Prejeli smo: O poročanjih o poslih Janše in Imosa

45

jansa tisk 30.9.2

Na državni praznik slovenske samostojnosti in enotnosti je POPTV objavil informacijo, da naj bi NPU na tožilstvo poslal ovadbo zoper predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janšo.

Razlog naj bi bili “sporni nepremičninski posli med predsednikom SDS in podjetjem Imos leta 2005.” POPTV je obenem poudaril, da je naznanilo suma kaznivega dejanja podala KPK.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je posestvo v Trenti kupil leta 1992 s pomočjo honorarja od izdanih knjig. Obsegalo je zazidljivo parcelo s hišno številko in hiša (v slabem stanju) tik ob Soči, v neposredni bližini avto kampa in večjega apartmajskega objekta. Lokacija je med najbolj atraktivnimi v Trenti, parcele posestva mejijo na 200 m obale Soče. Nekoč je bila to najlepša kmetija v Zgornji Trenti, potem je bila opuščena. Leta 2005 je posestvo prodal, protikorupcijska komisija pa je trdila, da je bilo to posestvo leta 1992 vredno več kot leta 2005, čeprav so cene nepremičnin v tem času močno zrasle. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je doslej kot edini predsednik med parlamentarnimi strankami že decembra 2011 na internetu objavil celotno poročilo o svojem premoženjskem stanju, vključno z vsemi kupoprodajnimi pogodbami.

15. januarja 2013 je novinar časnika Finance Jaka Elikan pisal o prodaji teh parcel v Trenti in zaključil, da je bila prodajna cena tedaj pod povprečnimi cenami. Med drugim je zapisal: “Če gledamo realno vrednost, Janševa izjava drži. Namreč, posestvo je kupil za 1,32 milijona tolarjev, kar je bilo leta 1992 vredno 22 tisoč švicarskih frankov. Ob upoštevanju švicarske inflacije je to primerljivo z današnjimi 30.220 franki, kar znaša 24.683 evrov.” Leta 2005 je to zemljišče prodal Eurogradnjam za 131 tisoč evrov, ta pa naprej Imosu. Ker je glavni očitek predsedniku Janši, da je Imos preplačal zemljišče, so pri Financah opravili analizo nepremičninskih poslov v Trenti v zadnjih 6 letih. “Če vzamemo povprečno ceno, bi bilo Janševo kmetijsko zemljišče v Trenti vredno 68 tisoč evrov, razlika 63 tisoč evrov pa je vredna ruševina hiše s 57 kvadratnimi metri neto tlorisne površine. Torej bi bila ruševina vredna 1.089 evrov za kvadratni meter oziroma stavbna parcela (176 kvadratnih metrov) 347 evrov za kvadratni meter. To je tik pod povprečnimi cenami za zazidljiva zemljišča v Trenti,” so bili jasni v Financah.

Spornost prodaje je dokazano popolnoma iz trte zvita. Državni organi so poslovali z IMOSom v času vseh vlad, tako kot z ostalimi gradbenimi podjetji, kadar so dobivala posle na razpisih. Informacija o kazenski ovadbi pa odpira drugo pomembno vprašanje. To je zlorabo institucij pravne države v politične namene. POPTV je namreč informacijo o kazenski ovadbi objavil na državni praznik in dela prost dan. Voditelj Edi Pucer je v oddaji dejal: “Pred nekaj urami smo dobili potrjeno informacijo /../” in s tem povedal, da so na dela prosti dan v policiji ali na tožilstvu potrdili informacijo o ovadbi. Kdo jo je potrdil? Tako so na najboljši način potrdil navedbe “žvižgača” iz afere “Fišergate”, v katerem neznanec piše, da je generalni direktor vrhovnega državnega tožilstva Boštjan Škrlec, ki je kot politik LDS in nekdanji državni sekretar LDS na ministrstvu za pravosodje čez noč postal strokovnjak na tožilstvu, na redni liniji z novinarjem POP TV, ki ga tudi zalaga z ekskluzivnimi informacijami. Neznani žvižgač je v javnost poslal tudi dokument (domnevno pristni e-mail), kjer Škrlec novinarju med drugim piše: “Jure, hvala in še enkrat vse čestitke za serijo fenomenalnih prispevkov. Bil si ODLIČEN. Izvoli v prilogi včeraj objavljeno. Sam se lahko prepričaš, da imajo moje informacije uradno podlago, torej lahko z objavami nadaljuješ in še bolj zaostriš.” Zanimivo, da novinar POPTV teh zapisov ni nikoli komentiral, kaj šele, da bi jih zanikal.

