Prejeli smo: Potrebujemo praznik upora, ki združuje, ne praznik, ki razdvaja

17
Foto: Wikipedija.
Foto: Wikipedija.

Predlog društva Domoljubni TIGR-13.maj, da trinajsti maj postane državni praznik, kot dan prvega spopada z okupatorjem v času okupacije na slovenskih tleh, dobiva vse širšo podporo. Kajti za razliko od 27. aprila bi bil to praznik, ki ZDRUŽUJE, saj gre za praznik brez negativne hipoteke komunizma in kolaboracije komunistov z nacisti in nasilne podreditve upora, na drugi strani pa brez negativne hipoteke prisege in začasne podreditve domobrancev Hitlerjevemu rajhu. Tukaj gre za TIGR, ki ne pripada nobenemu od teh.

Resnici na ljubo je treba povedati, da so tak predlog začetkom 90 let prejšnjega stoletja že predlagali Kranjski liberalci Vitomirja Grosa, a so tedanji krščanski demokrati, ki jih je v Zboru občin vodil Ivo Bizjak, blokirali zadevo že na samem začetku. Zato je po 25 letih čas, da se ozavestimo, da najdemo integrativni praznik, praznik, ki združuje, namesto praznika, ki razdvaja.

Ko v Sloveniji iščemo čiste simbole je to nedvomno TIGR in primorski antifašizem. TIGR je izjemen integrativni simbol, ker temelji na povsem realnih dejstvih in povsem konkretnih žrtvah. Sedanji takozvani Dan upora – de facto pa dan OF, ki ga je za nazaj izsilil Kidrič in somišljeniki iz društva prijateljev Sovjetske zveze, pa je žal njegovo temno nasprotje. Zato je čas, za prevrednotenje vrednot. Najprej na simbolni ravni! Potem na moralni in politično sistemski – zakonodajni ravni.

Poleti 2015 se je v Delu razvnela polemika o tigrovstvu in primorskem antifašizmu kot “najboljšem izvoznem artiklu Slovenije v Evropo«. Primorci in mnogi drugi, z nelagodjem spremljamo »velike muke in napore« ZZB, ki ima – vsaj tako izgleda iz časopisja, vsako leto hud problem pri pridobitvi uradnega vabila zahodnih zaveznikov na zavezniško proslavo v Normandiji. Z novim praznikom bi bili končno odrešeni poniževanja, prosjačenja za mesto na galeriji, čeprav Slovencem po zaslugi Tigrovcev, na tej proslavi pripada prvo mesto v parterju. ZZB pa je bila lani za vabilo celo prisiljena prosjačiti predsednika države Boruta Pahorja, da posreduje pri predsedniku Francije Francoisu Holandu.

Prejem vabila za proslavo se je potem sicer medijsko razglasil kot velik dosežek, čeprav gre v resnici za »drobtino iz simbolne bogatinove mize«. Če bi Slovenija pri zaveznikih afirmirala izvorni predvojni 20 letni antifašizem in seveda tigrovce, ki so bili vseskozi zgodovinski partner zaveznikov – anglo Američanov in Francozov, bi teh težav in slovenskih muk v Normandiji pač ne bi bilo.

Ampak ne, nespamet in domišljavost v Sloveniji vedno dobita domovinsko pravico ter mnogoštevilne mlade. Skratka, namesto, da v Normandijo vodimo okorele ideologe titoizma – Tita Turnška, Janeza Stanovnika, Antona Vratušo ali celo Mitjo Klavora, bi bilo pošteno, da na proslavo v Normandiji vodimo sorodnike in potomce tigrovih borcev, prekomorcev in drugih antifašistov.

Slovenci imamo sicer nasploh težavo, da v reprezentativne delegacije ne uvrščamo pravih ljudi, pač pa zgolj, bolj ali manj ljudi iz rodovnika svojega političnega plemena. Tu je tudi del odgovora na vprašanje zakaj Slovenija ni Švica? Ker še praznovati ne znamo in ne (z)moremo skupaj, kako bomo ustvarjali in delali skupaj? Ves prepir glede praznikov pa bi odpadel, če najdemo politično voljo, da iz ideološkega preskočimo na domoljubni, narodno obrambni nivo – to je v praznovanje upora tako, da končno dobimo praznik, ki združuje, ne praznik, ki razdvaja.

