Prejeli smo: Pismo veleposlanika Republike Poljske časopisni hiši Delo d.d.

21

delo-logoSpoštovani gospod
Gregor Knafelc
v.d. odgovornega urednika
Delo, d.d.

V odzivu na neresnične trditve v članku Borisa Ježa z naslovom Desnica iz kamene dobe, objavljenem v Sobotni prilogi Dela 10. 12. 2016, se na uredništvo obračam z vljudno prošnjo za objavo popravka informacij v članku, ki niso skladne z zgodovinsko resnico in ki zavajajo bralce z izkrivljeno podobo Poljske, pri čemer žalijo milijone Poljakov. V članku se namreč pojavlja sugestija, da naj bi fašizem v tridesetih letih 20. stoletja na Poljskem obstajal kot splošen pojav in naj bi bil del državnega ustroja (kar nakazuje neposredna primerjava z Nemčijo in Italijo). Avtor je z zapisom take teze dopustil veliko netočnost, ki ne sloni na splošno znanih zgodovinskih dejstvih.

Kot veleposlaniku Republike Poljske v Republiki Sloveniji mi je v čast, da lahko predstavljam državo, katere državljani so se kot prvi v Evropi uprli oboroženemu napadu nacistične Nemčije (ter stalinistični Sovjetski zvezi, na katero je B. Jež “pozabil” ob naštevanju primerov zločinskih totalitarizmov). Poljska je bila od prvega do zadnjega dne 2. svetovne vojne članica protihitlerjevske koalicije, boj za obrambo človečnosti in demokratičnih vrednot pa je zahteval 6 milijonov poljskih žrtev. Za te vrednote so preminili številni Poljaki tudi v boju proti fašizmu  na območju današnje Slovenije, dober primer je skupni heroj poljskega in slovenskega naroda Tadeusz Sadowski – Tomo, ki je aprila 1944 vodil operacijo razstrelitve nemškega skladišča goriva v rovih Postojnske jame.

Poljaki predstavljajo tudi najštevilčnejšo skupino narodov, ki jim je inštitut Yad Vashem v Jeruzalemu podelil naziv pravičnih med narodi sveta za reševanje Judov pred nacističnim terorjem (samih Poljakov je več kot 6500 oseb). Drugače kot v drugih državah, ki jih je okupiral Tretji rajh, na Poljskem nikoli ni obstajala nobena uradna oblika sodelovanja z okupatorjem. Nasprotno, v vsej drugi svetovni vojni je poljska družba vodila brezkompromisni boj z okupatorjem. Na vrhuncu okupacije je poljsko odporniško gibanje štelo skoraj 500.000 borcev, kar je fenomen v svetovnem merilu. Vse to ne bi bilo mogoče brez naše trdno ukoreninjene družbene tradicije, ki ne dopušča sprejemanja šovinizma, nadvlade in nepravičnosti, torej lastnosti, s katerimi se izraža fašistična ideologija.

Z veliko zaskrbljenostjo sprejemam podtikanja Poljski in Poljakom, s katerimi operira kolumnist Boris Jež. Še posebej zato, ker žal ne gre za prvi primer, ko smo se primorani odzvati na njegove žaljive zapise o naši državi. Po naši prejšnji reakciji na članek B. Ježa z naslovom Konjeniški častniki na Maginotovi linji z dne 18. 6. 2016, kjer si je avtor prav tako dovolil namigovati na analogijo med Poljsko in nemškimi nacisti, je uredništvo Dela žal zavrnilo prošnjo za popravek.

Ob tovrstnih izkušnjah – z namenom seznanitve slovenske javnosti z našim stališčem – bo pričujoče pismo poslano tudi drugim uredništvom ter novinarskim društvom, ki delujejo v Sloveniji. Besedilo našega dopisa ter odziv uredništva Dela v omenjenem primeru bosta prav tako objavljena na naši uradni spletni strani ter na naših profilih v družbenih omrežjih.

Izražam upanje, da bo tokrat naše stališče objavljeno ter da se bo uredništvo Dela v prihodnje izkazalo z natančnejšo in skrbnejšo interpretacijo zgodovinskih dejstev za potrebe svojih člankov.

