Prejeli smo: Odziv Janeza Juhanta na Izjavo Jožeta Dežmana

36

teharje_grobnicaPredsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč v svoji Izjavi za javnost poudarja da se »nam pri tem (delu za žrtve, J.J.) razlik v iskanju poti do skupnega cilja ni treba bati.« Ali naj to razumemo tako, da si vsak sicer lahko misli svoje, Komisija pa deluje po svojih zamislih in volji? Koliko je Komisija z dosedanjim delom spoštovala in se zavzemala za celovite rešitve in za mnenja vpletenih, bo pokazala zgodovina. Ali in koliko celovito rešuje proces sprave ter deluje v smer, da se pokopljejo mrtvi, obeležijo morišča in uredijo parki spomina ter se polno spoštuje in upošteva žrtve, kot smo zapisali v naši Izjavi, namreč svojci žrtev in drugi kritični opazovalci nismo vedno prepričani in nekatere njene poteze se zdijo celo v nasprotju s tem. Če takšno delovanje ni v moči Komisije, pa je ta imela in še vedno ima možnost, da javno pove, kdo, kje in kako se je ovira pri takem celovitem reševanju.

Predsednik Komisije tudi pravi: »Predlagatelj novele je zlonamerno spregledal, da imamo za te potrebe že zgrajeni kostnici v Mariboru in Škofji Loki, obenem pa tudi dejstvo, da kostnica v okviru Mušičevega projekta že obstaja, vendar je tako majhna, da bi lahko prevzela le simbolno funkcijo. V spominskem parku na Teharjah pred ekološko sanacijo pokopi niso možni. Vprašajte se, ali bi pokopali svojca v smetišče, kar Teharje še vedno so.« Tega v društvu ne spregledamo in gotovo tudi ne škof dr. Lipovšek in drugi škofje. Verjetno pa se takšno pokopališče da urediti tudi na saniranih in urejenih Teharjah. Čemu pa se je potem izvedel drag Park spomina na Teharjah brez teh ustreznih pogojev? Ali nas tako reševanje ne spominja na siceršnje tranzicijske procese: Nekaj se naredi (s porabo javnih sredstev), da je narejeno, ne pa da se rešujejo problemi? Prekop v katerokoli kostnico bi bil začasno, lahko tudi zavajajoče dejanje, kot smo zapisali v Izjavi, ne pa celovita rešitev problema žrtev. Še manj in še bolj žalostno ter proti pravici do osebnega pokopa pa bo, če bodo žrtve »ker vsa tkiva niso razpadla« enostavno pokopane v skupni grob v Mariboru, ne da bi imeli svojci kakršnokoli možnost njihove identifikacije ter morebitnih bodočih prekopov in pokopov doma (oz. v domovini). Zakaj pa ob toliki dobrohotnosti vseh političnih dejavnikov, o čemer govori predsednik Komisije, ne pristopimo zdaj k celovitemu reševanju, če tega naj ne bi bilo mogoče uveljaviti doslej? Če je politika dobrohotna, lahko tudi dopolnilo Zakona glede identifikacije sprejme zelo hitro.

Prof. emer. dr. Janez Juhant

36 KOMENTARJI

 1. Zelo umestno. Čudim se Dežmanu. Resda je bil vedno strokoven, malo preveč sicer, da pa ne vidi kaj počne, pa ne verjamem. Mislim, da tudi nobeno dopolnilo Zakona ni potrebno. Odvzem vzorcev je praktično zastonj.

 2. Ja, res čudno. Vtis je, da Dežmanova komisija hoče nekaj narediti, da bi bilo videti, kot da je nekaj narejenega, v resnici pa težava ne bo rešena.

  Zdi se, da gre bolj za pometanje pod preprogo, kot za celovito rešitev. Ve se v čigavem intresu je to.

  • Kopačeva je že določila Maribor. In komisija, ki je podrejena vladi, je to sprejela. Dežman ni šel proti vladi.

