Prejeli smo: “Moji lubi Slovenci”

3
592
Foto: blog Preprosto knjižničarka.
Foto: blog Preprosto knjižničarka.

Ne vem ali bi Primož Trubar tudi današnje Slovence nagovoril z »Moji lubi Slovenci«. Razlogov, da jih tako ne bi nagovoril, bi imel dovolj, zakaj to kaj se dogaja v Sloveniji sedaj ni vredno pozitivnega nagovora ljudstvu.

Res smo si izborili samostojnost s stisnjenimi zobni številnih današnjih državljanov, nismo pa »lubi« ampak nevedni v tem kaj je res, prav in dobro. Mislim, da bi nas Trubar danes nagovori drugače. Morda nekako takole: »Moji nevedni Slovenci opametujte se, če se želite identificirati kot državotvorni narod, če ne, samostojne države niste vredni.« Težke bi bile te besede, se bi pa osebno z njimi strinjal zato, ker kar se dogaja v zadnjem času v Sloveniji, nam vsem jemlje kredibilnost državotvornosti in osebnega dostojanstva. Pa tega ni kriva zakonodaja, ne naša ustava, je posledica nevednosti in nepoučenosti o tem, kaj je demokracija, kaj svoboda, kaj so pozitivne vrednote, kaj pomeni ljubezen do bližnjega, toleranca, dobrohotna naklonjenost, kaj razumevanje resnice, prav in dobrega.

Kdo je potem kriv naše nevednosti? Ljudstvo samo, narod? Smo kot posamezniki manj sposobni in pametni kot drugi narodi? Morda je nekaj na tem, ker je veliko naših uspešnih ljudi odšlo v tujino ali so jih med in po vojni komunisti pobili in tudi še danes sposobni odhajajo tja kjer se lahko svobodno uveljavljalo. Osebno sem pa prepričan, da je naše nevednosti, nespametnega in nesvobodnega ravnanja ter »Orwelovstva« največ kriva oblast po drugi svetovni vojni, ki je večino Slovencev držala v pokorščini, jih strahovala in jim z lažjo, prevaro, potvarjanjem in zavajanjem vsiljevala svojo edino resnico in prav ter vzdrževala sovraštvo in onemogočala drugače misleče, kar v zakulisju s totalitarno miselnostjo počne še danes, ko imamo svojo državo. Ni res!? Pa si odkrito odgovorite, ali ste državljani danes objektivno in nepristransko informirani tudi s stališči drugače mislečih? Imamo vsi enake možnosti posredovanja svojih stališč. Sploh veste za pomisleke in spoznanja vseh, ki se ne strinjajo s posredovanimi stališči vodilnih medijev, veste, kaj zagovarjajo državljani in civilna združenja, ki dvomijo v pravosodje, učinkovitost državne uprave, vzgojo, pravo izbiro ukrepov za razcvet gospodarstva in standarda. Koliko in kaj veste o med in povojnih zločinih bivše totalitarne oblasti. Ste ponosni na pridobitev državnosti in na zaslužne za samostojnost, ali vas še vedno »muči« nostalgija po Jugi in zvezdi… Priznajmo, da marsičesa ne vemo in smo torej nevedni in naveličani, apatični, ker ne zahtevamo objektivnega obveščanja »državnih« medijev, ne podpiramo medijev, ki nas želijo ozavestiti in še kar volimo poslance stare preživele boljševiške miselnosti namesto pokončnih svobodomiselnih in zavzetih za dobrobit države.

