Prejeli smo: Poslanstvo katoliških šol

5

simpozijPLAKATzawwwVljudno vabljeni na simpozij o katoliškem šolstvu, ki bo potekal v četrtek 27. in petek 28. novembra v Zavodu sv. Stanislava. Predavali bodo ugledni gostje iz tujine, med njimi predstavnik Kongregacije za katoliško vzgojo gospod Etienne Verhack in rektor papeške univerze Salesiane prof. dr. Carlo Nanni. K sodelovanju smo povabili tudi nekatere ključne ustvarjalce katoliškega šolstva iz tujine in Slovenije.

Še posebej odmevna pa bo okrogla miza v četrtek popoldne, kjer bodo gostje spregovorili o pogledu na katoliško šolstvo od zunaj. Udeležbo so potrdili škof dr. Anton Jamnik, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Andreja Barle, ravnatelj Waldorfske šole Iztok Kordiš, kolumnistka Dnevnika Ranka Ivelja, pater mag. Silvo Šinkovec, dekan Pedagoške fakultete UL prof. dr. Janez Krek ter predsednik sveta Zavoda sv. Stanislava gospod Janko Jeromen.

Simpozij je zamišljen kot priložnost, da poleg zanimivih predavanj ponudimo dovolj časa za razpravo. V petek popoldne smo odmerili čas tudi za delo po skupinah, kjer bomo poskušali iskati zametke prihodnje skupne vizije katoliškega šolstva na Slovenskem. Z obiskom ob otvoritvi simpozija nas bo počastil novi ljubljanjski nadškof mons. Stanislav Zore.

Zavod sv. Stanislava, Inštitut za raziskovanje in evalvacijo šolstva

5 KOMENTARJI

 1. kolumnistka Dnevnika Ranka Ivelja
  ==============
  Ne razumem te mazohistične želje samemu sebi sramoto delat. Tu bodo še ugledni gostje iz tujine, Ranka ne sodi zraven. Ranko povabite na njej primeren rang dogodka. Oz. vsakega povabite na njemu primeren rang dogodka!

  • Ja, verjetno gre res za izbiro. Razumem, da mogoče ne sodi ravno v krog ostalih, morda pa vseeno ni slabo imeti malo širine. In preden se spustimo v debato o tem, če gospa Ivelja sploh prinaša kaj širine, naj morda raje parafraziram.
   Sam v vabilu ne vidim toliko neke mazohistične želje, kot bolj željo zaobjeti družbeno realnost. Tudi če se s to realnostjo ne strinjamo ali smo prepričani, da je objektivno napačna, jo moramo verjetno vsaj sprejeti v dialog, če se nočemo zapirati v geto. Pa razumem, da je tudi zapiranje v svoj svet, ki je lepši in boljši lahko OK in ima zelo pozitivne rezultate, ampak verjetno pa ni ravno katoliško, če naj katoliško zaobjema cel svet.

   • Prav. Iščete širino? Boste dobili širino. Širino prepadnih razmer, pred katero boste vsi popadali v brezna… Ali pa boste stoično prenašali vse, kot doslej. In si ne boste upali s prstom mignit, kot doslej. In tako tapkamo v mestu vsa ta leta in desetletja in še zdaj ne vemo zakaj.

 2. Kaj pa če prebivalstvo le nima prave izobrazbe in so proizvajalci znanja, visoko šolstvo, prebivalstvu
  prodalo neuporabno znanje za dvig dodane vrednosti in BDP-ja?

  • V Sloveniji višje rasti BDP ni bilo mogoče opaziti.
   »Raziskava britanskih ekonomistov Sasche Beckerja, Petra H. Eggerja in Maximiliana von Ehrlicha namreč kaže, da evropska sredstva spodbudijo razvoj le v približno v 30 odstotkih regij. Glavna dejavnika pri tem sta pričakovano učinkovitost vladnega aparata in lokalnih oblasti ter morda nekoliko presenetljivo izobraženost prebivalstva. Nadpovprečna izobraženost lahko prinese večji izkoristek evropskih sredstev in tudi 0,63 odstotne točke višjo rast BDP kot v regijah z manj izobraženim prebivalstvom. V Sloveniji višje rasti BDP ni bilo mogoče opaziti. Odgovor za takšno stanje lahko torej iščemo tudi v neučinkovitosti občin in vlade.«

   Kaj pa če prebivalstvo le nima prave izobrazbe in so proizvajalci znanja, visoko šolstvo, prebivalstvu
   prodalo neuporabno znanje za dvig dodane vrednosti in BDP-ja?
   http://www.dnevnik.si/posel/novice/milijoni-iz-bruslja-se-niso-zagotovilo-za-razvoj

Comments are closed.