Prejeli smo: Nagovor prof. Juhanta v Rovtah

99

RovteNagovor prof. dr. Janeza Juhanta,v nedeljo, 25. avgusta 2013, pri sveti maši v Rovtah pri Logatcu objavljamo v celoti.

Malokdo si je mogel predstavljati, da se bo slovenska zgodovina po nemškem napadu na Jugoslavijo razvijala v tako strahovitih razsežnostih. Škof Gregorij, profesorja Lambert Ehrlich in Aleš Ušeničnik ter drugi prisebni duhovi pa so čutili, kaj prihaja nad naš narod. Iz te globoke, krščanske in človeške prisebnosti, niso nehali opozarjati in svariti pred grozečo nevarnostjo, a so to svojo zvestobo izročilom s številnimi drugimi žrtvami plačali z mučeniško krvjo, prezirom in poskusi izbrisa iz narodovega spomina.

Nasprotno so samozvanci izkoristili in prikrojili zamisli nemškega misleca in načrtno uzakonili prevrednotenje vseh vrednot, oziroma postavili na glavo to, kar je civilizacija zgradila v milijonih letih, kot je zapisal židovski pisatelj. Še več: leta 1939 so ti podpisali zavezo zlu, ki je, ne glede na različne ideološko-politične taktike in preračunavanja, ustvarila dežele krvi, kot je zapisal zgodovinar. Ne spreglejmo tudi krivic, ki so jih v stoletjih modernega razvoja povzročali neverodostojni kristjani, da je stanje predvsem delavcev in kmetov klicalo po novem družbenem redu, kot ga je v imenu krščanstva pri nas oznanjal Andrej Gosar. Omenjena zarota zla je poteptala vero v dobro človeka, iz ljudi pa napravila brezčutne stroje in neznatne številke, kot je izkusil tudi naš stoletnik Boris Pahor. Ljudje so postali nepomembni, ko je oblast kot edini cilj poteptala še zadnji kanček človeškosti. Ni nenavadno, da so ljudje ostali brez besed, kot je zapisal isti ruski židovski pisatelj.

Onemeli so tudi možje in žene, vaši predniki, ki so od nekdaj z ljubeznijo, srčnostjo in krščanskim upanjem ter vdanostjo v Božjo voljo v potu svojega obraza služili svoj vsakdanji kruh na teh polhograjskih pobočjih. Brezvestni stroj jim je začel uničevati življenja in imovino. Kdo bi bil lahko danes pameten in bi jim odrekal, da branijo svoj dom in rod? Prelomni časi ločitve, kot smo slišali prejšnjo nedeljo v Evangeliju, niso dopuščali neodločnosti. In tudi danes nam Jezus v evangeliju veleva čuječnost.

Domobranci so se zavedali, da čuvajo ne le dom in rod, pač pa so proti svoji volji postali branik krščanskih izročil, vsega, kar so ohranjali rodovi pred njimi. Ne glede na njihov poraz jim zgodovina danes daje prav, saj so se uprli sovražniku človeštva, komunizmu, kot daje prav tudi tistim, ki so se uprli nacizmu. Nikoli, ne takrat ne danes, pa zgodovina ne bo dala prav spletkarjem, ki zase in za svoje privilegije teptajo resnico, pravičnost in človekovo dostojanstvo. Le kjer pšenično zrno pade v zemljo, tam rodi novo življenje in postane blagoslov za prihodnje rodove. Prav tako so žrtve, ki se jih spominjamo, dale celo svoja življenja. Božja beseda pa nas znova kliče k čuječnosti. Veleva nam presojati znamenja časa in hoditi po ozki poti, po kateri so hodili ljudje, ki se jih s hvaležnostjo spominjamo. Da pa široka pot, na kateri je vse dovoljeno, vodi v pogubljenje, nam zgovorno potrjuje žalostna polpreteklost in njene usedline v sedanjosti. Kljub temu, da sodbo prepuščamo Bogu, nam apostol veleva, da, če hočemo odrešenje, se moramo do krvi izogibati grehu. Tako je ravnala večina vaših rojakov in vseh drugih žrtev, ki se jih spominjamo te dni. Obenem pa je treba tudi zdaj čuti pred vrati ter po svoji vesti in krščanski dolžnosti braniti resnico ter se zavzemati za pravičnost med nami. To je tudi naš dolg do vseh, ki so zanjo umirali.

Opravljamo najbolj prvotno človeško dolžnost, znano in zasidrano globoko v kulturi oziroma izročilu človeštva od pradavnine: spominjati se mrtvih, posebej njih, ki so bili žrtve nasilja. Spomeniki niso le znamenja za mrtve, so predvsem pomnik živim, vsem državljanom, saj so bili to ljudje naše krvi, naših korenin. Žrtve sprašujete vest nam, kristjanom, in posebno voditeljem Cerkve, naj se z vso vero in srčnostjo postavimo v bran žrtvam in potrdimo Vašo pravico, ki so Vam jo tako kruto odrekli samozvanci človeštva. To pravico Vam je končno priznala večina demokratičnega sveta s proglasitvijo dneva spomina na vse žrtve, ne le Auschwitza, Srebrenice, pač pa tudi Roga, Hude Jame in vseh drugih brezen, tudi teh med Logatcem in Rovtami. Dragi mučenci, četudi bi Vam zemeljski veljaki, ki jih pri tem lahko ovira preračunljiva oblast, tega ne priznali, ali Vam nismo dolžni tega priznati vsaj mi, ki nam vera in Božje kraljestvo, za kar ste trpeli in umirali, kaj pomenita?! Tudi zato, da bi slovenske kristjane, posebej klerike, v prihodnje odločna predanost spominu na Vašo žrtev obvarovala kompromisov in stranpoti, ki razjedajo našo cerkveno skupnost.

