Prejeli smo: Odziv na “O stanju duha v pravniških društvih”

11

sodisce (Small)Prispevek mag. Janeza Topliška, objavljen v Časniku z gornjim naslovom, je tako poučen in dragocen, da ga je vredno v nekaterih delih ponoviti.

Ste morda vedeli, da v Ljubljani obstoja Pravniško društvo Ljubljana? Da v društvu organizirajo nostalgične politične seanse, ki jih občasno obiskujejo znane osebe iz vrst pravosodja: predsednica Sodniškega društva Janja Roblek, predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša, osrednji gost pa je bil znani prof. Ljubo Bavcon.

Nič posebnega, bi lahko rekli. Toda zanimivo je početje članov tega društva, zanimivo je razumevanje in posedovanje njihovih domovinskih čustev in hkrati njihova pripadnost razrednemu boju. Nekaj konkretnih aktivnosti: ob plapolanju jugoslovanske zastave prepevajo balkanske pesmi in tako slavijo agresorsko državo, ki je že večkrat pokazala in dokazala, da je Sloveniji vse prej kot prijateljska država.

Na društveni razpravi je avtor prispevka opozoril, da je pri nas okrog 80% Slovencev, ki sodstvu ne zaupajo. Prav tako je prisotno množično nespoštovanje (kritično obravnavanje) slovenskih sodišč. In sedaj pozor – ideolog revolucionarnega kazenskega prava prof. Ljubo Bavcon je na gornje očitke odgovoril: »Primerjava današnjega in takratnega časa je povsem neumestna. Takrat je šlo za upravičen razredni boj, danes pa je kritiziranje pravosodja neupravičeno in nelegitimno.« Da, prav ste prebrali – tako mnenje zagovarja profesor prava v 21. stoletju in to sredi Evrope.

Živeti s potomci generacije komunistov prav gotovo ni nobeno zagotovilo, da bo na primer problem Patrie v doglednem času razrešen. Z Janševo sodbo se bodo poigravali (jo odpravili in pošiljali na ponovno odločanje) toliko časa, dokler primer ne bo zastaral. Od takrat naprej naj bi ostal na Janezu Janši večni črni madež.

Res je, to je ena zgodba – druga pa je, da Slovenci vendarle ne bomo večno, ubogljivo in mirno prenašali vračanje totalitarnega sistema v osamosvojeno in samostojno Slovenijo. Pravičnost in pravica nas čakata: tokrat na znanem kraju, ob predvidenem času in na, več ali manj, znan način.

Ive A. Stanič

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


11 KOMENTARJI

 1. Tudi jaz bi se vprašal, kakšno je stanje duha novinarja, ki je prispeval omenjeni članek! Več kot očitno je, da članek služi samo enemu namenu, totalno očrniti vrh slovenskega sodstva in njihovih vodilnih članov.
  Da ste novinarji el. medija Časnik plačanci RKC-ja čivkajo že vrabčki na veji. Da aktivno sodelujete pri organizaciji demonstracij v podporo obsojencu IJJ-ju in ostalih aktivnostih z edinim namenom uničiti levičarske stranke za veko vekomaj in si podrediti državotvorne institucije in obvladovati sceno na slovenskem kot je bilo pre letom 40 prejšnega stoletja.
  Pa lep pozdrav kvazi neodvisni klerodesničarski novinarji,kajti še otroci v vrtcu bi vas spregledali !!!

  • sodniki se “totalno očrnjujejo” sami, ko:
   1. ne sodijo pravično in zdravorazumsko največjim morilcem v Sloveniji, največjim roparjem
   2. ko sprejemajo številne krivične sodbe
   3. ko so pri JJ šli v smešno obsodbo s katero so sami sebe in vse slovensko sodstvo “totalno očrnili” in pokazali, da je še vedno v oblasti totalitarcev.

   Vsak človek naj ravna odgovorno in naj sprejema kritiko. Kritike nočejo sprejemati samo monopolisti in totalitarci.

   Jaz nisem plačan za pisanje od nikogar.

   • Če bi slovensko sodstvo našlo samo en dokaz za korupcijo JJ in bi JJ za to obsodilo, potem pred sodiščem ne bi protestiralo več kot 100 podpornikov , stranka pa bi se zmanjšala na 5% in na naslednjih volitvah izpadla iz parlamenta.

  • Pa se je našel en lep primerek usmerjenega izobraževanja, ki mu je leto odvzelo sposobnost širšega razmišljanja in ga je zožilo na nivo zlate ribice, negov duh je pa blizu duha po neumitih nogah.
   Tako ozkega gledanja je lahko sposoben le topoumen pripadnik fdvistične smeri izobrazbe.
   Do danes sem bil prepričan, da tako ozkega gledanja na situacijo pri nas Slovenci nismo sposobni in je tako gledanje le s strani tistih, ki so Slovenijo okupirali.

   Nikjer na svetu okupatorji in domači izdajalci ne spoštujejo osnovnih moralnih in etičnih norm in tudi v Soveniji je tako.