S spoštovanjem,
Paweł Czerwiński
Veleposlanik Republike Poljske v Republiki Sloveniji

21 KOMENTARJI

 1. Klobuk dol. Tako je prav. Če že drugače ne gre. Delo je sramota za naš narod. To se mora spremeniti.

  • Žal ni samo Delo naša sramota. So še Dnevnik, RTV, POP in še mnogi drugi, ki pridno lažejo ali širijo polresnice.

   Dobro je, da protestira veleposlanik, saj drugače odziva, kot običajno, sploh ne bi objavili.

  • Tudi delo samo kot tako postaja sramota za našo državo, vsi bi radi služili na račun drugega, če pa že kdo mora opravljati delo za preživetje, pa je plačilo zanj prava sramota. Pa smo bili nekdaj tako ponosni na “delavski” razred, danes pa se nanj sklicujejo samo še demagoški sindikalisti in politični levaki, naredijo zanj pa itak nič, tako da še naprej ostaja samo baza ovc za striženje.

  • Hm! Se česa bojimo, gospod Robert? Ker oba veva, da pisunom naročajo pisanje takšnih laži! In plačajo.

 2. In sramota je v prvi vrsti osebna in šele nato na urednikih in časopisu. Hvala Bogu, da nismo več izolirana komunistična provinca ( kar bi nedvomno bili, če bi ostalo vse po volji Ježa in ježev) in se najdejo kakšni, tudi diplomati v Sloveniji, ki na morda diplomatsko manj konvencionalen način slovenski politični in konkretno medijski stvarnosti pridržijo ogledalo.

  Prvi je to iz diplomatskega zbora večkrat na grozo slovenskih dogmatsko-kontinuitetnih krogov pronicljivo počenjal ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli, zdaj se je več kot upravičeno na zgodovinske laži in žalitve poljskega naroda odzval poljski veleposlanik g. Czerwinski. In je seveda Časnik upravičeno njegov odziv tudi objavil.

  • Z neko malenkostjo ( v političnem smislu, v kakšnem drugem – okoljskem, kulturnem ni nujno malenkost) se sicer s polskim veleposlanikom ne strinjam. Jaz ne bi hvalil medvojne razstrelitve nemškega skladišča orožja v Postojnski jami. Posledice te akcije so še danes vidne in niso prijetne.

   Sicer pa – slava in čast in prijateljski pozdrav poljskemu narodu!

   • IF ali ti kar tako na slepo verjameš,kaj vse so požgali na območju Slovenije komunisti,kar se postonjske jame tiče,bom rekel takole,menda niso dali povelja za uničenje skladišča goriva v njej Poljaki,absurd!Možno je,da je bil poljak celo prisiljen v to,da je sodeloval!Zadeva ni tako enostavna,kot jo prezentiraš!Partizani so uničili v Sloveniji veliko število kulturnih spomenikov,škoda partizanskega vandalizma je neizmerna nacisti so bili v tem pogledu ” varuhi” slovenskih kulturnih spomenikov!IF tudi na poljskem se je dogajalo,da so boljševiki pobijali poljske žide in barbarsko uničevali vse,kar je spominjalo na pripadnost poljakov krščanstvu!Ali veš koliko cerkva so uničili komunisti na širšem kočevskem območju-stotrideset,med njimi je bilo nekaj takih,ki so imele veliko kulturno
    vrednost!Mislim,da se tam niso klatili poljski partizani,morda tisti,ki so imeli
    pedigre poljskih nemcev,ali sovjetov!

    Andrej Briški

    • Tolmun, precej dobro poznam te stvari, recimo celo vrsto slovenskih gradov, ki so žalostne ruševine, požgani, porušeni, izropani od tistih časov naprej. Ničesar ne krivim Poljakov. Le eno malenkost, s katero se je cenjeni poljski veleposlanik postavil kot delom Poljaka, sem rekel, da se ni vredno postavljati. Kot si lahko bral, sem ga drugače v celoti podprl.

     • Ne bi se tako zlahka v to vtaknil. Od vseh takih in drugačnih partizanskih akcij, je vendarle tale bila še najbolj taktično in strateško na nivoju. Da se je s tem pohvalil, mu ne bi očital.
      Vojna je bila. Ali kri ali jama, zame ne bi bilo velike dileme.