Spoštovani pričevalci, za Božje kraljestvo ste dali svoja življenja. Verovali ste v resnico,  se bali Božje pravičnosti in se niste prepustili človeški preračunljivi oblasti. Predvsem pa ste zaščitili nedolžne in za to morali umreti sami. Spoštovane sestre in bratje, Vaša imena so bila zapisana pred dvajsetimi leti na spomenik pred cerkvijo, Vaša telesa pa čakajo vstajenja nekje na slovenski zemlji. Hvala Vam za Vaše pričevanje! Spoštovani potomci, ki tukaj vztrajate pri resnici in preganjate strahove, ki so nam jih vsadili v kosti in s katerimi nas hočejo še kar naprej ustrahovati, saj resnica prihaja na dan. Če ne bomo govorili mi, bodo kamni vpili. Verjamem, da smo kljub brezupu, ki razjeda Slovenijo, z Vami, ki ste umirali za resnico, z vsemi, ki smo zbrani v njihov spomin na tem kraju spomina dovolj pogumni, da bomo živeli spet upanje in z vero zrli v prihodnost. Okrepljeni v veri namreč trdno verujemo, da je bil našim rojakom Jezus pot, resnica in življenje in da je zmaga, ki premaga svet, naša vera. In čeprav se pri nas zdijo najbolj normalne človeške reči vprašljive, verjamem, da bomo le po poti resnice, srčno in vdano, spravljeni in svobodni spet povrnili vero v človeka,  Slovencem pa vero v prihodnost.

Janez Juhant

99 KOMENTARJI

 1. Tele Rovte so ena hvaležna tema za komunistične ideologe. Že nekaj dni pred tem dogodkom so bili mediji polni njihovih komentarjev.

  Če ne bi bilo dogodka v Rovtah, ne bi imeli o čem pisati.

  Komunizem se napaja na ideoloških temah, ne glede na to, na čigavi strani je resnica.

  • Lepo vas prosim. Iz medvojne razklanosti kujeta politični kapital tako levica kot desnica. Mi znate sicer razložiti, čemu se po teh proslavah pojavljajo najvidnejši člani SDS?

   “Komunizem se napaja na ideoloških temah”
   Prebolite že enkrat dejstvo, da komunizma v Sloveniji ni več. So samo ljudje, ki metode delovanja, priučene v bivšem sistemu, uporabljajo za kovanje dnevne politike. Teh je precej na obeh straneh.

   Sicer pa zgoraj napisano velja tudi za desnico, saj se napaja pri istem koritu. Dovolj je bežen pregled vsebine glavnih desnih medijev v zadnjih dveh letih.

 2. Edina dobra stran tega dogodka je v prislovičnem imenu kraja, kjer se je odvil. To pove vse o nivoju dogodka.

  • Žal pa obstaja ena slaba stran stanja, ki ni samo dogodek in ki ne nosi ime Rovte, to je Slovenija, ki postaja tretje razredna država Evrope. Gledati zviška na Rovte, ko ste tudi vi v blatu do grla, je lažna uteha.

  • Slovenija je postaja tretje razredna država tudi zaradi rovtarske miselnosti. V tem primeru je treba besedo rovte pisati z malo, saj ne gre za vas, ampak za pojem.

    • Primer za zelo očiten “ad hominem” je tale citat:

     Tone: “Edina dobra stran tega dogodka je v prislovičnem imenu kraja, kjer se je odvil. To pove vse o nivoju dogodka.”
     ===============

     … kjer se prireditev s katero so se udeleženci poklonili vsem žrtvam 1. in druge svetovne vojne in žrtvam po 2. svetovni vojni posredno proglaša za rovtarsko in poslednično s tem organizatorje in udeležence za rovtarje.

     Ko pa jih Tone dobi po nosu z njegovim lastnim “kladivom” pa kliče na pomoč nekega Alfeja (za katerega ne vem kdo naj bi bil) Mogoče kak cenzor te spletne strani? Skratka, reakcija Toneta je značilno dejanje rdečega zblojenca, ki še vedno meni, da se lahko podaja samo “partijska linija” mnenja, in da je potrebno nasprotnike onemogočati z vsemi sredstvi.

     • Tudi komunajzerji se nikoli niste poklonili žrtvam sv. Urha in Kozlarjeve Gošče.

      Le za propagando ste jih uporabljali.

     • Tone: “Ali so se poklonili tudi žrtvam s sv. Urha ali Kozlerjeve gošče?”
      =================

      Aha preskok na drugo temo. 🙂

      A mi lahko navedete prosim, spisek umrlih v Kozlerjevi gošči?

      Neki komunistični slavnostni govornik (pišem po spominu) je npr. omenil, da so tam domobranci pobili 100 žensk. Spiska dosedaj nisem videl, pravzaprav ga ni nihče, a mi ga lahko vi prosim pomagate poiskati?

      Nemogoče se je npr. pokloniti nekomu za katerega sploh ne veš, da je kdaj obstal.

      Včeraj na Rovtah se je poklonilo umrlim z imenom in priimkom, njihova imena so na dveh spomenikih. Kaj takega ni videti v Kozlerjevi gošči.

      p.s.: Za Urha pa se itak že ve, da so tja komunisti dovažali trupla od drugod.

     • Gospod Riki,
      tokrat ima gospod Tone prav, uporabili ste element zmotne logike:

      Ad hominem ali argument proti človeku je argument, ki poskuša spodbiti trditve ali sklepe z napadom na osebo, namesto na argument sam. Verniki[1] bodo pogosto uporabili to zmotno logiko pri spodbijanju argumentov skeptikov s trditvijo, da so skeptiki polni predsodkov. Vendar se morajo tudi skeptiki paziti, da ne zapadejo v ad hominem, rekoč, da so trditve vernikov v NLP brezpredmetne, ker so ljudje, ki verjamejo v NLP, nori ali neumni.
      Opomba:
      [1]Z besedo vernik ne označujemo pripadnika kake vere, ampak besedo uporabljamo predvsem v drugem in tretjem pomenu po SSKJ, torej za nekoga, ki veruje v kaj sploh in za vnetega zagovornika, privrženca.

      Gospod Riki,
      če hočete biti na višjem kulturnem nivoju kot gospod Tone, se mu opravičite. Na potezi ste, gospod Riki!

     • Gospod AlFe,
      navedli ste, oziroma ste me obtožili, da naj bi jaz uporabil element zmotne logike. Potem pa tega niste razložili, argumentirali ampak samo navedli neko definicijo za argumentacijo “ad hominem”.
      Torej gre za obtožbo brez argumentacije, zato zavračam vaš poziv k opravičilu saj niti ne vem za kaj naj bi se moral po vašem mnenju opravičiti Tonetu. Ker niste argumentirali svoje trditve napram meni lahko rečem, da ste vi gospod Alfe uporabili napad na mene in ne na mojo trditev.

