Prejeli smo: Pogreb pravne države

20

pravicnostDanes bomo simbolno pokopali pravno državo. Pravna država ni umrla naravne smrti, ampak so jo ubili. Niso je ubili naenkrat, ampak so jo desetletja strahovito mučili, se izživljali nad njo ter jo zlorabljali tudi za nezakonito in protiustavno obsojanje, zapiranje, mučenje – tudi za ubijanje nedolžnih žrtev. Ob tem je neizmerno trpela in krvavela. Ni bilo vse slabo. Pošteni sodnice in sodniki so v njenem imenu storili tudi veliko dobrega. Žal je bila tista manjšina, ki jo je zlorabljala, premočna in preveč groba. V življenju je imela zelo malo sočutja. Politika, ki jo je zlorabljala za svoje interese in preganjanje nasprotnikov, je to na njenih plečih delala brezvestno in brez usmiljenja. Tožilci in sodniki, ki so jo zlorabljali in jo uporabljali kot krinko, ga tudi niso imeli. Žrtve pravosodja, ki za krivce svojih svojega trpljenja niso smeli poimenovati tožilcev in sodnikov z imeni in priimki, so svoj gnev lahko izlivali le na nič krivo pravno državo, ki je bila sama žrtev zlorabljanja in mučenja.

Pod pretvezo pravne države so se dogajale strahovite krivice. Ob vsaki krivici, ki so jo tožilci in sodniki naredili posamezni državljanki in državljanu v imenu pravne države, je odmrl njen del. Vsi, ki so doživeli njeno zlorabo niso več verjeli vanjo. Še več, niso več verjeli v državo, mnogi so celo nehali verjeti, da pravica obstaja. Mnogim so tožilci in sodniki pod krinko pravne države uničili zdravje, prihodnost, družino in življenje. Za te krivice tožilci in sodniki nikoli niso hoteli prevzeti nikakršne odgovornosti – prevzeti jo je morala pravna država. Tisti, ki bi morali biti najbolj odgovorni za pravno državo in skrbeti za njeno zdravje, so jo najbolj zlorabljali. Dolgo časa smo verjeli, da jo je mogoče rešiti. Žal so bili njeni nasprotniki v njenih lastnih vrstah ter zakulisni botri močnejši. Tako danes leži tukaj pred nami – mrtva.

Seveda nam je vsem hudo, da je umrla pravna država. Vendar nas njena smrt hkrati navdaja z upanjem, da bo kmalu napočil nov čas. Da bo na kraju preminule pravne države, kmalu zaživela država vladavine prava.

1. Država, kjer bodo zakoni in ustava veljali enako za vse.

2. Država, v kateri bodo tožilci in sodniki spoštovali zakone in ustavo.

3. Država, v kateri bodo v svoji samovolji omejeni tudi tožilci in sodniki, tako kot smo vsi ostali državljanke in državljani.

4. Država, kjer bodo pošteni državljanke in državljani sodišča spoštovali, ne pa tako kot je bilo v umrli pravni državi, ko so se jih mnogi z vso pravico bali.

Današnji dan je zato, kljub pogrebu pravne države, dan novega upanja. Upanja, da pravica živi in da je dosegljiva vsakemu, ne glede na njegov materialni ali socialni položaj. Ne glede na to, kakšno je njegovo versko, politično ali katerokoli drugo prepričanje.

Od danes, ko bomo pokopali pravno državo, bo tekel nov čas. Ali bo na mesto pokojne države stopila država vladavine prava, bomo kmalu videli. Vsak dan bomo spremljali, kaj se dogaja in čakali pozitivne premike.Tožilke in tožilci ter sodnice in sodniki imajo novo priložnost, posebej tisti, ki so preminulo pravno državo najbolj zlorabljali. Da začnejo delati bolj vestno in odgovorno. Da se zamislijo, kaj je njihovo poslanstvo. Da se zavedo svoje velike odgovornosti in hkrati plemenitosti njihovega poklica. Ta pogreb je tudi priložnost, da v sodelovanju civilne družbe in strokovnjakov izgradimo državo vladavine prava, kjer bo poštena uporaba zakonov in ustave edino merilo sodnih odločitev. Da skupaj zgradimo mehanizme, ki bodo omogočali resnično neodvisno, javno, pregledno in odgovorno delo tožilcev in sodnikov. Ti mehanizmi so zelo pomembni. Če bi ti mehanizmi obstajali, nam danes ne bi bilo treba pokopavati pravne države.