Služba za odnose z javnostmi SDS


45 KOMENTARJI

 1. Ali je IMOS državno podjetje?

  Če ni, je vsakršno modrovanje o višini cene brezpredmetno, ker je določanje cene na trgu povsem prosto.

 2. Ali bi radi za premierja človeka, ki ni sposoben trgovati in prodati svojo nepremičnino po dostojni ceni, torej po nepodcenjeni vrednosti.

  Imeli smo sicer predsednika države z dolgoletnimi dobrimi zaslužki, vendar nikakršnimi prihranki. Ali je to vzorno in odraz potrebne sposobnosti državnika?

 3. Janša je prodal 100.000 svojih avtorskih knjig.

  Če je pri vsaki zaslužil 3 eure, je to samo s knjigami 300.000 EUR zaslužka.

 4. Kakšnemu voditelju bolj verjameš in zaupaš?

  Tistemu, ki zna gospodariti in prihraniti ali tistemu, ki to ne zna?

 5. V tem primeru ne gre za to ali je Janša privatno skrben gospodar, ampak zato, ali gospodari na zakonit način.
  Jaz bi najbolj verjel voditelju, ki mu je zakonitost na prvem mestu. Takih je sicer malo, ampak to bi bilo to.

  • V Financah so že ob poročilu dokazali, da je KPK naredila napako in da je Janša prodal parcelo celo po nižji ceni od povprečne prodane zazidljive parcele tam.

  • Oh , saj tista ” domnevna zakonitost ” je pa res zelo uporabna za vse vrste tičkov . Zakonitost je raztegljiva , kot elastika !!
   Pa še eno “super ” navado imajo nekateri novinarji ! Po navadi ob raznih praznikih vržejo ljudstvu ” kost ” , da jo reveži glodajo in se ob tem na raznih portalih obmetavajo z žaljivkami.
   To je tudi njihov namen . Da narod malo malo pozabi na strašne obremenitve , ki nam jih je pripravila ta vlada ( ” brez strašenja in pritiskov ” ????) .

 6. Zato pa imamo višje inštance in pritožbene postopke. Nastopi Janševih zagovornikov so anahroni saj izkazujejo nespoštovanje inštitucij pravne države. Preveč spominjajo na izjavo bivšega Janševega vzornika: Ne priznajem ovaj sud, ja priznajem samo sud svoje partije.

  • Imamo tudi sodnike in profesorje prava še iz časov komunizma. Zato tudi take razsodbe: neznane vsote, neznanega dne na neznanem kraju in neznan način.
   In to tudi na višjih inštancah.
   Čas, takih zakonitosti se bo prej ko slej iztekel, in odpihnil navlako preteklosti, Slovenija pa bo stopila na pot normalnih demokratičnih držav.

   • Nekateri bodo vedno imeli izgovor; pričakujem, da ko bo celotna pravniška “komunistična” generacija pomrla, bodo zahtevali, da se izvede lustracija nad njihovimi študenti, ker so tudi okuženi.
    Zame osebno je ena stvar, če si ti dogaja krivica in se na to odzoveš dostojanstveno in trezno. Nekaj drugega pa je poplava teorij zarot in cinizma, zaradi katere veliko slovencev SDS vidi zgolj kot še društvo za obrambo interesov Janeza Janše.

    • Ko bodo sedanji tožniki in sodniki pomrli jih bodo menjali njihovi otroci in tisti, ki jim bo udba dala žegen, kakor se dogaja sedaj.
     Ko so pa sodbe naših sodišča izrečene na podlagi teorij zarot in nesimpatij do obtoženca, potem je pa dostojanstveno in trezno, da takšnega sodstva ne jemljemo resno, ker je norčevanje iz drugače mislečih državljanov in iz institucije prava kakor jo pozna civiliziran svet.

     • “Ko so pa sodbe naših sodišča izrečene na podlagi teorij zarot in nesimpatij do obtoženca, potem je pa dostojanstveno in trezno, da takšnega sodstva ne jemljemo resno, ker je norčevanje iz drugače mislečih državljanov in iz institucije prava kakor jo pozna civiliziran svet.”