    • Uničevalna strast,barbarizem in sadizem rdečih revolucionarjev je bila
     neizmerna.Američani in zavezniki so v Augsburgu med drugim
     uničili tudi nekaj sto let staro mestno hišo,ki se je ponašala z zlato
     dvorano,ki je služila zbiranju tamkajšnega plemstva ob pomembnih dogodkih!Po vojni so na ruševinah postavili novo,popolnoma enako,
     kot je bila prejšna!Enako velja tudi za samostan v italjanskem Monte
     Casinu itd!Kaj pa pri nas?

    • IF upam,da te nisem užalil,kar ni bil moj namen,dejstvo je,da so se poljaki,ki so bežali pred ruskim in nacističnim nasiljem,maščevali nacistom s tem,da so se vključevali v armade tujih dežel,ki so se organizirano borile proti nemški agresiji!Verjetno so se pridruževali tudi odporniškim gibanjem širom Evrope z edinim vzrokom,maščevati se okupatorjem,ki so razdejali njihovo domovino!Dejansko je prispevek Ježa klofuta poljskemu narodu,ki je bil praktično vse do Lecha Walese zatiran!

     Andrej Briški

 3. Spoštovani g. veleposlanik!
  Mislim, da mnogo Slovencev podpira Vaše cenjeno pismo v zvezi s člankom v časopisu Delo. Žal ne gre samo za pisanje v omenjenem članku, ampak gre za prokomunistično usmerjen časopis, ki ga mnogi Slovenci nočemo niti vzeti v roke, kaj šele da bi prebirali njegovo skrajno levo in prokomunistično propagando. Še bolj žalostno je, da so na podobni valovni dolžini uglašeni vsi mainstream mediji v Sloveniji. Glede tega ste na Poljskem daleč pred nami pa tudi volilci, ki pri vas levičarjev sploh ne volijo več, so po politični zavesti prehiteli naše.
  S spoštovanjem do Vas in do vsega poljskega naroda!

 4. Briljantno! To je dokaz, da pozitiven duh Evrope le deluje in nas bogati v resnicoljubju in pravičnosti.

  Zakaj levi mediji ne omogočijo, da iz njih velo resnicoljubje, pravičnost, poštenost in odgovornost?

  Zakaj se v levih medijih pojavljajo le balkanski prispevki, ne pa tudi prispevki iz drugih evropskih držav, saj smo v zvezi evropskih držav?

  Zakaj je to zanimivo pismo poljskega veleposlanika skorajda osamljen primer, da lahko slišimo obe strani, ne le tisto, ki jo opisuje novinar?

  Slednje kaže, da se določeni mediji še niso izvili iz totalitarnega primeža.

 5. Spoštovanje Poljski
  in nezlomljivemu poljskemu narodu na veke!

  Pravilno, pokončno in udarno, g.veleposlanik!

  Ni dovolj, da daste v objavo čim več slovenskim medijem,
  boste videli koliko Agitpropovskih trobil bo sploh objavilo Vaš protest- ukrepajte tudi po diplomatski poti do vrha udbokučanistične para države komunističnih samodržcev na uzdi trdorokca, milega upokojenca, iz Murgel, Milana Kučana-Plavega, dosmrtnega rdečega zaslugarja in oligarha Slovenije, ki je v najbolj ključnem momentu slovenske zgodovine, pomagal predati naše slovensko orožje slovenske teritorialne rezervne vojske, sovražniku, srpski Jugo vojski- torej je veleizdal lasten narod zaradi komunističnih in mafijskih interesov.

