Prejeli smo: Ni Pirjevca, Hanžka, Lukšiča, ki bi nam preprečili, da bi prižgali svečko

12

 rovte spominska ploscaV celoti objavljamo pismo krajana Rovt po spominski slovesnosti v nedeljo, 25. avgusta.

1 – Spominsko slovesnost je organizirala Krajevna skupnost Rovte in jo v celoti tudi sama financirala.

2 – Spominska slovesnost je bila namenjena izključno krajanom Rovt in širši okolici ter vsem, ki jih je zanimalo dogajanje pred, med in po vojni v Rovtah in širši okolici.

3 – Spominska slovesnost ni imela nobenega značaja proslave, še manj pa, da bi bila organizirana ali financirana na državni ravni.

4 – Gospod Janez Janša je bil prisoten tudi pred 20 leti ob postavitvi spominske plošče in ga je tokrat kot gosta in govornika na slovesnost povabila krajevna skupnost Rovte. Na veliko zadovoljstvo občanov Rovt se je povabilu prijazno odzval.

5 – Krajevna skupnost Rovte ni v medijih reklamirala dogodka, ni bila naročnik pri nobenem mediju in spominske slovesnosti ni oglaševala z nobenim plakatiranjem, izdana so bila samo vabila vsem krajanom in povabljenim gostom.

6 – Krajani Rovt smo zgroženi, da se vaška spominska slovesnost zaradi enega, v tem primeru govornika gospoda Janeza Janše, sprevrača v politikanske namene in s pomočjo medijev dobiva državne razsežnosti, ter tako ponovno deli narod. Še bolj pa smo zgroženi nad tem, da se spominska slovesnost izrablja za medijisko in politično diskreditacijo gospoda Janše.

7 – Krajani Rovt bi radi opozorili, da to ni bila nobena proslava, ampak spominska slovesnost, na kateri govorniki niso niti z besedo podpihovali sovraštva. Opozorili bi radi, da na slovesnosti ni bilo nobenih domobranskih simbolov niti jugoslovanskih zastav ali komunističnih simbolov, plapolale so izključno slovenske zastave.

8 – Krajani Rovt bi radi opozorili g. Pirjevca, g. Hanžka in ostale prisotne, ki so nekaj kilometrov stran protestirali in zahtevali, da se spominska slovesnost ne izpelje, da krajani Rovt niso nikoli fizično protestirali proti (na primer) državni proslavi v Dražgošah ali proti komunistični jugonostalgični proslavi v Stožicah. Gospoda Pirjevca in ostale bi še razumeli, kolikor bi bili krajani Rovt. Ne razumemo pa tega pogroma nad slovesnostjo, ki jo organizira neka krajevna skupnost daleč stran od Pirjevčevega bivališča.

9 – Krajani Rovt sporočamo, da po skoraj 70 letih ni boga niti Pirjevca, Hanžka, Lukšiča in itd…… ki bi nam preprečili, da bi prižgali svečko pod spominsko obeležje, kjer so vklesana imena naših mož, očetov, dedkov…

Primož Cuznar

Foto: Radio Ognjišče

12 KOMENTARJI

 1. Dragi Rovtarji !

  Vse mi je všeč, kar ste napisali, še posebno zadnja, deveta, točka.
  To so prave slovenske korenine !
  Bog vas živi še naprej.

 2. G.Primož Cuznar,dober dan!

  Čestitam Vam za opravljeno delo in izrekam vse spoštovanje.

  Na žalost živimo v Sodomski Gomori in je potrebno svoje ravnanje še pojasnjevati, tako, kot ga odlično pojasnjujete
  tukaj.
  Bil sem pri Vas v nedeljo in sem bil najprej šokantno pretresen,spodaj v dolini, kjer so se zbirali Perazzijevi zombiji.Kakšne pošastne zmešane agresivne kreature!Človek ne more verjeti.Zasvinjali bodo še tisti del partizanskega, kar se še svetlika izpod boljševiškega blata in krvi v grozi stoletne apokalipse.

  In bil sem priča dogodku, ki ste ga pripravili.Slovesno občuteno človeško spominjanje in globoka pretresenost ob spominjanju na groze, ki so se zdivjale v vaših krajih.
  Globoko in občuteno dogajanje spominjanja, pretresenosti,odpuščanja in opozarjanje na Resnico in opozarjanje na odgovornost peklenske revolucije, ki je stolkla človečnost, ubijala nedolžna življenja za zvotlene hinavske cilje.
  Pa-saj človeški človek ne bi mogel v danih razmerah pripraviti bolj lepega, vrednega in občutenega dogajanja!
  Vse spoštovanje in hvala Vam za možnost, ki nam jo dajete!

  Dajte, objavite Vaš tekst še v drugih medijih, da bo narod bral in se še bolj zavedal.

 3. Spoštovani krajani Rovt! Kdaj se boste nehali opravičevati tistim, ki bi se morali opravičiti vam?

 4. Pojem domobranstvo je bil močno integriran v dogodku v Rovtah. Zakaj?

  Ta pojem je bil ključno gorivo, iz katerega so črpali vsi ideologi.

  Pri čisti spominski slovesnosti Pirjevec in podobni ne bi imeli nobenega razloga in možnosti za svoje izpade.

