Prejeli smo: Še beseda o volitvah

20

03 ljudmila novakPo tistem, ko Zoran Janković ni mogel sestaviti vlade in ko je bila tako nesrečno neuspešna tudi Alenka Bratušek, je bilo vidno kot na dlani, da bodo sledile nove volitve. V tistem času pa se je krepila stranka Nova Slovenija z Ljudmilo Novak na čelu. Ankete so ji pripisovale tja do 8 odstotkov. Spomin na uspešno zastavljene reforme Janševe vlade v letu 2012 je bil še živ in v zraku je tlelo upanje, da bo desna koalicija, čeprav okrnjena na dve stranki na (SDS in NSi), prej ali slej spet prevzela usodo države v svoje roke. To upanje je oslabelo takoj, ko smo slišali topovski strel na Ljudmilo Novak, na edino in zvesto zaveznico uspešne koalicije. To je bila velika novost. Kaj bo sledilo, je bilo vprašanje?

Novakova bi bila lahko tiho, a biti tiho ni lastnost aktivnega politika. Zato se je branila. Toda, kakšna sramota, v Mladini! Tam so sicer pisali ali govorili že vsi politiki. A zanjo to ni bilo spodobno, tako sem slišal na vsakem koraku. Kje bi še lahko odgovorila? Najbrž nikjer, lahko bi samo čakala, kaj še pride. Kmalu se je pričelo sistematično in neprekinjeno zmerjanje in sicer kot garjavo ovco v družbi pomladne koalicije. Da je v koaliciji, kot edina in do konca zvesta ostala, tega se ni nihče več spomnil. Večkrat so ji prerokovali celo izginotje s prizorišča politike. V takšnem stanju se je borila za svojo stranko in nazadnje, tik pred volitvami je še enkrat zagrmelo, kar z oslovskim posmehom, direktno nanjo in zraven še na Lojzeta Peterleta, češ, samo v tej negativni luči sta lahko v javnosti še prisotna.

Ob vsem tem se velja vprašati, kdaj in kje, se je koalicija, ki je bila vendar tudi že uspešna, sama sebe uničevala? Celoletna gonja ni bila nič drugega kot samouničevanje. Že med letom sem na takšno početje javno zapisal, da se v okviru civilne iniciative PREBUDIMO SLOVENIJO trudimo za skupni napredek in sodelovanje celotne pomladne opcije, da pa vidimo tudi sprotno podiranje vseh naši prizadevanj. Nič ni pomagalo. Kakšen politik ali pisec je morda mislil, da bo za pomladno prenovo družbe in države zadostovala zgolj ena stranka!? V politiki je marsikaj mogoče, a to bi bila politična slepota. Sicer smo podobno politično slepoto že doživeli in nosimo posledice. Politična zgodovina bo gotovo odkrila kdaj in kako se je to dogodilo. Na letošnje volitve smo šli z vso to ropotijo, upam da se kaj takega ne bo več ponovilo.

Jože Strgar

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


20 KOMENTARJI

 1. Ne vem zakaj ni Cerar, ki je baje celo sredinski politik ni posnemal Novakovo in opravil intervju v Reporterju, Demokraciji ali Časniku?

  Seveda bi bilo demokratično in spodbudno, če bi bil takšni intervjuji obojestranski. Žal na levici ni posnemovalcev desnice. Ne po znamenitem Toninovem glasovanju, ne po intervjuju Novakove v Mladini.

  Zakaj je tako?

 2. Novakova bi bila lahko tiho, a biti tiho ni lastnost aktivnega politika. Zato se je branila.
  =====================
  No, ja. Ko pretiravamo, pa pretiravamo. Nobenga posebnega napada ni bilo. Kako žolčno se Novakova “branila” pa smo videli. Glede arhivov je kar naprej ponavljala kako je “poslušala strokovnjake”, tudi potem ko ji nihče tega ni več verjel. Delati neke slavospeve Novakovi kot “aktivni” političarki je vsaj neumestno. In še posebej od vas, gospod Strgar. Vi uživate solidno spoštovanje. Zakaj se diskreditirate kot nek pohlevni strankarski aparatčik. Tega imamo že v SDS preveč. In to tudi kritiziramo.

  • “Strokovnjaki”, na katere so se naslanjali, so bili delavci v arhivih (tako sem izvedela iz njenih ust).

    • In pa (tudi to ni moja pogruntavščina): zgodovinarji tipa Griesser & co. niso dovolj verodostojni, ker preveč vlečejo na SDS-ovsko stran

 3. “Skupni napredek in sodelovanje celotne pomladne opcije”, gospod Strgar?

