Prejeli smo: Nagrado Vstajenje bo letos prejel Jurij Paljk

0

jurij paljk52. literarno nagrado Vstajenje prejme odgovorni urednik Novega glasa za zbirko zapisov Kaj sploh počnem tukaj.

31. marca 2015 se je na sedežu Slovenske prosvete v Donizettijevi ulici v Trstu sestala komisija literarne nagrade Vstajenje, katere člani so prof. Lojzka Bratuž, prof. Robert Petaros, prof. Zora Tavčar, prof. Diomira Fabjan Bajc, prof. Neva Zaghet, prof. Magda Jevnikar in urednik Marij Maver.

Iz lanske izvirne knjižne bere je komisija pregledala 15 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2014. Odločila je, da nagrado Vstajenje prejme odgovorni urednik našega tednika Novi glas Jurij Paljk za zbirko zapisov Kaj sploh počnem tukaj, ki je lani izšla pri Mladinski knjigi v Ljubljani.

»Zapise Jurija Paljka – kot trdi urednik Aleš Berger v spremni besedi – poudarjeno prvoosebne, a prav nič samovšečne, prežema skrajna zavzetost, iskrena v samospraševanju in iskanju odgovorov, včasih polemično debaterska, drugič nostalgična ali celo turobna. Dostikrat neposredno nagovarja bralca, da bi ga pritegnil v tok pripovedi in povabil k razmisleku o vprašanjih, s katerimi se ukvarja.« Naslov esejistične knjige, v kateri je zbran izbor zapisov, ki jih je Jurij Paljk izvorno prispeval Novemu glasu, je povzet po knjigi znamenitega pisca in popotnika Brucea Chatwina. Povezovalne niti v posameznih besedili so knjige, revijalno delo, refleksija sodobne družbe ter mislečega posameznika v njej. Pisanje je doživeto, osebno; stilistično se napaja, kot pove avtor v predgovoru, pri treh italijanskih novinarjih, »velikih učiteljih časnikarstva«. Zapisi odsevajo obenem zamejsko dušo, razpeto med dve kulturi.

Denar za nagrado je prispevala Zadružna Kraška banka z Opčin. Svečana podelitev nagrade bo v ponedeljek, 13. aprila 2015, ob 20.30, v Peterlinovi dvorani v Trstu, na Donizettijevi ulica 3.

Slovenska prosveta

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.