   • Zdravko,
    ne verjamem da bi Kopačeva to kar sama določila … nekdo ji je to moral predlagat. Ona je kvečjemu to sprejela v vednost in odstopila v izvedbo.
    Kdo ji je to predlagal, je vprašanje.

   • Sem šla ponovno brat Dežmanovo izjavo, kjer navaja da je komisija sama predlagala Maribor. Ne vem, kaže da noben od nas ne razume prav.

    • Skušam razumeti Dežmana. Če bi to Kopačeva vnaprej določila, bi vsaj imel izgovor. 🙂
     Tako pa da se je Teharjem odrekel in jih razglasil za smetišče… tega ne morem razumeti. Čakam Sušnika, da kaj pove.

     • Imaš uvid, kajne. Za vsako stvar hočeš vojno.
      Dobro da ti lahko sprejmeš da so Teharje smetišče in ti je vse ravno.

     • Ni res, ravno jaz nočem vojne. Dežman je razgrnil konkretne probleme in poiskal optimalno pot.
      Potem so v medije prihromele “civilne iniciative”, ki trmarijo za Teharje. Denarja za odkop 50 ali 60 m debelega smetišča zagotovo ne bo. Diverzija bo uspela. Gre samo za rušenje iz prestiža. Potem, ker ta pisma niso jasna, kratka in odprta v rešitev, temveč v “naš prav” so prišli še na plan v komentarjih še “naši” džihadisti, ki umazano in agresivno pljuvajo po ljudeh, ki iskreno in dolgo delajo za spravo.
      Edina idealna rešitev za vas je, ko pride ukaz od JJ in SDS vse sama naredi. Če pa kaka ideja pride od drugod, iz pozicije ali opozicije, Bog ne daj, da problem rešijo, jo je takoj treba z vso osvobodilno fronto zrušiti.
      Gre za nečimrnost. In samo za to in za nič drugega. Isti primer je pri rušenju nesposobne zdravstvene ministrice in lutke mafije.

     • Pavel .. “gre samo za rušenje iz prestiža”
      ——–
      Saj morda ti v to zares verjameš. Ker ne dojameš v čem je problem.

 3. Zelo meritorna izjava, vredna upoštevanja !
  V CP Teharje MGK priporočamo sodelovanje vseh deležnikov pri pokopu pobitih ljudi v moriščih po Sloveniji in ureditvi dostojnega opomina za mir in sožitje naroda.
  To je v tem trenutku edino in samo Teharski spomenik.
  Samo končati in dopolniti ga je treba.
  V imenu CP Teharje, muzej genocida in katarze

 4. Problem je, ker je Kopačeva že določila Maribor. In komisija, ki je podrejena vladi, je to sprejela. Dežman ni šel proti vladi. V tem je problem.

  • Tudi če je to določia, se lahko še vedno ukrepa drugače.
   Seveda, če za to obstajajo tehtni razlogi.

   • Tehtnost je lahko problem, če je “strokovnost” edini kriterij.
    Če ji je kdo to predlagal, niti ni tako pomembno. V razpisu del za prekop je bilo to že menda določeno.
    Zdi se da se je Dežman upognil. Me zanima kaj ima o tem za povedat Sušnik.
    Si pa lahko predstavljam, da levica ne želi prekopa na Teharje, ki bi s tem postalo množično romarsko mesto…
    Ne predstavljam si pa zakaj se Dežman tako vneto bori za Maribor, da je pripravljen Teharje razglasiti za smetišče!?

 5. Ne vem, no. Premalo širine imam. A vseeno imam občutek, da se tu igrajo igre moči. Igre prestiža. Ne Dežman, a vsi okrog njega. Na koncu ga bodo zlorabili “naši” in “vaši”. Smo pač v status quo, policijski vojni, vojni za oslovo senco in vojni za “čast” obeh mafijskih firerjev . niti enega pozitivnega dela, naloge se ne sme narediti, če ukaz ne pride iz generalštaba, iz CKZK. In samo za to gre.

