Prejeli smo: Odprtje zvonika stolne cerkve v Mariboru

0

stolnica mariborZvonik mariborske stolnice je za obiskovalce spet odprt od srede, 22. 4. 2015, vse do konca septembra. Vabljeni, da se povzpnete na razgledno ploščad stolnega zvonika v Mariboru, ki je nekoč služil kot požarna opazovalnica in obiščete muzejsko razstavo Čuvajnica na stolpu na vrhu zvonika.

Na zvonik se je mogoče povzpeti vsak dan od srede do nedelje in ob praznikih med 10. in 13. uro, ob sobotah pa tudi med 16. in 19. uro.

V zvoniku stolne cerkve svetega Janeza Krstnika je nekoč delovala požarna opazovalnica, ki je skupaj z organizirano požarno obrambo delovala kot zaščita mesta pred uničujočimi požari, ki so Maribor večkrat popolnoma razdejali. Na vrhu zvonika je bilo urejeno majhno stanovanje, kjer je prebival požarni opazovalec, ki je z udarci po zvonovih meščane opozarjal na nevarnost. Leta 1933 so mestne oblasti opazovalnico zaprle, zadnjo požarno opazovalko, Antonio Weiss, pa odpustile. Zvonik je ostal zaprt in nedostopen za širšo javnost vse do leta 2012, ko je Pokrajinski muzej Maribor pod okriljem Evropske prestolnice kulture postavil v čuvajnici na stolpu oz. prostorih zvonika muzejsko zbirko. Za simbolično vstopnino se lahko povzpnete po 156 stopnicah, ki so dobro zavarovane, mimo zvonov vse do muzejske zbirke, ki prikazuje dan v življenju požarnega opazovalca, ter do zunanje razgledne ploščadi, kjer lahko zazvonite na zvonček želja. Pri izhodu pa se lahko ustavite v trgovinici s tematskimi spominki in s seboj odnesete delček srednjeveškega Maribora.

V zvonik, ki se nahaja na Slomškovem trgu v Mariboru, lahko vstopite s strani Poštne ulice. Vhod je popolnoma ločen od vhodov v cerkev. Po predhodnem dogovoru je mogoč ogled za skupine tudi izven odpiralnega časa. Več informacij lahko dobite pri ge. Tadeji Vajdič (041 994 892), g. Simonu Vajdiču (041 296 678), v zvoniku, ter na FB strani Zvonik Maribor.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.