Prejeli smo: Odprto pismo ZNP predsedniku Evropske komisije

31
Foto: Družina.
Foto: Družina.

Združenje novinarjev in publicistov protestira zaradi kandidature Alenke Bratušek za komisarko Evropske komisije

Odprto pismo predsedniku Evropske komisije g. Jeanu-Claudu Junckerju

Spoštovani gospod Juncker!

Združenje novinarjev in publicistov iz Slovenije je ogorčeno zaradi kandidature predsednice slovenske vlade gospe Alenke Bratušek za komisarko Evropske komisije, zato Vas pozivamo, da je ne imenujete na ta položaj.

Gospa Alenka Bratušek je predlagala kazenski pregon zoper fotoreporterja Janija Božiča zaradi fotografiranja prejete čestitke na njenem mobilnem telefonu v času, ko je bila v parlamentu potrjena za predsednico Vlade Republike Slovenije. Božič je nato posnetek objavil na svojem portalu Podlupo.net z ugotovitvijo, da je predsednici vlade znani slovenski gospodarstvenik čestital že dvajset minut pred izvolitvijo. Zatem je fotoreporterja na predlog izvoljene predsednice vlade zaslišala policija, državno tožilstvo pa je zoper njega vložilo obtožbo zaradi storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti občil. Sodni postopek zoper fotoreporterja poteka na okrajnem sodišču v Ljubljani, že pred tem pa se je moral fotoreporter Božič zaradi gospodarske krize in političnih pritiskov na medije v Sloveniji preseliti v Veliko Britanijo, kjer si je poiskal novo službo.

Združenje novinarjev in publicistov je že ob vložitvi kazenske ovadbe protestiralo in opozorilo na ogrožanje svobode tiska v Sloveniji, zato smo predsednico vlade pozvali, naj umakne predlog za pregon. Ob tem smo predložili članke iz italijanskih in britanskih časopisov, v katerih so novinarji prav tako objavili posnetke pisem, ki so si jih italijanski politiki pošiljali v parlamentu, oziroma dokumentacije, ki jo je britanska ministrica v rokah nosila po ulici. Prepričani smo, da fotoreporterja Janija Božiča zaradi posnetka in objave čestitke, ki jo je dobila predsednica vlade, ne bi preganjali nikjer drugje v EU. Kljub temu Alenka Bratušek vztraja pri kazenskem pregonu. Nesprejemljivo je, da bi takšna oseba postala komisarka Evropske komisije in hkrati v svoji domači državi zgolj zaradi fotografije čestitke kazensko preganjala fotoreporterja, ki mora na sodne obravnave celo pripotovati iz druge države članice Evropske unije, v kateri si je moral poiskati delo. Zato Vas, spoštovani g. predsednik Evropske komisije, pozivamo, da za komisarko Evropske komisije ne izberete osebe, ki kazensko preganja novinarje ter ni privržena vrednotam evropske demokracije, med katere sodi tudi svoboda tiska oziroma svoboda javnega izražanja.

Združenje novinarjev in publicistov

predsednik Tino Mamić

P. S.: Odprto pismo pošiljamo v vednost tudi poslancem Evropskega parlamenta

Ljubljana, 19. 8. 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


31 KOMENTARJI

 1. Spet to naše sramotenje samega sebe. Pa kako da to niste poslali predsedniku države, ali vsaj predsedniku vlade? Kaj ima Junker s tem!? Že tako je postavljen v položaj da izbira, česar sicer ne počne in nima niti pooblastil. Že Bratuškova je osramotila državo, zdaj pa vi še dodajate zraven.

  • Zdravko, nikakor se ni mogoče strinjati s tvojo ultra zavednostjo. Mimogrede si se dal na skupni imenovalec s tudi zelo zavednimi, ki so nas bojda osvobodili, da ne govorimo nemško, ampak angleško. Zakaj ne bi smel biti Juncker opozorjen še na to bizarnost Bratuškove. Misliš, da tudi on forsira neki idealni svet bratstva in edinstva, kot množica politično aktivnih Slovenceljnov? Da je kot ljudsko strankarski človek enostaven formalist, pragmatik, ki lahko poje Bandiera rossa, pa gre drugi dan k maši. Da prodaja neki gospodarski program s petimi poslanci, ki da bi ga moralo upoštevati ostalih 85? To je slovenska nezrelost, kot je nezrelo vpitje o prepovedi pranja umazanega perila pred tujino, ko že vrabci čivkajo, da ima to vpitje en sam cilj, in sicer da se prikrije barabinstvo dejanskih barab v Sloveniji, ki sami nikoli ne bomo sposobni pravno regulirati.

   • In ti misliš da jaz nisem sposoben svojega mnenja. Če sem tudi jaz proti pranju perila v tujini pomeni, da podpiram prikrivanje barabinstva?! Žalostno je, da tako vnaprej misliš.
    To ni nobena ultra zavednost. To je osnovna državotvornost. Brez tega je vseeno, če vse izropajo. Kdo pa naj bi sicer dobil? Taki prostovoljni sužnji, ki tujca cukajo za rokav, daj pomagaj, glej kake barabe so?! Taki naj dedujejo državo?
    Končuješ:
    …,ki sami nikoli ne bomo sposobni pravno regulirati.
    ===============
    Če je to res, potem gre lahko Bratuškova mirno za komisarja. Potem je res čisto vredu.