     • Odgovor na: AlFe 28.8.2013 12:16
      =================

      … na to sem že podal svoj odgovor in ga celo argumentiral, za razliko od Toneta, ki je priredite v Rovtah in vse njene udeležence in organizatorje proglasil za rovtarje. Tule je bil moj odgovor:

      Primer za zelo očiten “ad hominem” je tale citat:

      Tone: “Edina dobra stran tega dogodka je v prislovičnem imenu kraja, kjer se je odvil. To pove vse o nivoju dogodka.”
      ===============

      … in še nekaj: če se na “ad hominen” odgovori z enako mero, torej z “ad hominem” se tega ne da argumentirati, npr. :”rekel sem ti, da si osel ker si ti meni rekel da sem osel”

      In da dodam, čisto upravičeno, še malo popra: Ta Tone je ena navadna hinavska sluzasta glista: Organizatorje, ki so naredili razstavo in prireditev in skupino kakih 2000 ljudi, ki so se prišli poklonit spominu umrlim je skrajno žaljivo proglasil za rovtarje, in se potem užaljeno sprenevedal, ko jih je dobil po nosu. Svoje skrajno žaljive nesramnosti ne vidi, od drugih pa pričakuje prijaznost in spoštljivost do njega samega, in celo kliče na pomoč druge (Alfeja). Glista, sluzasta hinavska glista je, to je on.

     • Aja, še to:
      Poleg vsega je ta sluzasta hinavska glista imenovana Tone tako občutljiv na tuje izjave ki se tičejo njega samega, da je nesposoben razumeti, da je Alfe v svojem komentarju, 28.8.2013 12:16 (kjer se nahaja beseda “tovariš”, ki je pritzadela Toneta) citatat in ne trditev Alfeja. Tone je tako zelo občutljiv, da ni sposoben razumeti, da je Alfe citiral Rikija in ne postavil svojo trditev.

 3. To, kar je v nagovoru povedal prof. Juhant, je kritičen pogled v predvojno in medvojno zgodovino, ki mu ne moremo očitati prikrivanja resnice. Cerkvi lahko marsikdaj očitamo zmotno držo v njeni zgodovini, nikakor pa ne namernih laži in zavajanj.
  Pogled s tega zornega kota na dogodke v Rovtah nam pokaže, kdo želi biti ob resnici in kdo ne. Če je bila SDS zraven, pomeni le da soglaša s pogledom prof. Juhanta in njegovo resnico.
  Ker je g. Pirjevec na drugem koncu Rovt razlagal nekaj drugega, lahko pomeni dvoje, da prof. Juhant ni govoril resnice ali pa da širi g. Pirjevec laži.
  Trditev, da razklanost slovenskega naroda povzroča vrtanje po preteklosti, je navadna demagogija, saj ničesar ne doda resničnosti opisa.
  Zase vem, da bi rad živel v družbi, ki ji je resnica sveta. Svetost resnice je namreč edini, in tudi zadostni pogoj zadovoljne in uspešne družbe.

  • Potem si boste v interesu resnice verjetno brez težav priznali, da je slovensko domobranstva kolaborantska formacija, katere vrhovni poveljnik je imel izrazite nacistične simpatije, in ki vse do zadnjega ni prenehala s podporo nacističnim silam, tudi potem ko jo je k temu pozvala vlada v izgnanstvu v Londonu? Ter dejstvo, da se neupravičen pokol pripadnikov te kolaborantske formacije dandanes izrablja za relativiziranje njihove kolaboracije z nacizmom?

   • jagdpanzer:”Potem si boste v interesu resnice verjetno brez težav priznali, da je slovensko domobranstva kolaborantska formacija,…”
    ========================

    Ko sodišče odloča o tem kdo je kriv za pretep in nasilje je primarna in skoraj edina naloga sodišča, da ugotovi kdo je pretep začel. Kriv je tisti, ki je prvi udaril, vse ostalo, npr. vzroki zaradi morebitnega izivanja so lahko kvečjemu majhna olajševalna okoliščina za manjšo kazen in nič drugega.
    Kdor je napaden se lahko brani z vsemi sredstvi, torej tudi s pomočju drugega (temu čemer vi pravite kolaboracija). Silobran je dovoljen. Braniti se je legalno, to je zakonsko dovoljeno, celo ubiti v silobranu je dovoljeno, kaj šele to, da se pri tem mogoče spososodi orožje od drugega za obrambo. Ta vaša lajna s kolaboracijo je že davno “izlajnana” in obrabljena v svojem večnem poskusu krivdo pripisati žrtvi in ne krivcu.

    V primeru državljanske vojne v Sloveniji se dobro ve kdo je začel prvi pobijati Slovence. Komunisti se celo hvalijo s tem, da je prva puška počila pod Šmarno goro.

    Ko je slovenski internacionalni socialist, komunist, pripadnik mednarodnega razreda proletarcev, boljševik, učenec ruskega boljševizma, sodelavec ruskih komunistov (kolaborant), streljal na pripadnika slovenskega naroda. V čast temu dogodku so celo postavili ogromen spomenik v Šmartnu pod Šmarno goro, ta dan so nekoč celo praznovali kot dan vstaje. Torej pompozni praznik, t.i. veličastnega upora proti okupatorju so slovenski komunisti obeležili na dan ko je slovenski komunist streljal na Slovenca. Si predstavljate, v deželo vdrejo Italijani, Nemci in tudi Madžari pa Hrvati, in slovenski komunist, ki naj bi osvobajal deželo od okupatorjev strelja najprej na Slovenca.

    Inštitut za novejšo zgodovino je podal tele podatke, da so partizani pobili bistveno več Slovencev kot domobranci.

