletu kar sami.

  Sicer pa, da boste prišli do visokvalitetnih informacij vprašajte Milana Medveda,ali Igorja Lukšiča – oni so zgled transparentnosti in vam bodo z veseljem privlekli na dan dokumente izpred 40 let.

  Me pa zdaj veliko bolj kot zavoženi EKK, ki dokazuje predvsem to, da se zadeve ponavljajo – zdaj zanima novi EKK – energo korupcijski kombinat. Nestrpno pričakujem drugo vmesno ali končno poročilo KPK.

  Sicer pa vidim, da Vas TEŠ6 bolj malo zanima. Očitno vas bolj skrbi moj ugled v vaših očeh. Ker pa ste očitno iz stranke Zares, Vam bodo pri osveščanju tudi kolegi iz stranke pomagali. Morda od njih kdo kaj več ve o provizijah Jankovičevega TETOLA za DOMAČ UVOŽENI PREMOG.

  LP Vili

  • > ta številka je bila objavljena
   > in nikoli demantirana

   Saj ne trdim, da ste vi preračunavali. Pravim le, da se JAZ spoznam na preračunavanje in me zanimajo originalni podatki.

   > Sicer pa vidim, da Vas TEŠ6 bolj malo zanima.

   Ne drži. A TEŠ6 je prevelika zadeva, da bi si domišljal, da imam v njo lahko vpogled.

   > Ker pa ste očitno iz stranke Zares,

   V stranki sem spoznal veliko prijetnih ljudi, a se bolj malo srečujemo. Nisem več član… Nekaj časa sem se politiki nasploh izogibal, zadnje čase pa spet komentiram na spletu. Drugače se s politiko ne ukvarjam, tako da ne vem, kako bi (tudi če bi imel toliko časa) lahko Lukšiču potrkal na vrata in prosil za pojasnila… 😉

Comments are closed.