Prejeli smo: Resnica o seji komisije za priznanje ZNP

5

znp30. novembra je bila seja odbora za Meškova priznanja, ki je njen predsednik Boštjan Turk dolgo ni bil hotel sklicati. Kljub pozivom šestih od sedmih njenih članov.

Prve pol ure so Turka člani komisije in povabljeni člani vodstva ZNP prepričevali, da se sejo začne s sprejetjem dnevnega reda. Ko je slednjič Turk to dal na glasovanje, je bil na predlog več članov odbora sprejet dnevni red, dopolnjen s točko glasovanje o zaupnici predsedniku in točko razno. Vsi, tudi Turk, so dnevni red sprejeli.

Predsednik Turk je na seji večkrat zagrozil, da bo o vsem dogajanju obvestil medije. Ponudil je tudi “gentelmanski sporazum”, da bi, če nagrado dobi Leljak, on odstopil. A že pred začetkom pogovora na to temo je Turk sejo (že po slabi uri) zapustil. Nekaj minut kasneje je o dogajanju na seji obvestil medije. Razkril je celo zasebno dopisovanje o nagrajencih, kakor tudi vsa imena nagrajencev, čeprav ti sploh še niso bili potrjeni. Še v času seje je napovedal, da bo ustanovil svoje novinarsko društvo.

Šest članov odbora za priznanja je o vsem sklepalo soglasno. Soglasno so z mesta predsednika odbora na predlog ene izmed članic razrešili Turka zaradi neprimernega vodenja odbora in javnega blatenja ZNP v medijih.

Glede predloga, da eno od nagrad dobi tudi Roman Leljak, je odbor razpravo in glasovanje o tem prestavil na naslednje leto, ko bodo nekatere domnevno sporne stvari v zvezi z Leljakom (dolgovi) bolj jasne.

Tino Mamić, predsednik ZNP (1. 12. 2015)

5 KOMENTARJI

 1. To dogajanje je pa tudi po “pojasnilih” ene in druge strani v konfliktu res popolnoma nerazumljivo.

  Dolgovi ( zapufanost) človeka so njegova privatna zadeva in četudi imam sam o pufih še tako negativno mnenje ( nenazadnje o njih slabo Sveto pismo), ne vidim, zakaj bi bil to argument za ali proti podelitvi neke novinarske stanovske nagrade nekomu.

  Sicer pa naj povem, da delo v arhivih gospodov Omerze in Leljaka in razkrivanje temnih zgodb totalitarne preteklosti zelo cenim, kot cenim njun smisel za zanimivo in tehtno pisanje. Njuno delo ne nazadnje spada k demokratični politični higieni. Najbrž bi ga lahko opravljali tudi profesionalni zgodovinarji; a nista Omerza in Leljak kriva, če ga ne. In raje pišejo slavospeve komunističnim šefom.

 2. Če so bili prisiljeni odločiti se o dveh slabih možnostih npr.:
  a)Leljak dobi nagrado, Pričevalci in še kaj izgine z RTV SLO,
  b)Leljak nagrade ne dobi, Pričevalci ostanejo,
  bi morali pred javnostjo razgrniti vse ali pa nič.

  Mamić me ne prepriča.

 3. Tudi tu nekateri slušajo spregledati bistva ki je, da je gospod Leljak storil za človekoljubje mnogo več kot tisti, ki se z njim kitijo. Človekoljuben je lahko tudi tisti, ki je v preteklosti storil kakšno napako.

  Kdo pa je ni storil? Še sveto pismo nas uči, kako lahko iz velikega grešnika nastane velik človekoljub in pravičnež ( sveti Pavel, sveti Tomaž…)

  Naj bo pa več nagrajencev, da Pričevalci ne izpadejo.

 4. Upam, da se z gospodom Leljakom ne bo zgodilo kot z Balantičem v Kamniškem primeru. Pravična človekoljubna vest naj bo merilo!

Comments are closed.