    Število vseh slovenskih žrtev po povzročitelju:
    Nemci 31054
    partizani 24135
    Italijani 6073
    Rdeča armada 5141
    protirevolucija 4128(+1635 v skupnih akcijah z okupatorji)
    zahodni zavezniki 1892
    samomor 966
    NDH 811
    Madžari 199
    neugotovljeno 20526

    Med vojno (ne upoštevaje povojnih pobojev) so partizani ubili 4149 slovenskih civilistov, protirevolucionarji pa 603. In še preden so protikomunisti ubili prvega slovenskega civilista, so jih partizani že okrog tisoč.

    VIR: http://sistory.si/SISTORY:ID:14264

    Torej kriv je tisti, ki je prvi začel, vse ostalo pozneje je samo še državljanska vojna.

    V državljanski vojni iskati izdajalca pa je neumnost.

    • Sprenevedate se in manipularite s številkami. Komunistična revolucija ne more biti izgovor za kolaboracijo z okupatorjem. Sploh ne takrat, ko je znano, da bo slednji poražen, in prihajajo pozivi iz tujine ter ponudbe amnestije.

     Sicer pa se s številkami znam igrati tudi jaz. Naredimo preprosto računico:
     31054 + 6073 + 4128 + 811 + 199 = 42265
     42265 > 24135
     (Rdeče Armade nisem štel, saj ni bila udeležena v spopade na našem ozemlju, razen ob koncu vojna, prav tako zahodnih zaveznikov. Sicer pa je tudi z njimi število manjše.)

     Izpade bebasto? Ravno toliko kot vaša ločitev protirevolucionarjega tabora od okupatorjev.
     Vaške straže in domobranci niso nastale spontano, temveč jih je slednji oborožil in streniral ter jim nenazadnje tudi poveljeval. Ergo kolaboracijske formacije, na ravni francoske Milice. Dvomim, da bi do tega prišlo, če ne bi bilo številnih ideologov v desnem taboru, ki jim je komunizem predstavljal večje zlo od nacizma, takšno, ki upraviči kolaboracijo s slednjim. Ampak o temu se v kontekstu sprave na desničarskih portalih ne sme pogovarjati, ali pač?

     No, zavezniki so že vedeli, kdo je več vreden.

     • jagdpanzer: “Sprenevedate se in manipularite s številkami. …
      Sicer pa se s številkami znam igrati tudi jaz. Naredimo preprosto računico:
      31054 + 6073 + 4128 + 811 + 199 = 42265
      42265 > 24135”
      ===============

      Sem vam podal link kje sem dobil te številke pa se pritožite Vidi Deželak Barič iz Inštituta za novejšo zgodovino, katera je podala te številke v javnost na predavanju.

      Mogoče bo ona želela z vami v neskončno debato (rdečega relativiziranja) in sprejela vašo tezo, da je manipulirala številkami, ker vi niste zadovoljni z njenimi trditvami?

      Se bom pa še jaz malo igral s štrevilkami v vašem slogu:

      Naredimo preprost račun (ne računico, a za 1. razred osnovne šolo?):

      31054 + 24135 + 6073 + 5141 + 4128 + 1635 + 1892 + 966 + 811 + 199 + 20526 = 96560

      96560 > 0

      Teh žrtev ne bi bilo, če se rdeči ljubljanski falirani študentje ne bi šli boljševistične revolucije.
      Se pa izgleda zgodovino želi ponavljati, vstajniški zmedenci, celo Šoltes (Kardeljev vnuk) že napovedujejo neke nove družbene sisteme.

     • Pancer, kar nekaj nakladaš. Komunistična revolucija je razlog in opravičilo za domobransko kolaboracijo.

      To, da so pa vedeli, da bo okupator slej ko prej poražen, je pa kvečjemu v prid domobrancem, saj jim tako nihče ne more očitati vsega tega, kar jim komunajzerji poskušate.

      Sklicevanje na zaveznike pa danes ne deluje več, saj so isti zavezniki obsodili komunizem.

     • To, da je komunistična revolucija opravičilo za domobransko kolaboracijo, ti bom verjel takrat, ko bomo v Ljubljani imeli ulico Slovenskega domobranstva.

      Do takrat pa lepe sanje, Alojz.

     • Riki, jaz sploh ne problematiziram številk, ker jim verjamem.

      Problem je v vaši interpretaciji le-teh. Vi trdite, da je za vse žrtve na Slovenskem kriv partizanski odpor, češ da so oni prvi streljali. O neumnosti take trditve je brezpredmetno govoriti, saj incident pod Šmarno goro ni sprožil druge svetovne vojne, temveč jo je zakuhala revizionistična, ekspanzivistična in genocidna politika Tretjega rajha, ki ji je potuho dajala brezbrižnost zmagovalcev iz Versailla.

      Ampak glejte, če hočete verjeti v to, le dajte. Je vaša pravica.

     • Pancer, od tebe itak ne pričakujem, da boš kaj verjel, kajti imaš preveč oprane možgane.

      To se ti vidi, ko na vse pretege opravičuješ komunistične zločine in vališ krivdo za vse slabo na ostale.

   • Leta 2012 je Vladislav B. Sotirović objavil knjigo Na odru titografije,[1] v kateri navaja, da naj bi Moša Pijade na prvem zasedanju AVNOJ v Bihaću novembra 1942 govoril:

    »… Zato je potrebno ustvariti tolikšno množico brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Bomo streljali in se umikali. Nemci nas ne bodo našli, a bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Potem bodo vaščani, ki ostanejo brez strehe, sami prišli in mi bomo imeli narod ob sebi in bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše ne zemlje ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo velik rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Njih bomo navezali nase s predavanji, gledališčem, predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce… Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru…«

    Sotirović se sklicuje na dokument, shranjen v fasciklu “Štab vrhovne komande JVUO” v arhivu Vojnoistorijskog instituta v Beogradu pod oznako K-2,30/12. V zapisnikih prvega zasedanja AVNOJ, izdanih leta 1953, tega navedka ni.[2]

    • Ta “dokument” se že leta valja po internetu in pismih bralcev. Z njim razpečevalci sami sebi dokazujejo to, kat že itak verjamejo. Čeprav se mu že na prvi pogled vidi, da je ponareno skropucalo.

     Navedite enega verodostojnega zgodovinarja, našega ali tujega, ki bo verodostojnost “dokumenta” potrdil.