    • Slovenija je enakopravna članica EU, zato ne gre za špecanje Slovenije v tujini, ampak za nekaj, kar je koristno za Slovenijo in celo EU.

     Ne moremo EU okužiti s takimi, kot je Bratuškova.

     • Saj. Toda to niti ni špecanje. To je sramotenje samih sebe.
      Mi smo članica EU in se moramo obnašat kot država. Če mi ne znamo spoštovat svojih vladarjev, jih imenujemo kriminalce in kaj vem kaj, bo Juncker znal. Zato bo to pismo takoj vrgel v koš, če bo sploh prišlo do njega. Navadne nesramnosti.
      Jajc pa nimajo, da bi to poslali predsedniku Pahorju.

     • Pahor ve, kaj se dogaja, zato ga ni treba nič obveščati.

      Je pa treba obvestiti Junkcerja, da bo vedel, kaj bo dobil z Bratuškovo.

  • Zdravku:pa kaj?,da ne bo “so what”?Kot Evropejci imamo pravico in dolžnost odprto komunicirati z vsemi Evropskimi institucijami-tudi s predsednikom Evropske komisije Junckerjem npr.

  • Novinarji, mislim. Oni bi dojeli kakšna je njihova odgovornost v družbi kjer ne slišijo. Da se zavejo, kje živijo. Da bi začeli resno pisat o stvareh, namesto da samo kosti mečejo kar naprej. Da se neha samo brezbožno pljuvanje po oblasti, kajti resne stvari so to. Raje bi se utaborili pred sodiščem v pričakovanju odločitve, pa čeprav dva meseca že. Pa da bi brali sodbe, ne samo kazni. Vsi se samo naslajajo nad kaznimi in pozabljajo da je treba tudi denar najdet. Šrot in Bavčar sta skupaj dobila 12 let, pa sploh ne vemo zakaj. T2, Zvon 1,2 sta pustila 300 mio€ dolgov, pa sploh ne vemo v čem. Mar so v peč denar vrgli?! In tako dalje, saj ni treba naštevat. Kje mi živimo?

   • Saj kot jaz razumem prispevek so novinarji svojo odgovornost pokazali ravno s tem pismom.
    Ne razumem zakaj bi ravno od njih morali pričakovat še več odgovornosti ?

    • Odgovornost do Slovenije niso pokazali. Pokazali so svojo suženjsko naravo, dobrikati se tujcu in šimfati svoje ljudi. To je lahko pri Junckerju vredno samo prezira. Če se je Bratuškova takole predlagala, se to ne da izničit več pri Junckerju. Je že storjeno.
     Lahko pa Cerar recimo umakne listo. Ali pa Pahor. Da si še rešimo obraz.

     • Zdravko, v globini nekako ne razumeš tistih enostavnih osnov mednarodnega prava, kar se mi zdi škoda. Pitamic ti je rešitev. Preštudiraš čimveč njegove Države (čeprav je v tej faksimilni izdaji jezik tu in tam malce arhaičen in zato hecen) – pa je. Zelo resno mislim. Štos je na primer ta, da nas ne v socialistični ne v posttotalitarni Sloveniji nikoli niso učili, zakaj na primer kriminal ni vezan na meje, če vzamem en tak primer. Država je lahko takšna kot S. Koreja, ali kot so bile razne socialistične države, a resno mednarodnopravno gledano je vse to en velik delikt, en falsifikat države. Država je vedno medarodnopravna reč, šele potem sama zase. Torej, ali boš kriminalce zadržal doma, da ne bomo prali umazanega perila naokrog. Bomo zato videti nasproti drugim državam kaj boljši ali kaj? In odvisni smo od vseh držav, od ene bolj od druge manj. Molekule kisika nimajo meja! Samo rdeči manipulatorji so se sklicevali na svojo zavednost. Zanje je bilo menda boljše, da te z remelnom po tikvi kakšen sosed kot tujec. Naivni zmanipuliranci so bili in so še danes prepričani, da od soseda manj boli. Se razumeva?

     • Razlagat je zaman. Počakajmo, boš videl kaj bo Juncker naredil.
      Kakšne veze imajo neke globine mednarodnega prava s tem… Težko rečem.
      Vendar pa je Pahor nedvomno pravi naslov za to pismo.

      Vi mislite, da smo lahko v Evropi brez Slovenije?!
      Da je lahko Slovenija navaden kup gnoja, ampak v Evropi, potem je vse vredu.

      A vam vsaj to kaj pove, da je Potočnik protestno umaknil kandidaturo? A je zdaj on edini gospod naokoli?