  Upravičeno domnevam, da dežurni pisun Agitpropa, Jež, dela po naročilu s srčnim veseljem, kajti že desetletja se napaja pri rdečem koritu od katerega teče neskončna reka ugodja in profita v imenu “proletarcev vseh dežel združite se”, od Novosibirska do Kampale in Havane, celo do Buenos Airesa.
  Novinrski dušebrižnež se ni sam spomnil in ne dvomim, da gre za naročeno zbadanje in drezanje po načrtu in z namenom. Poljska je dosegla ogromno, napredek v razvoju je velikanski in je jasen – od l.2000 do 2009 sem dovolj potoval in delal v poljski industriji, da z lahkoto in veseljem zapišem, kar sem navedel: Poljska je silno uspešna država!
  V Kučanovem Slovenistanu ni nič naključje, ne obstaja.
  Ker je Poljska uspešna, ker nas prehitevate po desni, Vas je treba blatiti in omalovaževati – ni izključeno, da se začenja topoglava kampanija skupaj z medvedom z vzhoda, ki hoče razsuti evropsko demokracijo, ker, jasno, ogroža rusko mafijaško oligarhijo in diktaturo.Nič novega, zgodovina se ponavlja.

  Hvala Poljski za veliko dobrih zgledov skozi zgodovino!

  Ne morem pozabiti priprav na svečano državno praznovanje zloma komunizma in tudi vojaško parado v centru, v srcu nove-stare Varšave-žal sem v nedeljo odpotoval in nisem mogel dogodka videti v celoti, le generalko zjutraj -in-to je bil nepozaben dogodek. Kako srčno in kako z globokimi občutki, sijočih oči in izrazov na obrazih so se ti ljudje pripravljali – nepozabno!
  Tega niti v sanjah ne moreš zaznati na podobnih državih dogodkih v Udbokučanističnem aparthajd gulagu Slovenistan- proslave padca komunizma v rdečem gulagu pa itak ne moreš niti pričakovati-menda ni treba razlagati zakaj ne.

  Čestitam gospod veleposlanik, g.Czerwinski !

  PRVI STE, KOLIKOR VEM, KI STE ZAPISALI SLOVENSKI KOMUNISTIČNI FALANGI :
  PRVI V EVROPI IN NA SVETU SE JE RESNIČNO UPRL NACIZMU TER RUSKEMU OSVAJALNEMU KOMUNIZMU POLJSKI NAROD!
  UPRL SE JE ENODUŠNO, ENOTNO IN PROSTOVOLJNO, KO JE BIL V SMRTNEM NAKOVALU MED OBEMA SVETOVNIMA KATAKLIZMAMA.

  Kaj pa je je bil komunistični odpor slovenskih Kajnov pod
  zlaganim imenom Osvobodilna Fronta?
  Preračunana komunistična razredna protiljudska revolucija
  pod zastavo Kominterne, v kolaboraciji z morilsko KPJ in pod direktivami in absolutno kolaborantsko z Stalinovo satanistično boljševiško partijo.Ves čas vojne in revolucije 1941-1945 – do 1991 – in zdaj ponovno zelo prijateljsko z bratskim ruskim narodom…vsaka peta Slovenka si jih je dobro zapomnila, ko jih je “osvobajala” rdeča armada v Prekmurju …

  Upor, pravijo, še danes, Kučanovi komunisti ?
  V resnici pa kolaboracija s Hitlerjem in Stalinom vso špansko državljansko vojno in še posebej z Hitlerjem od konca španske državljanske vojne do nj.napada na SZ 22.julija 1941!Španski borci delovali za Gestapo!

  Upor, prosim, pravijo komunisti!?
  OF prva v Evropi in na svetu proti nacizmu in fašizmu v Sloveniji 1941? Proti komu, ljudje ?

  Od 6.Aprila 1941 do poletja 1942 so komunisti pobili cca 1800 neoboroženih Slovenk in Slovencev, vseh starosti.
  In pobili so tri-štiri okuopatorje v tem času.
  Kaj so komunisti storili od poletja 1942 do kapitulacije Italije in kasneje, pa je stvar pisanja cele knjige.
  Uzurpacija prvice boja proti okupatorju je bila pod komunistično grožnjo smrtne kazni, eksekucije, justifikacije, eliminacije brez sodišča!

  Peter Urbanc : Skrita, nepoznana zgodovina NOB Revolucije
  P.Batty: Titova velika prevara (Churchilla)
  Eiletz: Titova skrivna leta v Moskvi1936-1940
  M.Džilas: Novi razred

  Upor, pravite? LAŽ , kristalna LAŽ-nesmrtna duša komunizma

  Borbe z okupatorjem?
  Ne, pač pa pobijanje svojih nasprotnikov iz lastnega naroda!