     • Ne leta, pač pa nekaj mesecev. Imate naveden vir kje naj bi se citat nahajal, sam nimam dostopa, mogoče boste uspeli vi. Morebiti gre res za konstrukt, na kar sem na koncu nakazal, vendar ena kapljica v morju 68 letnih komunističnih konstruktov, ki vas verjetno niso nikdar motili, naj vas ne uniči.

      Me pa zanima kako se to vidi “že na prvi pogled”. Pričakujem vašo obširno ekspertizo “vašega t.i. prvega pogleda”.

      Pa ja ne pričakujete, da bi o tem pisali npr. B. Repe (znan po hujškaškem političnem govoru v Dražgošah) ali npr. Pirjevec (kateri v 11 delih TV dokumentarca “Dnevnik nekega naroda” nikakor ni uspel niti z eno samo besedo omeniti komunistične revolucije. Ko so mu to omenili se je samo zasmejal in dejal, približno: “sploh nisem opazil tega”) ali kateri drugi “kompetentni” zgodovinarji.

     • Kdorkoli je imel priliko brati kake partizanske dokumente, že na prvi pogled lahko vidi, da je dikcija tega sestavka drugačna. Napisal ga je nekdo, ki partizanstvo pozna le iz filmov.

      Vidi se, da poznate same verodostojne zgodovinarje, lahko pa izberete tudi kateregakoli domačega ali tujega zgodovinarja, ki ima ugled v svoji stroki.

     • Kdorkoli je imel priliko brati kake partizanske dokumente, že na prvi pogled lahko vidi, da je dikcija tega sestavka drugačna. Napisal ga je nekdo, ki partizanstvo pozna le iz filmov.

      Vidi se, da poznate same verodostojne zgodovinarje, lahko pa izberete tudi kateregakoli domačega ali tujega zgodovinarja, ki ima ugled v svoji stroki.

     • “Zanimivo”, svojo trditev, da se zapisu že na prvi pogled vidi, da je ponarejeno, utemeljujete z argumentacijo, da se to vidi že na prvi pogled. 😉 🙂

     • In to najbrž za vas pomeni, da je dokument pristen.
      Meni je popolnoma vseeno, ali sem vas prepričal ali ne. Kdor potrebuje takšno duhovno hrano, si je itak ne bo pustil vzeti.

     • Tone: “In to najbrž za vas pomeni, da je dokument pristen”
      ============

      To (vaše halucinacije, kaj naj bi to pomenilo meni) prepuščam vaši zblojeni fantaziji.

     • Ne Tone, ne učiš se od mene. Če bi se ti učil od mene, bi preveril dejstva, tako pa se učiš od svojih komunajzerjev.

      Vse, kar ne paše v komunistično ideologijo, proglasiš za laž. Celo pristne dokumente.

   • Pancer, eno je resnica, drugo pa je to, kar si ti želiš, da bi bila resnica.

    Domobranci so le ljudje, ki so se zaradi komunističnega nasilja bili prisiljeni povezati z okupatorjem.

    • In kdo jih je v to prisilil?
     Convenience, bi rekli v anglosaškem svetu. Mislim da protirevolucionarnem taboru prav nihče ni branil, da se proti OF ne bi bojevali brez pomoči okupatorja. Potem bi pravljice raznih Omanov o vojski, ki je zmagala leta 1991, še zdržale vodo.

     • Komunajzerji ste jih v to prisilili.

      Seveda pa ti v svoji obrambi zločinskega komunizma kvasiš neumnosti. Sredi vojne so po tvoje imeli možnost se brez orožja boriti proti komunizmu.

      Pa imeli so možnost se kar postaviti pred puške, da bi jih komunajzerji lažje pobili in ti grdi domobranci tega niso hoteli narediti.

      V hladni vojni ste komunajzerji bili leta 1991 poraženi.

     • “V hladni vojni ste komunajzerji bili leta 1991 poraženi.”
      Ves čas govoriš, kako imajo še vedno vse v rokah. Krasen poraz.

     • Lahko bi za orožje prosili Churchilla, ki je bil velik antikomunist. Tako pa so partizani pobijali domobrance s Churchillovim orožjem.

     • Tone, v tvojem stavku si pokazal protislovje.

      Saj je že znano, da je Churchil imel podtaknjene komuniste, ki so filtrirali informacije iz Jugoslavije in pošiljali Churchiku laži.

      Zato je Churchil narobe podprl partizane namesto četnikov.

     • Alojz, nisem še srečal človeka, ki bi tako cenil komuniste kot ti. Vsi so nesposobni, samo komunisti vse obvladajo.

      Kapo dol.

    • Toda ne, lažje je bilo takoj leta 1942 steči pod krilo okupatorske oblasti, tiste, ki je v moji rodni Primorski že 20 let vodila raznarodovalno politiko.

     • Pancer, ne laži. Edina možnost, ki so jo takrat imeli, je bila obramba s pomočjo okupatorja, kajti nihče drug jim ni dal orožja za obrambo.

      Še vedno pa to ne upraviči komunajzerskega pobijanja Slovencev, kar je bil vzrok za vaške straže in domobranstvo.

     • No prav. Recimo da jim je bil okupator edina realna možnost ter logična možnost.

      Zdaj mi pa prosim razloži, čemu so mu vestno služili do bridkega konca, tudi potem, ko jim je Tito ponudila amnestijo ter jih je k preusmeritvi pozvala vlada iz Londona?

  • Saj se strinjam.
   Ampak treba je gledati na učinek takega dogodka. Kaj pomaga ponavljanje neke resnice prepričanim, če pa na drugi strani stvari razumejo čisto drugače.

   Kar se tiče preteklosti, pa menim, da jo je treba prevrtati po dolgem in počez. Samo da mogoče obstaja kakšen boljši način, ki ne bo dal toliko vetra ideologom tipa Pirjevec (in podobnim na desni strani).

   Edino korist od teh zdrah imajo lobiji.
   divide et impera

  • “Svetost resnice je namreč edini, in tudi zadostni pogoj zadovoljne in uspešne družbe.”
   Lep cilj, a ima napako. Nikoli se vsi ne strinjjo, kaj je resnica, zato ga je mogoče doseči samo tko, da tiste, ki se z “našo resnico” ne strinjamo, pobijemo.