Pravna država! Danes se poslavljamo od tebe. Dolgo časa smo upali, da boš preživela. Trudili smo se, hoteli smo ti pomagati, vendar so bili nasprotniki in prizadejane rane prevelike. Počivaj v slovenski zgodovini. Vsi mi pa upamo, da bo tvoji naslednici prizanešeno z gorjem, ki si ga morala prestajati ti. Naša skupna zaveza na ta dan je, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bomo skupaj z vsemi ljudmi dobre volje zgradili resnično državo vladavine prava.

Danes, ob 17.00 se nam bodo na pogrebu pravne države, pred Vrhovnim sodiščem pridružili: Jože Dežman, Žan Mahnič in Aleš Primc.

Odbor 2014

20 KOMENTARJI

 1. Včeraj je gotovo enega najboljših ” vztrajniških” govorov do zdaj pred Vrhovnih sodiščem imel dr. Janez Eržen:

  Dr. Eržen je dolgoletni šef torakalne kirurgije in eden najboljših kirurgov v zgodovini ljubljanskega KC. Seveda širša slovenska javnost pojma nima o njem. Ker je karakter in ker ni “prave” ideološke barve. On ni medijska samopromotorska zvezda a la Brecelj, Keber, Kenda…

 2. Besede Masleše sicer niso primerne za noben spodoben časnik, najmanj za takega, ki naj bi se navdihoval pri krščanstvu. Pa vendar: A se tu razen mene ne bo nihče na njih odzval? Pazite, gre za vrh sodne piramide, ki javno kriči in ponavlja, da je treba šefa opozicije ( oprostite izrazu) “sfukat”! V demokraciji. 🙁

  In potem se ta osebek, precej neinteligenten poleg vsega, ki mu je bilo ob vseh dokazanih totalitarnih packarijah ( ki jih je v glavnem izkazal v prejšnjem režimu) dano priplezat na sam vrh sodne piramide, potem se tak osebek noče niti izločit iz postopka o tem istem Janši, celo več, sam se določi za šefa senata, ki bo o Janši odločal. In kolegi na Vrhovnem sodišču ga skoraj z 90% podprejo pri tem 🙁

  Pa kje mi živimo?! Zakaj ste vsi tukaj tiho? Evo, če boste tukaj tiho, potem je jasno, da bojo tiho na Delu, Dnevniku, Večeru, Mladini, nacionalki, POP TV/ Kanal A in bo zadeva šla mimo kot da je vse v redu. Cerar bo pa plozal, kako je treba verjet pravni državi in cela Slovenija mu bo, “pravičniku”, ploskala in verjela. ;(

  Pa kje mi živimo, ljudje Božji?! V Culukafriji?!

  • Problem je, da se oglašanje v Časniku bralcev, poslušalcev in gledalcev navedenih medijev sploh ne dotakne.
   Problem je, da cilj ni sf… samo JJ ampak Slovenijo.
   Problem je, ker se boljševistični način dela sodstva preveč poudarja v povezavi z JJ in premnogi mislijo, da se njih to ne tiče.
   Problem je, da SDS daje videz, kot da se ukvarja le še z reševanjem JJ.
   Problem je, da se z gnojno bulo sodstva ostala desnica ne ukvarja v upanju da, da bo na račun JJ njim pripadla drobtinica glasov volivcev.
   Problem je, ker bo za polovico Slovencev JJ kriv, pa naj bo obsojen ali ne in za to polovico je postavljen enačaj med SDS in JJ, za mnoge pa kar med JJ in politično desnico.

 3. No, enemu se je le zdelo vredno se odzvat na moj komentar. Enemu.

  Reporterjev članek ima pa 6.000 klikov. V najboljšem primeru se bo približal 20.000. Torej novica bo neposredno prispela do 1% Slovencev, že tako ali tako prepričanih, da je Masleša blago rečeno sporen.

  In kot sem napovedal, v večernih novicah sta obe osrednji TV, tako Odmevi kot 24UR zvečer molčali kot grob o odkritju Masleše izjave, da je “treba sfukat Janšo.” In po taki izjavi bo Masleša sodil Janši!

  A se sploh zavedate, da bi bilo v vsaki normalni demokraciji, v vsaki zahodni državi taka izjava prime-time novica vseh medijev?! In vi pristajate, da najbolj gledani slovenski mediji o tem molčijo kot grob?!

  Ponavljam: Slovenija je Culukafrija, morda bi bilo bolje ostat pod Beogradom kot pod temi primitivnimi boljševiki!!

  • Berem: “morda bi bilo bolje ostat pod Beogradom kot pod temi primitivnimi boljševiki!!”

   No, pretiravati pa tudi ni treba. Tudi oni imajo težave z demokracijo. Povrh vsega pa … je izumiranje hitrejše od učenja demokracije. Mislim, da je to glavni problem. Kako resnične so besede naše lepe dične: “Wi nid tajm!”