  Uradno – Rankovič preda Titu l.1947 dokument o 700.000 pobitih nasprotnikih komunističnega režima- žrtev je v resnici 1.000.000 navajajo svetovni viri- Tito je tretji morilec sveta…

  To so bile osvobodilne borbe komunizma – pobijanje drugačnih.
  Pred okupatorji so vedno, 95% srečanj z njimi v Sloveniji – vedno bežali!
  Bežali ob neverjetnih izgubah v neukih, netreniranih borcih.
  Niso jih usposabljali za borbo, niso napadali okupatorja-taka je bila strategija, sami to dokumentirajo.
  Niso ubranili niti ene same slovenske vasi in nobenih slovenskih življenj pred okupatorskim pobijanjem.
  NITI ENE VASI IN NOBENEGA ŽIVLJENJA V VSEJ VOJNI!

  Še več- strateško in operativno so provocirali okupatorske napade, represalije na civilno prebivalstvo, da so nekateri preživeli prišli komunistično stran v “borbo proti okupatorju”.Kako zlagano!
  Resnica je, da so s tako strategijo pobijali lasten narod po roki okupatorja – kar pa je genocid nad lastnim ljudstvom in tak zločin ne zastara nikoli!

  Koliko okupatorjev ste, komunisti, potolkli, pravite?
  Pravzaprav skrivate ta podatek! Ker je ostudno zgovoren.
  700 ali 750, sedemsto ali sedemstopetdeset?

  Koliko Slovenk/Slovencev je bilo ubito v revoluciji?
  95.000 ali 75.000; skoraj vseeno- strahota !

  70 do 80 Slovenk in Slovencev za enega okupatorja-katastrofa –
  in se hvalijo kako so se borili – halo? LAŽ na LAŽ!

  RESNICA KOMUNISTIČNE BORBE Z NACISTI IN FAŠISTI JE PREKO
  700 KOMUNISTČNIH MORIŠČ V SLOVENIJI.
  cca 3,4 morišč, pravijo jim “grobišča” na 1Km2 ! BLAZNO.

  RESNICA JE V NACIONALNIH ARHIVIH ?
  95% so jih komunisti uničili.
  5% preživelih arhivov je spretno zaklenjenih, tudi s pomočjo, ne boste verjeli, KRŠČANSKE stranke Slovenije!

  Če ne veste, kaj je to multiskorumpirana družba tega sveta- proučujte Kučanov Slovenistan !

  Že preko 700 (sedemsto) morišč komunistične partizanske
  (tudi deloma patriotske in protiokupatorske) vojske je
  posejanih po deželi in v njih so v glavnem neoboroženi, Slovenke in Slovenci vseh starosti od fetusov v nosečih materah in dojenčkov naprej – glavnina pa razoroženi vojni ujetniki!

  POKOPAVANJE OVIRAJO Z VSEMI SREDSTVI ŽE 25LET, GOSPOD VELEPOSLANIK!
  In zdaj-potem, ko so pokopali nekih 800 pobitih Hude jame
  in to proti volji svojcev – ob pristanku Katoliške cerkve ! v oddaljeni Maribor – se bodo hvalili papežu Frančišku, ki ga hočejo namamiti na obisk v Slovenijo – da vidi kako se slovenski rodovi “spravljajo” z komunističnim blagosloviom ! SPET – VELIKA SVINJSKA LAŽ !

  S TEM SE PONAŠA KUČANSKA KOMUNISTIČNA PARTIJA V RAZLIČNHIH RDEČEMAVRIČNIH BARVAH IN PROSLAVLJA ZMAGO NAD NACIZMOM IN FAŠIZMOM SKUPAJ, TUDI, Z RUSKIMI GENERALI…

  Resnica: Masaker nad lastnim narodom proslavljajo kot zmagovalci proti nacizmu in to skupaj z “zavezniki” komunisti Rdeče armade!?

  POVEJTE TO POLJSKEMU NARODU, GOSPOD VELEPOSLANIK!

