Prejeli smo: Reševanje krize in spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

2
Foto: Jože Šenk.
Foto: Jože Šenk.

Pred razpravo o predlogih Združene levice za spremembo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih kot državljanka Republike Slovenije odločno nasprotujem vsebinski spremembi pojmov »družina« in »zakonska zveza«.

Priznam, da ne sledim veliko javnim medijem, toda nisem zasledila podatka, da bo že v torek, 10.2.2015 ob 14. uri prva in edina, vsaj delno javna razprava na to temo na matičnem odboru v Državnem zboru. Ker se »zadeva« pripravlja precej »na tiho« in glede na to, da je predlagan močno skrajšan postopek, ki predvideva sprejem popravkov zakona že v začetku marca, bi predpostavljala, da gre za urgentno zadevo. Zakaj o tem ne bi bilo dobro povprašati javnosti, ki se je o teh vprašanjih že kdaj izrekala (nazadnje: referendum 2012), ne vem. In zakaj »volja ljudstva« nima nobene teže, mi ni jasno (kaj že pomeni »demokracija«?).

Prepričana sem, da izenačevanje pomena skupnosti, ki že v osnovi (naravne predispozicije) ne morejo biti enake, ni smiselno, prav tako kot ne obravnava v istem zakonu. Narod, ki mu je mar svojega obstoja, bo vsaj podpiral (če že ne privilegiral) skupnost, ki ta obstoj omogoča. Tako pa se – paradoksno – naravne skupnosti moškega, ženske in njunih otrok pogosto znajdejo v podrejenem in obrambnem položaju.

V kolikor je zakonsko področje za skupnosti istospolnih pomanjkljivo na področju dedovanja (o čemer se je izreklo Ustavno sodišče), naj se to uredi in dopolni v ustreznem zakonu. Nikakor pa ni Ustavno sodišče odločilo, da je potrebno povsem izenačiti vse skupnosti.

Prav tako nasprotujem uveljavljanju »teorije spola«, to je zgolj ena izmed »teorij« ali hipotez, ne pa znanstveno preverljivih dejstev. Predlagam, da (do drugačnih odkritij) ostajamo na ravni naravnih, bioloških danosti, ki so del nas in nas oblikujejo od spočetja dalje.

Nenazadnje pa sem od nove sestave parlamenta v teh kriznih časih pričakovala usmerjenost k reševanju krize. Težko me boste prepričali, da so predlogi Združene liste za spremembe na »družinskem področju« korak v to smer.

Martina Krečič, Vipava

Priloga: norveški dokumentarni film (s podnapisi) – kako trdna je teorija spola.

Pripis uredništva: javno pismo je bilo naslovljeno na poslance Državnega zbora.

2 KOMENTARJI

  1. Enakopravnost, torej enakost obravnave, ki zapolnjuje tudi pojem pravičnosti, je eden izmed osnovnih pogojev civilizirane skupnosti. Tako da tu sploh ni več vprašanje, ali naj se istospolne zveze povsem izenači z heteroseksualnimi, ampak le kdaj se bo to v Sloveniji zgodilo. Ker ne moremo se iti civilizirane, pluralne, demokratične, in kar je še tega, družbe, hkrati pa zagovarjati očitno diskriminacijo. Trend je pač jasen. Svoboda posameznika mora pač vedno biti na prvem mestu. Vse ostalo je totalitarizem.

  2. A tole gre lahko takole “over and over again”. V nedogled se moramo s tem ukvarjati? Temu je že bilo rečeno NE. Doklej s temi provokacijami. Ti v ZL imajo res ventilatorje v glavi.

Comments are closed.