   • Samo ne mi naprej s to bolestno ambiciozno nesposobno lažnivko! A nisi videl, kako je pred vso javnostjo v TV kamere obljubljala, da bo takoj prevzela pošto od KPK, potem pa…

    A ne vidiš, da so ti, ki so ostali v Beogradu in drugod na jugu v povprečju 10 krat boljši od teh, ki smo jih fasali v Slovenijo? A ne vidiš, da so ti, ki so jih sistematično dovažali iz Yuge k nam, skoraj vsi ali izhajali iz socialnega dna najmanj razvitih delov skupne države (recimo cazinske krajine, kjer se zdaj novačijo in zbirajo težki islamistični ekstremisti za bljižnevzhodne vojne) ali pa so bili to najbolj zagamani kadri boljševiškega režima? A nisi recimo bral družinskega pedigreja Masleše- če se ne motim oče Srbin iz Like, oficir JNA in KOSa?

    Taki nam zdaj vladajo v Sloveniji! Objektivno dosti slabši od tistih, ki vladajo v Beogradu ali Zagrebu.

    • 😉
     Viddel, slišal … meni je vzela ugled države, denar … vam pa poleg tega še dobro voljo!

     Kar se tiče pošte … posnema gospoda Janeza Janšo … kar se tiče vladajočih … sami smo jih izvolili! Davnega leta, bila je še v prejšnjem stoletju, smo izbirali voditelja in smo zavrnili demokrata Pučnika in izbrali komunista Kučana. Na demokratičnih volitvah! Da bi vedeli, kdo je pravi, se je gospod Nadškof slikal z gospodom Milanom in mu zrihtal priznanje od samega svetega papeža, je »Vitez reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II. Poglejte na http://www.rtvslo.si/_up/photos/2012/11/11/u3421-213009_papez_odlik1_show.jpg , kjer je slika!

     Če je sam svetniški kandidat oziroma celo svetnik Janez Pavel II. rekel: “Volite Milana, je fejst dečko!”, potem vi, gospod IF ne smete niti pomisliti drugače, sicer Vas bom ovadil škofu Jamniku pa boste videli!!!

     • Ne potvarjat, da je Janez Pavel karkoli podobnega rekel. Pač spada k protokolu, da se sreča in fotografira z državniki tiste države, ki jo obišče. Tudi s hujšimi od Kučana se je srečal. Njegovo poslanstvo je, da nikogar ne zavrača a priori, da v stikih z ljudmi išče v njih dobro. Kar sicer za logiko običajnih smrtnikov izpade naivno.

      To, da so naši visoki kleriki in vatikanski uradniki Kučanu zrihtali visoko priznanje, je pa druga stvar. Očitno je to diplomatska taktika, da se nekoga vsaj nekoliko pridobi na svojo stran. Taktika, ki je posebej pri zadrgnjenem osebku kot je Milan Kučan nekoliko trapasta, priznam.

     • @ Zdravko
      Khm … o ljubljanskem. V tistih časih volilne kampanje.

      @IF
      Eno je srečanje, drugo pa odlikovanje. Težko prežvečiti, kajne? Ampak tako govori slika in to tisoč krat več kot beseda, kajne? Je*i ga, Pučnik nima tega odlikovanja pa še priznal je, da je ni veren. Niti Peterle ga nima.

      Ja, težko je prežvečiti, da je svet tak, ker smo kristjani taki. Če bi bili drugačni, bi bil svet drugačen. Smo pač sol zemlje in sol da okus …
      😉

 4. Osnovni transparent vztrajnikov bi moral biti:

  Zahtevamo nepristranske sodnike in nepristransko sojenje!

  Ne pa : Masleša, povej!

 5. Manire naših vrhovnih sodnikov znajo bit prav nagnusne. Jaz sem slišal njihov pogovor nekoč: “…naredi kar hočeš, kar hočeš, samo da ni po pravu! Tako so se pogovarjali o neki zadevi. Da ne omenjam izpadov sodnika Poliča pri Sir Williamsu. Gnusno.

  In potem ti neki sodnik tam na Reporteju komentira, da se vrhnovni sodnik tako ne izraža. Garantirano?!

  Jaz sploh ne vem kako se na to odzvat. @IF, verjetno tudi zato ni komentarjev, ker smo vsi šokirani. Vsaj jaz. Morda drugi vedo, da ne smejo nič reči… Gotovo pa so mnogi brez besed.
  Nekateri bi pa Srbe preklinjali… ker Masleša ni “naš”.

Comments are closed.