     • “Odgovornost do Slovenije niso pokazali”…

      Misliš odgovornost do države ali morda odgovornost do družbe ?
      Ker družba in država nista isto, to sta dva pojma. Družba potrebuje državo zato da ji ta služi, ne pa da jo le-ta preko oblasti zlorablja.
      To je sramota, če država preko oblasti zlorablja ljudstvo za neke svoje cilje.

     • Tako je. Naša sramota pa je, da tega ne znamo ustaviti in spremeniti. Juncker nima s tem nič. Kar je Bratuškova naredila je naredila. Potočnik je protestno odstopil od kandidature. Fajonovi pa se na obrazu vidi, da bi ji bilo čisto fajn, če bi bila komisarka, Erjavec pa “glumi gljivu”. Z vsem tem se moramo nositi tukaj.
      Povrhu še je Bratuškova poslala Junckerju seznam sužnjev, med katerimi si naj izbere kandidata! EU ni zveza suženjskih držav in Juncker ni gonjač sužnjev.
      Skratka dejanje Bratuškove je nepojmljivo, kakor tudi cviljenje Tineta Mamića v ZNP.

 2. Popolnoma nesmiseln razlog. Zakoni pač veljajo za vse enako in če v tem primeru zakon bil kršen, potem nima nobene zveze ali je bil kršen v škodo klošarja ali predsednice vlade. Skratka, tudi predsednica vlade ima pravico, da svoje pravice tudi sodno zaščiti, če pač smatra, da so ji bile kršene. Tako da s tem tile novinarji res delajo norca iz samih sebe.

  Veliko bolj sporno je to, da je Bratuškova za to funkcijo dejansko predlagala samo sebe.

 3. “Gospa Alenka Bratušek je predlagala kazenski pregon zoper fotoreporterja Janija Božiča”

  Živimo v svobodni deželi. In če se nekdo počuti prizadetega ima pravico sprožiti postopek. Sodišče pa je tisto, ki bo odločilo tako, ali drugače.
  Sodišče bo presodilo, ali gre za še dovoljen vdor v zasebnost, ali pa za prekoračeno mejo.

  Oprostite novinarji, ampak to kar počenete je skrajno bedasto.

 4. Spet naši “krščanski” novinarji v svojem polnem sijaju. Ne morejo si kaj, da ne bi iz zlohotnosti zašpecali antipatične premierke predseniku Evropske komisije. In oh ti groza, tabloidni novinar, ki je služil kruh z lažnivim in zlonamernim poročanjem, je moral v Anglijo! Upam, da bo šel še kakšen.

  • Tovariš gospod doktor,
   ali ste se leta 2007 enako subtilno ukvarjali s postavljanjem diagnoze 571-tim novinarjem, vključno s Cicibanovimi, ki so v tujini obtoževali in špecali takratnega premiera, češ da omejuje medijsko svobodo?

   Najbrž ne. Med njimi niste preverjali “okužbe” s krščanstvom, saj se vam je zdelo samoumevno, da v forumu 571 v svojem polnem sijaju delujejo le “zdravi” družbenopolitični delavci.

 5. V kakšni deželi živimo, govorijo dejstva. Bratuškova predlaga samo sebe, in ji uspe. Narod izglasuje prepoved nedeljskemu delu trgovcem in ne uspe. Sodba se piše v imenu ljudstva, ki ga ni zraven v imenu sodnikov mimo pravnih postopkov v posmeh pravu in pravni stroki in uspe spraviti za zapahe nedolžnega; prvega zaradi podkupnine, ki je ni prejel( pa ne mislim na Janšo), in drugega, ki naj bi med izpraševanjem pri verouku pobožal neko dekle, tretjega pa že Bog ve, zakaj. IN po mnogih nedolžno zaprtih pride celo prvak opozicije, ki je zaprt zaradi neznanega kraja,… in Toneta Krkoviča, oba zaprta verjetno zato, ker sta preveč resno vzela ljubezen do domovine in po krivici preganjanih…
  Preprečiti tega ne bomo mogle, dokler ne bo o tem odločil Nekdo,… za nas pa velja opogumljajoča beseda sv. Pisma: Blagor zaradi pravice preganjanim, zakaj… , in Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene preganjali in vse hudo o vas lažnivo govorili, tako so preganjali že preroke, ki so bili pred vami,… Mt 5,1-13http://www.biblija.net/biblija.cgi?m=mt+5%2C+1-13&id13=1&pos=0&set=2&l=sl
  Zato, vsi, ki ljubite poštenje in pravico, ne obupajte. Morda na zemlji ne boste doživeli pravih uspehov, a spletkarjenje in preganjanje pravice nima zadnje besede. Na zemlji je namreč vse minljivo. Večen je le Bog in tisti, ki bodo ob koncu časov zapisani v knjigi življenja. Zato : Pogum, ljudstvo v deželi.

 6. @Zdravko
  AB je AB predlagala za komisarko AB in AB se je s tem strinjala. ZNP-ju predlagaš naj se potoži predsedniku vlade, ki je trenutno kdo drug kot AB ???

Comments are closed.