Prejeli smo: Odbor 2014 – Pozabili so, zakaj nosijo sodniško togo

1
Fotografija je simbolična, foto: Flickr.
Fotografija je simbolična, foto: Flickr.

Vmesno poročilo raziskave dr. Lovra Šturma z naslovom “Kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki so jih povzročili sodniki in sodišča v RS kot del represivne državne oblasti”, je jasno pokazalo na sistematično prakso kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin na slovenskih sodiščih. Človekove pravice je v posameznih primerih kršilo 442 slovenskih sodišč in najmanj 1200 sodnikov. Dr. Šturm je mnenja, da raziskava odpira vprašanje, kako zagotoviti višji nivo transparentnosti sodnega odločanja. Raziskava ne trdi, da so vsi sodniki iz istega testa, a žal so med njimi posamezniki, ki so pozabili zakaj nosijo sodniško togo.

Ali lahko pričakujemo pravično sojenje od sodnice, ki paradira s simboli totalitarnega režima? V katero kategorijo sodi sodnica, ki se pred organi pregona zlaže o svoji identiteti? Kaj lahko rečemo o sodniku, ki vulgarno napada osebo, o kateri razsoja? Ali lahko pričakujem neodvisno sojenje od sodnikov, ki so bili del totalitarnega režima, naj si gre v partijskih vrhovih ali kot uslužbenci tajne politične policije? Ali je pravilno, da vidna sodnica zamenja svojo togo s strankarko izkaznico vladajoče stranke? Ali bomo dopustili, da sodnik izkorišča moč, ki mu je podeljena z ustavo, za osebni obračun in maščevanje?

V Odboru 2014 želimo dejansko vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države. Danes mineva 112. dan odkar je vodja največje opozicijske stranke Janez Janša po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zato se bomo danes ob 17.00 zopet zbrali pred Vrhovnim sodiščem, kjer bomo prižgali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Nagovorili nas bodo dr. Jože Rant,
Ljubo Žnidar in Žiga Korsika.

Odbor 2014

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

  1. Odbor osmisljuje naše in slovensko življenje, ki ni le poln želodec, ampak mnogo več.

    Oblast ne sme imeti le posluh za želodec, ne pa tudi za tisto, kar je srčika, bit demokracije: človekove pravice, enokopravnost, pravičnost…

Comments are closed.