Prejeli smo: Komisija za peticije o prošnji velenjskih dečkov babici “A gremo sedaj domov?”

30
Foto: mddsz.gov.si
Foto: mddsz.gov.si

»Moram vam povedati  veselo novico«, je v najinem četrtkovem pogovoru rekla gospa Marija, babica velenjskih dečkov. »Po treh mesecih sva končno videla najina vnučka«, je hitela pripovedovati vsa vesela. Besede so kar vrele iz nje, iz njih pa je bilo čutiti otroško veselje, ki je bilo več mesecev zatajevano in je v četrtkovem popoldnevu za uro in pol dobilo pravico do obstoja. Toliko je namreč trajal prvi stik pod nadzorom, v prisotnosti strokovne delavke centra za socialno delo.
»Kaj pa otroka, kako je z njima, kako sta vas sprejela po vsem tem času, kaj sta rekla«, sem skoraj malce nestrpno vskočil v babičino novico o srečanju.
»Bila sta naju zelo vesela, kar pritekla sta nama v naročje«, je opisala vedenje svojih vnučkov babica Marija. »Zelo smo si želeli ostati skupaj malo dlje, a so nas socialne delavke po uri in pol prekinile, rekoč, da se nam je čas iztekel, takrat pa je mlajši vnuček rekel: »Babi, a gremo zdaj domov?«  Ob slovesu sem ju potolažila, da morava z dedkom v službo in da se kmalu zopet vidimo«…

Bo trajala krivica v nedogled?

Ko sem slišal te besede, me je kar zmrazilo. »Babi, a gremo zdaj domov«, mi je še ves večer odmeval v glavi. Spreletavali so me mešani občutki. Čutil sem žalost in veselje hkrati. Žalost zaradi trdosrčnosti in trmastega vztrajanja v zmoti pri odgovornih, ki bi lahko z enim klicem, navodilom in odločbo takoj popravili nestrokovno odločitev, ki je povzročila toliko dodatnega nepotrebnega trpljenja otrokoma, babici in dedku.
Veselje in hkrati olajšanje pa sem čutil, ker otroka še vedno vesta, kje je njun dom! Zelo sem se namreč bal, da bodo vpleteni, tudi rejniki (morda celo v dobri veri), v tem času že kupili naklonjenost otrok do te mere, da bi se dečka odpovedala svojim pristnim željam, potrebam  in hrepenenju po domu. Otrok v nežnih letih, v kakršnih sta dečka, doživlja izgubo družine kot krivico. V otroško srce je pravica do mame, očeta, sester in bratov položena kot najbolj naravna okoliščina njihovega življenja in hkrati najgloblja resničnost njihovega bitja. Ko se otroku opisana krivica zgodi, povsem upravičeno nekoga za to stanje okrivi. Obstaja velika nevarnost, da bosta v svoji nemoči in stiski vnučka sčasoma za to stanje okrivila prav babico in dedka. Zato ker ju nista pred tem zaščitila. V tem trenutku je njihova vez še živa, trdna in močna. Otroka še vedno vesta, kje je njun pravi dom! To je izjemno razveseljivo dejstvo! Sprašujem pa se, kako dolgo bosta dečka prikrajšanost za edino pravo ljubeče okolje in odtegnitev iz družine še vzdržala?

Vemo, kje je dom velenjskih dečkov!

Vsi, ki smo z zgodbo velenjskih dečkov povezani, smo hkrati zanju odgovorni, vsak na svoj način. Center za socialno delo Velenje, Skupnost CSD, socialna inšpekcija in ministrstvo Anje Kopač Mrak še vedno mislijo, da je za dečka najboljša rešitev tuja rejniška družina. Krajani Pameč, odvetnik, Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev pa mislimo, da morata otroka za poln in skladen razvoj svoje osebnosti odraščati v družinskem okolju, v ozračju sreče, ljubezni in razumevanja, kot pravi Preambula Konvencije OZN o otrokovih pravicah.  Kljub opozorilom Upravnega sodišča in Upravne inšpekcije so odgovorni za odvzem vnukov še kar gluhi za naše argumente, prošnje in opozorila. K sreči nas sliši vsaj Komisija za peticije in človekove pravice, ki jo vodi gospa Irgl in je na pobudo Odbora za četrtek, 30. 6. 2016, ob 18.uri ponovno sklicala izredno sejo.

