Prejeli smo: Kakšnega predsednika hočemo?

6

V Zboru za republiko želimo in pričakujemo, da bo predsednik države osebnost z nesporno moralno in politično avtoriteto. Osebnost, ki je s svojim ravnanjem že dokazala verodostojnost in odgovornost ter bo sposobna nastaviti zrcalo politiki. Zato mora uživati ugled tako doma kot v sočlanicah EU. Samo taka osebnost je za nas zagotovilo, da bo njena beseda stala na trdnih temeljih, neobremenjena s sicer legitimnimi različnimi političnimi stališči. Samo taka osebnost bo tudi sposobna prispevati k ugledu Slovenije v svetu in k razumevanju naših pogledov in pričakovanj v EU. Od take osebnosti upravičeno pričakujemo, da bo za odgovorna mesta v sodstvu, državni upravi in diplomaciji imenovala oziroma predlagala prav tako ugledne osebnosti, vredne zaupanja in spoštovanja vseh nas.

Pričakujemo, da bo novi predsednik države znal postaviti na prvo mesto interese Slovenije in njenih državljanov. Za predsednika države si želimo prepričanega demokrata, globoko zavezanega človekovim pravicam in svoboščinam ter krščanskim vrednotam, ki so temelj evropske kulture in so v največji meri prispevale k ohranitvi in obstoju slovenskega naroda.

Prepričani smo, da Slovenija potrebuje osebnost, ki se je že izkazala tako v svoji poklicni kot tudi politični karieri in ki bo s svojim vplivom sposobna združevati Slovence in spodbujati njihovo medsebojno spoštovanje in spoštovanje vrednostnih korenin slovenskega naroda.