 4. Če ne bomo govorili mi, bodo kamni vpili….

  ..kake preroške besede, ki so jih udejanile slike Hude jame..

 5. V odmaknjenih Rovtah, je hotela imeti prvo in zadnjo besedo revolucionarna brezobzirna politika in to nad neukimi ljudmi.

  Tako je bilo tudi na našem koncu po vojni. Ta ista politika je poslala med zelo verno okolje svojega evnuha, ki je ovajal ljudi, da so proti novemu sistemu, zaradi česar je bilo zaprtih cca 300 ljudi. Nekateri so bilo obsojeni tudi na dvajset let, nekateri mladoletni, ki so evnuhu dali le pijačo, pa na tri leta. Vse z namenom, da se ljudi prestraši, da bi slepo ploskali vsemu, kar počne nova oblast.

 6. Kdor ljubi resnico, teži k čimbolj popolnemu opisu obravnavanega dogodka, ker ve, da je resnica na koncu vedno samo ena. Težko si je namreč predstavljati res dobrega sodnika, ki nima te lastnosti.

 7. Taki sodniki obstajajo v legendah in pravljicah. Današnji sodnik sodi po zakonih in razpoložljivih dokazih. Lahko pozna resnico, a to ne more biti podlaga za obsodbo, če nima dokazov, ki bi prepričali višje sodišče.

  Ljubitelji resnice se zmeraj sprevržejo v nasilneže, če imajo priliko za to.

  • To, da je nekaj res ni resnica, ampak dejstvo. Ljudje, ki častijo resnico, vedno mislijo na to, kar oni smatrajo za resnico. Ker je resnica najvišje dobro, čutijo za svojo dolžnost, da to vsilijo tudi tudi drugim. V njihovo dobro. Svet je poln takih “dobrih del”. Najlaže jih najdemo tam, kjer so največje tragedije. Pojem resnice se praviloma povezuje z versko in politično ideologijo.

   • Tone: “To, da je nekaj res ni resnica, ampak dejstvo. Ljudje, ki častijo resnico, vedno mislijo na to, kar oni smatrajo za resnico.”
    ========================

    Nimate pojma o osnovnih pojmih. Pri navajanju (zgodovinskih) dogodkov velja:

    Dejstva so resnica

    in

    … resnica so dejstva

    To vam seveda ne ustreza kar je videti iz vaših komentarjev, da radi manipulirate z dejstvi.

 8. Moje zadnje trditve ni težko konkretizirati, treba se je le ozreti po raznih rovih, jamah, jaških itd, itd.

  • Rovi, jaski, jame – ne na oceh javnosti, civilizirano, ob vsaj minimalnem spostovanju zakonov, marvec skrito, potuhnjeno, sprevrzeno.

 9. …Janez Juhant je filozof, profesor filozofije…

  ..zato tudi dobro pozna in razume filozofske izvore teh bratov dvojčkov, nacional-socializma alias nacizma in internacionalnega socializma alias komunizma, ki sta oba bila izvaljena v švabskem gnzedu t.i. nemškega idealizma, te monistične filozofije..

  ..in kako sta potem, ko sta odraščala zavila vsak na svojo pot..eden na nacionalno in je pobijal po nacionalni in rasni osnovi, drugi pa je zavil na internacionalno pot in pobijal na osnovi razrednega ali družbenega starusa…

  ..in kako sta v tej svoji v temelju monistični pozi in združevanju in prekrivanju svetne in odrešenjske zgodovine, prišla v zgodovino kot dva totalitarna in zločinska in globoko proti-človeška sistema in ideologiji…

 10. Sem pa mislil, da je bila ta prireditev že v petek, ker se je dvigovalo toliko medijskega pompa. 🙂

 11. Stvari so sicer okrog domobranske kolaboracije z okupatorjem kristalno jasne, tako da o tem nima smisla izgubljati besed. JE pa zanimivo, da je SDS pri tem dogodku postavila satelitsko NSI v popolnoma drug plan. Očitno so ji javnomnenjske ankete namerile preveliko podporo.

  • rx170: “Stvari so sicer okrog domobranske kolaboracije z okupatorjem kristalno jasne, tako da o tem nima smisla izgubljati besed.”
   ==============

   In zakaj jih potem izgubljate (besede)???

   rx170: “JE pa zanimivo, da je SDS pri tem dogodku postavila satelitsko NSI v popolnoma drug plan. Očitno so ji javnomnenjske ankete namerile preveliko podporo.”
   ==============

   Evo, še eden ki meni da je SDS odgovorna tudi za potrese na Haitiju ali cunamije na Pacifiku.

   Na prireditev so prišli tisti, ki so bili povabljeni s strani organizatorja. Med tistimi, ki so bili povabljeni pa so seveda tudi taki, ki se prireditve niso udeležili. O tem, kdo naj pride in kdo ne, ni odločala SDS.

   Da bi pa SDS npr, določala kdo in koliko predstavnikov NSi ali SLS naj pride na prireditev pa se lahko poraja samo v glavah tistih, ki verjamejo v prvi stavek mojega komentarja.

   • Če mislite, da je Janši kaj dosti do domobranstva in po vojni pobitih, ste precej naivni. On s tem nagovarja določene volilce, ki pač napačno mislijo, da so bili domobranci dobri fantje. Tudi je enostavno ugotoviti, v volilni bazen katerih strank s tem posega. V sredinskega ali t.i. levega prav gotovo ne.

    • Najprej ste napisali neumnost, “da je SDS pri tem dogodku postavila satelitsko NSI v popolnoma drug plan”. Ko pa sem vam to vašo “tezo” ovrgel, pa ste nenadoma preklopili na popolnoma drugo temo, na to kaj naj bi po vašem mnenju Janša čutil, do domobranstva in v katere bazene naj bi posegal. Jaz tega ne vem (kaj naj bi on čutil), ker se ne znam seliti v tuje duše in dvomim, da ste tega sposobni vi ali kdorkoli drug. Očitno pa radi izgubljate besede. 😉

    • Ne sodi drugih po sebi. Vem, da je tebi pomembna le komunajzerska ideologija, da bi pobijal, če bi lahko, pa, da ti ne ene ne druge žrtve niso pomembne.