      Upam, da se zavedaš, da podobno govorijo politiki v vseh državah (civiliziranih in neciviliziranih), ko pravo ne deluje po njihovih željah. In zdaj ne pravim, da so vsi te politiki krivi, gotovo so kdaj posredi zarote.
      Kaj pa mene, kot desničarja in nekoga, ki verjame v pravno državo, moti, je odnos in karakter, ki se v takih momentih prikaže. In v tem primeru sta zame JJ in SDS pogorela na celi črti.

     • Vera v pravno državo ? Verjamem v tisto, kar izpovedujem v molitvi Veraujem v enega Boga… To verujem.
      Pravna država ali vladavina prava, to pa nima zveze z vero pa z dokazi in dejstvi.
      Vse bolj pa sem prepričan, da je največje prekletstvo Slovenije zadnjih 90 let neenotnost, zavist, samoljubje, egoizem, privoščljivost in sebičnost posameznih vodstev strank na sedaj tako imenovani DESNICI. Raje s hudičem ali rdečimi samo ne z JJ kajneda ?

     • Če je pravna država resm delujoča, čemu zavlačevanje v primeru JJ z drugostopenjsko odločitvijo sodišča. Naj se vedar že izkoristijo vse pravne možnosti, tudi v EU, potem bomo pa rekli, tako je in nič drugače.
      Mahnič, Kocbek je tudi verjel v pravno državo…

     • “Raje s hudičem ali rdečimi samo ne z JJ kajneda?”
      Morda pa imajo kake tehtne razloge za to. Ob JJ ostanejo lahko samo tisti, ki ga brezpogojno podpirajo. Kdor zna opazovati, vidi v SDS vladavino enoumja. Nihče, kdor je imel vsaj malo lastnega mnenja ni v stranki obstal. Poslanci te stranke so predvidljivi kot gramofonska plošča. Zato JJ podpirajo le najzvestejši verniki. Stranka je vse bolj podobna sekti. Neverjetno se mi zdi, da nihče ne porajta, da je JJ postal neformalni vodja desnice šele, ko so ga zavrgli na levici, da je naprej poskusil SDS včlaniti v levo internacionalo, šele ko mu to ni uspelo, je Pučnikove socialdemokrate preoblikoval v desno stranko. Človek preprosto ni iskren. Pravičniki na desnici pa tega niso sposobni ali nočejo videti.

     • Tonček balonček, spet papagajčiš komunajzerske neumnosti – vsega je kriv JJ, JJ je samo slab itd…

      In tvoje blodnje pač ne štejejo. Kaj vse si boš izmisli, da bi ga diskreditiral, pa ti ne rata.

      Vem, komunajzerji si najbolj želite med sabo skregano desnico – tako vam je lažje vladati.

    • Pravilno. Saj dejansko komunajzerji v komunajzerskem duhu vzgajajo svoje naslednike.

     Ti Mahnič si pa član društva za obrambo interesov Milana Kučana.

  • Tone:”izkazujejo nespoštovanje inštitucij pravne države”

   Žal to niso inštitucije pravne države, ampak so še od leta 1945 inštitucije revolucionarnega prava.

   • To je pač tvoje ideološko prepričanje, da ne rečem blodnje. Pustil si se prepričati v to.

    Še dobro, da je Evropa te “inštitucije revolucionarnega prava” spregledala, saj so bile z Evropo kompatibilne inštitucije pravne države prvi pogoj za članstvo v EU.

    • Ne. Tone, blodiš ti. EU ni nič takega spregledala, kajti zaveda se, da v Sloveniji s sodstvom marsikaj ni v redu.

     Komunajzerji, ki so kršili človekove pravice, so na najvišjih položajih.

     Obsojajo ljudi, ki so kritični do Zorangutana. Obsojajo ljudi brez dokazov, ker niso levaki…

  • V Sloveniji so največja žalitev in nespoštvoanje inštitucij pravne države kar inštitucije same.

   Masleša predsednik sodišča, Fišer glavni tožilec – oba pa kršitelja človekovih pravic.

 7. Tu gre za obrambo demokracije, ne pa Janeza Janše. Okuženost institucij pregona s komunizmom, predstavlja smrtno nevarnost demokraciji. Ta nevarnost je popolnoma enaka, kot če bi bile te institucije okužene z nacizmom.

 8. Pravzaprav je nevarnost okuženosti s komunizmom mnogo večja, ker Slovenija nima nacistične, pač pa komunistično preteklost.