  A zato sta podpredsednik v stranki N.Si Hojs in vodja ljubljanskega odbora N.Si Kucler-Dolinarjeva pri krogu ljudi okoli Novakove na listi za odstrel? S kakšnim argumentom? A ja, javno se zavzemata za svobodo JJja. To je neodpustljiv politični zločin za nekega člana N.Si, kajne?

  Torej zamislite se nad svojimi gornjimi besedami, g. Strgar. Preprečite čistko v N.Si, če mislite resno z njimi. Nastopite proti mentaliteti, ki izključuje! 😉

  • Ne resnico, ampak svoj pogled na začetne topovske strele.
   Kdo je prvi sprožil pa ni navedel, pač pa to, da je potrebno streljati nazaj.

  • Nova Slovenija Idrija: “Tale gospod Strgar”
   ====

   To ni noben “tale gospod” ampak gospod Jože Strgar, bivši župan Ljubljane.

 4. Nak, gospod Strgar, takle tekst pa ne gre skozi povprečno glavo, ne da bi se zataknil. Tisti strel na začetku je namreč v tej zgodbi nekaj tako štrlečega kot Brdavs v Martinu Krpanu, če Levstikovo povest jemljemo kot realno in dobesedno. K sreči se nekih stvari ne da odfilozofirati, ako v dejanskosti ne držijo. Torej, če je bil že “strel”, je šlo najverjetneje prej za kak majhen pokec, kot pa sem že na drugem mestu odtipkal, ni bilo toliko hudo (in ne more in ne sme biti na pomladni strani), da bi morala iti druga ovca po pomembnosti zaradi morda netaknosti nekoga iskat svojo pravico ali satisfakcijo med poročevalce vrhovnih volkov. Kdor tega ni zaznal in s tem zaznal “prekrška proti osnovnemu in intimnemu dojemanju” slovenske demokracije, ni zaznal ničesar.

 5. Kvaliteta žensk, ki vstopijo v politiko bi po moje morala biti ta, da je ženska sposobna ohranit svojo ženskost, to je senzibilnost in občutek do ljudi, ki ni poklicen občutek, ampak ga presega. No to velja tudi za druge poklice, kjer ženska osvoji s svojo tankočutnostjo, ki gre preko profesionalnih norm.
  No Novakovi manjka ravno ta ženskost, ko je njena skrb, da bi bila 100% samo korekten politik. Žal, ženska, ki ni ženska ne osvoji, ne privlači, ker ni več ona.

  • Urško Bačovnik Janša v politiko?

   Saj je rekla, da noče in najbrž bolje za njo in njeno družino. Ampak opisane lastnosti pa ima. Dama. Ženska, mama in obenem naravna, čuteča in bistra.

   ( Od žensk v slovenski politiki me še najbolj prepriča Eva Irgl. Škoda za Jordan Cizelj in Mazej-Kukovič, ki tudi nista bili švoh.)

   • Irglova je misica. Mi pa ni prepričljiva. Pri njej se vidi da je a priori odločena nekaj zagovarjati, ali odklanjati. Potem pa glede na to prilagaja argumente. Ne, me ne prepriča. Jerajeva precej bolj.
    Sicer pa moški so tisti, ki morajo prepričat. In teh je malo. To je bolj zaskrbljujoče.

   • Urška je samo ena, LEPOTICA in ženska s SRCEM, in DUŠO!
    Če bi bil Janša tak lopov, kot ga slikajo, bi ga taka žena ne ljubila. Zato naj bo klub vsemu vesel, vsa politika, čast in bogastvo mu ne more dati tega, kar mu daje ona!!!

 6. Begajo me nalogodajalci in pobijalci Slovencev po vojni. Tem je Milka podpisala menico vnaprej.

 7. Ja g. Strgar pametno bi bilo molčati(Novakova), vendar že takrat ko je zagovarjala zakon o arhivih, to, da je šla lajat(ta izraz velja), načinu njenega govorjenja na Mladini, pa je bilo daleč preveč za mnoge člane NSI, tudi zame.

  Tudi Peterle je prispeval svoj delež k neuspehu NSI-ja, kaj mu je bilo treba po časopisih kritizirati tistega župnika, ki ga je malo zaneslo, da je s prižnice svetoval kako je treba voliti,to so glasno in vztrajno ponavljali vsi “nepristranski” mediji.

  NSI JE LAHKO VESELA, DA JE OSTALA V PARLAMENTU!!!

 8. Spoštovani g.Jože,če bi g.Novakova molčala bi pokazala svojo veličino in rezultati bi bili boljši.
  Glede referenduma o arhivih,sem vprašal mojo žlahtnico,ki dela v arhivu,njen odgovor je bil,da bodo arhivi težje dostopni,temu primerno sem glasoval.
  Kljub temu,da je stranka dobila eno poslansko mesto več,ni razlogov za slavje,ampak čas za streznitev.

Comments are closed.