Prejeli smo: Protest Matjaža Hanžka, poslanca Državnega zbora RS, proti nasilju izvršne oblasti

7
youtube.com

Pri preiskovanju investicije v blok 6 TEŠ sem ugotovil naslednja delovanja ugrabljene države:

 • predstavljanje investicije kot usodne za državo;
 • zagovarjanje investicije zaradi obljubljenih delovnih mest;
 • prilagajanje zakonov ali podzakonskih aktov potrebi posameznega interesenta;
 • izsiljevanje s časovno stisko;
 • nepregledno delovanje;
 • demonizacija tistih, ki postavljajo kritična vprašanja;
 • podpora nekaterih medijev pri »lomljenju hrbtenic« in linču neposlušnih.

Ob investiciji v Magno opažam, da se vzorec TEŠ 6 ponavlja. Izjava predsednika Vlade RS Mira Cerarja, ki si želi, »da bi tisti, ki še lahko ustavijo ta proces, storili tako, kot je prav za Slovenijo, in ne bi s procesnimi dejanji onemogočali te investicije«, je škandalozna.

Znani pravnik, ki je kot predsednik vlade že nekajkrat pokazal, da mu ni kaj dosti do prava, torej pritiska na ljudi in okoljske organizacije, da ne bi izkoristile svoje z ustavo zajamčene državljanske pravice do pritožbe na sklep nekega državnega organa, ki je po njihovem mnenju napisan pod vplivom kapitalskih lobijev? Kako lahko predsednik vlade brez resne analize trdi, da je ta in taka in na tem prostoru zgrajena lakirnica edina prava stvar za Slovenijo? Protestiram proti takšnemu delovanju države, ki iz ljudi, ki imajo pomisleke, dela hudodelce, ki naj bi preprečevali nove zaposlitve. Izjava predsednika vlade neposredno poziva k njihovemu linču. Gonjo so začeli državni funkcionarji in uradniki z »lomljenjem hrbtenice neposlušnim, nadaljujejo pa jo nekateri mediji z zmanipuliranimi informacijami. In zagovorniki preglednosti delovanja države so že začeli prejemati grožnje. Si tako predstavljamo pravno državo, ki jo vodi ustavni pravnik?

Matjaž Hanžek, poslanec državnega zbora

Pripis uredništva:

Poslanec Hanžek je protest objavil tudi v časopisu Dnevnik, očitno pa se pritiski še vršijo na okoljevarstvene organizacije, ki se še odločajo za pritožbo na izdano okoljevarstveno soglasje za izgradnjo lakirnice v Hočah. Na družabnem omrežju Facebook smo prav v zadnjih dneh opazili, da potekajo pritiski na predsednika okoljevarstvene organizacije Slovenski E-forum Gorazda Marinčka. Objave, ki jih lahko spremljamo presegajo mejo dobrega okusa, imajo elemente sovražnega govora. Poziv k prenehanju neupravičenega, vladno orkestriranega pogroma proti nevladnim okoljskim organizacijam in spodbujanju medregionalne nestrpnosti so objavili tudi v Zavodu dobra država.

7 KOMENTARJI

 1. Če je Magnina investicija za premierja tako očitno dobra, potem bi ji moral pred meseci pomagati hitreje se prebiti skozi birokracijo, na čelu katere legitimno je. Če je izvršna oblast, ki jo sam vodi, potrebovala toliko časa, da ga zdaj več ni za pametnejše od njih, potem je v državi nekaj hudo narobe. Ne, nisem nasprotnik Magnine investicije. In ne moti me, da se Magna zgraža nad “lokalnimi običaji” in obljublja umik, če ne uspe dobiti dovolj takoj. Moti me, da je moja vlada porabila ves razpoložljivi Magnin čas, tako da ga zdaj ni za okoljevarstvene organizacije, ki so bolj senzibilizirane za okoljske probleme od vlade.

  Od Hanžkovih opazk o TEŠ 6 pa me moti samo ena. Tista o delovnih mestih. Podpiral sem jo takrat in jo podpiram sedaj. Seveda računi morajo biti čisti. Dati nekaj tisoč evrov državnega denarja za novo delovno mesto je dobra ideja. Dati nekaj deset tisoč evrov pa več ne.