  • j: “Pri čisti spominski slovesnosti Pirjevec in podobni ne bi imeli nobenega razloga in možnosti za svoje izpade”
   =================

   Pirjevec in še pred njim dominantni levičarski mediji so imeli močne izpade še preden se je spominska slovesnost sploh začela. In kot je rekel Janša, protestirali so tudi proti govoru, ki sploh še ni bil napisan.

   • Kar samo dokazuje, da je bil dogodek v Rovtah medijsko skrbno načrtovan že od začetka. Slovesnost in krajani v Rovtah pa samo zlorabljeni v ta namen.

   • Komunajzerji so naredili tako paniko zato, ker jim pride prav, da odvrnejo pozornost od kriminalno nesposobne Jankovičeve vlade.

 5. Vsem organizatorjem in sodelavcem cestitam za iniciativo in se zahvaljujem za uspesno izpeljavo te spominske slovesnosti. Skupno z rovtarskimi obcani pa se seveda zahvaljujem tudi nasim pobitim domobranskim mucencem, ki so zrtvovali svoja zivljenja za svoja domaca ognjisca in s tem za celoten slovenski narod. S to spominsko slovesnostjo smo jim nekoliko povrnili dolzno in zasluzeno cast, katero jim nasprotna levicarska, partizanska, revolucionarna in vstajniska stran s Stanovniki, Luksici, Pirjevci in Hanzeki, vztrajno odreka in krade.
  S tem ko so okupirali cesto okrog partizanskega spomenika na Zidovniku, (v same Rovte se niso upali priti), so s svojimi izrabljenimi transparenti (Kolaboracija je zlocin), zalili tudi sedanje postene, verne in delovne Rovtarje. Kajti, ce zalijo z zlocinci njihove ocete in strice, ki so bili ponos slovenske zemlje, kot zlocince, zalijo avtomatsko tudi potomce in vnuke.
  To pa niso vec macje solze. Znano je, da so partizanski svoboditelji osvobodili Rovte za dobro petino prebivalstva in se potem baje stirinajst dni po koncu vojne, niso upali prikazat v Rovte.
  Tako se potomci partizanskih likvidatorjev tudi tokrat niso upali priti v Rovte, ker imajo slabo vest. Utegnilo bi se tudi zgoditi, da bi v teh vernih in postenih ljudeh zavrelo in bi jih malo prebutali.

  Berilo iz svetega Pisma SZ preroka Ezekijela 37, 1-14

  Suhe kosti oživijo

  GOSPODOVA roka je bila nad menoj. GOSPOD me je po duhu peljal ven in me postavil v sredo doline, ki je bila polna kosti. 2 Peljal me je krog in krog ob njih: glej, bilo jih je silno veliko po dolini in glej, zelo suhe so bile. 3 Rekel mi je: »Sin človekov, ali lahko te kosti oživijo?« Rekel sem: »Gospod BOG, ti veš!« 4 Tedaj mi je rekel: Prerokuj nad temi kostmi in jim reci: »Suhe kosti, poslušajte GOSPODOVO besedo! 5 Tako govori Gospod BOG tem kostem: Glejte, poslal bom duha v vas in boste oživele. 6 S kitami vas bom obdal in dal, da bo zrastlo meso na vas. Prevlekel vas bom s kožo in vam dal duha, da boste oživele. Tedaj boste spoznali, da sem jaz GOSPOD.«
  7 Prerokoval sem, kakor mi je bilo ukazano. Ko sem prerokoval, je nastal šum. In glej, hrup: kosti so se približale druga drugi. 8 Videl sem: glej, že so bile kite na njih, zrastlo je meso in koža se je razpela čeznje po vrhu. Duha pa ni bilo v njih. 9 Tedaj mi je rekel: »Prerokuj duhu, prerokuj, sin človekov, in reci duhu: Tako govori Gospod BOG: Od štirih vetrov pridi, duh, in dihni v te pobite, da oživijo!« 10 Ko sem prerokoval, kakor mi je bilo ukazano, je prišel vanje duh. Oživele so in se postavile na noge: silno velika vojska.
  11 Rekel mi je: »Sin človekov, te kosti so vsa Izraelova hiša. Glej, govorijo: ›Naše kosti so usahnile, naše upanje je splahnelo, uničeni smo.‹ 12 Zato prerokuj in jim reci: Tako govori Gospod BOG: Glejte, jaz odprem vaše grobove, vzdignem vas iz vaših grobov, o moje ljudstvo, in vas pripeljem v Izraelovo deželo. 13 Spoznali boste, da sem jaz GOSPOD, ko odprem vaše grobove in vas vzdignem iz vaših grobov, o moje ljudstvo. 14 Svojega duha denem v vas, da boste oživeli, in vas spet postavim na vašo zemljo. Tedaj boste spoznali, da sem jaz, GOSPOD, govoril in storil, govori GOSPOD.«

 6. Bravo Rovte.Če več takih slovesnosti!!!!!Samo ne vem ,kaj tam dela Janša,ki je imel v letu 2012 vso možnost,da bi dal denar za Hudo Jamo.Dokler ne bo Huda Jama “izpraznjena”,ne bo šlo naprej!

Comments are closed.