Prejeli smo: Kandidati s seznama naj odstopijo

10

JunckerKandidati s seznama naj odstopijo

Še vedno sem prepričan, da bi morala biti komisarska kandidatura izraz nacionalnega interesa in slediti načelu proporcionalnosti.

Delo komisarja Potočnika ocenjujem v glavnem pozitivno, vendar bi bilo spodobno, če bi po dveh mandatih liberalcev (ALDE), prišla na vrsto pomladna stran, ki je tudi zmagala evropske volitve.

Glede na etična in moralna izhodišča mandatarja Cerarja bi od njega pričakoval najmanj dvoje – da bi z neprimerno večjo demokratično legitimnostjo, kot samokandidirana premierka v odhajanju, zahteval upoštevanje njegovega predloga, drugič, da bi med predlogi predlagal vsaj enega kandidata/kandidatko s pomladne strani. Vse drugo vodi v nove probleme zaupanja v slovensko in evropsko politiko, doma in v Evropskem parlamentu.

Predlagam:

– da dosedanji kandidati v dobro Slovenije in EZ odstopijo,

– da o kandidaturi/kandidaturah zavzame stališče Odbor za evropske zadeve DZ RS,

– da vlada po izvolitvi konča postopek predlaganja.

Lojze Peterle

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Zakaj pri Peterletu, ko napiše tak ali podoben članek ali kaj sličnega izreče, človek skoraj ne more, da ne bi pomislil, da ta omenjeni nekdo iz pomladnega tabora, ki da bi bil bolj primeren za evropskega komisarja, ne bi bil nihče drug prej kot Peterle sam. 🙂

 2. Tudi sam podobno kot Peterle Potočnikovega komisarskega dela ne ocenjujem tako slabo kot nekateri, zlasti na desnici. Res da je bilo to delo precej prikrito javnosti. Kar pa je problem medijev prej kot problem komisarja. Moja kritika Potočnika gre v smeri, da komisija kot celota ni naredila dovolj za okolje, tudi za to, da bi bila EU v svetu front-runner pri reševanju okoljskih problemov.

  To, da je Potočnik premalo naredil za Slovenijo, kar v SLO mnogi trdijo, je brezvezen očitek. On ni tam kot lobist Slovenije, niti predstavnik Slovenije, ampak je minister evropske vlade. Samo kaj, ko so večini Slovencev take politične osnove ena sama španska vas.

 3. Gospod If,
  v Sloveniji volivci nismo izvolili zdrave pameti, zato ste vi in pa tudi gospod Lojze čista motnja. Pa še kdo drug tudi.
  😉

 4. Demokratično, etično, pravično in v skladu z volilnimi rezultati na evropskih volitvah bi bilo, da je končno vsaj 1 kandidat iz desnice.

  Cerar je šel na volitve z volilni obljubo o etičnosti, torej pravičnosti in demokratičnosti, torej se naj končno izkaže, da misli resno!

 5. Ah, ta morbidnost slovenska. Kakšen predlog. Naj drugi stori samomor.
  Najprej, v komisijo se pošilja kandidata in ne listo. Juncker po svojih pristojnostih ne izbira nikogar.
  Naj torej Cerar umakne listo, kot je menda celo sam rekel nekje. Umik liste in izbira novega kandidata je edina pot.

 6. Patognomonično za Slovenijo je opazovati, kako si komunistična kontinuiteta deli stolčke. Bog ne daj, da bi kako službico dobil tudi človek, ki ni “naš”. Na evropskih volitvah zmaga desnica, kandidati za komisarja so pa vsi trije iz levice! In da je stvar še lepša, se desni predsednik komisije ljubeznivo dogovarja. katero levo kandidatko bo izbral. V Bruslju so si različne politične opcije civilizirano razdelile necivilizirano bogato plačane stolčke, pri nas na kaj takega še pomisliti ne moreš! Pravi apartheid!

  • To ljubeznivost si jaz bolj razlagam kot Junckerjev prezir do tega kar je Slovenija s to listo naredila. Kot edina v zgodovini EU.

  • Tu se ne bi strinjal s teboj, oz . očitki ki prihajajo z desne. Pristojnost vlad je, da predlagajo kandidata za evropskega komisarja in vlade pač praviloma ne predlagajo ljudi, ki so del opozicije. Evropske volitve in njihovi rezultati gor ali dol.

   Nerealno je, da bo leva vlada Junckerju predlagala desnega komisarja. Ali obratno. Ne le pri nas. Lahko pa bi predlagala relativno neodvisno, celo strankarsko neuvrščeno osebnost. Povezovalno, strokovno močno. Ampak v SLO je to skoraj misija nemogoče.

   Glede Junckerja pa tole – on ima koalicijo v evroparlamentu, od katere zavisi podpora komisiji, iz dveh strank. Poleg EPP socialistično-socialdemokratske. Verjetno računa še na vsaj občasno podporo še kakšne opcije, predvsem liberalne. Torej Juncker ne more postavljat enobarvne ljudske desno-sredinske komisije. Ampak mora pazit na ravnotežja. Očitno tudi po spolu.

   p.s. Da ne bo pomote- Bratušek in Erjavec sta zame povsem neprimerna kandidata za komisarski položaj.

   • If, saj na evropskih volitvah je desnica dobila krepko manjšino glasov. Kar pet poslancev je dobila, ker je nastopala samo na dveh listah, ki sta se obe prebili v evropski parlament. Tako da se je sklicevati na rezultat evrovolitev v Sloveniji, medtem ko komisarke oziroma komisarja sploh ne predlaga tisočglavi evropski parlament (kar bi bilo smiselno v bodoče spremeniti), malo mimo.

Comments are closed.