Prejeli smo: Na obisku prof. dr. John Lennox

9

Lennox_BannerBritanski profesor dr. John Lennox bo v torek, 29. oktobra 2013, na enodnevnem obisku v Ljubljani.

John Lennox je profesor matematike na Univerzi v Oxfordu. Poleg dosežkov s področja statistike in teorije množic je znan tudi po svoji angažiranosti na področju filozofije znanosti in etike, še posebej pa analize odnosa med znanostjo in verovanjem. S krščanskega stališča zagovarja obliko razumne zasnovanosti vesolja in življenja v njem. Širši javnosti je znan predvsem po svojih odmevnih debatah z oxfordskim biologom Richardom Dawkinsom in publicistom Christopherjem Hitchensom, odmevna pa je tudi njegova diskusija z avstralskim filozofom Petrom Singerjem o sodobnih izzivih bioetike.

Profesor Lennox bo 29. oktobra (Velika dvorana FDV ob 13. uri) na okrogli mizi na temo Ali sodobna znanost vodi k bogu?(Does modern science lead to god?) skupaj s slovenskimi akademiki premišljeval o možnostih vzajemne neizključujočnosti filozofije, vednosti in znanosti na eni strani ter verovanja na drugi ter o možnostih vzajemnega spodbujanja med temi področji človeškega duha brez zdrsa v psevdoznanost. Njegovi slovenski sogovorniki bodo: Igor Emri s Fakultete za strojništvo, Andrej Ule in Marko Uršič s Filozofske fakultete ter izumitelj Andrej Detela z Inštituta Jožef Štefan. Pogovor, ki ga organizirajo društva Nasprotna hemisfera, ZVEŠ in Apokalipsa, bo moderiral Primož Repar.

Zvečer istega dne (29. oktobra ob 19. uri) Društvo ZVEŠ v Cankarjevem domu organizira predavanje prof. Lennoxa z naslovom Higgsov bozon – bog vrzeli? (Higgs boson – god of the gaps?), v katerem bo Lennox celovito krščansko pojmovanje boga primerjal s tistim, ki mu je eksperimentalna potrditev Higgsovega bozona (tako imenovanega »božjega delca«) v Cernovem trkalniku odvzela še nekaj relevantnosti.

V pripravi je tudi slovenski prevod Lennoxove knjige Pogrebnik Boga: Je znanost pokopala Boga?

Društvo ZVEŠ

9 KOMENTARJI

 1. “Nasa” Zizkova, levicarska filozofija obozuje znanost kot svojega boga.
  Baje so ze klonirali ovco, sedaj tele. Najbrz tudi od teleta ne bo posebne koristi, ker bi staknilo prevec bolezni.
  Ce bodo klonirali kakega Frankenstajna, za rezervne celice, ga bodo pa kmalu lahko nagacili.

  • “Žižkova filozofija” ne obožuje znanost kot svojega boga. Od kod pa to? Žižek drugače relativno veliko piše o aktualnosti in pomembnosti krščanske misli, še posebej sv. Pavla.

 2. No, ce pise pozitivno o krscankih mislih apostola Pavla, je majhen korak k njegovem spreobrnenju. Tudi slepa kura zrnje najde. Sicer pa so filozofi Zizkove sorte, nedoumljivi levicarski nihilisti. V nekaj bi radi verjeli. Ce jim zmanjka snovi, se gredo past tudi v tuj zelnik. Obnasajo se kot da bi bili sami bogovi. Pise o sv. Pavlu, ampak ne verjame v njegovega boga. Pavla pa brez njegovega boga ni. Zaradi takega cvekanja, ko vse samo se bolj zamota, ja postal svetovno znan filozof. Tu vidim potrjeno reklo, da je ni neumnosti, katere filozofi ne bi iznasli.

 3. Meni je nekaj zanimivo: kako lahko en Dawkins kar naenkrat omaja vero milijonov katolikov po vsem svetu.

  Kje je neizmerna globok krščanska filozofska in teološka tradicija vse od Sv. Pavla, Sv. Avguština preko samostanov in filozofskih šol vse do G.K. Chestertona in Thomasa Mertona?!?!

  Če nekdo (in njegovi kolegi) lahko z malce agresivnega marketinga v dveh desetletjih naredi takšno veliko škodo, potem je s katolištvom Zahodnega sveta današanjega časa nekaj PREKLETO NAROBE! 🙂

  Zanimivo da moderni islam nima teh problemov in se bori, katolištvo se pa nekaj uklanja, je v defenzivi, vsi katoliki nekaj ponižni, prestrašeni, osramočeni lastne duhovne tradicije, nastavljajo lica … ?!?!?!

 4. “Kje je neizmerna globok krščanska filozofska in teološka tradicija vse od Sv. Pavla, Sv. Avguština preko samostanov in filozofskih šol vse do G.K. Chestertona in Thomasa Mertona”?

  Te katoliske veleume poznate vi. Od kje pa naj jih spozna ovprecen vernik, ki gleda na televiziji samo zabavne odddaje in ne bere nobenega verskega ctiva?
  Tistega pa, katerega vera ima trdne temelje en Dawkins ali pa mariborski skofijski skandal ne more zmesti.

 5. “Zanimivo da moderni islam nima teh problemov in se bori, katolištvo se pa nekaj uklanja, je v defenzivi, vsi katoliki nekaj ponižni, prestrašeni, osramočeni lastne duhovne tradicije, nastavljajo lica”!

  Modernega islama po moje sploh ni. Problemov pa imajo vedno vec, ker v 1300 letih niso dali skozi nobene reformacije, ali pa nasih revolucij. Izgleda, da se bodo muslimani sami med sabo ugonobili. Njihov Koran je pa itak tako nelogicen (50 temnih mest, ki jih ziv krst ne razume) da ga vsak lahko razlaga v svojem napacnem smilu. V primeri z nasimi Evangeliji, ki so resnicno blaga vest je Koran poduk za teroriste, sod smodnika, primerljiv z Hitlerjevim Mein Kampfom.

Comments are closed.