Prejeli smo: Patria – vrh ledene gore problemov s pravno državo in demokracijo

1

logo evropska slovenijaV četrtek in v petek (25. 9 in 26. 9. 2014) bo v organizaciji Društva Evropska Slovenija na Fakulteti za državne in evropske študije na Brdu pri Kranju potekala mednarodna znanstvena konferenca na temo Kriza vladavine prava in demokracije v Evropi.

Med številnimi domačimi in tujimi govorci je treba izpostaviti zlasti sodnico Evropskega sodišča za človekove pravice prof. Iulio Motoc ter vodilnega skandinavskega strokovnjaka za kazensko pravo, dekana Pravne fakultete Univerze v Helsinkih Kimma Nuotia. Ta se bo v uvodnem govoru izrecno dotaknil zadeve Patria in spregovoril o vplivu kazenskega prava na politični sistem.

Tudi sicer bo izhodišče za razpravo na konferenci zadeva Patria, ki pa je le vrh ledene gore slovenskih problemov s pravno državo in demokracijo. Ti so lastni tudi drugim državam EU, zlasti tranzicijskim, medtem ko so se jih spet tretje države uspešno rešile. O tem bodo spregovorili pravni strokovnjaki iz Nemčije, Nizozemske, Madžarske, Hrvaške, Bolgarije in Belorusije; ki bodo svoje izkušnje soočili s slovenskimi strokovnjaki.

Nenazadnje velja izpostaviti še zadnjo okroglo mizo, kjer bodo sodniki najvišjih sodišč: Jan Zobec, Marko Šorli in Iulia Motoc spregovorili o sistemskih problemih sodstva doma in v supranacionalnih okvirih.

Društvo Evropska Slovenija

Več: Evropska Slovenija

1 komentar

Comments are closed.