  • Zavedat bi se morali, da gre pri tem vprašanju prekopa za mnogo več, da gre za sporočilo vsem nam in našim otrokom.
   Tega se pri nas nekateri tako zelo bojijo, da je rezultat tak kot je. Ne vejo da bolj kot odlašajo težje bo, ker resnica enkrat sigurno pride na dan.

  • Maribor, ni sporočila.
   Teharje ima spomenik ki nosi sporočilo kaj se je tam dogajalo.
   Je ostal zato nedokončan ?

 6. Škoda če si podobno misleči globoki in moralni ljudje, kot oba v naslovu imenovana, pridejo tako navzkriž in v medsebojne blokade. Po nepotrebnem. Če bi bilo prej dovolj dialoga, do tega ne bi prišlo.

  Poglejte raje svet, ki nas obdaja, preden takole prekrižate meče. Poglejte npr. danes po Odmevih v kulturnih novicah, kam nam na nacionalki govorijo o pokristjanjenju Slovencev oz. Prešernovem krstu po Triglavom.

  • ( Najbrž bo kmalu v arhivu MMC, za tiste, ki nimajo funkcije časovnga premika nazaj).

   Pazite, kakšne govori voditeljica oddaje Špela Kožar. In pazite predvsem kakšne se znebi novinar Toni Cahunek, ko poroča z glasbenega dogodka v Križankah.

   Dobesedno takole začne: POKRISTJANJEVANJE V KRIŽANKAH JE MINILO, KOT PRITIČE ZGODOVINSKEMU DOGODKU, V MRAČNEM IN TUROBNEM VZDUŠJU!

   Ne vem, kaj bi dodal. Da gre mogoče za ignorante, ki enako kot najbolj zagamani komunisti nehajo Prešernov Krst pozorno, resno brati s koncem zadnje vrstice Uvoda. Sporočilo je namreč velika potvorba našega največjega pesnika in njegovega najimenitnejšega dela. Vsaj po svetu Prešerna najbolj poznajo prav po Krstu pod Triglavom.

   Lahko da gre za refleks provokantske žlehtnobe zapoznelega pubertetnika. Normalen urednik bi takemu Cahuneku zabrusil: to je tvoj zadnji prispevek, dokler sem jaz urednik tule. Vsaj jaz bi mu.

   • A ja, glede urednice Špele Kožar nisem bil konkreten: No, pa dajmo: Prešeren je, tako je direktno rekla, zanjo eksistencialist. Ne bi se čudil, če bi naslednjič rekla, da je Trubar marksist. Cankar pa mogoče punckovec. Bilo kaj, lahko časovno in vsebinsko vse pomešano, samo da se dobro sliši.