Slovenija kot družba in država ne more v nedogled funkcionirati kot edinstvena dežela: dežela, kjer slavijo heroje, čeprav so mnogi med njimi zločinci, ne izkazujemo pa spoštovanja njihovim žrtvam. Dežela, kjer se zločini verbalno in deklarativno obsojajo, zločincev pa niti poimensko ne identificiramo. In seveda smo hkrati hkrati dežela v kateri sta “kranjska klobasa in teran” (za osrednji časopis Delo in nacionalno RTVSLO) žal bolj pomembni od TIGR-a in 20 letnega primorskega antifašizma.

Tigrovsko alternativo pozabljamo in jo uradno celo skrivamo. Kot narod smo jo povsem zapravili in to načrtno, kajti obstoj te alternative še danes, niti za nazaj, mnogi ne priznavajo, Revolucijo, zlo in nasilje jemljejo kot nujen, celo nadnaraven pojav, nekateri pa celo kot božjo voljo, kar kaže na to, da je pristajanje na zlo postalo že skoraj neproblematično. Uklanjanje sili in terorju pa del našega genskega zapisa. Kar pomeni, da smo kljub izjemam, narod strahopetcev, ne narod gospodarjev. Tigrovci, primorska sredina, Svečeniki svetega Pavla, Tržaški liberalci, Maistrovi borci in drugi antifašisti so bili povsem drugačni ! Bili so zgled pluralnosti, požrtvovalnosti in zavedanja o tem kaj je pogoj narodovega obstoja. Zato so ti prevladujočim lažnim mitom, očitno še danes nevarni.

Še je čas, da napake popravimo, najprej na simbolni ravni. Če tega ne naredimo in izgubimo spomin, smo izgubili alternativo za bodočnost. Pristali bomo tam, kot je povedal pesnik Tomaž Šalamun pred 50 leti, v pesmi Duma 1964 – »v deželi hlapcev, mitov in pedagogike«. Ali kot je še zapisal, postali bomo: Slovenci kremeniti prehlajeni predmet zgodovine! To se je žal pokazalo tudi na zelo »krvavi« državni proslavi, na kateri so nasilje postavili na piedestal.

Zato je poziv na nov praznik še kako aktualen in bo vedno bolj. Ne morejo ga preglasiti niti današnje borbene pesmi »Turnškovih« borcev in pionirčkov, ki postavljajo spomenik tistim, ki so TIGR uničevali. Ivanu Mačku Matiji in njegovim. Odmevi časov, ko so po slovenskih gozdovih prisegali Stalinu in peli »Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti« in so hkrati na stadionu drugi borci 3 leta kasneje prisegali tujemu okupatorju, še niso utihnili. Žal so te prisege še vedno del našega časa, postale so usodne celo za praznovanja v sedanjosti. Zato potrebujemo nov praznik, ki združuje, ne pa praznik, ki razdvaja. Tak praznik je 13 maj.

Zato bomo 6. maja ob 19 h v Vipavi praznovali in zborovali z namenom, da se tak predlog uresniči. Čas je, da se dolgovi poravnajo in se resnica in pravica iz preteklosti prenese v pozitivno dediščino za našo sedanjost in prihodnost.

Vili Kovačič

17 KOMENTARJI

 1. “Odmevi časov, ko so po slovenskih gozdovih prisegali Stalinu in peli »Slovenija junaška, sovjetska bodeš ti« in so hkrati na stadionu drugi borci 3 leta kasneje prisegali tujemu okupatorju, še niso utihnili.”
  ================================

  Ni ustrezno ti dve prisegi enačiti, ker je bila prva prostovoljna in vzročna, druga pa izsiljena, neprostovoljna in posledična.

  Partizanska (avtor Vladimir Pavšič-Matej Bor):

  Na klic kominterne združite se v čete –
  v boj za svobodo, v boj za Sovjete.
  Rdeče smo fronte bojevniki mi,
  ker naše je geslo,
  Sovjeti sveta.

  Iz ruskih step veliki Stalin kliče zmagovito,
  z naših se gora odziva mu tovariš Tito.

  Naglo puške smo zgrabili
  in v gozdove z doma šli,
  ko sovjetski so junaki
  skupen boj oklicali.

  Čez gore, polja
  po svetu naj doni,
  Slovenija svobodna
  sovjetska bodeš ti.

