Prejeli smo: Primer Wałęsa razkriva razloge za neuspeh sodstva po letu 1989

8

walesaObremenilni dokumenti, ki jih je poljski Inštitut narodnega spomina IPN prejel od vdove člana komunističnega politbiroja Kiszczaka, so razkrili morebitni mehanizem, s pomočjo katerega je bilo ovirano sodstvo v primeru odkrivanja zločinov komunizma v post-komunistični Evropi.

Razloge za pomanjkljivi pregon storilcev komunističnih zločinov po padcu režimov leta 1989 v Srednji in Vzhodni Evropi, najdemo v pomanjkanju politične volje, kontinuiteti kadrov v sodstvu, policiji in organih pregona ter v oteženem dostopu do dokumentov nekdanjih tajnih policij in represivnih sil, ki so bile odgovorne za hude kršitve človekovih pravic.

Uradni dokumenti, ki kažejo na osebno vpletenost Lecha Wałęse v delo tajne policije, so bili desetletja hranjeni v zasebni lasti. To dejstvo kaže na morebiten vzorec, po katerem storilci javnosti prikrivajo občutljive dokumente, kar ovira sodstvo ter omogoča dezinformacije in izsiljevanje.

“Že večkrat smo pozvali države, naj zagotovijo popoln in neoviran dostop do arhivov totalitarnih diktatur. Samo odprt in popoln dostop do dokumentov bo omogočil pregon storilcev in ponovno vzpostavitev pravičnosti za kazniva dejanja iz preteklosti,” je povedal Paweł Ukielski, član izvršilnega odbora Platforme evropskega spomina in vesti.

Platforma evropskega spomina in vesti (prevod: Študijski center za narodno spravo)

 

8 KOMENTARJI

 1. To je to!

  Tisti, ki onemogočajo uveljavitev demokratičnega, to je resnicoljubnega, pravičnega in poštenega sojenja, ravnajo enako kot tisti, ki so to onemogočali v času totalitarne Jugoslavije.

  Odgovornost sedanjih onemogočevalcev demokracije je v bistvu še večja, ker to počnejo v formalni demokraciji, ko jim totalitarne vzorce delovanja in odločanja prepoveduje slovenska ustava, zakoni in mednarodni pravni akti.

  Človek ne more verjeti, kako je to sploh mogoče?

  Kako je mogoče, da so ti še kar na vodilnih položajih pravosodja?!!!

  Zakaj se ne da presekati gordijski vozel totalitarizma?

  Zakaj se ga ne da odpraviti z razumom, vestjo do samega sebe in bodočih generacij?

  Očitno bi se morali začeti vsi tisti, ki v politiki odločajo in onemogočajo prehod v demokracijo, začeti učiti abecedo demokratičnega delovanja in odločanja.

 2. Ni mi jasno, zakaj ne uspe desnici, da bi odprla oči ljudem.

  Da bi ljudje končno doumeli, kaj nas ovira, da ne preidemo v demokratično in civilizacijsko družbo oziroma skupnost.

  Tako pa se pojavlja pri ljudeh pogostoma nasproten občutek – da je levica tista, ki zagotavlja demokracijo.

  Zakaj je tako?

 3. Desnica mora biti dosledna:

  – Vedno naj deluije vzorno, da ustvarja zaupanje pri ljudeh, da je za resnično demokracijo, pravičnost, poštenost in odgovornost.

  – Vedno se naj poslužuje civilizacijskih, to je demokratičnih prijemov za spremembe v politiki in skupnosti.

 4. To zadevo, da naj bi bil Walensa infiltriran špicelj, ki bi dejansko delal za komunistično stran, je nujno vzeti z rezervo in cum grano salis. Ne vemo, kakšna naj bi bila narava domnevnih stikov Walense s tajnimi službami režima. Če so sploh res bili, če niso predstavljeni papirji potvorba.

  Dejstvo je, da je poljska Solidanost rušila komunistično enoumje in režim na Poljskem in posledično v celotni Evropi. Da je izzvala državni vojaški udar, ki naj bi preprečil sovjetsko intervencijo in da so poljski generali, soočeni s splošnim odporom Poljakov, postopno pristali v tranzicijo v demokracijo.

  Zame ni nobenega dvoma, da je bila vloga Solidarnosti in njenega voditelja Walense osebno v prelomnih dogodkih pred padcem berlinskega zidu velika, zgodovinska in pozitivna. Ne verjamem, da je Walensa počel umazane stvari, pa četudi so ga morebiti res prisilili v neke vrste stikov z režimsko tajno službo.

  Temeljnih zgodovinskih pogledov pač ni smiselno zaradi nekih napihnjenih novičk obračati za 180 stopinj.

  Velja tudi za Slovenijo. Avtorji 57. številke Nove revije bojo, prepričan sem, na daljši rok obveljali za prinašalce demokracije in duhovne ustanovitelje slovenske neodvisne države, ne pa za negativce. Kot bi to kazalo glede na trenutni trend razmišljanj med desnimi nestrpneži, ozkogledneži, če ne kar omejenci.

  • svitase pravi, to je to! To je kaj? Prav nič ne piše. Padle so težke obtožbe in nič. Niti z bededico ni omenjeno o čem bi naj sploh šlo.

   • Že večkrat so menda z nekimi papirji dokazovali, naj bi sodeloval s tajnimi službami. Menda se je vse doslej izkazalo za potvorbo.

 5. Prikrivanje in uničevanje pomembnih dokumentov, oteževanje dostopnosti do dokumentov o grehih totalitarnega režima, kadrovska in miselna totalitarna kontinuiteta v političnih, državnih, tudi pravosodnih organih ter medijih.

  To je to!

Comments are closed.