Prejeli smo: Na veliki petek prižgimo sveče

24

barbara rovNa veliki petek bomo ob uri Jezusove smrti, ob 15.00, na Radiu Ognjišče neposredno prenašali molitev križevega pota izpred kapele v Hudi jami pri Laškem (rov sv. Barbare). Letos mineva 70 let od konca II. svetovne vojne, žal pa mineva tudi 70 let od slovenske tragedije, ko je brat dvignil roko nad brata. S križevim potom bomo molili tako za mučenke in mučence kot tudi mučitelje in morilce. Moliti želimo za spravo v slovenskem narodu.

Sodelavci Radia Ognjišče zato vabimo, da na veliki petek, ob uri Jezusove smrti, ob 15.00, prižgemo na oknih naših stanovanj svečo:

– v spomin na Jezusovo smrt in v zahvalo za milost odrešenja,
– v spomin na žrtve 2. svetovne vojne in po njej
– v podporo vrednoti očetovstva in materinstva ter otrokovih pravic.

Prižgimo na veliki petek ob 15.00 plamen vere, upanja in ljubezni.

msgr. Franci Trstenjak

24 KOMENTARJI

 1. Sprave v slovenskem narodu seveda ne more biti in je ne bo, kajti po kakšni logiki naj se zmagovita (partizanska) stran, ki je bila del svetovne protifašistične koalicije, spravlja z idejnimi in/ali biološkimi potomci tistih, ki so 20. aprila 1944 za Bežigradom prisegli zvestobo največjemu zločincu vseh časov? Si predstavljate, da bi se Francozi spravljali s petainovci ali Norvežani s pristaši Quislinga? Če bi jim kdo kaj takega predlgal, bi ga razglasili za norega …

  • Admininistrator pa naj le zbriše ta komentar. Pod to sliko res ni mesto lažnivim dilemam, ki jih postavlja Maks in odgovarja nanje.

   • Tako kot skoraj vedno na tvoji strani ni moči argumenta, pa pozivaš druge, naj zoper mene, ki nastopam z argumenti, uporabijo argument moči. Tako ravnajo slabiči od kar obstaja človeštvo.

    • Tvoja komi-propaganda ni argument. To je šele ravnanje slabičev, prevarantov in zvodnikov. Najstarejša obrt.
     Domobranstvo pri nas nima nobene veze ne s kvizlingi ne s petainovci. Tvoja primerjava je navadna komunistična lažniva propaganda. To ti imenuješ argument?!

     • To bi najbrž ti tako komentiral in ne ta tvoj Majer.
      Se ti je jezik zapletel. To se dogaja lažnivcem.

    • Maks previsoko letaš in vtepaš ljudem,ki razmišljajo drugače kot ti
     svoje “argumente”,ki to niso!Povzročitelj vseh podlosti storejenih nad
     Slovenci med in po vojni so komunisti,dokaz in VELIK argument,da je to res,dokazuje med ostalimi prevarami naroda tudi podpis dolomitske izjave,ki eksplicitno navaja,kdo so “izbranci”,ki lahko nudijo oborožen odpor okupatorju s katerim so složno načrtovali zločin nad Slovenci,ki so ga poimenovali NOB,ki s koministično zaroto ni imela prav nič skupnega,s perverznim imenovajem njihovega delovanja,ki so ga imenovali NOB,ki ga v resnici ni bilo!Bila je revolucija,ki je žrla lastni narod in ga razdelila,kot kaže za vekomaj,ob tem je pomembno zapisati tudi to,da je bilo med tako imenovanimi borci proti okupatorju ogromno nekdanjih pripadnikov krščanskih socialistov,ki so izdali narod in svoje najbližje,lep primer je Stanovnik,Kocbek,Bučar itd,mnogi med njimi so bili dijaki gimnazije v škofovskem zavodu v Šentvidu in seveda tisti,ki so se še pred vojno deklarirali kot krščansko vzgojeni mladci!
     Med junaki,ki so naganjali v živinske vagone v Vetrinju,Slovence,ki so bežali pred morilci,od otrok,do starcev,ki niso bili nikoli izdajalci je bil med drugimi tudi Bučar,bežali so pred ponorelimi “osvoboditelji”!Noben pošten Slovenec ni odobraval,dogajanja na štadionu za Bežigradom in ga tudi danes ne.
     Po drugi strani pa je bil dogodek za Bežigradom logična posledica
     komunistične morije!Veliko k temu je pripomogla pijadejeva doktrina,
     ki je dobesedno ustrahovala in idoktrinirala narod in ga spravila na kolena,tako pred
     nacisti,kot kumunisti,ki so pridno kolaborirali in imeli skupni imenovalec,vladati in kaznovati-moriti zbegan in prestrašen narod,ki je izgubil vse v moralnem in materialnem smislu!
     Regularne vlade,oziroma oblasti v obdobju svetovne morije vlade sploh ni imela,kajti vlada kraljevine SHS je pobegnila,zopet balkanski posli,izdala je jugoslovanske narode,zato ne pisari o quizlingih in petainih!Narodi so ostali prepuščeni samim sebi in četniškim ter ustaškim morilcem,mi Slovenci pa komunističnim revolucionarjem in nacističnemu ubijalskemu stroju!
     Argumenti,ki potrjujejo zločin komunizma pokrivajo velik del slovenske zemlje in teh
     ti s tvojo demagoško pisarijo ne boš nikoli izbrisal!Za morilca in vojnega zločinca je trajala revolucija do njegove bedne smrti!On,da on pa je imel quizlinški sindrom,izdal je svoje prijatelje in sodelavce in jih enega za drugim spravil s sveta!Ubijal,lagal in kradel je celo svoje življenje,celo v svoji rani mladosti je kradel milodare iz skrinjice in
     se nalival z vinom,ki je bil namenjen cerkvenemu obredu,mati,Slovenka se ga je sramovala!

