Prejeli smo: Kako se financira OŠ Alojzija Šuštarja

10
Osnovna šola, foto: Aleš Čerin
Osnovna šola, foto: Aleš Čerin

V zadnjih dneh se kot šola pogosto pojavljamo v medijih, saj je Ustavno sodišče presodilo, da je način financiranja zasebnih osnovnih šol, kot ga določa Zakon o organizaciji in financiranju v vzgoji in izobraževanju, neskladen z ustavo. Državnemu zboru je ugotovljeno neskladje naložilo odpraviti v roku enega leta.

Ker gre velikokrat za napačne interpretacije in komentarje, Vam želim na kratko pojasniti, iz katerih treh virov se financira naša šola.

1. Ministrstvo delno financira obvezni program šole (tisti del, ki je enak programu v javnih šolah) in sicer v 85% deležu glede na to, kar od ministrstva dobijo javne šole. Starši pa s šolnino (od 0 do 60 € mesečno – odvisno od socialno-ekonomskega položaja družine in števila otrok) plačujejo razliko 15%. In prav ta del financiranja je bil predmet obravnave v US, saj je nepošteno, da je npr. pouk matematike na zasebni šoli za starše dražji od pouka matematike na javni šoli.

V ta sklop spada: pouk slovenščine, matematike, angleščine, spoznavanje okolja, družbe, zgodovine, geografije, naravoslovje, narave in tehnike, kemije, biologije, fizike, glasbene umetnosti, likovne umetnosti, domovinske in državljanske kulture in etika, športa, praktikuma, obveznih in neobveznih izbirnih predmetov.

Iz državnega denarja se plačuje v 85% deležu še podaljšano bivanje, del jutranjega varstva, tehnično osebje (hišnik, čistilke, tajnica, računovodstvo, …), dodatni in dopolnilni pouk, del pevskih zborov in interesnih dejavnosti, učbeniški sklad ter nekaj materialnih stroškov. Dodatna strokovna pomoč otrokom s posebnimi potrebami pa je financirana v celoti.

2. Starši za razširjen program šole (nadstandard) plačujejo 28€ mesečno. Iz tega denarja se kupuje material za likovni pouk, material za krožke, financira se del izvajanja interesnih dejavnosti in vsi dnevi dejavnosti (športni, kulturni, naravoslovni, tehnični dnevi, duhovne obnove, družinski, umetnostni in družboslovni dnevi), razen šole v naravi.

Kot posebnost v našem predmetniku je tudi nekaj dodatnih predmetov, ki so obvezni za vse učence in so prav tako financirani s strani staršev kot nadstandardni (razširjeni) program naše šole: angleščina, petje in ples v 1. triletju, spoznavanje vere na razredni stopnji (1. – 5. razred), vera in kultura na predmetni stopnji (6. – 9. razred) in klasična kultura z latinščino na predmetni stopnji (6. – 8. razred). Iz nadstandarda je delno plačan šolski kaplan, ki poleg pouka skrbi za duhovno rast naših učencev. (V medijih se pogosto pojavlja očitek, da pričakujemo, da bo država plačevala te posebnosti naše šole, kar pa ni res.)

Podoben znesek za razširjen program plačujejo tudi starši v javnih šolah, le da je pri nas ta vsota pavšalna in vsak mesec enaka, ne glede na porabljena sredstva posameznega učenca (solidarnost!), medtem ko v javni šoli starši plačajo manj, če otrok npr. ne gre na športni dan.

V primeru, da starši nadstandarda ne morejo plačati, lahko zaprosijo sklad za pomoč družinam, ki že od ustanovitve gimnazije (leta 93) deluje v Zavodu in vanj denar darujejo dobri ljudje (v tem šolskem letu bomo dijakom Škofijske klasične gimnazije in učencem OŠ Alojzija Šuštarja za plačevanje nadstandarda razdelili približno 90 000 €).

3. Ustanovitelj, ki je v našem primeru Nadškofija Ljubljana (v primeru javnih šol pa občina), pa nosi stroške prostorov, investicij in opreme ter večinski del materialnih stroškov.