  Tovariš Stalin, hura ! In lep pozdrav.
  Odkod ? S slovenskih gmajn, vasi, iz host.
  Saj jih poznaš. Saj hodiš dobri gost,
  vsak dan med nas, iz Ruskih step daljav ….

  Razpnite čez ves svet vešala !
  Vaš boj so : rop, požig , umor !
  Divjajte ! Kri je zakričala !
  Glavo je dvignil v nas upor !

  Hura ! Rdeči pionirji !
  V temelje, oboke –
  bombe, ekrazit !

  Jutri – rdeči inženirji ,
  skozi slavoloke
  nov svet gradit !

  Naš smeh se razvihra v domovih !
  S čim bomo prali kri ? S krvjo !
  Prisluhnite ! Pri nas v gozdovih
  tesarji novih dni pojo !

  • Domobranska (Razlika je očitna):

   Mi slovenski smo vojaki,
   do neba kipi naš glas;
   strumni naši so koraki,
   kliče nas usodni čas.
   Kaj nam mar je smrt,
   da je le sovrag naš strt!
   Za slovensko domačijo,
   za naš dragi dom in rod.

   Za slovensko domačijo
   Stopamo v potrebni boj;
   Bratje naši še trpijo,
   v boj za nje, mi vsi takoj!
   Vsi na plan, na plan,
   bratje, velik bo naš dan.
   Za slovensko domačijo,
   za naš dragi dom in rod.

   Domovina, mati mila,
   glej srce gori, plamti;
   črna zdi se manj gomila,
   le da svobodna si ti!
   Tvoja sveta tla
   vneto branimo jih zla.
   Za slovensko domačijo,
   za naš dragi dom in rod.

   Skupaj bratje misli ene,
   narod je slovenski klen;
   naše vrste so jeklene,
   kdor ni z nami, je zgubljen.
   Brušen že je meč,
   kliče glas grmeč, svareč:
   Za slovensko domačijo,
   za naš dragi dom in rod.

    • Domobranci v glavnem kmetje, tudi obrtniki, vse prej kot socialisti.
     Za internacionalne socialiste so bili kmetje, tisti malo bolj premožni, kulaki, razredni sovražniki.

 2. Vojaški vodja TIGR-a Danilo Zelen je bil reakcionaren nacionalist?
  Dne 1. maja 2016 na nacionalnem radiu-Prvi, v oddaji »Sledi časa«, ki govori o uporu, NOB, TIGR-u, predstavnik Inštituta za novejšo zgodovino doc. dr. Bojan Godeša slovenski javnosti pove, da so bili komunisti do organizacije TIGR zadržani, saj se je organizacija TIGR naslonila na reakcionarne sile, kot je to kralj, vlada, oblast Kraljevine Jugoslavije in je bil TIGR nacionalno orientiran.
  Ali je bil potem vojaški vodja TIGR-a Danilo Zelen, ki je bil državljan kraljevine Jugoslavije in rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije VKJ – Vojske kraljevine Jugoslavije kar reakcionar in nacionalist in ne borec za osvoboditev Slovencev in Primorske izpod italijanskega fašizma?
  Kako se še lahko na nacionalni RTV potvarja zgodovina in borce za svobodo naroda etiketira in ponižuje?

  http://4d.rtvslo.si/arhiv/sledi-casa/174402967

  • Franc Mihič: “Ali je bil potem vojaški vodja TIGR-a Danilo Zelen, ki je bil državljan kraljevine Jugoslavije in rezervni obveščevalni častnik Dravske divizije VKJ – Vojske kraljevine Jugoslavije kar reakcionar in nacionalist in ne borec za osvoboditev Slovencev in Primorske izpod italijanskega fašizma?”
   ===============================

   A je spomin kratek?

   https://www.youtube.com/watch?v=D2Ka0SFPCAk

   Stanovnik in Lukšić sta TIGR-ovce proglasila za teroriste:

   https://www.youtube.com/watch?v=D2Ka0SFPCAk

   Danes se TIGR-ovci družijo s ZZB-jevci na borčevskih proslavah. Kdo bi razumel Primorce?

 3. G.Riki, hvala za obe citirani pesmi – partzansko in domobransko. Kljub letom in izkušnjam ju nisem poznal. Prav vse povesta o nas in naši zgodovini, o vojnih in povojnih časih, celo o sedanjih razmerah pri nas! Tako preprosto je to! Dve pesmici, ki pojasnita vse!