 9. Tone,

  porajtala sem te Vaše besede”; ker ste kot pišete zelo pozoren človek(posledično bi rekla, veliko veste).Zdaj pa dajte prosim,”da ne ribarimo v kalnem”, poleg tega, da obelodanite to Vašo ugotovitev, napišite nam, ki ne vemo kaj več o tem, če ste porajtali, če lahko.
  Malo bolj analitično, pa morda potem delamo kakšno sintezo ….?

  Citat:
  Neverjetno se mi zdi, da nihče ne porajta, da je JJ postal neformalni vodja desnice šele, ko so ga zavrgli na levici, da je naprej poskusil SDS včlaniti v levo internacionalo, šele ko mu to ni uspelo, je Pučnikove socialdemokrate preoblikoval v desno stranko. Človek preprosto ni iskren. Pravičniki na desnici pa tega niso sposobni ali nočejo videti.

 10. Marjetka,
  ne vem, kaj naj bi še lahko dodal. Navedel sem samo nekaj zgodovinskih dejstev, ki jih lahko ve vsakdo, ki ga te stvari zanimajo. Ne bi jih dokazoval z datumi in dokumenti, ker se mi zdi škoda časa za to. Če ne veste, da je Janša Pučnikovo SDS (Socialdemokratska stranka) najprej poskušal včlaniti v evropsko levo internacionalo, se nimamo o čem pogovarjati. Če veste, pa bi morali vsaj posumiti v iskrenost človeka, ki je postal vodja desnice šele po tem, ko mu na levi ni uspelo.

  • Tone, ne ljubi se mi preverjati dejstev za 20 let nazaj glede desne ali leve internacionale. Ja res je bil Janša tudi v partiji, to mu (zanimivo) očitajo levaki.
   Dejstvo je, da v zadnjih 10.letih razen SDS na protikomunističnem strankarskem polju ni stranke, ki bi karkoli pomenila v Sloveniji. Tudi ga ni bilo politika, ki bi se lahko kosal z levimi kadri razen JJ.
   SLS in NSi sta stranki na robu vstopa v parlament in to ne po krivdi JJ.
   Očitno Vaše krščansko sovraštvo do JJ obstaja. Obstaja zato, ker mu zavidate sposobnosti, katerih drugi politiki na desni nimajo (res žal).
   Vaš odgovor je zgražanje nad odnosom SDS do “vaše pravne države”, ki jo vodijo sami globoko rdeče pravoverni kadri in katera ni nikoli prenehala biti pravna samo za “naše”.
   Kaj se sekirate, če je JJ v stranki “diktator”, saj je to problem njenih članov in ne vas, ki to očitno niste.Če ga branijo pred krivico so mu zvesti.
   Če želite dobro desni politični opciji poskrbite za vašega buldožerja Petrleta, kučanovega ritoliznika Tonina, mlačno Ljudmilo (Koclerjeve več ni ?) in za to, da desne krščanske politike ne bodo vodili škofje in župniki. Tega niste sposobni zato raje pakt z Rdečimi proti JJ. V paktih ste dobri, nekoč tudi s Hitlerjem proti skupnemu sovražniku.
   Naj bosta prekleta napuh in zavist v slovenski desni politiki in kleru.

   • Janša je bil mlad in neumen. In je spoznal svojo zmoto.

    In veš kaj je še zanimivo? Da je večina ljudi, ki so postali liberalci ali konservativci, v mladosti bila socialistov – ali celo radikalnih socialistov. Tudi drugje po svetu, ne le v Sloveniji.

    Torej je očitanje Janši, da je bil, kar je bil, čista neumnost.

    Podobno je bilo s stranko. Pučnik je ustvaril socialdemokrate, pa Tone prikriva, da je takrat bila po tej plati totalna zmešnjava – razen pri partizanih in domobrancih. V resnici so bile vse stranke bolj ali manj socialne, ne glede na ime.

    LDS nikoli ni bila liberalna, ampak socialistična – pa to Toneta ne moti. Pa socialisti PS se tudi nekaj slinijo okoli evropskih liberalcev, pa Toneta to ne moti.

    Moti ga pa SDS, ki ni komunajzerska, zato pa manipulira z 20 let staro preteklostjo.

    SLS, SKD, NSi so izgubljale podporo vse od leta 1992 naprej, ko so hodili v koalicijo z LDS. SLS je pamet srečala toliko, da tega ne počne več.

    Na račun tega je pa rastla SDS.

  • Tonček, ti nisi dodal nobenih zgodovinskih dejstev. Ti si dal nekaj laži.