Z molitvijo se nam pridružite pri prizadevanju za vrnitev dečkov babici in dedku!

Vse vas, ki boste brali te vrstice, prosim, da pomagate rešiti nepredvidljivo usodo nemočnih dečkov. Če ste verni, storite to z molitvijo, ostali z dobrimi mislimi, vsi pa smo povabljeni, da postavimo ljubezen do svojih otrok, vnukov in vseh bližnjih pred delo in ostale, na videz neodložljive obveznosti. »A gremo zdaj domov« ima v teh prazničnih dneh, ko praznujemo 25 let naše domovine, še posebno močan pomen. Ja, pojdimo domov!

Franc Donko, strokovni zastopnik starih staršev in član Odbora za varstvo prabic vnukov in starih staršev

30 KOMENTARJI

 1. To je posledica barbarske politike, ki jo vodi oblast in med drugim povzroča v nebo vpijoče krivice tudi otrokom.

 2. Prav računajo s tem, da se otroci hitro prilagodijo, potem bodo pa rekli, saj smo vedeli, da jim ne bo hudega. Obisk pod nadzorom? A so neuravnovešeni?!
  Pokvarjenost nima dna. Kopačevo naj bo sram! Do dna duše.

  • In kaj to spremeni, če jo bo sram ?
   Ja, so neuravnovešeni, kar preberi si današnji “Orient Express” !

 3. Ja, otroci se res hitro prilagodijo, zlasti tako majhni. Če so rejniki ljubeči in se še posebej potrudijo, da maksimalno lepo skrbijo za otroka (kar je zelo verjetno, saj so gotovo izbrali najboljše).

  Naj povem primer izpred pedestih let. Štiriletna punčka je zbolela za tuberkulozo. V bolnišnici je ostala tri mesece. Takrat je veljala socialistična “modrost”, da za otroka v bolnJišnjici ni dobro, če ga obiskujejo svojci, saj ga preveč vznemirjajo, otroka so starši običajno videli samo skozi šipo, tako, da otrok staršev ni videl. Ko je ta punčka po treh mesecih ozdravela, ni hotela iti domov, ko so prišli starši po njo se je skrivala za sestrami in jokala, da ne gre domov.

 4. Rejniki so gotovo različni, saj so še starši, nekateri so bolj ljubeči, bolje znajo delati z otroki, kot drugi. Če za ti dve siroti niso izbrali najboljših velja še en velik minus z CSD, je pa vprašanje, če sociala sploh loči med dobrimi in slabimi rejniki, oziroma, če ima toliko vpogleda v rejništvo, da bi tako sodbo lahko ustvarila.
  V mojem otroštva je bilo veliko mačeh. Tudi med mačehami so bile velike razlike, nekatere so bile dobre kot resnične matere, druge so bile resnične mačehe, tretje pa še hujše, kot mačeha.

  • Zame v tem primeru ni prioritetno vprašanje dobri ali slabi rejniki, temveč: ali/čemu sploh rejniki? Tuji, neznani ljudje. Lahko so še tako ljubeči, toda pomenijo nek prelom s preteklostjo, iztrganje iz znanega in domačega okolja. Otrok seveda ne more izbirati in nima vpliva na odločitve odraslih, zato pa je odgovornost odraslih toliko večja, da zaščiti ‘najvišje dobro’ otroka in ne zgolj zagovarja floskule o ‘največji koristi’, počne pa nasprotno temu.

   Verjetno bi bile rešitve drugačne, če bi vsak od tistih, ki je v postopku odločal, odločal na način, kot bi si želel, da bi bilo poskrbljeno za njihove otroke v morebitni podobni situaciji. Ali pa je (velik) del problema, da o tem odločajo ljudje, ki nimajo svojih družin oz. otrok?