  Slovenija ima preko 700 malih in velikih Katynov z še vedno nepokopanimi ljudmi. Brez imen, pohabljenih, razčlovečenih, mučenih, živih metanih v jame.
  KRIVO OBDOLŽENIH “IZDAJSTVA” SAMO ,KER NISO SPREJELI KOMUNIZMA, TATVINE, LAŽI IN BOGOSKRUNJA.

  Bili so in so še vedno Kristjani, Katoličani, ki niso popustili rdečemu zlu in so darovali svoja življenja, mirno, dostojanstveno, kljubovalno in pokončno, v tisočih so odhajali pokončno in tiho v smrt. Vedeli so kam gredo v Večnost in vedeli so ZA KAJ gredo po Jezusovi mučeniški poti.
  TO JE BILA ELITA SLOVENSKEGA LJUDSTVA, GOSPOD VELEPOSLANIK
  BILI SO KMETJE; BILI SO DELAVCI, OBOJI GARAČI, TUDI VISOKA INTELIGENCA, SEVEDA.
  NAJPOKONČNEJŠI IN NAJBOLJ ZVESTI SLOVENCI. VSE SO POBILI.
  Zelo malo se jih je prelevilo v kimajoče množice ustrahovanih sužnjev, kajti revolucija je rabila delovno silo.
  Pobijali so še veliko let po revoluciji-po vaseh so delovali komunisti, civilisti, zadolženi za lov in uboj drugačemislečih.

  Značilno za našo deželo je, da so komunisti v večini primerov “izdajalce”, tudi cele družine, najprej strahotno in sadistično mučili in nato pobijali tako, da so povzročali strašne muke, metali žive ljudi v brezna in kraške jame.

  ABELOV ROD SLOVENCEV JE UMIRAL POKONČNO IN ZVESTO DO KONCA
  POD STRELI; POD NOŽI; POD KRAMPI IN MOTIKAMI SLOVENSIH KAJNOV.
  ŠE KO SO SE VRAČALI PREŽIVELI IZ DACHAUA IN IZ MATHAUSNA ALI PA IZ RABA IN GONARSA, SO JIH ČAKALI, IZMUČENE , SESTRADANE NA SMRT IN JIH IZBORNO ŠE POBIJALI KOT ŽIVALI.

  TO SO SLOVENSKI, DANAŠNJI KUČANOVI KOMUNISTI, KI GOBEZDAJO SVOJE KOSMATE, ČRNE LAŽI IN JIH BRUHAJO SVETU!

  POVEJTE, GOSPOD VELEPOSLANIK, SVOJEMU POLJSKEMU, PONOSNEMU LJUDSTVU, DA ŠE DANDANES SLOVENIJI VLADA KOMUNISTIČNO IN MULTISKORUMPIRANO ZLO!

  Zdaj vemo, na žalost, za strateške napake W.Churchilla
  in posredno Roosevelta grede vsega Balkana in Slovenije
  in JBTita in ni predmet te debate – je pa dejstvo in je ,podobno kot Poljski narod močno zaznamovalo in se vsega tega še kako zavedamo.Žal.

  Je pa dejstvo, da je iz poljskega ljudstva izšel Janez Pavel Drugi z vsem, kar je storil, tudi, za padec komunizma na planetu Zemlja in njegovi spomeniki po vsej Poljski, vsaka druga vas ga premore, povedo ogromno.
  Pri nas so mu dali malo uličico, pa še tisto so hoteli komunajzarji, zloba satanska, odvzeti-in jih ni prav nič sram, ostudnežev največjega na videz nezlomljivega napuha, vladarske moči in laži-nesmrtne duše komunizma!

  Satan vlada Sloveniji iz ozadja in iz ospredja, ne skriva se več, gospod veleposlanik.