   Pa kaj potem, če so se poskušali včlaniti v evropske socialdemokrate?

   In kaj potem, če jih je potem srečala pamet in so postali desničarji?

   Ne vem, zakaj bi moral kdo samo zaradi Toneta dvomiti v iskrenost nekoga, ki ga Tone sovraži.

   • 1. Samo dejstva, Lojzek, in ravno to te muči. Zaljubljenost in ideologija ne marata dejstev.
    2. Nič ni narobe s tem, da so slovenske socialdemokrate želeli včlaniti v evropske socialdemokrate.
    3. Meni bi se zdelo vprašljivo to, da nekdo postane desničar samo zato, ker ga evropski socialdemokrati ne sprejmejo medse, v nasprotnem primeru pa bi bil še dan danes socialdemokrat. Kučan & Co. pa bi bili še danes nekakšna združena lista – ime brez političnega pomena.
    4. Ne vem, zakaj bi moral kdo samo zaradi mene dvomiti v iskrenost nekoga, mišljeno je bilo, da bi morda podvomil zaradi navedenih dejstev.
    5. Morda pa ne sovražim, morda sem samo ljubitelj resnice. Sovraštvo je tako ali tako čustvo bedakov.

    • To vse kar navajate je popolnoma brez veze, oz popolnoma nepomebno v zvezi s tem člankom, pa tudi drugače. Gre za vaše značilno poniglavo provociranje.
     Janša in njegova SDSS in pozneje SDS in Janša sam, so bili vedno na nasprotnem bregu s t.i. komunistično kontinuiteto. In to je bistvo, ne pa to v katero EU politično zvezo strank se je kdo hotel včlaniti. Tako je jasno, da SD in SDS ne sodita v isto grupacijo.
     Pri tem (kam) so vse slovenske stranke “nihale” v svojih odločitvah, zadnji primer PS, ali med liberalce ali socialiste.

    • Povsem brezveze Tone! Ali mar SD sodi med evropske socialdemokrate? Kaj ima ekstremna levica z evropskimi socialdeokrati.
     SDS niti ni kakšna posebna konzervativna desnica. Janša se je cerkveno poročil, toda zato še ni densni konzervativec. Precej socialnega je v SDS, zato je morda res bližji nemškim socialdemokratom kot Merklovi. Je pa res da je vsako leto bolj in bolj proti desni, hvalabogu.
     Tako da so tvoje strupene sodbe o JJ, samo tvoja komunistična propaganda.

    • “Ali mar SD sodi med evropske socialdemokrate?”
     To pojdite razlagat evropskim socialdemokratom, tam naše sprejemajo z odprtimi rokami. Očitno nimajo dovolj informacij.

    • Tonček, nehaj že enkrat lagati, da navajaš dejstva.

     Tebe mučijo dejstva, ker ne ustrezajo tvojim lažem.

     Evropski socialdemokrati so sprejeli vse komunajzerje, zato je SDS odstopila od kandidature – ne, da jih niso sprejeli, so odstopili, saj ni hotela biti v skupini diktatorjev.

     Med te so sprejeli tudi Miloševičeve socialiste.

     Dejstvo je, da je Janša iskren in je izbral pametno pot. Ti si pa pokvarjen manipulator, ker le iščeš načine, kako blatiti vse, kar ni komunajzerskega.

     Zato pa računaš na to, da bodo ljudje po 20 letih pozabili in boš lahko manipuliral.

     Ti sovražiš – sovražiš resnico. Si pa povedal, da si torej bedak.

  • Spoštovani Tone,

   rečem lahko, da Vas danes razumem, da res nimate kaj več dodati in to moram in sprejmem v zakup.

   Zahvaljujem se komentatorjem spodaj, ki so pravzaprev ne nek način odgovorili namesto mene.

 11. Takole sem napisal v začetku januarja (še) letos:

  Včeraj pogledal “Poglede Slovenije” na internetu in končno vsaj približno dobil podatek koliko naj bi Janša plačal za parcelo v Trenti.