 7. Pri pokopu zverinsko pobitih žrtev iz Hude jeme na pokopališe v Dovravi, gre za nedostojno prevaro.
  Na Dobravi so pokopani hrvaški vojaki, ki so jih partizani zajeli v Pliberku ( Bleiburgu).Tam so jih razorožili in pobili najprej oficirje. Zato je v Pliberku grobišče, ob katerem se vsako leto zbirajo Hrvatje in žalujejo za pobitimi. V Dobravi pa so pobiti vojaki, ki so jih partizani vrnili in jih je pobila slavna JLA, njena 2. armada, ki ji je poveljeval narodni heroj Kosta Nadj.
  Pri hrvaški vojski je potrebno povedati, da je to bila vojska regularne Nezavisne države Hrvaške, ki je bila sesatavljena večinoma iz redno vpoklicanih vojakov.
  Vse od zločinskega poboja,saj nihče od pobitih ni bil sojen, kaj šele, da bi mu dokazali zločine, pobite imenujejo ustaši. Prav gotovo je bilo med pobitimi mnogo ustešev, bili pa so tudi popolnoma nedolžni ljudje, ki so pod prisilo morali nositi uniformo in se boriti na strani NDH. Enote 2. armade so morile vsaj 14 dni.Žrtve so metali v tankovske jarke in jih površno zagrebli, tako da se je smard razpadajočih trupel širil še dve leti po moriji.
  Žrtve Hude jame so bile v glavnem civilne. Med nimi je bil mnogo žensk in celo otrok. Morda tudi Hrvatov. Bistvo pri poboju pa je v tem, da so jih pobili Slovenci in sicer enote Knoja.
  Zakaj je to bistveno? Zato, ker pristaši in člani zveze borecev nenehno trdijo, da Slovenske eneote partizanov niso morile. To je izjavil tudi eden najslavnejših še živečih borcev Janez Stanovnik. Ta je na RTV zatrdil, da je za poboje odgovoren maršal Tito, ki je ukazal poboje, ki jih je izvajala JLA. To sevda ni res. V Hudi jami so hudodelstva počeli Slovenci in sveda Udba, ali njen pedhodnice.
  S pokopom žrtev Hude janem na Dobravi se želi enačiti žrtve, ki jih je pobila slavna JLA z žrtvami, ki jih je pobila slovenska udba. Tudi pomešati se želi civilne žrtve s pobitimi vojaki.
  Ne trdim, da ne bi bilo mogoče dostojno pokopati vse žrtve pobojev v Sloveniji na enem same mestu. V tem primeru bi bilo potrebno grobišče urediti tako, da bi lahko sodobniki, pa tudi zanamci jasno razbrali, da so skupaj pokopane vse žrtve pobojev v Sloveniji, in navesti, kdo so žrtve in sveda kdo jih je pobil in zakaj. Če še nekako lahko opravičimo žrtve pobite v Tezenske gozdu, ko so vojaki pobijali vojake, pa so poboji v Hudi jami plod krvave revolucije, ki jo želijo slovenski levičarji vseh odtenkov rdeče barve prikriti.
  Da, bila je revolucije. Bila je krvava in nad vse kruta. Pobijala je nasprotnike , tudi ženske in otroke. Po sedmdeset in več letih, pa se storilci in njihovi otroci želijo skriti in s prevaro pokopati skupaj žrtve vojne in revolucije ter jih z etiketo ustaši še naprej satanizirati.
  Pošteni državljani Slovebije se morajo temu upreti.

  • Brez, da se spuščam v to brezplodno prestižno debato med Dežmanom in Juhantom, bi želel zgolj popraviti navedbo o 2. armadi VJ. Ni bila druga ampak 3.armada, ki je osvobajal SV Slovenijo skupaj s 4. operativno cono. Do poboja ustašev v Mariboru pa je prišlo, ko je enota 3. armade zatrla malo večji upor zajetih ustašev ter se potem znesla nad preživelimi ustaši. Dogodek je bil tudi zabeležen in je o njem posal upokojeni generalmajor Marijan Krajnc.

  • Vse, kar si zapisal, absolutno drži. Slovenci dragi, uprimo se tej najnovejši prevari, dokler je še čas. Pahor je šel k nadškofu Zoretu moledovat za pokop v Mariboru. Ne vemo, kaj je dosegel. Ampak nadškof mora spoštovati odločitev Škofovske konferene! Glede stroškov sanacije Teharij: četudi gre za milijone, je to treba storiti, zaradi Teharij samih. Razmetujemo pe denar za nek spomenik v Ljubljani, le komu na čast.