6 KOMENTARJI

 1. Kmalu bomo volili predsednika RS. Predlagam, da kandidati odgovore na tri vprašanja. To so vprašanja za dvig in ohranitev ekonomske suverenosti RS, ki je pogoj za ohranitev kulture, naroda in države. Vprašanja so pomembna za državljane-volivce, kandidati za predsednika naj odgovore, kar znajo, volivci pa jim damo oceno na volitvah.
  Prvo vprašanje; Ali se boste prizadevali za spremembo volilnega sistema za DZ? To bi bil epohalni dosežek za uveljavitev neizpolnjenih ustavnih pravic državljanov in za razvoj Slovenije. Državljani nimamo pravice do izbire svojega kandidata, da mu lahko damo glas za mandat za oblast. Kdo bo izvoljen na listi politične stranke, odloča vodstvo stranke, ne pa volivci. To ni v skladu z ustavo. Ukradena nam je država. Obstoječi proporcionalni volilni sistem je bistveni vzrok za pojav osebne neodgovornosti v slovenski politiki in družbi ter vzrok negativne selekcije kadrov, kar zavira razvoj demokracije in blagostanja, ter omogoča tudi razrast korupcije. Berem članek iz l.2013: »Pahor bi prekinil »ledeno dobo« v politiki “; Politični vrh pri predsedniku države; Na mizi tudi spremembe volilnega sistema. SLS in SD imata pomisleke. Predsedniku Pahorju ni žal uspelo, osebni interesi predsednikov strank so bili nad skupnim dobro. Žalostno.
  Drugo vprašanje; kaj boste storili, da bomo Slovenci zaupali svoj kapital državi in podjetjem oz. menedžerjem? Slovenci ne zaupamo svoj privarčevani denar, svoj kapital, ne državi, ne menedžerjem. Pri naložbah s certifikati v vzajemni sklade smo se zelo opekli in bili opeharjeni pri privatizaciji. Pričakujemo razvoj gospodarstva in nova kvalitetna delovna mesta, z visoko dodano vrednostjo, da bo denar za razvoj in pokojnine. Po podatkih naj bi bilo v bankah že več kot 17 milijard evrov, od tega je za kar devet milijard nevezanih vlog. Slovenski kapital (vzajemni in pokojninski skladi, zavarovalnice in posamezni vlagatelji) v višini okrog 10 milijard evrov, pa je bil pregnan v tujino, kjer financira naložbe in nova delovna mesta. Stanislav Kovač je že l. 2012 zapisal:« Gospodarska zbornica Slovenije raje lobira, naj se država še zadolžuje in zmanjšuje javni sektor, kot da bi se njeni člani podali na domači in tuje kapitalske trge. Šele s tem bi »prezadolžena in slabo vodena podjetja pretrgala popkovino z zgrešenim finančnim sistemom, ki je v tranziciji sataniziral kapitalske trge, poveličeval banke ter našemu gospodarstvu nataknil dolžniško zanko okoli vratu. Prof. dr. Peter Glavič, zaslužni profesor MU opozarja:«V Sloveniji je uničen kapitalski trg, ki je v tržnem gospodarstvu bistven za preživetje države in naroda,« Slovenci imamo v vzajemnih skladih samo pet odstotkov BDP (bruto domačega proizvoda) kapitala, Nemci ga imajo 40 odstotkov, ZDA pa 78 odstotkov. Prevladal je »kreditizem«, ki je glavni boter bančne luknje, ki jo krpamo državljani.
  Zakaj pri nas politika in javna stroka nista razvili domače vlaganje in množično delničarstvo, ki v razvitih uspešnih državah podpira in vlaga v lastno gospodarstvo in nova delovna mesta?
  Ali cilji in strategija pametne specializacije Slovenije in njena vizija ne obetajo razvoja dežele in prave naložbe tudi za slovenski kapital? Berem; »Zakaj narodi propadajo. Države danes propadajo, ker njihove ekonomske institucije ne spodbujajo ljudi, da bi varčevali, investirali in inovirali.«
  Tretje vprašanje; kaj boste storili, da bodo slovenska podjetja, ki nastopajo v isti tržni niši kot podjetja iz zahodne Evrope, lahko svojim zaposlenim zagotovila »primerljive evropske plače«? Prof. dr. Igor Emri, predsednik znanstvenega sveta za področje tehnike pri Agenciji za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) nedavno pravi: «Prodajati moramo znanje, in ne zgolj delovne sile. Rezultati slovenskih raziskovalcev so nedvomno velik tehnološki potencial in (za zdaj neizkoriščena) priložnost slovenskega gospodarstva in države Slovenije. Zakaj se to ne dogaja? Prof. dr. Emri pravi: »Odgovor je zelo preprost, slovenska industrija (z nekaj izjemami) ne potrebuje tovrstnega vrhunskega znanja, ker velika večina posluje v srednje- in nizkotehnoloških tržnih nišah, kar jasno dokazujejo nizke (nižje) plače zaposlenih v primerjavi z zahodno Evropo. Obenem pa znanj, ki jih potrebuje naša industrija, raziskovalna sfera ne razvija. Kaj vi menite, kaj je torej treba narediti, da bodo naše plače zaposlenih primerljive z zahodnoevropskimi? Ali naj gospodarstvo rešujejo samo nizke plače zaposlenih?

  • PS: Pa, da ne ostanem dolžen drugemu kandidatu po anketah: Njega ne grem volit zato, ker praktično povzema stališče nekdanjega predsedniškega kandidata Turka o povojnih pobojih, ki je nekoč izrekel, da so zanj to drugorazredna tema.

 2. Takega prwdsednika kot je opisan, bi res potrebovali.
  A vse ankete nam vsakodnevno sporočajo, da bo Pahor izvoljen že v prvem krogu.
  Kot da so ga izvolili že mediji in nas niti ne rabijo.

 3. Jaz sem spremenil svojo volilno strategijo: V prvem krogu sploh ne grem volit. Zato, ker mi je bilo pomembnejše kako bo zgrajen drugi tir, od tega kdo bo naslednji štiri leta predsednik. Žal.

Comments are closed.