     Ti rx170 napačno misliš, da ste bili komunajzerji dobri, pa niste bili.

 12. Da ne bo šlo v pozabo:

  Včeraj je bivši poslanec Luka Juri v zvezi z Rovtami na Tweeterju zapisal (po spominu, ker se je Luka Juri medtem ustrašil in je ta tvit že izbrisal), da

  “… so jugokomunisti slabo opravili svoje delo …”

  …skratka (stereotipno) jasno namignil, da bi komunisti morali po njegovem mnenju pobiti več ljudi.

  Na to se je odzval najprej bp z:

  “Ne vem ali moraš biti za tak TW bolj pokvarjen ali bolj zblojen? Pa še bolnik.”

  … in nato še Vinko Vasle z:

  “Vse troje bo komajda zadostovalo za alibi.”

  … in pred 7 urami še Zlata Krašovec z:

  “Ga je že zbrisal”

  Gre za en “lep” primer za levi fašizem bivšega poslanca DZ.

 13. Dragi bratje in sestre, tovariši in tovarišice.

  Vi tu izgubljate čas z kreganjem, politiki pa delajo po svoje. Treba se bo sprijaznit z svojo zgodovino, takšna kakršna že je. Kar se trenutno dela z njo je eno samo nabiranje političnih točk. To naj raziskujejo ljudje, ki se s tem poklicno ukvarjajo. Tu je poročilo ene od teh raziskav:

  Preverjanje seznamov žrtev druge svetovne vojne in neposredno po njej po matičnih knjigah.
  http://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-OOZOSDG4/?=&language=slo

  Mislim da bi moral zaveden državljan delat kaj bolj produktivnega!

  • M.O.: “Mislim da bi moral zaveden državljan delat kaj bolj produktivnega!”
   ==================

   Mislite?
   A res mislite?
   In zakaj se vi ne držite svojih nasvetov?
   In zakaj vi raje ne delate kaj bolj produktivnega?

   Ko boste delali tisto kar mislite vam bom verjel, da tudi mislite tisto kar delate. Do takrat pa ste navaden hinavec.

   p.s.: Ker ste se odločili licemersko moralizirati ravno pod mojim prispevkom.

   • Svojo produktivnost bom pokazal na tak način da se s tabo ne bom prepiral zaradi neumnosti. Pa četudi je bil tvoj komentar ravno pred mojim.

    Če že hočeš preživeti večino svojega časa na forumih se pozanimaj o stvareh katere komentiraš in napiši kaj pametnega. Na ta način lahko tudi ti narediš kaj produktivnega.

    • M.O.: “Svojo produktivnost bom pokazal …”
     ============

     Boste, mogoče nekoč v “svetli” prihodnosti, do sedaj je niste.

 14. Dejstvo je, da je bila proslava v Rovtah povsem nepotrebno politikantsko provociranje. Janša pa si je s svojim nastopom zabil še en žebelj v krsto. Očitno je uvidel, da je najbolje opraviti, kar se še opraviti da, preden odide na zaslužen počitek na Dob pri Mirni.
  Itak pa mora biti tudi kristjanu jasno, da je poveličevanje domobranstva smrten greh in to greh proti Svetemu Duhu, za katerega je Jezus jasno dejal, da je NEODPUSTLJIV. Gre namreč ZA ZAKRKNJENOST, za vztrajanje v laži. Še posebej to velja za klerike, ki takole zavajajo ljudi, denimo za Juhanta, ki bo moral nekoč stopiti pred večnega Sodnika in se zagovarjati za to, ker je sam zagovarjal tiste, ki so v imenu Boga klali lastne brate.
  Nekaj je jasno: prikrivanje domobranskih zločinov je pobalinsko, predvsem pa nekršansko in protievangelijsko početje. Upam, da se bodo o tem zamislili tisti, ki tako pogosto drgnejo cerkvene klopi (predvsem prve vrste, ko se je treba nastaviti fotografom skupaj z otroki, anede, Branko Grims?)

  • Pa to je postal pravi festival hinavcev, in hinavčenja:

   Sandi: “Dejstvo je, da je bila proslava v Rovtah povsem nepotrebno politikantsko provociranje.”
   ==================

   To ni dejstvo!
   To je vaša trditev, (ne)vrednostna sodba in ne dejstvo!
   Poklonitev žrtvam, izkazanje spomina umrlim v 1. in 2. svetovni vojni, in žrtvam po 2. svetovni vojni je lahko politikantsvo samo v glavi politikanta vašega kova. Kraval je samo zato, ker se je dogajalo na dan obletnice, ki rdečim norcem še vedno dviga pritisk.

   Sandi: “Janša pa si je s svojim nastopom zabil še en žebelj v krsto.”
   =================

   Kot sem že napisal. Janša je bil na ta dogodek povabljen in naprošen da bi kaj povedal, in je zato tudi prišel. Ne skrbite zanj, njegove žeblje in krsto, zaradi svojega govora ne bo izgubil vašega glasu na volitvah.

   Sandi: “Itak pa mora biti tudi kristjanu jasno, da je poveličevanje domobranstva smrten greh in to greh proti Svetemu Duhu, za katerega je Jezus jasno dejal, da je NEODPUSTLJIV.”
   ==================

   Dajete sodbe o stvari o kateri nimate pojma. Vidi se, da vas v Rovtah na izkazovanju spomina umrlim ni bilo, pa kljub vsemu dajete sodbe in moralizirate.
   A ni tudi tako vaše obsojanje zadeve o kateri nimate pojma in laganje smrtni greh proti Svetemu duhu?
   Pazite se, cvrli se boste v Peklu. 😉

   Sandi: “…, denimo za Juhanta, ki bo moral nekoč stopiti pred večnega Sodnika in se zagovarjati za to, ker je sam zagovarjal tiste, ki so v imenu Boga klali lastne brate.”
   ================

   Vaške straže in pozneje domobranci se niso ustanavljale zaradi Boga ampak zato, da so se ljudje lahko branili pred komunističnim nasiljem in pred komunističnimi zločinci in njihovimi zločini.