  Igor Đukanović

  • Delovna mesta imajo smisel samo, če so rentabilna. Glede na investicijo TEŠ6 in na obratovalne stroške ta investicija ni rentabilna. To so vedeli že takrat, ker so očitno nafrizirali podatke o stroških energenta kot tudi cene elektrike. Za te podatke niso imeli relevantnih podatkov, ki bi temeljili na strokovni oceni.
   Dajmo se zavedati, da je pri nas država ugrabljena od lobijev, ki izkoriščajo politiko za svoje interese. zato sam ne bi dal trenutno državi nobenega projekta v izvajanje temveč bi ga razpisal tako, da je investitor kot kasnejši upravljalec privatni sektor. Tako bi zagotovil optimalno investicijo in kasnejše obratovanje. Določil bi samo maksimalno kasnejšo ceno elektrike glede na investicijske in obratovalne stroške.

 2. Vse zgoraj napisano bi veljalo tudi za 2.tir, ki ne bo samo ekološki in kmetijski problem, ampak bo zahteval še precej milijard davkoplačevalskega denarja. Za Magno bo šlo samo 32 milijonov in 100 hektarjev rodovitne zemlje, za 2.tir pa mnogo, mnogo več in nekaj desetletij gradnje, ki bo požrla vse finančne in gradbene kapacitete, s katerimi bi lahko modernizirali zastarelo in pogosto enotirno železniško omrežje.

 3. Oj, preberite si že MPP je UNIČIL TAM (Mafija politikantskih podjetnikov je uničila TAM). Leto 1996! Takrat sem opozoril kaj se bo dogajalo. Sedaj je že večinoma za nami. Princip po katerem so uničili 7.000 podjetij in sedaj sebi v posmeh obljubljajo kako bodo rešili državo. NIKOLI ne bodo REŠILI DRŽAVE! To je navadna KRAVATARSKA BANDA! Knjiga je na voljo v knjižnicah, lahko pa jo naročite pri avtorju, ki je bil reševalec TAMA in ga je praktično že rešil KAR SO HOTELI PREPREČITI CELO Z NAROČENIM UMOROM. Saj veste zapustil sem državo. Avstrija je bila zatočišče! Zato so me hoteli “le” ubiti, likvidirati. Kučan, Zemljarič Udba Janša dobro vedo! Ja pa ne le to. Nikoli niso plačali opravljenega dela! Od takrat naprej se me lotevajo birokratsko. Upokojitev, izmišljujejo si moje dolgove “kao državi” in izvajajo rubeže kjre le morejo, Ne izvajajo sodb, KI SO V MOJO PRID IN NJIHOVO BREME. Skratka KOMUNISTIČNI idiotizem NAJHUJŠIH OBLIK. Rad bi se pred TV zasloni v živo soočil s Kučanom, Borutom Pahorjem, pragmatični NE umni Dr. Drnovek je itak že umrl (samokazen) in vsemi drugimi , ki naklepno iz pohlepa v nevednosti uničujejo vse okoli sebe… to se nadaljuje….2. TIR je novi ROP. Nikoli nimajo dovolj! Vedo le uničevati kar je vredno ljudem. Lp JL, Ptuj

 4. Vse kar našteva Hanžek, je vsaj enkrat naštel pravilno in še kako drži. Ampak Hanžek je pokazal KDO je. Njemu ni niti malo zaupati. On je zagotovo plačanec. Provokator. Lp JL, Ptuj

 5. Vlada je Magna investicijo očitno zastavila tako, da do nje ne bi prišlo, čeprav je imela možnost, da bi jo na lokaciji na kateri bi do nje lahko prišlo.

  Povsem očitno nekaterim ne paše avstrijska investicija.

  Podobno je bilo leta 1996, ko je BMW želel vzpostaviti v prostorih bivše tovarne TAM proizvodne linije za izdelavo BMW vozil, pa tega ni dopustila tedanja vlada.

  Pa bi mariborsko območje pridobilo 10.000 delovnih mest, ne pa da ubada z veliko brezposelnostjo in razvojnim zaostankom.

  Priznati pa je treba, da je ruski muzej nova mariborska investicija.

 6. Tudi z železniškim omrežjem v Sloveniji so dogaja podobno. Vse železniške investicije so bile usmerjene v Prekmurju proti Rusiji, ki je za oblastno politiko nadomestila Beograd. Prej je šlo pa vse proti Beogradu.

  Proti Evropi pa ne, pa čeprav imamo v njej svojega prometnega komisarja.

Comments are closed.