Prejeli smo: Resolucija ELS o situaciji v Sloveniji

8

els logo epp

Evropska ljudska stranka je 13. novembra 2013 v Bruslju sprejela sledečo resolucijo o situaciji v Sloveniji.

1. Slovenija je v težkem gospodarskem položaju in potrebuje široko podporo slovenskega ljudstva za reševanje posledic finančne krize in za doseganje gospodarskih in drugih potrebnih reform za dokončanje tranzicije. V maju 2013 je Evropska komisija poudarila, da je stanje slovenskega pravosodnega sistema nezadovoljivo in slovenski vladi naložila vrsto korektivnih ukrepov.

2. ELS izraža zaskrbljenost v zvezi z obsodbo predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše na sodišču prve stopnje. Seznanjena je s pritožbo Janeza Janše na sodišču druge stopnje, ki bo, upajmo, obravnavana v predpisanem obdobju 3 mesecev. Opozarja, da sta zagotovilo poštenega sojenja ter domneva nedolžnosti temeljni človekovi pravici. Pričakuje, da postopek, ki je v teku, ne bo privedel do izključitve Janez Janša iz politične tekme.

3. ELS vabi neodvisne organizacije, kot sta Svet Evrope in OVSE, k pozornemu spremljanju skladnosti potekajočega postopka z načeli vladavine prava in mednarodnimi standardi.

4. ELS v celoti podpira Slovensko demokratsko stranko (SDS), ki je v slovenskem prostoru glavni politični akter, kot tudi Novo Slovenijo – krščanske demokrate (NSi) in Slovensko Ljudsko Stranko (SLS).

5. ELS poudarja potrebo po nepristranskem in neodvisnem sodstvu v vseh državah članicah. V zvezi s tem poziva k hitremu sprejetju učinkovitih zakonov lustracije v vseh državah članicah, ki tega še niso storile, kot tudi njihovo dosledno izvajanje. Podarja tudi pomen preglednosti in javnosti nadzorovanja tega procesa.

6. ELS poziva Evropsko Komisijo naj zagotovi, da postopki javnih naročil v vseh državah članicah sledijo zahtevam določenim z zakonodajo Evropske unije, s čimer se zagotavljata preglednost in učinkovitost.


8 KOMENTARJI

 1. Ta resolucija nas zopet strezni, kako nas je omamil balkanizem namesto, da bi se znova oprijeli evropskosti, v kateri smo imeli primat 1000 let!

 2. Resolucija svari, toda žal se bo ponovno prav to zgodilo. Janša bo spet glavni satan pred evropskimi volitvami.

  V resoluciji manjka obsodba (kritika) slovenske medijske krajine, ki ne neha in ne neha z zastrupljanjem ljudi. Recimo, na teletekstu sem prebral poročilce o resoluciji. Iz njega nisem razbral nič. Opredelitev ELS do Janeza Janše se je v člankcu dalo razumeti na vse načine, tudi tako, kot da ELS svari pred Janšo in ne da ga, kot je razvidno iz resolucije, odločno podpira.

  To je samo en primer. Kakšne akrobacije si priveščijo v Delu, Dnevniku, Večeru, Mladini, RTV, pa sploh ni mogoče na kratko opisati.

  ELS bi lahko kaj zapisala o zastrupljeni Sloveniji ter o tem, kako naj začnemo z razstrupljanjem. Če se Evropa (ELS jo v največji meri istoveti) ne bo kmalu začela čisto banalno mešati v naše notranje zadeve (pri čemer mislim nastope poslancev v EU parlamentu, Svetu in drugih institucijah in telesih ter na medijske pritiske v obliki verodostojnih intervjujev, v katerih bi razkrivali udbo-mafijska ozadja slovenske resničnosti) se bodo počasi ljudje odvrnili od evropske ideje.

  Zame je preprosto to nepoznavanje in ignoriranje slovenske stvarnosti s strani Evrope neprebavljivo. Kdaj bo Evropa ne zgolj deklarativno, ampak dejansko (protikomunistični proces po vzoru Nurenberškega), razvozlala “slovenski vozel”.

  • Zakaj to pričakuješ od Evrope? Kako da ne morete razumeti, da Evropi dol visi kako mi urejamo naše notranje zadeve. Ali drugače, puščajo nam suverenost v urejanju, če hočeš. Kaj ti je tu neprebavljivo? Meni se zdi super že tale resolucija ELS. Več kot sploh smemo pričakovati od vendarle, nekih tujcev.

   • Zdravko, že dobri dve desetletji čakam na uradno obsodbo komunizma. Ker se to ne zgodi, pričakujem to od Evrope. Me zanima, če v Nemčiji ali Italiji govorijo o Sloveniji vsaj desetino tega, kar mi vsak dan povemo o Merklovi in Berlusconiju.

    Seveda jim dol visi, zato pa tudi pišem. Ti si napisal tako, kot da je prav, da jim dol visi. Strah me je tega podcenjevanja in ignoriranja Evrope. Mafija, ki stvari vedno razume po svoje (hkrati pa tudi pronicljivo), lahko tak površen odnos do Slovenije razume kot signal, da je tukaj “na drevesih” (za kar imajo Slovenijo) spet vse dovoljeno.

    Jaz Resolucijo ELS razumem kot prvi korak k večjemu in bolj iskrenemu zanimanju za Slovenijo. Ali pa se to dogaja zgolj zaradi evropskih volitev prihodnje leto? A četudi, v predvolilnem času pričakujem agresivno protikomunistično propagando (z obsodbo vseh zločinov, ki škandalozno ostajajo brez zločincev. Zlasti ob dejstvu, da so zločinci iz Srebrnice, skratka zločina, ki se je zgodil več desetletij pozneje, že obsojeni!).

    Vladno garnituro in vso mafijo iz ozadja bi morali preprosto spoditi. To se ne more zgoditi brez Evrope.

 3. Več kot 70 članic Evropske ljudske stranke (EPP), ki je največja stranka v evropskem parlamentu, je podprlo Resolucijo o Sloveniji.
  Samo slovenska SLS je bila proti. Žlahtni desničarji.

 4. Oj, boljševiki vsi sveta,
  vsa naša je Slovenija!
  Je smešna resolucija,
  saj vendar je lustracija,
  pri nas najhujša vedno bla!
  Med vojno revolucija,
  po vojni likvidacija,
  nato pa še selekcija,
  da vsakega direktorja
  izbrala nam je partija.
  Večina njih lastninila
  podjetja nam je družbena,
  milijarde si sposodila
  in jih v oazah skrivala.
  Vse,kar je odgovornega,
  je na položaju našega!
  Desnica je ustavljena,
  je sanje uresničila,
  gospa, ki to je pisala.
  Zaprli bomo liderja,
  odstavili nadškofa dva
  in obiskali papeža!
  Tovarišija naša vsa
  se bo zdaj spet zadolžila,
  saj vse bo raja plačala
  in nas ponovno volila!
  To naša je lustracija

 5. Bogu hvala za to spodbudo k lustraciji, ki edina lahko opere našo narodno čast od več kot šestdesetletnega hlapčevanja rdeči zveri!

Comments are closed.