 2. Sam mislim drugače kot Maks. Mislim da ne gre za spravo, ampak da bomo privrženci meščanskih predvojnih strank dosegli revizijo – dejansko mislim da se to dogaja in se tudi bo zgodilo saj ljudje vedno bolj vidijo kakšen nateg sta bila OF in SR Jugoslavija, poleg tega pa se levica pri nas boji mednarodnih razmer, ki niso podobne letu 1939 temveč bolj letu 1989, saj se desnica krepi povsod levica pa je vedno bolj zmedena. Dejansko je potrebno prepovedati praznovanje kakršnihkoli praznikov povezanih s prejšnjo državo in ideologijo ter tudi prepovedati simbole prejšnjega režima. Pika.

 3. Zdravko, ne razburjaj se.

  Mislim, da Maks provocira ker ve, da levica v tujini nima podpore. UDBE, JLA in KOSa ni več. Ljudje odprto zasmehujejo komuniste, stare Partijce in zlagano OF. Imamo dogodke, ki ohranjajo spomin na umore in poboje, imamo Pričevalce, imamo revije, imamo Cerkev, skavte, okrogle mize, dogodke kot je Socialni Teden, pobude kot je Resnica in Sočutje. Dejansko mislim, da bo levici ne bo uspelo v nedogled brzdati razmer – pač nismo več v Jugoslaviji. Na nacionalni televiziji je gospod iz Ribnice ob proslavi v Jelenovem Žlebu kar direktno v kamero izjavil: “Saj je to EDINA bitka ki se ji sploh lahko reče bitka v celi vojni. Saj nismo nič drugega imeli v 4 letih.” 🙂 Folk ve, da so Dražgoše, Osankarica in podobne zadeve bodisi zlagane bodisi obrnjene, da se je vojaško tragedijo in neumnost spremenilo v slavljenje.

  Že to, da mediji direktno napadajo levico in komuniste je za ljudi kot je Maks nezaslišano. Zato potihem obžalujejo ker nimajo več pod svojo kontrolo JLA ali UDBE. Mislim, da smo lahko pogumni in odločni – čas je na naši strani.

  • Saj. To je edino kar mu še ostane po takem propadu revolucije in nečastni zmagi. Žalitve in provokacije. To je vse kar še zmore Maks in njegova komunistična kamarila v izpljunku zgodovine.

  • Ljudje tudi odkrito zasmehujejo Janšo, RKC, domobrance. In takih je bistveno več kot tistih, ki zasmehujejo levico, rajnko SFRJ in NOB. Predvsem pa je pomenljiv vaš volilni rezultat: padli ste pod tretjino poslancev v DZ.

   • Tebi je padel berlinski zid. Kaj je huje?
    Zasmehovanje Janše in RKC je pričakovano in normalno. To kar se vam dogaja pa ni.

    • Hm, zid je padel na obe strani, če veš, kaj mislim s tem. Tudi ameriški neoliberalni kapitalizem je v hudi krizi, kot kaže, ga bo povozil kitajski državni kapitalizem, ki ima številne socialistične značilnosti (planiranje, nadzor države nad kapitalskimi tokovi …). Ampak to so že kompleksne svetovne teme, ki bistveno presegajo intelektualne kapacitete podalpske klerosrenje …

     • Ja, to bo. Kitajci bodo zmagali!!! 🙂 To je vse upanje, ki vam je še ostalo? V kitajcih so vaši upi?! Vi pa res presegate intelektualne kapacitete mnogih. Kitajski komunizem (državni kapitalizem) bo zmagal?!

     • Kar tolaži se. Berlinski zid so naredili komunajzerji in ta zid se jim je tudi zrušil.

      Komunizem se je zrušil, svobodni kapitalizem pa uspeva.

   • Maks, menim, da bi te moral volilni rezultat 2/3 levičarskih poslancev razžalostiti. Nazorno in prepričljivo kažejo nivo levice. Dodatno pa to sramoto poudari še vlada.
    Taka količina je že reprezentativni vzorec in ne moreš reči, da so taki tam po nesrečnem naključju.

 4. Spoštovani !

  Vsa čast in zahvala Radiu Ognjišče za pobudo in akcijo.
  Komentiranje pri tej zadevi je nesmiselno in nepotrebno.
  Tu velja: “Si takuises, filosofus mansises “, kljub temu pa so nekateri odgovori provokatorju odlični !

 5. Sprava bo, ker se mora resnica uveljaviti, če hočemo preživeti in tudi bo z ozirom na dejstva v tej voščilnici:

  Smo v 70.letnici slovenskega eksodusa in v znamenju Aleluje imamo
  upanje skupaj z mučeniki in svetniki, da bo napočil dan sprave, kot je
  zapisal pred kratkim umrli izseljenski duhovnik Ciril Turk v
  Teharski Legiji: “Naj pesem gozda le šumi, naj val jezera se solzi,
  nebo naj kliče tisti dan, ko Kajn priznal bo (je) greh skesan. Tedaj
  se legija zbudi, vstajenja dan ji zažari in mir se vrne na zemljo, ker
  vsi podamo si roko”.
  Zato velja vesela Aleluja in vse dobro, dragi rojaki !

 6. Kaj, Maks, še nisi prebral knigi, ki sem ti jih predlagal: Okupacija in revolucija v Sloveniji (Mednarodnopravna študija) Dieter Blumenwitz, ki govori o kolaboraciji in Sodelovanje partizanov z okupatorjem avtorja Miloslava Samardžića?

Comments are closed.