  Spet se naslanja na ruskega medveda in se mu dobrika, ker, da so Rusi Slovani…samo jezik so nam pobrali-sicer pa so bili pleme Moskoviti – nimajo slovanske duše, ne porekla, niti zapisa po DNK sistemu.Nič nam niso in mi nismo nič njim, ki pijejo vodko!
  Jurij Venelin : SLOVENCI
  In kot Venelin še desetine drugih avtorjev o našem rodu, ki je z Vami, Poljaki skupen, resnično, dejansko bratovski in sestrski.
  Anton Perdih : haplo grupe v Evropi
  http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
  https://www.youtube.com/watch?v=7XsW8pZyw6g
  Slovani so nesrečno češko ime za Slovene – za vse narode, ki so izoblikovali slovenske ( ne slovanske) jezike.
  Rusi so nam samo vzeli naš jezik in ga prenaredili v svojega.Z njimi genetsko imamo bore malo ali nič.
  Pa nam vsiljujejo, kot , da smo absolutno “njihovi”.LAŽ.

  Ne odnehajte in ne dovolite zlu in laži, da žali poljski narod, g.veleposlanik Poljske!
  Jaz vam samo pritrjujem, da je zlo, ki se je javilo skozi
  Ježa na Delu, avtentično, sprijeno, pokvarjeno in nevarno.

  Hvala Vam, da ste dvignili svoj glas, g.Paweł Czerwiński
  lep pozdrav,
  vse Dobro in Osti jarej/ostanite mladi !

  • Spoštovani g.veleposlanik Poljske, g.Czerwinski in spoštovani bralci, moram, tudi popraviti svojo neljubo napako in se zato opravičujem velespoštovanemu TIGRU iz let pred 2.vojno.To sem žal v svojih navedba pozabil, ker pa je to silno pomembno, ker je to sveta Resnica, moram to povedati.Zgodovina piše in narod pomni svoje bisere, ki so neizbrisljivi.

   Prvi so se na slovenski zemlji dejansko in de jure uprli fašizmu Tigrovci. Prva slovenska puška, bile so celo tri, so pokale in bruhale svinčene krogle po italijanskem okupatorju, so bile tigrovske. Vodja TIGRA , Danilo Zelen je v tej borbi v sredini leta, 13.julija 1941 pri Ribnici na Dolenjskem padel, dal svoje življenje za Domovino.

   TO JE RESNIČNI DAN UPORA PROTI OKUPATORJU IN PRIŠEL BO DAN; KO BO TO POSTALO URADNO.
   Po tem bomo pozabili na svetovno kosmato laž komunizma
   okoli perfidno izmišljenega 27.aprila 1941 – dan , ki si ga je izmislila komunajzarska sodrga.

   In kaj bo še pisalo s tem v zvezi? Tigrovce je italijanom izdal brat.Slovenec. Ponosni komunist. Zgodovina zdaj to jasno beleži, saj je resnico povedal sin izdajalskega partizanskega komandanta, ki laži ni zmogel več nositi v sebi.

   Kučanisti in ostali lažnivci iz našemljeno oboroženih kril falange ZZB s tem v zvezi naj si zataknejo laži nekam-morajo vedeti, da ne bodo preživele,sprhnele bodo v ognju zla ,spljuvane so tisočkrat preklete!

