Prejeli smo: Obletnica smrti dr. Andreja Bajuka

15

Andrej_BajukV petek, 16. avgusta mineva drugo leto odkar je v 68. letu starosti umrl prvi predsednik Nove Slovenije, nekdanji predsednik vlade in finančni minister dr. Andrej Bajuk. V Novi Sloveniji se dr. Andreja Bajuka spominjamo kot velikega človeka in humanista, ki je z ustanovitvijo Nove Slovenije prispeval k ohranitvi krščanske demokracije v Sloveniji. Kot finančni minister si je venomer prizadeval za pomembne ukrepe, ki so pripomogli k rasti in razvoju Republike Slovenije.

Ob drugi obletnici smrti dr. Andreja Bajuka bodo člani vodstva Nove Slovenije predsednica in poslanka Ljudmila Novak, vodja poslanske skupine mag. Matej Tonin, podpredsednica in poslanka Iva Dimic, podpredsednik Aleš Hojs in glavni tajnik Robert Ilc danes, 16. avgusta ob 17. 30 uri položili cvetje in sveče na njegov grob na ljubljanskih Žalah.

Ob 18. 30 uri se bo vodstvo NSi udeležilo tudi obletne svete maše v cerkvi sv. Jakoba na Gornjem trgu v Ljubljani.

Vabljeni k spremljanju obeležitvene slovesnosti!

Življenjepis dr. Andreja Bajuka:

Andrej Bajuk se je rodil 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Leta 1945 je njegova družina emigrirala, najprej živela v taboriščih po Avstriji, leta 1948 pa se je naselila v Mendozi v Argentini, kjer je Bajuk odraščal in študiral. Prvo diplomo iz ekonomije je opravil v Mendozi, nato v Chicagu naredil še magisterij iz ekonomije. Leta 1969 je šel na univerzo v Kalifornijo, kjer je pridobil drugi magisterij in doktorat.

Leta 1973 se je vrnil v Mendozo, kjer je poučeval kot univerzitetni profesor. Leta 1975 je odšel v Washington, kjer je opravljal različne funkcije: od ekonomista, zadolženega za analizo socialnih in industrijskih projektov, do svetovalca izvršilnega podpredsednika banke. Zadnjih pet let službovanja v ZDA je bil direktor kabineta predsednika Medameriške razvojne banke in član predsedniškega sveta banke. Med 1994 do 2000 je bil premeščen v Pariz kot posebni predstavnik na predstavništvu IDB za Evropo.

V slovenski politični prostor je vstopil v prvi polovici leta 2000, ko je po sklenitvi sporazuma o koaliciji Slovenija med SKD in SDS prevzel vodenje strokovnega sveta. Na združitvenem kongresu SKD+SLS 15. aprila 2000 je bil Bajuk izvoljen za podpredsednika stranke.

Po padcu tedanje vlade Janeza Drnovška v volilnem letu 2000 je bil na tretjem glasovanju v državnem zboru na predlog pomladnih strank Bajuk maja potrjen za novega mandatarja. Vlada je pod njegovim vodstvom sprejela vrsto ukrepov, ki so pripomogli, da je Slovenija izpolnila zahteve za vstop v Evropsko unijo. Vlado je vodil do oktobrskih parlamentarnih volitev.

V tem času pa je v vladajoči koaliciji prihajalo do nesoglasij glede spremembe volilne zakonodaje. Dr. Bajuk je z Lojzetom Peterletom in drugimi, ki so zagovarjali večinski volilni sistem in voljo državljank in državljanov izraženo na referendumu, 4. avgusta 2000 ustanovil stranko NSi in postal njen prvi predsednik.

V obdobju 2000-2004 je bil poslanec NSi, za poslanca v državnem zboru pa je bil ponovno izvoljen tudi leta 2004, a je v novi vladni koaliciji, ki jo je poleg SDS, SLS in DeSUS sestavljala tudi NSi, prevzel funkcijo ministra za finance.

Leta 2005 ga je revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v EU. V času njegovega ministrovanja pa smo v Sloveniji prevzeli tudi evro.

Vir: Odnosi z javnostmi NSi

15 KOMENTARJI

 1. Žal mi je, a ne morem ne pristaviti svojega piskrčka.

  Če v družbi (materijalnega) izobilja, kar (oprostite) Slovenija je, uspešni, motivirani in življenja željni ljudje umirajo tako relativno mladi, potem je očitno z našo družbo (v nekem drugem – nematerijalnem) oziru nekaj hudo narobe.

 2. Dr. Andrej Bajuk ni bil le velik finančnik, bil je tudi velik ljubitelj Slovenije. Njegova velika zasluga, kot finančnega ministra je, da je Slovenija že leta 2007 vstopila v Euro območje in kot prva država, izmed držav, ki so se izvile iz komunističnega objema, dosegla tako zavidljiv uspeh.
  Da je imel državo Slovenijo resnično zelo rad, dokazujejo tudi njegova prizadevanja za večinski volilni sistem. Čeprav je ta sistem manj naklonjen novonastalim strankam, med katere je spadala takrat tudi Nova Slovenja, ki ji je takrat on predsedoval, je dal prednost interesom Slovenije.
  Le zato, ker je bil izjemno pošten in pokončen mož, je lahko koristil Sloveniji. Vsi tisti, ki imamo našo državo Slovenijo radi, mu bomo ostali do konca hvaležni.

