Prejeli smo: Mladi za odgovornega in kompetentnega evropskega komisarja

0

mreza idej ypsilonEvropski komisar iz Slovenije mora izpolnjevati visoke standarde kompetentnosti in mednarodnega ugleda ter osebne integritete.

V Združenju Mreža idej in Zavodu Ypsilon z velikim zanimanjem spremljamo aktivnosti in javne razprave v sklopu evropskih volitev ter se zavedamo pomena volitev in razprav, ki potekajo v okviru volilne kampanje. Z razočaranjem pa ugotavljamo, da je v Sloveniji izjemno zapostavljena razprava o bodočem evropskem komisarju ali komisarki iz Slovenije. Čeprav je razprava glede bodočih evropskih komisarjev v drugih članicah Evropske unije že močno prisotna, pri nas krožijo le ugibanja o slovenskih kandidatih, ki bi lahko bili imenovani na to pomembno mesto. Pri tem želimo opozoriti, da omenjena ugibanja ne potekajo v smeri obravnave standardov in kriterijev, ki jih naj izpolnjujejo kandidati za mesto evropskega komisarja.

V Združenju Mreža idej in Zavodu Ypsilon zato opozarjamo in pozivamo vse pristojne, da tematiko pomembnosti funkcije evropskega komisarja iz Slovenije, ki do sedaj ni bila zadovoljivo naslovljena, obravnavajo z vso resnostjo v sklopu tematike evropskih volitev. Pri tem se popolnoma zavedamo, da je Evropska komisija neodvisna od nacionalnih vlad in da bo tudi bodoči evropski komisar iz Slovenije zavezan zastopati interese Evropske unije kot celote.

V dveh mladinskih nevladnih organizacijah si želimo, da se pri razpravi in izbiri kandidatov za funkcijo evropskega komisarja iz Slovenije v ospredje postavi visoke standarde in kriterije, kot so dokazana kompetentnost, visoka osebna integriteta, mednarodni ugled in izkušnje, ljubezen do domovine in zavezanost Evropski uniji.

Za komisarja si želimo verodostojno osebo, ki jo lahko zaradi rezultatov dosedanjega dela cenimo. Nočemo, da Evropska komisija postane prostor za »odlaganje« obstoječih politikov. Nočemo, da se komisarja izbira po kriterijih »čigav je kdo in kdo je komu dolžan uslugo«, temveč kaj kdo zna, kaj je kdo naredil, kakšne so njegove prednosti in zakaj je boljši od drugih kandidatov.

Prepričani smo, da ima Slovenija številne verodostojne, strokovne in sposobne ljudi, ki lahko zavzamejo funkcijo evropskega komisarja. Izhajajoč iz tega predlagamo, da a) se v sklopu evropskih volitev bolj izpostavi vprašanje vloge in pomena evropskega komisarja, b) se vzpostavi nabor kandidatov, ki izpolnjujejo že navedene visoke standarde, c) razmisli o možnosti, da bi Vlada Republike Slovenije bodočemu predsedniku Evropske komisije predlagala tri kandidate, med katerimi naj nato sam izbere evropskega komisarja iz Slovenije, za katerega ocenjuje, da je najbolj primeren za njegovo ekipo.

Vsi v Sloveniji, predvsem pa mladi, si zaslužimo evropskega komisarja, ki bo v ponos vsem – zaradi naše skupne prihodnosti, ne samo prihodnosti Slovenije, temveč tudi Evropske unije, v kateri živimo.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.