  • To, kar se grejo migranti v Avstrijo, je totalna zloraba institucije referenduma, ki bi ji bilo že zdavnaj, na samem začetku potrebno narediti konec. Saj sploh niso zainteresirani za vsebino zakonov, ki jih osporavajo z institucijo refernduma!

   Poteza Brgleza ni napačna, ampak prepozna.

   Razen tega so njihove zahteve glede obdavčenja povsem neutemeljene. Kar je ugotovilo in določilo tudi ustavno sodišče. Glede na zaslužek so zdaj z dohodnino popolnoma enako obremenjeni, kot če bi delali v Sloveniji, samo da del tega dobi Avstrija, del pa Slovenija. Če živijo tu kot državljani, je najbrž logično, da tu prispevajo svoj del za osnovne funkcije države ( vojska, policija, sodstvo itd.) in za razne servise, ki so jim na voljo ( npr. brezplačno šolstvo za njihove otroke, subvencionirana kultura ipd.).

   Kje je logika ljudi, ki bi drugje plačevali davke ( npr. v davčnih oazah), tu pa živeli in na račun drugih uživali skupno blaginjo, ki pač ni zastonj?!

   • Reče se:
    Procedura je mati demokracije.
    Če se je ne držiš, procedure, se odmikaš od demokracije v smeri diktature.
    Če ti procedura ni všeč jo skušaj spremeniti na demokratičen način!

   • IF: “To, kar se grejo migranti v Avstrijo, je totalna zloraba institucije referenduma, ki bi ji bilo že zdavnaj, na samem začetku potrebno narediti konec.”
    ==========================

    Zloraba??????
    Zdaj pa odgovori po katerem zakonu lahko predsednik parlamenta zavrne referendum, oz začetek zbiranja podpisov?

   • IF …”Saj sploh niso zainteresirani za vsebino zakonov….”
    ——————
    Po “preletu” zgoraj omenjenega članka iz MMC, kopiram odstavek …

    Obenem je Ivec zapisal, da nikoli ni bil povabljen k besedi, ko so v medijih razpravljali o njihovih pobudah in o tem, ali so utemeljene ali ne. “Ne gre samo za rešitev naše situacije. Dejstvo je, da je veliko zakonov spisanih v korist elit,” je sklenil Ivec.

    Za kaj se jim torej gre ???

 4. Ta akcija Tigra in žrtev Danila Zelena 13. maja 41 je zelo vredna skupnega spomina. Dejansko je to pri nas prvi oboroženi upor proti okupatorju med drugo vojno. Ali je to vredno državnega praznika ali ne, je pa drugo vprašanje. Večina evropskih nacij iz takega ali podobnega dejanja vendarle ni naredila državnega praznika.

  Če že mora biti, je vsekakor 13. maj ustreznejši datum od 27. aprila.

  Imam pa sam bolj diferenciran odnos do Tigra, kot se sicer kaže v Sloveniji, očitno nagnjeni k črnobelim interpretacijam. Kot so ga nekoč krivično zamolčevali, ga danes nekritično glorificirajo.

  Začetek zgrešene interpretacije je že v trditvi, da je bila Primorska po letu 1920 okupirana. Namreč z rapalsko pogodbo, ki je veljaven in legitimen akt mednarodnega prava, je to ozemlje pripadlo Italiji. Etnično pravična ta meja ni bila ( popolnoma niti ne more biti, še danes ni – zato narodne manjšine), je bila pa legitimna. O okupaciji in upravičenem boju proti okupaciji torej do aprila 1941 ne more biti govora.

  Lahko govorimo o upravičenem upiranju prisilni italijanizaciji in drugim fašističnim pritiskom na Slovence v tedanji Italiji. Tigr, narodno zavedna ( nacionalistična) organizacija, je bila v tem najbolj radikalna. Marsikatero dejanje in aktivnost Tigra je pri tem izven dvoma občudovanja vredna, nekatere pa so zame tudi izven dvoma sporne. In jih lahko štejemo za teroristična dejanja. ( Če se tega, spornosti nekaterih akcij Tigra Slovenci ne bodo zavedali, bo verjetno v interpretacijah zgodovine še veliko priložnosti za spore s sosednjo Italijo)

  Terorizma vsaj jaz ne podpiram. Nobenega. Niti slovensko-patriotskega ne.

Comments are closed.