  • Seveda jih ne loči. Rejništvo je stvar licence. Birokratska zadeva.
   V kakšno posebno ljubezen rejnikov je težko verjeti. Odkod? Je brez temelja. Še v sirotišnicah je po mojem več ljubezni. Sploh ker rejniki imajo običajno že svoje in so ti povsem mimo. Niso ne posvojeni, ne lastni. Nujno je, da bolje skrbijo za svoje lastne kot za te. In ta razlika je huda reč.

   • Tako vseeno ne bi poenostavljala. Oboji stari starši otrok, ki so bili pred časom za nekaj časa razdeljeni v rejo k trem različnim rejnikom, so dva izmed treh pohvalili – kljub temu, da niso soglašali z rejništvom kot ukrepom.

    Nasprotno pa poznam primer urejene družine, ki že od rojstva (= 9 let) skrbi za dečka, čigar oče je ‘neznan’, mati pa trajno nezmožna skrbeti zanj (večino časa preživi v psihiatrični bolnišnici): rejniki bi ga nadvse radi posvojili, a ga ne morejo, pač pa morajo za vsako odločitev (npr. glede vzgoje, prejema zakramentov ipd.) prositi za soglasje … otrokovo mater, ki s svojo nerazsodnostjo in kljubovanjem kvečjemu otežuje otrokovo vzgojo. Rejniki pa so pod stalnim nadzorom CSD in morajo ‘paziti, kako delajo z otrokom’ … Tako da tudi rejnikom ni enostavno.

    • Lahko, da imajo vsi zagrenjeno življenje. Čisto možno.
     Gotovo pa je za otroke to najslabša in zadnja od vseh možnosti.
     To bi pa na CSD morali upoštevati. Česar seveda ne.
     Zakaj so pri nas razpustili sirotišnice? Njabrž smo spet edina država na svetu, kjer jih nimajo.

 5. Varstvo osebnih podatkov je v tem primeru morda lahko problem in je prav, da se ne razpiše javno po vseh medijih, kakšni so razlogi, da se je CSD odločil za odvzem vnukov.
  Morda pa bi, glede na političnost tega primera, morali narediti izjemo?

  Po spletju se namreč šušlja, da sta stara starša vse prej kot vzorna skrbnika. Da je pristono veliko alkohola in veliko nasilja. Tudi njujna pokojna hči je baje še nepolnoletna pobegnila od njiju. In se spečala z morilskim psihopatom – kar je seveda težko vnaprej vedeti, morda pa niti ne.

  Javnost ne pozna vseh neznank v tem primeru. In je prav da jih ne. Škoda ker ne moremo več zaupati našim strokovnim službam (kako smo lahko prišli tako daleč?), vseeno pa zelo dvomim, da CSDji kar veselo “kradejo” otroke in jih razpečujejo naokoli … Ali se motim?

  • Obveznoime,
   v čem je poanta vašega “šušljanja”?
   Na teh straneh ste edini, ki “šušlja” ali bolje rečeno natolcuje o starih starših, o katerih ne veste nič.

   Predvsem se je v primeru velenjskih dečkov pokazalo, da so si birokrati, z ministrico vred, prizadevali čim dlje in čim bolj onemogočati pristne stike otrok in starih staršev.

   Najprej so birokrati starim staršem ugrabili otroka kar v vrtcu, nato pa nerazumno dolgo onemogočali stike med njimi. Najbrž prav zato, da bi se otroka čustveno čimbolj oddaljila od dedka in babice in se navezala na druge odrasle osebe in drugo okolje.

   Kako pa “šušljavci” pojasnjujete nezakonitost birokratskih postopkov in večmesečno odlaganje srečanja otrok in starih staršev?
   Takšno srečanje otrok in starih staršev – birokratsko nadzorovano, kot bi šlo za srečanje z zapornikoma! – bi birokrati namreč lahko organizirali že takoj!

   Očitno pa so imeli in še imajo nek drug plan za bregom, kjer koristi otrok očitno niso tako pomembne.

   Sodeč po tem zapisu, se birokratski načrt še ni uresničil.