Kako naj drugače razumem in razložim nizko volilno udeležbo, izvolitev predstavnikov ljudstva, ki ne premorejo lastne svobode odločanja, realne presoje, kaj je res prav in dobro, so »kolektivno« netolerantni do drugače mislečih, se niso pripravljeni soočiti s kritično mislijo in pomisleki o verodostojnosti sodnih oblasti, ampak glasujejo kot »stroj« brez resne in poglobljene razprave. To za demokratično in državotvorno ljudstvo ni na mestu, je nevredno samostojnosti, predvsem pa ni vredno poslancev, ki nimajo svojega lastnega mnenja in ga pogumno ne upajo posredovati javnosti. Res je, da to ne velja za vse, velja pa v veliki meri za večino poslancev leve politične opcije. Parlament je vendar mesto soočenja različnih pogledov in svobodne izbire najboljših rešitev za državljane, ni staja ovc, ki blejajo (volijo) kot jim naročajo strankarski vodje. Če je tako, ukinimo sedanji Državni zbor s »kimavci« in ga sestavimo iz samo nekaj liderji izvoljenih strank, pa se naj oni med sabo prerekajo, saj je škoda davkoplačevalskega denarja za ljudi, ki zgolj pritiskajo na »za« ali »proti«. Druga možnost pa je, da volitve kmalu ponovimo in omogočimo »lubim« Slovencem, da bodo lahko dovolj nepristransko informirani imeli možnost izbire res vrednih poslancev, borcev za dobrobit nas državljanov z jasnimi programi za izhod iz krize. Če nevednosti državljanov in nesposobnosti oblasti nismo sposobni z izvoljenimi poslanci hitro preseči, pa naj ozaveščeni na ulici zahtevajmo medijsko, sodno in izobraževalno lustracijo. Za razrešitev gospodarskih, finančnih in drugih zablod pa pokličimo na pomoč »evropsko trojko«. Slednjo bomo tako kmalu potrebovali, če želimo ohraniti svojo državo in jo spremeniti v demokratično, svobodno in uspešno članico EU.

Ervin Anton Schwarzbartl, Domžale

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Če bo Cerarjeva stranka delovala tako kot je to obljubljal predsednik državnega zbora Brglez, ko je zagotavljal, da bo storil za ustvarjalno sodelovanje z opozicijo, bi bilo čudovito.

  Ali pa so to le zavajajoče besede kot jih je bila vajena politika v bivši državi.

  Menim, da se SDS ne bi smela odreči funkcij v parlamentu.

  • svitase: “Menim, da se SDS ne bi smela odreči funkcij v parlamentu.”
   =========

   Celotna desnica (če kdo meni, da je na desni še kdo drug kot SDS) bi se morala odreči kakršnem koli sodelovanju z levico.
   Če so levi povozili referendum o volilnih sistemih pred 18 leti, ki bi jasno pokazal kdo vlada in kdo je kriv za rezultate vladanja je sedaj ob tako veliki zmagi levih prava priložnost, da se preiskusi večinski volilni sistem v praksi.
   Zakaj prava priložnost?
   Ker ve se, da je država v tako slabem stanju zaradi levih politik, samo volilci tega ne vedo ali nočejo vedeti. Sedaj je prilika, da volilci to spoznajo!

   Potrebno bo sprejeti nepriljubljene ukrepe (zmanjšanje javnega sektorja in znižanje davkov) sicer bo država končala v totalni bedi (ker ne bo več tujih posojil). Druge rešitve ni, ali bankrot ali odpuščanje in nižanje plač.
   Pri tem ni dobro, da bi sodelovala desnica, naj se ve kdo je državo upropastil.
   Morebitno sodelovanje NSi v vladi bi samo vzdrževalo obstoječe stanje in omogočalo stalno sklicevanje na vsegliharstvo.
   Levičarje je potrebno postaviti na čistino!!!
   Naj sami sebi nižajo plače, naj sami sebe odpuščajo ali pa naj bankrotirajo vse nas.
   Zakaj bi pri tem sodelovala desnica, ki ni krivec za to stanje.

 2. Jaz se ne bi ukvarjal z dajanjem lekcije volilcem. Volilci niso odgovorni za Cerarja in njegovo slabo vladanje. Tako kot poraz na volitvah v ničemer ne odrešuje desnice.
  Politika je za gospode. In dokler ne bomo imeli gospodov v Sloveniji bo s politiko problem.
  Janša postaja vse boljši. Res pa je da ne vem ali bo spet imel kak neprimeren izpad. In s tem se desnica konča. Vsi neki Rupli in Zver, Mate, … in ostali niso bili kos svojim nalogam. Novakova s Peterletom pa še manj.
  In to čakam in upam, da se pojavijo ljudje, ki jim lahko rečem gospod ne le iz vljudnosti.
  Cerar je tak na videz, a v resnici je gozdni vitez, tak kot Kučan ali Pahor.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite