Komisija Pravičnost in mir: Pravica do spoštljive svobode izražanja

10
Foto: euronews.com.
Foto: euronews.com.

V Komisiji Pravičnost in mir pri SŠK odločno obsojamo teroristični napad na francoski satirični časopis Charlie Hebdo in na številne ljudi, ki so bile v teh dneh žrtve nerazumljivega nasilja. Odzivi ki so sledili omenjenemu napadu, so v središče razprav postavili pravico do svobode izražanja in položaj muslimanov v Evropi. V Komisiji zato odločno pozivamo vse ljudi k miru in spoštljivemu dialogu med različnimi verskimi in svetovnonazorskimi skupnostmi. Prav tako pa odločno nasprotujemo vsaki obliki verbalnega in simbolnega poniževanja, žaljenja in sramotenja, ki se v nekaterih medijih pogostokrat skriva za domnevno svobodo izražanja in satiro. Takšne zlorabe svobode govora je vedno mogoče vključiti med tiste skrajne ideologije, ki so v popolnem nasprotju s človekovimi pravicami in demokracijo. Politika, mediji, verske skupnosti in vsi ljudje imamo dolžnost storiti vse, kar je mogoče, da se nobenega človeka in družbene skupine ne žali in ponižuje zaradi idejnega, narodnega ali pa verskega prepričanja. Ali kot je dejal papež Frančišek na poti na Filipine: »Nihče ne sme žaliti in se norčevati iz vere drugega. Tako kot nihče nima pravice ubijati v imenu Boga.«

Člani Komisije zato pozivamo državne institucije, medije in druge pristojne ustanove v Sloveniji, da zaščitijo pravico do spoštljive svobode izražanja, ki bo temeljila na spoštovanju človekovih pravic ter kulturnih in verskih prepričanj vsakega državljana oz. skupnosti. Samo tako bomo lahko kot družba živeli v miru in medsebojnem spoštovanju.

dr. Tadej Strehovec
Predsednik Komisije Pravičnost in mir pri SŠK

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

  • Seveda! Le vsebina svobodnega izražanja je bila strogo omejena. Lahko si celo imel svoje mnenje, pod pogojem, da se nisi strinjal z njim.

 1. Vsekakor ni pozitiven. Zakaj SŠK ne poziva muslimane naj prenehajo klati kristjane, naj prenehajo zaradi slikc zažigazi cerkve?
  Žal si v Evropi zatiskamo oči, ko pa bo na udaru Vatikan pa bo jok in stok. Zapomnite si, da dokler so v veliki manjšini ta čas so mili, ko pa se razmnožijo, pa bo pokalo!

 2. Dr. Strehovec in SŠK se motita. Pravico imamo tudi do nespoštljive svobode izražanja. In vsekakor ne bomo spraševali klera (bedancev ali naših, obritih) za to mnenje o tem, kdaj neha biti “spoštljiva”.

  Za tiste, ki jo bodo poskušali na silo omejiti, pa stojijo na ulicah Francije in Belgije soldati z šmajserji.

  • Dr. Strehovec in SŠK imata nedvomno prav.

   Sta predstavnika narodno zavednega dela slovenskega naroda.

   In za mnenje ne bomo spraševali tistih, ki slovenskega naroda ne cenijo in se ga sramujejo: pre-edipalnih levičarjev, genderistov, socialistov vseh barv.
   Če pa boste kakorkoli poskušali vsiljevati svoje standarde po KPS smernicah pa bodite prepričani, da bomo sprožili množično vstajo in internacionalizirati zadevo.

   No ja mogoče je to pisanje malce provokativno ampak včasih dobivam občutek, da bo demokratična stran preprosto tako stisnjena v kot, da razen skrajnih potez ni več drugega izhoda. Le da so “kolaboranti” tokrat druga stran 🙂 Zanimivo, kako se zgodovina ponavlja v različnih odtenkih, kajne? 🙂

 3. “da bomo sprožili množično vstajo in internacionalizirati zadevo.”
  Dnevna doza smeha na časniku 🙂

Comments are closed.