   • Vanja – šušljam čisto toliko kot tisti, ki pravijo kako zlata in super najboljša in najprimernejša sta.
    (jih morda kdo na tem portalu osebno pozna? na kakšnem drugem? hudo dvomim, da jih pozna vseh tistih 3000 protestnikov ali koliko se jih je že nabralo…)

    Jaz resnično ne vidim pametnega motiva, da bi csd resnično birokratsko kradel otroke. (lahko da sem jaz prenaiven, ampak najbrž bi potem bilo veliko več primerov po medijih? al ostali niso zanimivi, ker ni bilo prej umorov)

    Moja poanta mojega šušljana pa je, da morda vseeno obstaja druga plat zgodbe, ki ni samo birokratsko-zlobno-zločinska-otrokekradočazadenar-in-ohinsploharska

    • obveznoime: “Vanja – šušljam čisto toliko kot tisti, ki pravijo kako zlata in super najboljša in najprimernejša sta.”
     ========================

     In to so sosedje, za katere je znano, kakšni so slovenski sosedje, prej zavistni in obrekljivi kot solidarni in objektivni.

     obveznoime: “… Jaz resnično ne vidim pametnega motiva, da bi csd resnično birokratsko kradel otroke.”
     ====================

     En motiv je zelo znan. Zrihtati kakšnemu naklonjenemu znancu biznis v obliki 500 € na mesec na otroka. Zelo slovensko, zelo javnosektoraško, zelo znano.

     • Drugi je tudi: razbijati vsakršne družinske odnose kjerkoli je to mogoče. Kot je to motiv tudi cenjenega imena, tukaj.

     • Riki&Zdravko – v tako zlobo jaz pač ne verjamem. in srčno upam, da se hudo motim.

      Da bi nekdo (delvec na csd) zaradi tega, da bo znancu zrihtal 500€ na mesec, drugemu vzel otroka.
      In/ali, da jim je namen razbijanje družine.

      Pravijo sicer, da ni vprašanje, če smo paranoični, ampak če smo paranoični dovolj, ampak tidve postavki (denar in razdružinjenje) sta pa še meni malo zelo hudi. Pa sem paranoik, kar se Države Moči in Oblasti tiče.


      Mimogrede Zdravko, bi te prosil, da mi ne pripisuješ in ne podtikaš namer in motivov.

      (sploh pa NIHČE od zunaj ne more razbiti družinskih odnosov. je pa res, da so pogosto razbiti že dolgo samo od sebe. v tej konkretno družini so baje bili že pred desetletji. kot že rečeno – z alkoholom, fizičnim in psihičnim nasiljem …)

     • Morda ne veš kaj govoriš. V tem primeru se opravičujem.
      Če pa veš in praviš da veš, potem so ti lahko čisto razumljivi komentarji, ki jih dobiš od marte, tolmuna, mene, kogar hočeš.

     • Levaki, kot si ti obveznoime, ste lahko zelo zelo zlobni. To si ti že sam pokazal.

      Tako, da je vse mogoče.

    • Obrekovalec obveznoime. Če nimaš dokaza, da je s starima staršema kaj hudo narobe, se avtomatsko predpostavi, da je vse vredu – torej sta dovolj dobra za skrbnika.

     Na CSD-ju so očitni neke psihopatske zafrustrirane feministke.

     To šušljanje bi že zdavnaj povzeli mediji in bi šli povpraševati sosede. Pa ni nič od tega res.

  • “obveznoime”,če bi bilo vse to kar si naštel res,se sosedje in znanci starih staršev ,ki verjetno poznajo razmere v družini odvzetih otrok,ne bi tako krčevito odzvali na neživljenski ukrep na CSD!
   Pisati karkoli sramotnega in neresničnega o nekom,je zelo podlo dejanje,ali imaš
   dovolj dokazov za to,kar si napisal,ščititi nerazumne ukrepe cerarjeve vlade in njegovih ministrov je škandal!Ogromno škode so storili v obdobju svojega vladanja,moralne in materialne in močno se trudijo,da bi je naredili še več!
   Kaj misliš,da bežijo otroci od doma samo zaradi slabih staršev,bežijo lahko iz različnih razlogov,veliko se je že pisalo o posledicah permisivne vzgoje!
   Obveznoime glede na tvoje prispevke v preteklosti,je brez težav lahko uotoviti kam”moliš taco”,zagovarjanje mrakove ni produktivno,preveč slabega je že naredila v obdobju svojega ministriranja nesposobnežem in pokvarjencem v sedanji vladi!Obveznoime,ti si pred tem zastiskaš oči in uše,nasprotno od treh opic,imaš nažalost usta na stežaj odprta in trosiš med ljudmi nepreverjena dejstva!Morda ti pride nekoč celo prav!