   • Ja, zaradi Teharij, in zaradi vseh nas !
    Naj takoj opustijo vse v zvezi z načrtovanim spomenikom v Ljubljani, za katerega ne vemo niti kakšno sporočilo nosi !
    In naj ta denar namenijo za Teharje, za katerega pa vemo katero sporočilo nosi … NIKOLI VEČ TEGA

 8. Njaverjetneje je spominski park v Teharjih namenjen za pokop vseh žrtev pobitih med vojno in po vojni, žrtev revolucije. Z birokratsko ukano, češ, da se nahaja na smetišču, želi udba in njeni verni potomci prprečiti pokop njihovih žrtev. Konkretno pokopane žrtve bodo nameerč še poznim rodovvom sicer mrtve, a zgovorne, priče hidodelstev revolucije. S pokopom žrtev Hude jeme na Dobravi, pa bodo pokopani prilčali, da so bili ustaši in da so si zaslužili strahotno smrt.
  Je to resnica?
  Ne, storilci se ne bodo otresli greha strahotnega zločina in še naprej bodo razdvajali narod in državljane. Še naprej se bomo borili, še naprej bo revolucije, ki bi morala biti že davno poražena, saj je Slovencem prinesla več gorja, kot dobrega.

 9. rx170, hvala za popravek, ki pa popolnoma nič ne spremeni dejstev. Ni bistveno, ali 2. ali 3. armada, važno j, da je bil njihov vrhovni poveljnik pribljubljeni in nepozabni maršal Tito. Važno je, da je bil storjen zločin. Dejstvo je, da je titova armada pobijala vojne ujetnike, kar je bil takrat in po sedanji zakonodaji zločin. Pomembno pa je to,da so žrtve poimenovali ustaši, kar ne drži. Vsi nemški vojaki niso bili SSovci, tako tudi vsi hrvaški vojaki niso bili ustaši. Partizani pa so jih pobili kot ustaše. Takšni še sedaj počivajo na slovenskih tleh in nobene volje ni, da bi žrtve poimenobali s pravim imenom. Tvoja replika kaže, da te ne zanimajo žrtve, pred vsem pa to, da iz 2. armade spereš madež.ki ga je zagrešila 3. armada. Vse armade so delovale pod istim poveljnikom, priljublejnim tovarišem Titom, pa naj soosvobodile Ljubljano, ali pa pobile hrvaške vojake. Vse so počele enake zločinbe. Ene večje,druge manjše. Vse so bile zmagovite armade revolucije, ki nam je prinesla zlo s katerim se še danes otepamo. Niti žrtev revolucionarjev, naših herojev, nismo sposobni pošteno, brez laži in prevar pokopati.

  • SAj je to zelo zanimivo vendar pa je dejstvo, da so ustaši ob umiku čez Slovenijo spravili na pot zraven tudi ogromno civilistov in da so bili v veliki večini. Pri tem umiku maja 1945 so spotoma opustošili tudi nekaj slovenskih vasi. V silni želji predati se Angležem predvsem zaradi strahu pred maščevanjem, saj masla na glavi so imeli predvsem. Angleži pa na njihovo žalost niso imeli nobenega smisla za njihove želje.

   In ne gre mi za kakršnoli pranje kogarkoli, kar se je zgodilo, se je pač zgodilo. Povedal sem zgolj to, kar vem o mariborskih dogodkih

 10. rx 170, veš premalo, zato pač tako misliš.
  NDH je bila država. Imela je svojo birokracijo, imela je svojo vojsko, policijo imela je prebivalce, ki so podpirali svojo državo. Vsi niso bili ustaši in vsi niso bili morici.
  Vsi brez izjeme pa so bili nasprotniki komunizma, torej razredni sovražniki, ki jih je bilo potrebno pokončati. Revolucionarji pod vodstvom tovariša Tita so to izvrstno opravili. Pobili so čez miljjon svoji nasprotnikov in jih proglasili za ustaše,belogardiste, domobrance in nekaj tudi za četnike.
  Nato, po teh pobojih je zasijala svoboda in socialna pravičnost, ki jo uživamo še danes.
  Tako so te naučili in zato bi bilo dobro, da se poučiš, kako je bilo takrat, ko je zasvetila redča zarja.

Comments are closed.