 6. Spoštovani gospod veleposlanik.
  Še z moje strani velik, iskren poklon Poljski in poljskemu narodu. Vesel sem, da ste odločno reagirali proti temu poniglavemu “novinarčku” Ježu in njegovim lažnivim tiradam v boljševističnem Delu. Zelo dobro poznam tega Ježa. Tudi živi blizu mojega kraja. Če bi šlo samo za njega, verjetno ne bi imelo nobenega smisla reagirati, saj gre za na duhu in umu ubogega pisuna, priviligiranega aparatčika in trobila propadlega komunističnega režima. Ko sem zapisal “propadlega”, sem se nekako prenaglil, vsaj kar zadeva Slovenijo. Nam namreč ta režim vlada dejansko že 75 let, v par preteklih letih sicer skrit za fasado formalne kvazidemokracije, dandanes pa po svojih ideoloških naslednikih povsem odkrito, brezrezervno in brezsramno. Obvladuje vse pore javnega življenja, dobršen del gospodarstva, ves javni sektor, bančništvo, prevladujoči javni izobraževalni sistem, pravosodne in druge represivne organe, vse glavne medije in predvsem pamet in miselni svet dobršnega dela Slovencev z opranimi možgani. Prepotoval sem vse evropske države, pred kratkim tudi vašo čudovito Poljsko, srednjeevropske in baltske države ter del Rusije, zato smelo trdim, da gre pri Sloveniji za najbolj boljševistično državo v Evropi. Toliko rdečih zvezd, srpov in kladiv ter poimenovanj ulic in trgov po zločincih nisem našel nikjer po Evropi, ne na Balkanu, ne v nekoč najbolj zadrti in zaprti komunistični Albaniji in, paradoksalno, celo v Rusiji ne. Torej je prav, da ste z zavrnitvijo laži novinarja Ježa posredmo protestirali tudi proti njegovemu delodajalcu Delu in aktualnemu režimu, ki obema daje inspiracije oziroma, natančneje, navodila za takšno pisanje.
  Rad bi vam predstavil še tri dejstva v zvezi z mojim doživljanjem Poljske. Še v svinčenih komunističnih časih sem na Jadranu spoznal mlado družinico, zakonski par z dvema mladoletnima hčerkama iz Vroclava (slovensko poimenovanje). Nekako smo se spoprijateljili. Ob povratku sem jim predlagal, da v našem stanovanju preživijo še par dni oddiha. Z rahlimi zadržki so pristali. Za stenami našega stanovanja so se kar razgovorili, celo rahlo kritično do lastnega režima na Poljskem. Ko pa smo jih peljali malo ven, na ogled Pirana in Portoroža, so postali molčeči in delovali nekako rezervirano. Žena s hčerkama je pogledovala proti izložbam v trgovini (ki niso bile kaj prida založene v primerjavi s tržaškimi), mož pa jih je z odločnimi kretnjami usmerjal proč. Ne vem, ali je bil poglavar družine svobodomiseln človek, pa se je bal bolj odpreti tudi v našem “komunizmu s človeškim obrazom”, ali pa je bil sam del tedanje poljske nomenklature, saj je bil član državne reprezentance in bil ob neki priliki na sprejemu celo pri našem Titu. Niti ni pomembno. Vsakakor pa je bil zelo prestrašen človek, sicer vljuden, vendar zazrt vase, nedostopen. Presenetljivo pa sem kasneje srečal še nekaj Poljakov s podobnimi značajskimi potezami. In kaj hitro se ustvari stereotip o prestrašenih, nedostopnih in zadrtih Poljakih. Res smo bili pa tudi mi precej naduti, češ da smo nekaj več in da imamo dosti več kot ostale komunistične države.
  Na letošnjem potovanju po osrednji in vzhodni Evropi sem se ustavil prav v tem Vroclavu. Prekrasno mesto, arhitektonski biser, polne restavracije, živahen utrip. Maša v eni izmed znamenitih cerkva, baje je namenska cerkev za poljsko vojsko. In res polna vojakov in oficirjev, tudi tistih z visokimi čini. Pri nas je kaj takega nepredstavljivo.Izjemen dogodek! Tudi v drugih mestih so cerkve polne, tudi mladine. In s kakšno pobožnostjo stopajo ljudje vanje. Zastavil sem si vprašanje, kaj je tisto, ki je najbolj trpinčeno deželo v Evropi, tako od nacistov in še huje od boljševikov,obvarovalo in jo dvignilo v stanje naglo rastoče in ugledne države. Prišel sem do edinega logičnega sklepa: globoka vernost, pomoč Boga in njegovega najzvestejšega služabnika Janeza Pavla II. Poljaki so spet delavni, urejeni, optimistični, ustrežljivi, nič več vase zaprti in prestrašeni. Bravo!
  Tretja moja poljska izkušnja pa je iz nedavnega potovanja po Italiji. S postankom v Cassinu sem zvedel, da je v eni najbolj krvavih bitk 2. svetovne vojne za zavzetje utrjene opatije Monte Cassino padlo 1111 Poljakov. Pokopani so na čudovitem pokopališču v posvečeni zemlji. Slava jim!
  Torej še enkrat moj globok poklon temu narodu in državi. Vse to si je krvavo zaslužil!

 7. Bog ve,če Poljski veleposlanik prebira naš el.Časnik…V sloveniji ni in ne bo demokracije vse dokler ne bomo premogli dnevnika z najmanj enako naklado kot je kom.Delo.

Comments are closed.