Prejeli smo: Poizkusi kriminalizacije osamosvojiteljev se nadaljujejo

7

vabilo krkovicPreko družbenih omrežij smo bili obveščeni, da je član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve brigadir Anton Krkovič, dne 29. marca 2016 ob 10. uri, vabljen na zaslišanje pred okrožno sodnico Dešo Cener zaradi kaznivih dejanj po 46. členu Kazenskega zakonika Socialistične Republike Slovenije in 22. členu Kazenskega zakonika Socialistične federativne republike Jugoslavije. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve smo naravnost zgroženi nad postopki, ki jih v zadnjih nekaj letih izvaja slovensko pravosodje nad ključnimi ljudmi slovenske osamosvojitve in ključnimi akterji jugoagresorske armade. Potem, ko smo bili priča farsi, vodeni pod imenom Patria, smo v preteklih nekaj mesecih lahko spremljali odločitve slovenskih sodišč, ki so agresorske oficirje (primer polkovnik Berislav Popov), ki so izvajali vojna hudodelstva, oprostile. Očitno pa to ni bilo dovolj, saj se postopki tokrat nadaljujejo proti tistim najbolj zaslužnim slovenskim častnikom, ki so v obdobju vojne za Slovenijo zavarovali tako politično vodstvo nove države, kot slovenski narod. Postopek, ki ga uvaja Okrožno sodišče v Ljubljani zoper brigadirja Antona Krkoviča, med drugim tudi člana predsedstva našega združenja, je sramota ne samo za slovenska sodišča, ampak tudi za slovensko državo. Že v primeru Popov je Združenje VSO uporabilo vsa razpoložljiva pravna sredstva, da se oprostitev agresorjev ne bi zgodila, a smo bili neuspešni. Tudi tokrat bomo naredili vse, da bomo zavarovali osamosvojitelje, pri čemer pa je več kot očitno dejstvo, da to z obstoječimi nelustriranimi sodniki ne bo mogoče. Zato pozivamo vse politične stranke, domoljube in vse državljane, ki vedo kaj je Slovenija s svojo samostojnostjo leta 1991 dosegla, da prispevajo svoj del k zlomu komunizma in parastruktur te države.

Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO

7 KOMENTARJI

 1. Neverjetno. Agresorskemu steklemu oficirju Popovu, ki je mimo vsakega razuma uničeval po Gornji Radgoni po vrsti same oprostilne sodbe.

  Krkoviča pa želijo bremeniti načrtovanega umora, ker naj bi v času vojne za Slovenijo kot poveljujoči slovenski vojski ukazal streljati na helikopter agresorske JLA, ki je letel okoli centra prestolnice.

  Ob vsem obžalovanju, da je bil v helikopterju slovenski pilot ( in tudi če bi bil srbski ali črnogorski …), ampak bila je vojna in v vojni vojske pač streljajo ena na drugo.

  Kaj hoče s sprožitvijo tega absurdnega procesa povedati sodnica Deša Cener? Da je bilo nelegitimno in protizakonito, da se je Slovenija branila proti JLA? Da je osamosvojitev Slovenije in njeno efektivno zavarovanje nelegalno početje?

  Kje se je samo ta trapa našla? Ali ima hude psihične motnje, ali pa ji kdo tako početje sugerira ali celo naroča? Njena šefica Pivkova, Titova pionirka? Branko Masleša, sam z JLA in Kos dediščino? Še kakšna druga instanca ali krog iz nesodniških ozadij?

  Grozljivo! To zblojeno ženšče in njeno morebitno ozadje je pa res treba ustavit! Tega si nobena država, ki sebe malo resno jemlje, ne more dovolit.

 2. Tako ukrepanje sodišča samostojne in svobodne Slovenije presega zdrav razum in etične principe prava.
  Vse premalo se sklicujemo na vrednote osamosvojitve in osvoboditve, ki so vrednote državljanov in svobodnih ljudi.
  Prilagam komentar k Pučnikovemu simpoziju, ki je moj poklon zaslužnemu državniku in osvoboditelju Slovenije. S tem odločno podpiram apel g. Aleša Hojsa, da kot zavestni, svobodni državljani preprečimo tako sramotno delovanje sodstva, ki hoče ukrepati po tuji in neveljavni zakonodaji. Svoboda in poštenje je zakon Slovenije!!!in čast za 25.letnico svobode in samostojnosti.
  Velja čestitka uredništvu, da je odprlo to rubriko za tehtne premisleke o preteklem času osamosvojitve in osvoboditve.
  Prav tako velja Inštitutu dr. Jožeta Pučnika čestitka in zahvala za odlično pripravljen spominski simpozij na zaslužnega moža slovenske države.
  Bil sem prisoten in sem nameral dodati kompliment dr. Pučniku in vsem izvajalcem programa, pa sem zatajil.
  Torej k vsem tehtnim mislim in ugotovitvam bi rad dodal preblisk, da je za stanje duha v državi problem v manjku svobode. Narod je ob padcu berlinskega zidu začutil svobodo in je zato podprl DEMOS na prvih večstrankarskih volitvah in tudi referendum za samostojno državo. Po dogodkih razpusta DEMOSA in Depali vasi pa so kontinuitetne sile prevzele pobudo in z retoriko o osvoboditvi leta 1945 ohranile prednost in uveljavile staro prevaro. Narod je zgubil zaupanje in korajžo za vztrajanje v osamosvojitvi in svobodi.
  Predlagam, da se Združenje VSO in podobne sintagme v polnosti ubesedi kot Združenje za vrednote slovenske osvoboditve in osamosvojitve. S tem resničnim smislom bo odvzet veter zlagani osvoboditvi iz leta 1945, ki se bolj podzavestno kot resnično, retorično uveljavlja še danes in razdira pravo samozavest.
  Dejstvo je,kot je zapisal pesnik Alojz Gradnik: ” Brez zadnjega daru, brez vina, ki toči se v trpljenja trti, brez solz in brez krvi, brez smrti zemlja nikdar ni domovina (kar je sinonim za osvobojeno zemljo-deželo).! Zato Bog blagoslovi svobodno in samostojno Slovenijo !

 3. Wikipedija:
  Josef Šimčik
  Smrt
  24. maj 1991

  Šimčik je bil prva žrtev med slovenskim osamosvajanjem. Med demonstracijami, ki so se v Mariboru začele zaradi pekrskih dogodkov, je poskušal s skupino drugih meščanov zaustaviti kolesno oklepno vozilo JLA, vendar je padel pod kolesa in bil pri tem smrtno poškodovan.

  Na mestu smrti na Ljubljanski ulici je postavljena spominska plošča.

 4. Kaj pa je to “obdolženec”? Osumljenec? Obtoženi? Namreč, spodaj je podpisana “preiskovalna sodnica”, torej ne gre za sojenje. Na kakšen zagovor ga potem vabi?
  Kaj neki pomeni “vabimo vas kot obdolženca na zagovor”???
  Tole je meni povsem nerazumljivo.

   • Že, ampak na sodišču bi moral bit jasen vsaj pravni status. Tole deluje kot navadno preigravanje brez možnosti “pobega”. Zelo nepošteno “sojenje.”

Comments are closed.