Prejeli smo: Nova številka tednika Novi glas

0

novi glasNaslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel 1. avgusta, je posvečena obisku papeža Frančiška v Braziliji ob Svetovnem dnevu mladih: poročilo o dogodku se začenja na prvi in nadaljuje na četrti strani. Uvodničar g. Andrej Vončina, mladi kaplan v Tolminu, se s svojega zornega kota prav tako poglablja v nekatere vidike brazilskega dogodka.

Na drugi strani objavlja Novi glas poročilo o srečanju med ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Tino Komel in predsednico dežele Furlanije Julijske krajine Deboro Serracchiani v Terski dolini: spregovorili sta o razvoju krajevnega območja zlasti v vidiku turistične ponudbe.

Na tretji strani je objavljen celostranski intervju z mladim dirigentom Mirkom Ferlanom, ki že več let vodi različne zbore na Tržaškem, Goriškem in tudi v Sloveniji. Na verski strani g. Ambrož Kodelja piše o politizaciji srbske pravoslavne Cerkve.

Goriška kronika poroča o večdnevnem tradicionalnem praznovanju sv. Ane v Pevmi, na katerem so slovesno odprli razstavo različnih umetnikov iz obmejnega prostora, in o odmevnem predavanju Igorja Omerze, ki je prejšnji teden v goriškem Kulturnem centru Lojze Bratuž predstavil svojo zadnjo knjigo.

Na kulturnih straneh so poročilo o čedajskem koncertu skupin Lack traffic in Skunk anansie, obračun letošnje manifestacije Postaja Topolovo v Benečiji in recenzija knjige Brez zime tržaške profesorice Vilme Purič.

Tržaška kronika poroča o proslavah ob 600-letnici kraške vasi Kontovel, na drugi tržaški strani pa je objavljen intervju z astronomom Pavlom Zlobcem. Marijan Drobež se v svoji stalni rubriki posveča aktualnim temtikam v političnem življenju matične domovine.

Na 14. strani je objavljen zanimiv pogovor z ameriškim generalom slovenskega rodu Frankom Gorencem. Za zadnjo stran tednika je novinar Andrej Černic prispeval poročilo o državnem obisku francoskega predsednika Hollanda v Sloveniji.

Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat posvečen tržaški Slovenki, petnajstletni telovadki Tei Ugrin, ki velja za velik talent v tej športni panogi in ima resne možnosti, da se bo udeležila olimpijskih iger leta 2016.

Danijel Devetak