Prejeli smo: Poziv strankam za nov volilni sistem

2

Volilna skrinjicaVladne stranke očitno brezglavo bežijo na predčasne volitve. S tem se bodo zvito izognile spremembi volilnega sistema. To je neodgovorno početje. Milan Kučan je bil na obisku v vladni palači 1. maja več kot 5 ur, očitno je to produkt njegovega dolgega obiska. Kalkulacija iz njegovega štaba je jasna. Nov volilni sistem bi bil za vladajoče preveliko tveganje.

Pozivamo vladne stranke, da skupaj z ostalimi strankami sprejmete nov volilni sistem. Prepričani smo, da bi bilo to izjemno dobro za Slovenijo. Podprite predlog, ki je v proceduri, to je kombinirani volilni sistem po nemškem vzorcu, ki ga je predlagala Zveza društev upokojencev – ZDUS. Več o njem je pojasnjeno na https://sites.google.com/site/davkoplacevalcisenedamo. Predčasne volitve so očitno nujne, vendar naj bodo takoj po izvedeni volilni reformi. Do tedaj s strani državljanov poslanci nimate razrešnice.

Projekt volilne reforme bi moral biti zaključni in ključni državotvorni projekt tega sklica parlamenta, torej skupni projekt vseh strank. Doslej parlamentarnim strankam to ni uspelo narediti v 25 letih. Časa zdaj ni veliko, nikakor pa ga ni premalo. V sosednji Italiji so volilni sistem spremenili v 3 tednih. Brez tega bodo nove volitve zgolj nova slovenska farsa demokracije!

Jasno je: predčasne volitve so nujne, vendar ne za ceno zvite prevare – izognitve spremembam sedanjega volilnega sistema. Po sedanjem sistemu državljani nočemo več voliti. Zato bomo v tem primeru v znak protesta ljudi pozvali k volilni abstinenci.
Javna predstavitev mnenj o volilnih sistemih, ki bo v ponedeljek 5.5.2014 ob 14:00 v DZ ne more mimo tega. Ne dovolimo, da vladajoči oligarhi sami sebi določate dolžino mandata, preden ste izpolnili osnovno nalogo. Brez izpolnitve le te pa nimate razrešnice volivcev.

Nasprotno, to početje je znak neodgovornosti in ignorance. Za tak sistem vladanja niste dobili mandata od nikogar. Zakulisni dogovori in špekulativne kalkulacije niso del ljudske volje. Zato najprej končajte nalogo, ki je pred vami. Prej nimate pravice sestopiti. V nasprotnem primeru se vam obeta pobuda za referendum, ki bo – mimo zakulisja, edini lahko pokazal ljudsko voljo. Ta pa je, da hočemo voliti na drug način in na poštenih volitvah.

Lahkomiselnost vladanja vam ne daje pravice lahkomiselnosti odstopanja. Opravite zadnjo nalogo, za katero vas plačujemo. Opravite jo pošteno in kot se spodobi, opravite jo temeljito in do konca!

Vili Kovačič


2 KOMENTARJI

  1. Smo »voli ali volivci«?
    Delo, 04.03.2014

    »Samozadostnost politikov, da so, kljub ustavnemu določilu o odločilni volji ljudi, samo oni poklicani razpravljati in predlagati pravila igre o tem, pod kakšnimi pogoji naj potekajo volitve v DZ, je prešla že vse meje«, je žalostna nedavno zapisana ugotovitev tudi prof. dr. Mirana Mihelčiča. Pred tem je Mag. Andrej Cetinski že zapisal: »Najverjetneje je torej, da prepotrebne spremembe volilnega sistema, s katero bi … omejili politično moč strankarskih veljakov in s tem posredno ustvarili pogoje za učinkovito upravljanje države, vsaj za zdaj ne bo. Pogoji za spremembe bodo očitno dozoreli šele po tem, ko se bo kriza tako zaostrila, da se bo narod sedanji politiki množično uprl.« Le kako in kdaj? Zato bomo žal vsi prav gotovo še naprej deležni manj demokracije, tudi korupcije in posledično večje revščine. Zagotovo in neodgovorno! Glavna ovira za spremembo volilnega sistema je očitna odsotnost odgovornosti do volivcev. Torej se uresničuje to, kar je že jeseni povedal predsednik najpopularnejše slovenske politične stranke dr. Igor Lukšič, da je »žal edini, ki se mu zdi takšna razprava neustrezna« in je še dodal: «Ta razprava bo izguba časa. Problem Slovenije ni volilni sistem. Ljudem moramo pojasniti, da se morajo za to, da bodo dobili poslance, ki jih podpirajo, bolje organizirati.« Ali ni to demagogija za ohranitev oblasti strankarskih vodij in strank, njih nadvlade v družbi? Ljudje, da se moramo sami bolj organizirati, da lahko dobimo poslance, ki jih podpiramo? Kako dr. Igor Lukšič, saj so celo nove stranke za vas odveč, volilni sistem pa nemoteč? Do kdaj še? Ali je to še vedno stališče SD, najbolj popularne slovenske stranke? Smo mar državljani res zgolj »vlečni voli« list političnih strank, ne pa volivci, ki odločajo, kdo osebno dobi mandat, oblast in odgovornost?
    Doklej še samo »voli in ne samostojni volivci«, predsednik dr. Igor Lukšič in SD?

Comments are closed.