   Sandi: “Nekaj je jasno: prikrivanje domobranskih zločinov je pobalinsko, predvsem pa nekršansko in protievangelijsko početje. Upam, da se bodo o tem zamislili tisti, ki tako pogosto drgnejo cerkvene klopi …”
   ====================

   Domišljate si, da vam je marsikaj jasno čeprav je videti, da vam ni. Domobranskih zločinov se nič ne prikriva, o njih se je brez priziva pisalo, govorilo, indoktriniralo učence v šolah več kot 45 let. Pravzaprav se je še marsikaj dodalo in ne skrivalo.
   Tukaj zgoraj sem vprašal nekoga naj poda npr. spisek 100 umorjenih žensk v Kozlerjevi gošči ki naj bi bile po trditvah nekega komunističnega govornika ubite tam s strani domobrancev.

   Nič od tega, tega spiska ni, tudi na spominski plošči ni imen. A ni zanimivo, na drugi strani so v Rovtah dve obeležji z več kot dvesto imeni in priimki žrtev.
   Komunisti se “svojih” domnevnih žrtev za katere trdijo, da so jih pobili domobranci ne spominjajo, medtem, ko krajani Rovt prav dobro vedo za vsakega.
   Malo čudno ne?

   Še več, ne samo da ne znajo navesti koga naj bi ubili domobranci, ne znajo navesti niti tega kdo naj bi padel v njihovih bojnih vrstah:

   Ko so v nedeljo t.i. protestniki proti “domobrancem” z Pirjevcem in Repetom na čelu gnjavili mimoidoče, ki so prihajali v Rovte, so to počeli pred partizanskim spomenikom ob cesti v Rovte. Zbrali so se pred partizanskim spomenikom na katerem je pisalo sledeče:

   “mesto z rdečo zvezdo”
   Na tem mestu je dne 18. nov. 1943
   dalo svoje življenje v boju za svobodo
   13 nepoznanih tovarišev. Med njimi
   borec Pišljar Ignacij, star 20 let –
   Jelični Vrh – Idrija.

   SLAVA JUNAKOM!

   OOZB – NOV – IDRIJA

   Spomenik obnovili leta 2009 ZB NOV Logatec

   Torej: Stanovnikova partizanska tolpa ni zmogla niti v celih 68 letih ugotoviti katerih 13 borcev jim je padlo na tistem mestu. Zaenkrat so še vedno neznani, nihče ne ve njihovih imen in priimkov. “Spomnijo” se kvečjemu za enega svojega, to je Pišljar Ignacija.

   Res, neverjetna “vojska” (poudarek na narekovajih) je to bila, ne ve niti to kdo naj bi se boril za njih.

   Pa tudi to. Niti napisa na spomeniku ne znajo sestaviti, da bi izgledalo logično in razumno. Samo ugiba se lahko kaj so mislili.

   Piše: “… dalo svoje življenje … 13 nepoznanih tovarišev. MED NJIMI borec Pišljar Ignacij, …”

   Torej: … 13 nepoznanih. Med njimi en poznan ??? (zveni res čudno v svoji nelogičnosti)

   Sklep: Če je bil v množici 13-tih, ki so padli tudi Pišljar Ignacij to pomeni, da je nemogoče, da bi bilo 13 nepoznanih.

   V tem primeru bi morali napisati: “… dalo svoje življenje 12 nepoznanih tovarišev IN borec Pišljar Ignacij, …”

   ali pa (mogoče?):

   “… dalo svoje življenje 13 nepoznanih tovarišev IN borec Pišljar Ignacij, …”

   Skratka napisali so tako, da se ne ve točno ali imajo v mislih 13 ali pa mogoče 14 žrtev.

   Po vsej verjetnosti je na tistem mestu padel samo Ignacij Pišljar (ali pa še ta ne, na tem mestu) ostale t.i “neznane borce” (neobstoječe) pa so dodali zaradi propagandnega vtisa. Partizani se že od nekdaj trudijo prikazati čimvečje število svojih žrtev.

   Sedaj, ko so jim ukradli spomenik bodo mogoče imeli čas, da se bodo spomnili kdo so ti neznani “Marsovci”.

   • Po drugi strani pa so imeli resne probleme z evidenco.Moj stric je kot partizan padel v Bosni v februarju 1945.Potrdilo o smrti je stara mama prejela sele v decembru. Do takrat pa je vselej, ko so se iz vojne vracali preziveli borci, iskala med njimi svojega sina.

    • Take zgodbe najdedemo v vseh vojnah, v vseh časih. To ni kaka partizanska značilnost.

     Ali vam ni nič nerodno pisati takih otročjih argumentov?

     • Otročji? Pa to ste vi mogoče ali bolje to je že nesramnost.
      Partizanske enote v Sloveniji so bile maloštevilne, drugo, verjetno so dobro vedeli katera enota (torej kateri ljudje) se kje nahajajo. Če bi šlo za enega neznanega bi še razumel ampak 13 neznanih, to je pravljica za otroke.

      Ko raziskujejo na Inštitutu za novejšo zgodovino žrtve 2. sv. vojne morajo za vsako žrtev najti identiteto (ime in priimek), če se le da. To je osnova za verodostojnost raziskave.
      Iz spiska ki sem ga nekje priložil je videti da niso znali določiti identitete približno 20% žrtvam, tukaj v tem lokalnem primeru pa je procent neznanih kar cca 92,5%.

     • Jaz sem reagiral na zgodbo bolnega. Natančna avstro-ogrska vojska še do dandanes ni ugotovila, kje je izgubila mojega deda v I. sv. vojni.

  • Dejstvo je, da je vsakoletna maškarada s tuljenjem Stanovnika ali Repeta v Dražgošah čisto nepotrebno politikantsko provociranje.

   Janša bo pa kasiral ogromno odškodnino.

   Poveličevanje komunizma je smrtni greh, medtem, ko poveličevanje boja proti temu najbolj zločinskemu režimu v zgodovini človeštva, ni – domobranstvo se je borilo proti temu zlu.

   Sandi, ti boš moral pred Bogom zagovarjati sebe, kajti zagovarjaš tiste, ki so v imenu ljudstva – torej tudi v imenu tebe klali lastne brate.

   Kdo prikriva domobranske zločine? Ti prikrivaš komunajzerske zločine.

Comments are closed.