 3. Kdo je pred leti potopil dr. Andreja Bajuka ?
  »Dr. Andrej Bajuk ima prostor za spomenik«, berem te dni v katoliškem spletnem Časniku.
  Se povsem strinjam. Tudi s sledečim: »Niti mednarodno priznanje njegovemu delu, ga ni moglo ubraniti pred domačimi napadi. Med tem, ko v domovini ne samo, da za svoje delo ni prejel priznanja, ampak je bil deležen samih nasprotovanj in zanikanj, je Evropa njegovo delo visoko cenila. Za leto 2005 je od britanske revije The banker prejel priznanje “Najboljši finančni minister leta v Evropi” z obrazložitvijo, da je zaslužen za napredek Slovenije s svojo zavezanostjo davčni previdnosti. V naslednjem letu, 2006, pa ga je revija European voice iz Bruslju nagradila še z dosežkom »Uspešnež leta« ker je pod njegovim ministrovanjem Slovenija, kot prva nova članica EU, vstopila v evro območje. Pred štirimi leti dr. Bajuku niso ploskali, saj ni bil prave barve. S strani medijev je dan za dnem namesto potrditve pravilnosti njegovih prizadevanj dobival polena pod noge.«
  Spominjam se, bilo je res grdo ravnanje, poniglavo, a na levici povsem odkrito. Nasprotovali so mu tudi na desnici, vendar dokaj »prefinjeno«, prikrito . O tem nazorno govori članek: “Potopil Novo Slovenijo; DEMOKRACIJA, 2. oktober 2008, stran 74, kjer piše: »Bajuk… se je vseskozi trudil, da bi stopil na prste Zidarjevim spornim poslom….”Drezanje” v Zidarja naj bi šlo v nos njegovemu prijatelju kardinalu Francu Rodetu. Kot pravijo nekateri v NSi, naj bi bil Rodetov urednik Družine preprečil, da naj bi ta verski tednik v predzadnji številki pred volitvami objavil plačan oglas NSi, v katerem je bil celostranski pogovor z Andrejem Bajukom. V isti številki pa so objavili pogovor s podpredsednico NSi Ljudmilo Novak. Še pred tem jim v NSi ni uspelo, da bi Družina naredila pogovor z Bajukom, čeprav sta menda kar dva škofa poklicala urednika. No, presenetljivo niso nikoli naredili intervjuja z Bajukom, ki je kar osem let vodil “krščansko ljudsko” stranko. Skratka s svojim vplivom, zvezami in denarjem naj bi jih ustavil razvpiti “mojster aneksov.” M. B.”
  Tedaj ko sem to bral, sem takoj »preveril« še tednik DRUŽINO. V »iskanje« vpišem aktualna imena NSi. Rezultat je zopet zelo zanimiv, zgovoren: Lojze Peterle 21 zadetkov, Ljudmila Novak 20 zadetkov, mag. Janez Drobnič 14 zadetkov, dr. Andrej Bajuk predsednik NSi 0 zadetkov.
  Ta rezultat pove zelo veliko, vse! Doseženi rezultat volitev l. 2008 za NSi in njen izpad iz DZ ni bil torej nobeno presenečenje, saj je predsednik edine krščanske stranke dr. Andrej Bajuk »izpadel« celo v edinem katoliškem tedniku DRUŽINI. Kdo je pravzaprav »potopil« dr. Andreja Bajuka?
  Kdo mu bo postavil spomenik?

 4. Če je kaj res to o Zidarjevem vplivu na slovensko cerkev, potem je samo še bolj res to kar pravim o mariborskem škandalu: to je cena za polstoletno prijateljevanje s komunisti.

 5. Tudi pred referendumom o arbitražnem sporazumu s Hrvaško, ki je potekal 6.6. 2010, ni cerkev podala svojega mnenja. Njen molk zna biti dolgoročno usoden za Slovenijo, saj je bil izid referenduma zelo tesen.

 6. Takih neposrednih sodb cerkev tudi ne more dajati. Referendum o arbitražnem sporazumu je bil pretiravanje. To je tako kot bi imeli referendum o vojni napovedi…

 7. Saj ne ni šlo za sodbo, šlo je preprosto za mnenje, tako, kot ga je o tej problematiki moral imeti vsak državljan Slovenije, ko je šel glasovat na referendum.

  • Vem, a eno je mnenje državljana, drugo pa “mnenje crkve”. Cerkev se mora ukvarjati z idejami, ne s končnimi sklepi in odločitvami. Se pa naša ne ukvarja z ničemer, razen da občasno podpre Janšo osebno! Spet napačno.

  • In ker je šlo za referendum o vojni napovedi… bi se morala izreči o tem. Ne pa da je molčala o vsem, narod pa ajde, butn skala.

 8. Če so lahko svoja mnenja javno izražala, poleg političnih strank, tudi razna združenja, društva, zbori, pravniki, župani, in svoja mnenja podkrepili s temi ali onimi argumenti, na podlagi katerih smo se po lastni presoji odločali tudi državljani, ne vem zakaj bi morala biti iz teh procesov cerkev izvzeta. Njena glavna dolžnost je ravno iskanje resnice in poti do nje in v nobenem primeru ne more biti sovražnik države.

 9. Ne želim skruniti spomina na pokojnega Andreja, zato bom na tej strani, gospod Zdravko, prekinil nadaljevanje polemike z vami.

Comments are closed.