  Približno zato, ker še do danes ne vem koliko je Janša točno plačal za tisto parcelo v Trenti. Sem pa v 45 minuti oddaje zasledil podatek, ki ga je izgovoril Klemenčič

  http://www.youtube.com/watch?v=wgN3eGDPbKQ

  (od cca 41:00 dalje Klemenčič: (približno) “Ko zavezanci razlagajo javnosti. Janša je rekel v javnosti, da je komisija uporabila neko metodo, ki je nesprejemljiva, in, da je za zemljišče plačal več kot pa je bilo ocenjeno s strani KPK, da bi ga lahko prodal leta 2005.To lahko pove stranki, lahko pove javnosti (tu vskoči Praprotnik: “Ker javnost ne more preveriti” Klemenčič: “Točno, ker javnost ne more preveriti”

  In t.i. “javnost” je preverila, to pot v moji osebi, “Javnost” lahko preveri, če ima točne podatke!!!, in končno, le zakaj javnost ne bi smela preveriti, oz. bila nesposobna preveriti, kaj si ti Klemenčič BOG:
  :
  Takole je rekel 2.000 € za ruševino in še 3.500 € za zemljišče, torej skupaj 5.500 € (toliko je plačal Janša leta 1992)

  Pa sem si misli, ej človek, parcela je bila kupljena leta 1992, takrat še nismo imeli evra, niti mi v SLO niti nikjer v Evropi.
  Kakšen strokovnjak pa si, da nam ne poveš koliko SIT je Janšo stala tista parcela leta 1992.

  Zakaj nam ne poveš po kakšnem preračunu si prišel do teh 5.500 €, a se imaš za strokovnjaka??

  Pa sem si rekel, OK, če je preračunal po tečaju, s katerim smo zamenjali SIT v €, to je po 239,64 SIT za 1 €,

  potem to znese 1.318.020 SIT, in se vprašal koliko bi bilo to vredno leta 2005, ko je bila parcela prodana

  Grem na stran statističnega urada za preračunavanje vrednosti, to je tukaj:

  http://www.stat.si/indikatorji_preracun_reval.asp

  Torej vržem noter 1.318.020 SIT od 1.1.1992 do 1.1.2005 in mi vrže ven vrednost: 7.432.314,78 SIT to je: 31.014,50 € (čas prodaje)

  Dalje vržem not 7.432.314,78 SIT od 1.1.2005 do 1.6.2010 (cenitev nepremičnin GURS) in mi vrže ven: 36.535,08 EUR (čas cenitve nepremičnin GURS)

  Tu se vidi, da je evro izgubil na vrednosti, v 5,5 letih za 5520,58 € ali za 17,8 %, na letni ravni to pomeni kar 3,02% inflacijo

  In koliko je ocenil KPK vrednost nepremičnine na dan prodaje:

  “Po pridobljenih podatkih je vrednost nepremičnine (parcel v Trenti, ki jih je prodal zavezanec) ocenjena na med 2.500.000 in 4.300.000 SIT (11.200 EUR do 18.000 EUR). Slednje pomeni, da je podjetje, ki je nepremičnino kupilo, le-to preplačalo za do 10-krat.” (Vir KPK)

  Prodano je bilo za:

  “Komisija je v nadzornem postopku ugotovila, da je zavezanec v letu 2005 prodal lastniško zemljišče v Trenti podjetju Eurogradnje, d.d. za 31.457.482 SIT (131.269,70 EUR).” (Vir KPK)

  Torej je imel Janša prav, ko je rekel, da je za parcelo leta 1992 plačal več (31.014,50 €) kot pa jo je cenila KPK leta 2005 (11.200 EUR do 18.000 EUR).
  Klemenčič pa je v Pogledih brez kanca sramu in dvoma v svojo strokovnost navedel ceno 5.500, kot, da ne bi med nakupom in prodajo minilo celih 13 let in to v obdobju zelo inflatorne valute SIT.

  Razlika je občutna, celo zelo, zelo občutna!

  Tudi prodajna cena leta 2005 (131.269,70 EUR) za 1,6 hektara) zemljišča in 176 m2 stavbišča ni pretirana, je čisto normalna cena v povprečju na m2 celo nižja kot večina prodanih parcel v tistem koncu.

  To je samo en detajl, da ne govorim o grobem kršenju zakona, ko strankam ni bil predložen osnutek končnega poročila na katerega bi imeli 7 dni časa za ugovor.

  To je groba kršitev, saj bi v primeru, da KPK ne bi upoštevali ugovora morali skupaj s poročilom objaviti tudi ugovor stranke na končno poročilo. Tako pa se sedaj pregovarjajo po načelu “rekla kazala”, kaj je kdo navajal v svojo obrambo in zakaj mu je komisija ni upoštevala. Klemenčičev argument: “saj smo vse zvočno posneli” ne vzdrži, saj si na sodišču ne moreš veliko pomagati z zvočnimi posnetki.