Marina Rugelj, ravnateljica

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. Točka 3. me je “zmedla” v razumevanju financiranja ?! Mar država oz. občina ne plačuje materialnih stroškov ?? Ogrevanja, vode, elektrike, sprotnega vzdrževanja ? Te postavke so zagotovo visoke.
  Mislim, da lastnik šole- nadškofija Lj. vse preveč nalahko razlaga svoje materialno breme.
  Zgraditi objekt, plačevati še materialne stroške, objekt vzdrževati in popravljati, ga z leti obnavljati….saj skrahirana država bi morala z lučjo pri belem dnevu iskati take “lastnike” zasebnih šol ! In zdaj bo nastopilo veliko “zadovoljstvo” z novo drobtinco dobrih 200.000 evrov letno za OŠ AŠ, starši, da starši , davkoplačevalci, bodo “mirno” plačevali šolnino, čakali ali se bo “etična in poštena koalicija” blagovolila sploh spoštovati odločbo US ! Sploh in kdaj….Koliko bo še sprenevedanja na ta račun.
  Ustanovitelj in lastnik bi moral veliko bolj natančno in glasno sporočiti ustrezne številke, stroške lastnika pri zasnovi in delovanju šole !! Stroške, ki so ogromni.
  Država zlorablja lastnika resne zasebne šole, to je lahko zaključek, nič drugega. Lastnika in starše seveda!

  • To je seveda problem! A tega nihče ne vidi. Zato pa katoliških šol ne bo več kot jih je sedaj.
   Moram pa reči da ne gre za zlorabo lastnikov zasebnih šol.
   Preprosto, Cerkev ni zasebnik.
   Zasebne šole, ki bi jih ustanavljali razni skladi, pa delujejo na ta način tudi po svetu.
   Nikjer pa Cerkev ne ustanavlja zasebnih šol, ampak javne šole.

   • Se ne strinjam z zadnjim delom. Samo v NYC imaš 6 rimo katoliških šol. Financirajo pa se na podoben način kot se slovenske zasebne. Res pa je da morajo starši na koncu meseda doplačat 100 do 500$ za dodane stroške. Te zasebne šole so najcenejše. Imaš pa tudi take, ki pa jih financirajo starši sami. Šolnina pa je 50.000$ ampak ceni primerno je tudi znanje, ki ga otrok odnese. Javne pa so itak slabe.

    • Zakaj se ne strinjaš? Ne govorim o šolnini, ampak o tem da Cerkev ni privatna in zato ne more ustanavljati zasebnih šol.
     To sprenevedanje lahko razumem samo kot pregovorno slovensko premetenost, kjer resnica niti v najblažji obliki ne sme biti izrečena. Niti najmanjša resnica.
     Vse mora biti zavito v laž in sprenevedanje. Čisto vse!

     • Tu se gre le za semantiko. Kolikor jaz razumem so pri nas zasebne šole tiste, katerin ustanovitelj ni država.

     • Se ti ne zdi, da ne moremo mi kar naprej nekaj izumljati, kako je “pri nas drugače” kot povsod po svetu. Semantika gor ali dol.
      Sicer pa ni to samo semantika. Gre za poslovno stvar, za poslovne odnose med Cerkvijo in državo. To pa ni več semantika.
      Sploh, ker to genialno Uranovo poimenovanje izhaja iz strahu, da katoliške šole sicer sploh ne bi bile dovoljene, in jih je gospod klečeplazno skril pod dežnik “zasebnih” šol.

 2. Poleg tega, mar nihče ne opazi da se ta odločba nanaša samo na osnovne šole, ne pa tudi na gimnazije.
  Pričakujem, da bodo zdaj v duhu varčevanja, zmanjšali financiranje “zasebnih” gimnazij za približno ta znesek.

  • Zakaj? Ne vidim zakaj ne bi mogli zmanjšat. Srednje šole niso obvezne, tako da ta odločba ne velja za srednje šole. Samo za osnovne.

 3. Zato, ker že obstajajo šole, ki so še vedno 100% financirane (program) in šole, ki so nastale po tem in so financirane le 85%.

Comments are closed.