   • Tolmun – sigurno se lahko motim. Zaenkrat ostajam pri svojem. Kot rečeno, ne poznam nobenega udeleženega. Zadeva je vseeno “sumljiva”. CSD sigurno dela veliko napak, hudo dvomim pa, da so odvzeli otroka zaradi zlobe, pohlepa ali “želje uničevanja družin”.

    glede:
    “…sosedje in znanci starih staršev ,ki verjetno poznajo razmere v družini…” -> to pa zelo pogosto slišimo. Sploh ko nekdo pobije par ljudi ali se izkaže da je posiljevalec ali pretepa ženo in otroke ali ima v kleti 20 let zaklenjeno svojo hčerko – pa vsi sosedje v en glas “da njim se je zdelo vse normalno. bil je prijazen. ali pa tih. ali pa vedno nasmejan. ali pa se je držal zase.” ..
    kar hočem rečt je – sosedje niso vedno najboljši vir.

    otroci so vedno težka tema. za medije pa izredno hvaležna, ker se razum in dejstva(karkšnakoli že so) veddno vržejo skozi okno in prevladajo (pogosto histerična) čustva.

    (ne pravijo zastonj, da če hočeš v politiki dosežt ukrepe, s katerimi se ljudje drugače ne bi strinjali in jih ne bio želeli, imaš dev možnosti “za otroke gre” in “terorizem”)

  • obveznoime, šušlja se marsikaj.

   Dejstvo pa je, da vnuka želita nazaj k starim staršem. Če bi bilo res tako veliko alkohola in nasilja, bi to javnost že izvedela od sosedov.

   Izgovori so bili tako butasti, da je jasno, da so bili ti državni socialni delavci brezčutni psihopati.

 6. g Donko, lepo opisano dojemanje otrokove duše.
  Kaj se dogaja z njo ko otroku te vezi prerežejo ?
  Se lahko ukorenini drugje ?
  Ne verjamem, da se kdo iz socialnih centrov s tem ukvarja !

  • Amelija ,spomni se tragedije v Zdenski vasi,kaj so naredili “strokovnjaki”,NIČ!
   Za dokazane kikse odgovornih oseb,ki sodelujejo v raznih postopkih v socialni
   problematiki,bi morali uvesti drakonske kazni in jim doživljensko prepovedati
   kakršno koli delovanje na vseh področjih socialne dejavnosti!

   • Ne poznam dovolj tega tako da ne morem komentirat.
    Mislim da stroka v zapletene družinske odnose nima uvida. Tega ne more dat izobrazba, ampak izkušnje.

    • Spet se vmešavam, ta SDSovski duh me je zbudil. Gospa Amelie, zapisali ste: “Tega ne more dat izobrazba, ampak izkušnje.” Pravilno je: “Tega ne more dati samo izobrazba, ampak so potrebne tudi izkušnje.”

     Skratka! Spet smo pri tej pošasti, to je strokovnjaku z referencami … 😉

     Tako, zdaj grem pa spet spat nazaj! Veselo čebljanje vam želim! Mir in vse dobro, gospa Amelie!

 7. Priznam,da imam mnogo premalo podatkov za objektivno presojanje te stiske vseh vpletenih.Poskušam pa si predstavljati ta dva otroka ćez nekaj let v šoli v tem istem kraju.Zaradi današnje pogosto neustrezne permisivne vzgoje v šolah in vrtcih ne le brez pravega bontona ampak tudi brez resnično trdne moralno etične vzgoje in strogega nadzora…se sprašujem,kako bi na katerega teh dečkov vplivala kakšna brezsramna žalitev ali opazka krutega sošolca v stilu:bejž,kaj boš ti tuki,otrok morilca…

Comments are closed.