  Že samo ta dva detajla, pa so še druge stvari (npr. nikjer ni razvidno kakšna je začetna vrednost premoženja in kakšna končna, kje in na kak način so dobili razliko 210.000 € pri Janši, in 2,4 mio pri Jankoviću) govorita o skrajni površnosti komisije, kar napeljuje, da so to naredili namenoma ali pa so totalno nesposobni.

  Prav je rekel Klemenčič (približno): “Ali se mora nekaj zgoditi ali pa naj nas vse zaprejo, ker smo blatili vrh slovenske politike”

  Ta komisija se je izkazala za politično inkvizitorsko in ne strokovno, .

  V njihovem besednjaku: “Ta komisija izkazuje velika koruptivna tveganja”

  Na vsakem sodišču bi lahko dosegel izločitev takih ljudi kot Praprotnik (novinar, ki je blatil Janšo ne more objektivno voditi postopka proti njemu)

  Pa tudi takih, kot je Klemenčič, saj se sam opredeljuje za zagretega levičarja:

  Goran Klemenčič: “Sem levičar po prepričanju”

  Klemenčič, v bistvu politik, bil vodja projekta ustanavljanja NPU-ja, državni sekretar na ministrstvu Kresalke.

  Moj predlog: “V naslednjem mandatu predlagam v komisijo enega člana Gorenakovega ministrstva in enega novinarja Demokracije ali Reporterja”

  Ta stvar se bo nadaljevala na sodišču, in spet bomo plačevali odškodnine.

  • Gospod Riki,
   tako po mojem spominu so to, kar ste vi napisali, tudi obelodanili strokovnjaki tako s področja prava kot ekonomije. Vendar se je zadeva odvijala po pravilu; psi lajajo, karavane pa gre dalje.

   Skratka! Upajmo, da na naslednjih volitvah ne bomo spet izbrali lopove, da nas vodijo v srečno prihodnost!

   • Kot rečeno, to sem napisal v začetku januarja, dva dni po oddaji “Pogledi Slovenije”. Do takrat nisem zasledil nobenih izračunov, tudi pozneje nisem videl, da bi se kak ekonomist spuščal v to, zasledil sem samo članek Jake Elikana, in en članek na Siolu, ki pa je tudi novinarsko delo. Tudi ta članek na Siolu je ugotavljal podobno kot Jaka Elikan (da parcela ni bila preplačana).
    Ampak bistvo je to, da se je Klemenčič zlagal. Zlagal, ker ne verjamem, da na KPK-ju ni nikogar, ki ne bi znal to zračunati (pri tem nimam v mislih Klemenčiča, Praprotnika ali Selinškove, lahko bi poisklali kako pomoč, če tam nimajo nikogar).

  • Seveda je argumentirano, “računanje” KPK-ja je skrpucalo.
   Za razliko od novinarja Jake Elikana (Finance, to je tisti, ki mu je grozil Jure Jankovič z: “Daj ubij tega”), ki se je skliceval na švicarski frank sem uporabil metodo, ki jo uporabljajo tudi sodišča (Statistični urad Slovenije, je edini kompetenten za določanje revalorizacije vrednosti skozi različna obdobja).
   Elikan je uporabil CHF, ki je tudi inflatoren in je potem potrebno dvojno preračunavanje.

   Elikanov članek je tukaj (on je dodal še nekaj zadnjih prodaj v tistem koncu):

   http://www.finance.si/8330850/Vse-o-Jan%C5%A1evi-Trenti

   Zanimivo, da tako Elikan kot tudi Stanislav Kovač nista več pri Financah. Kovač je padel v nemilost ko je napisal, da je ekonomist Mencinger vele-škodljivec, ki bi moral pred sodišče (kar je tudi argumentiral v članku). Na kar se je ogorčeno odzval Mencinger, kateremu se je opravičila Simona Toplak (nova urednica) in se pozneje spravila šikanirat Kovača, ki pa je potem protestno sam odšel iz Financ, in še prej napisal, da se ne namerava opravičevati Mencingerju..

