Prejeli smo: Pedro Opeka v Gorici

0

pedro opeka vabilo sloNov gost sklopa »Srečanja pod lipami«, ki potekajo v Kulturnem centru Lojze Bratuž, bo znani slovensko-argentinski misijonar in lazarist Pedro Opeka, ki se v teh dneh mudi v Sloveniji in bo obiskal tudi Gorico.

Srečanje s pogovorom bo v veliki dvorani goriškega hrama v petek, 22. novembra, ob 17.30 do predvidoma 19.30. Časnikar Jože Možina bo s Pedrom Opeko preletel glavne mejnike njegove življenjske zgodbe, ki se je začela med slovenskimi emigranti v Buenos Airesu. V Lujanu je bil leta 1975 posvečen v duhovnika. Od leta 1976 pa deluje kot misijonar na Madagaskarju, kjer se je posvetil delu z najrevnejšimi, ki živijo na smetišču glavnega mesta Antananarivo. Zanje je zgradil hiše, šole, cerkve, športne objekte, poiskal jim je delo, se posvetil otrokom, ljudem pa je predvsem vrnil samozavest. V vseh teh desetletjih je pred revščino rešil na desettisoče smetiščarjev, zgradil več vasi, centrov, poslopij. Njegovo delo omogočata humanitarni združenji Akamasoa (Dobri prijatelj) in Antenne Akamasoa, ki se vzdržujejo s prostovoljnimi prispevki.

Delo Pedra Opeke je poznano in cenjeno tudi pri nas, vsak mesec se zbirajo prostovoljni prispevki tudi po naših župnijah, še posebno v Sloveniji. Na večeru, ki se bo nadaljeval z družabnostjo v sosednji telovadnici Mirka Špacapana, bo potekala tudi dobrodelna nabiralna akcija pod geslom “Za dostojanstvo Malgašev”.

Pred srečanjem bo Opeko sprejel goriški nadškof msgr. Carlo Maria Redaelli, v komorni dvorni centra Bratuž bo namreč srečanje s predstavniki karitativnih in humanitarnih združenj, ki delujejo na Goriškem, na obeh straneh meje.

Krožek Anton Gregorčič – Študijski center za družbeno-politična vprašanja