   V SFRJ je obstajal zloglasni 133. člen k.z., ki je omogočil, da so človeka, ki ni govoril lepo o zapovedanem sistemu zaprli.
   V Sloveniji pa smo v pravu prav neverjetno napredovali in je bil izumljen “miselni delikt”, ki omogoča, da se v vrhu tožilstva in sodstva v glavah tam delujočih osebkov sproducira ta delikt in je oseba, ki v dejanjih sploh ni sodelovala obsojena.
   Zato se pri nas zapira osvoboditelje, tiste, ki pa so v vojni za Slovenijo delali škodo in streljeli pa oprosti in se tistih, ki so otroke zazidavali v rudniške jaške sploh ne preganja.
   Ja res neverjetna širina.

  • “SLOVENEC SEM”?! JUGONOSTALGIK brez svoje pameti sigurno! Žalostno, da ogromno slovencev razmišlja podobno in podlega medijski propagandi! Vsi ti slovenci globoko sovražijo Janšo. Ko jih vprašaš zakaj pa ne znajo odgovoriti. Velikokrat me je res sram, da sem Slovenec.

 2. Pomenljivo, da komentatorja ” Slovenec sem”, moti domoljubje in demokratično, to je civilizacijsko sodstvo, katerega ne motijo kritike demokratične javnosti.

 3. To bi bilo podobno kot v Nemčiji danes, da bi ostareli sodniki ( ki so bili nacistični zločinci oz. so pisali zakone po nareku Hitlerja) danes v Nemčiji obsojali vsakega, ki bi napadal nacizem. Pa še to ne z dokazi, ampak z lase privlečenimi “indici”.

  Pri tem pa bi naš še hinavsko pridigali, da v demokratični državi nihče ne sme dvomiti v delo sodnikov in da je prepovedano kritizirati sodbe in odločitve sodnikov.

 4. Mislim isto, kot Pavel!
  Tudi jaz nisem bil nikoli plačan, še najmanj od RKC, ki še svojih duhovnikov ne zmore plačevati.
  Nihče ne namerava in ne more uničiti “levičarskih” strank, saj rastejo kot gobe po dežju.
  Nihče si ne more podrediti državotvornih institucij, ki so vse do zadnjega v rokah kontinuitetne “levice”.

 5. tako slavijo agresorsko državo, ki je že večkrat pokazala in dokazala, da je Sloveniji vse prej kot prijateljska država.
  ===================
  Tole je povsem napačna ugotovitev. Hoteli ali ne, mi smo bili del te države in zato ne moremo govoriti ne o agresiji, ne o prijateljstvu te države z nami. Stalno nas nekateri hočejo iztrgati iz lastne kože, da bi se videli boljši kot smo.
  Naši ali mi, smo 45 let prispevali sol in vodo tej državi, ki je postala to kar je, ko je dozorelo to kar smo počeli. In še vedno imamo spmenik Kidriču, pa revoluciji itd. ’91 nismo postali nekaj drugega samo zato ker je razpadla Jugoslavija. Še vedno smo isti narod, z isto inteligenco, za katero se počasi zavedamo, kako nam šepa.
  Še vedno namreč nimamo pojma zakaj smo razpadli, odkod vse to. Slovenska pomlad je pozebla. Treba bo vse ponovno obdelati.
  Pravniki pa seveda slavijo dediščine revolucije, ker je sodstvo branik kontrarevolucije in ureditve Jugoslavije. Juge ni več, obramba ureditve in zaviranje kontrarevolucije pa je še vedno temeljno poslanstvo sodstva.

 6. Veliko število izobražencev z akademski mi nazivi presegajo na partijski sistem in to, tudi če niso bili njeni člani. V Sloveniji je komuzem presajen iz tedanje Rusije in je pognal sad s katerim so se številno leta sitili. Žal so s tem okužili svoje otroke in celo vnuke, ki sploh ne vedo kaj je komunizem bil in kaj počel.
  Pred osamosvojitvijo skoraj, da ni bilo priimkov, ki bi se končali z mehkim “ć-jem”. In koliko jih je danes? Nisem sovražen do nikogar. Saj to ni bilo in ni prepovedano. Se pa sprašujem ZAKAJ. Imam prevelike, nepotrebne pomisleke???
  So to napake, ki smo jih storili v času Demosoved politilke? Kaj bi bilo, če jih ne bi bilo?
  ko bomo Slovenci izvolili politike, ki imajo radi Slovenijo, bomo zlahka očistili in popravili zamujeno. če ne mi bnodo to storiuli naši zanamci. V to sem prepričan.
  Fery

  • Si sovražen, Franci. Si. Žalostno. Pred osamosvojitvijo smo imeli Kardelja, … pa koliko naj ti jih naštejem, nobenih mehkih ‘ć’. Si sovražen, Franci. In zaradi te lažnivosti in hudobije nam propada slovenska pomlad.

Comments are closed.