 12. Tudi tale članek (glej link spodaj) meče zelo slabo luč na KPK, in kaže verjetno tudi na enega izmed razlogov zakaj so odstopili. KPK noče razkriti podatkov parlamentarni komisiji (raje odstopi), skratka KPK, namesto, da bi ukrepala raje ščiti bančnike:

  “Parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi Marko Pogačnik, je morala prek Okrožnega sodišča v Ljubljani med drugim zahtevati pridobitev dokumentacije, ki se navezuje na NLB, NKBM in Abanko. Gre za naslednje podatke, ki jih v omenjenih bankah niso bili pripravljeni razkriti:
  – seznam kreditov, ki so bili na dan 30. 9. 2012 razvrščeni v bonitetni razred D ali E (s podatki, kako in pod kakšnimi pogoji so bili krediti odobreni);
  – seznam odpisanih kreditov od 1. 1. 1992 do 30. 9 .2012 nad 100.000 evrov (s podatki, kako in pod kakšnimi pogoji so bili krediti odobreni);
  – seznam izdanih bančnih garancij, višjih od 1.000.000 evrov, ki so jih od 1. 1. 1992 odobrile banke v večinski lasti in njihove odvisne družbe oziroma družbe v skupini, ki so bile do 30. 9. 2012 unovčene.
  Preiskovalna komisija je za vse tri banke zahtevala tudi predložitev informacij o zaključenih internih in zunanjih preiskavah ter internih in zunanjih preiskavah, ki še potekajo (t. i. forenzične preiskave poslovanja). Nadalje je pomembne podatke z odredbo zahtevala tudi od Komisije za preprečevanje korupcije.

  Ta je namreč v svoji preiskavi ugotovila, da je 40 podjetij in posameznikov banke in posredno državo oškodovalo za 1.600 milijonov evrov.

  Dlje od te ugotovitve niso šli, podatkov, katera podjetja in kateri posamezniki so to bili, pa Goran Klemenčič kot predsednik komisije ni pripravljen razkriti. Vodstvo komisije je raje odstopilo, kot bi raziskovalo sume korupcije v slovenskem bančnem prostoru.”

  Več na:

  http://demokracija.si/v-fokusu/politika/26539-kdo-in-kako-so-ropali-slovenske-banke

 13. Ker gre ravno za nepremičninske posle. Kako to delajo tovariši:

  Vir iz GPB. Tudi Meršol ni plačal. Meršol: Dela, opravljena dobro – plačana

  Gradbeno podjetje Bežigrad, ki se je osmolilo med gradnjo družinske hiše sedanjega obrambnega ministra Romana Jakiča, je kratko, vsaj kar zadeva plačila, potegnilo tudi pri stanovanju Mitje Meršola

  “Isti” vir, eden od nekdanjih vodilnih delavcev Gradbenega podjetja Bežigrad, ki nas je pred dnevi opozoril na sodne spore med GPB in ministrom za obrambo Romanom Jakičem, povezanih z gradnjo Jakičeve družinske hiše v Zalogu, nam je povedal, da je “njegovo” podjetje pred leti adaptiralo tudi ljubljansko stanovanje sedanjega poslanca Mitje Meršola, takrat novinarja oziroma dopisnika iz tujine ter urednika časopisa Delo. Podobno kot Jakič tudi Meršol ni plačal vseh računov, vendar gradbeno podjetje, za razliko od primera Jakič, zoper Meršola ni vložilo tožbe.
  Zakaj? Naš vir trdi, da so od Meršola, pravzaprav njegove soproge, enostavno “dvignili roke”. Da sta zakonca Meršol lahko zavračala račune ter plačila opravljenih storitev, je žena sedanjega poslanca tudi z ogledalom merila ravnino sten in stropa. Pritoževala naj bi se za vsako malenkost. O tem, kot pravi naš vir, je tekla debata na kolegiju podjetja, potem pa so kakor “obupali”.
  No, vse to nam je posredno potrdil tudi Mitja Meršol, češ, gre za “zadevo pred osemnajstimi leti. Vsa dela, ki jih je Gradbeno podjetje Bežigrad opravilo dobro, so bila plačana,” zdaj zatrjuje poslanec Pozitivne Slovenije in ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića. Katera dela po njegovem mnenju pa niso bila “dobro opravljena” ter zato tudi ne plačana, nam Meršol ni zaupal.
  Spomnimo. Gradbeno podjetje Bežigrad je bilo pozneje priključeno Vegradu, danes pa je v stečaju. Tudi Roman Jakič, ki nam je sprva po telefonu zagotovil, da nam bo pokazal celotno dokumentacijo, povezano z gradnjo hiše, GPB in sodnim sporom, si je premislil ter snedel dano besedo.

  Vir: http://www.pozareport.si/?Id=posli&View=novica&novicaID=19964&type=tags

Comments are closed.