Prejeli smo: Resnica bo premagala zlo

7
Angela Vode, foto: Slovenski filmski center.
Angela Vode, foto: Slovenski filmski center.

Na današnji dan pred 75. leti se je pričela Zimska vojna. Komunistična Sovjetska zveza je na podlagi pakta o nenapadnju med Hitlerjem in Stalinom napadla nevtralno Finsko. Začela se je nova epizoda v dvoletni kolaboraciji komunistov in nacionalsocialistov. V predvojni Sloveniji je proti paktu Ribbentrop-Molotov povzdignila glas predvojna komunistka Angela Vode. Nemudoma je bila izključena iz partije. Svojo načelnost je krvavo plačala. Med vojno je bila preganjana s strani fašistov in nacistov. Po vojni so delo okupatorjev nadaljevali komunisti. Vodetova, disidentka in borka za pravice žensk, je bila aretirana, mučena in obsojena na montiranem Nagodetovem procesu. V zaporu je preživela šest let. Po izpustitvi je životarila do smrti. Bila je šikanirana, ustrahovana in pod stalnim nadzorom tajne politične policije. Odrinjena je bila v anonimnost in na obrobje družbe. Svojo zgodbo je opisala v avtobiografiji Skriti spomin, ki je bila objavljena 20 let po njeni smrti. Proces, na katerem je bila obsojena, je primerjala s cirkuško uprizoritvijo. »Ko so nas razmestili po teži krivde, so prebrali obtožnico: same napihnjene laži… ,takrat sem spoznala človeške hijene.«, je zapisala. Ali je danes kaj drugače?

David Tasič je v govoru pred Vrhovnim sodiščem dejal, če bomo državljani Republike Slovenije postali ravnodušni, če bomo rekli, da se nas to ne tiče, če danes dopustimo, da se laž prodaja kot resnica, če dovolimo, da zlo zmaga, bomo izgubili svojo prihodnost. Angela Vode se je v viharnih letih odločila, da ne bo pristala na laž. Postavila se je proti zlu. Tako tudi mi ne bomo pristali na laž, ki nam jo prodaja režim, ki svoje korenine vleče iz totalitarne preteklosti.

Več: Odbor 2014

7 KOMENTARJI

 1. Da ne bo slučajno kake pomote ali zamenjave.

  Današnje hijene, ki nam še kar naprej vladajo, izvirajo iz istega gnezda, kot so medvojne in povojne. Torej iz fašizma, nacizma in komunizma.
  Ker stoji med naštetimi izmi vedno enačaj, je vseeno če jih navajamo vsakega posebej, ali vse skupaj.

 2. Neverjetno in nečlovekoljubno je, da pri nas mnogi z neenakimi merili ocenjujejo početje Nemcev in Rusov do domačega in tujega prebivalstva pred in med II. svetovno vojno. Zlasti pa še danes, ko Rusijo nadaljuje z nasiljem do tujih držav.

 3. Slovenija je še vedno okupirana in posledice te okupacije vidimo dnevno (kdor jih je sposoben videti).

  Nikjer na svetu okupatorji in domači izdajalci niso in ne spoštujejo osnovnih moralnih in etičnih norm in tudi v Sloveniji je tako bilo pred leti in do danes se ni nič spremenilo.

  • @Slovenec 33- Če prav razumem se izdaja naroda nanaša na komuniste , ki so kolaborirali s Srbi, ki so jim tudi pomagali pobiti po vojni opozicijo v Sloveniji.

 4. Angela Vode je svoje SKRITE SPOMINE pisala na “svobodi”, vendar jih je morala skriti pri nekem župniku, kjer so počakali do takrat, ko jih je bilo možno objaviti.

Comments are closed.