Prejeli smo: Izjava za javnost Škofijske Karitas Celje

14

karitasOb ponovnem prihodu beguncev na slovenska tla se je danes ponoči tudi v Celju zgodila nova namestitev beguncev v novem namestitvenem centru. Na Dobovi, v Rogatcu in v Brežicah so prostovoljci tudi že zavihali rokave.

Iskrena hvala vsem za dosedanjo pomoč. Pri Škofijski Karitas Celje ponovno potrebujemo vašo pomoč, zato bomo hvaležno sprejeli materialno in nematerialno pomoč.

Materialno pomoč zbiramo:
– v Mladinskem centru Celje, Mariborska c. 2, Celje, v času uradnih ur;
– v Humanitarnem skladišču Vrbje, Vrbje 82, 3310 Žalec, med 7. in 15. uro.

ZBIRAMO:
– topla oblačila, trenerke in spodnje perilo (za otroke in odrasle),  kape, šale, rokavice, nogavice
– higienske pripomočke: otroške plenice, damske vložke, zobne ščetke, zobno pasto, milo, britvice, gel za tuširanje.
– živila, ki ne potrebujejo hlajenja in toplotne obdelave: ribje konzerve, sveže in suho sadje, mala pakiranja čokolad, vafljev, piškotov, marmelad
– otroške igrače, plišaste živalce in avtomobilčke,
– športne in zimske čevlje.

Prostovoljci v namestitvenem centru:

Ponovno pozivamo vse, ki ste pripravljeni darovati svoj čas, da se prijavite na spletni strani Slovenske Karitas (http://www.karitas.si/begunci) in sodelujete kot prostovoljec/ka v begunskih centrih pri delitvi oblačil, hrane in ostalih potrebah.

Hvala za vaš trud in solidarnost.

Škofijska Karitas Celje

14 KOMENTARJI

 1. Ta poziv je seveda več kot na mestu.

  Moj komentar pa na direktorja slovenske Karitas Imreta Jerebica včeraj na Odmevih. Tako je hvalil včeraj slovensko ukrepanje na zadnja dva dni nove begunske krize, da je bilo meni kar nerodno in se sprašujem, če je izgubil stik z realnostjo ( kar je problematično, če se osebi na vrhu tako pomembne organizacije v taki preizkušnji zgodi).

  Slovenija je vendar, to je očitno, pred zlomom nekega nerealističnega koncepta ravnanja z migranti. Že ko zastaviš nek očitno anankastičen cilj, da boš vsak dan prepuščal in oskrbel 2.500 ljudi in niti enega več, je jasno, da si v kaotični situaciji povsem brcnil v temo. Verjamem, da se mnogi ljudje, tudi policisti in prostovoljci na meji trudijo, ampak nasprotno od trditev Jerebica smo včeraj videli katastrofo.

  Organizacijsko katastrofo, za katero je odgovorna vlada, ki očitno ni sposobna niti osnov racionalne komunikacije niti s Hrvaško, niti z Avstrijo. Ni bila samo Hrvaška včeraj problem, tudi Avstriji je notranja ministrica pripisovala neke popolne konstrukte in tem konstruktom prilagaja ravnanje – namesto da bi migrante pošiljali Avstriji ( ki je imela svoje kapacitete polprazne) so jih v ledenih nalivih v neskončnost zadrževali na hrvaški meji.

  Kako da včeraj Imre Jerebic ni bil sposoben registrirati te humane katastrofe tisočev migrantov na naši meji? Niti ene kritične besede šefa naše Karitas. Za razliko od vodilnih iz Karitas po zahodnih državah, ki znajo še kako politiki in javnosti nastavljati ogledalo.

  • Imre Jerebic je delovanje in sodelovanje policije in vseh humanitarnih organizacij res samo hvalil.
   Najbrž se je celo novinarju Bergantu zdelo, da je tako preveč lepo in prav in je Jerebica izzval h kritičnosti z navedbami o avstrijski Karitas, češ da so zelo kritični do lastnih oblasti in ravnanja Evrope. Pa se Jerebic ni pustil sprovocirati in ni začel politizirati.

   Ne vem, če ni bila na delu previdnostna samocenzura, kajti izkušnje nam kažejo, da se pri nas vse odvija ravno obratno kot v državah (v tem primeru v Avstriji), kjer vlada resnična medijska svoboda.
   Pri nas mediji pogosto zlorabijo morebitno kritičnost nekoga tako, da napadejo in uničujejo tistega, ki je kritičen, namesto da bi tistega, ki je kritiziran pozivali k izboljšanju.
   Pred kratkim smo bili priča medijskemu linču vodstva DUTB, ko so mediji pomagali “ubiti” sla, ki je prinašal slabe novice”.

   Vedoč to, popolnoma razumem gospoda Jerebica, da se je odločil ostati na varnem bregu opisovanja prvenstveno humanitarne vloge, kot jo ima Karitas.

   • Da se je Bergantu zdelo ‘preveč lepo in prav’ je pravzaprav logično.
    Danes velja, da se konstruktivanost slabo prodaja. Bolje se baje ‘prodajajo’ panika in medsebojni spori.

    • Darja, ne gre za spor, torej spor Karitas z oblastnimi organi. Pričakoval bi od Jerebica, da je bolj kritičen edino zaradi stiske ljudi, v kateri so se znašli zaradi ukrepanja oblasti, kakršno je bilo. Očitne stiske, ki jo je opazil tudi svet. V veliki meri nepotrebne stiske.

     Oprosti, ampak meni je nojevsko, če tega ne opaziš. Posebej, če tega ne registrira prvi med humanitarci.

 2. Sicer sem pa jaz včeraj izgubil še zadnji kanček upanja, da lahko od Cerarjeve vlade Slovenija pričakuje kaj dobrega. Prej sem si namreč še mislil, ah, saj je vendar boljše, kot če bi nas vodili neki levi fanatiki, Cerar se le zdi bolj umirjen človek z nekaj moralne integritete in razumnosti pravnega strokovnjaka.

  Zdaj sem pa po čistki Skandinavcev na DUTB in po včerajšnjem ravnanju ob prvem dnevu nove migrantske krize, prepričan, da od te vlade nič ne bo, da je brez ciljev, nekompetentna in se pusti premetavati od razmer in čudnih ozadij. Čim prej bo šla ta vlada, tem bolje.

  Verjetno bi bilo prav, da opozicija takoj zahteva prečasne volitve.

 3. Odgovor je na oba tvoja prispevka, IF:

  Meni pa se komaj zdi, da država glede na situacijo ne bi funkcionirala dobro.
  Pohvalno! Zaenkrat sem prijetno presenečena. Zame nad pričakovanji. (lej … moram napisat, kar že ves čas opažam)

  Gospodu Jerebicu – če te prav razumem – pa konec koncem očitaš pravzaprav le to, da z vlado sodeluje, namesto, da bi jo napadal, kot to naj bi delali ti, ki so ‘na naši liniji’. (Tako jaz vidim tvoj prispevek – a lahko se motim)

  Toda prav to, kar dela, je njegovo delo. Odlično ga opravlja! In ne le on, ampak tudi množično zaledje, ki ga Karitas ima med dejavnimi kristjani.
  Meni je to, kar je povedal v Odmevih blizu. 🙂
  Človeku, ki je ves čas tudi na terenu oz. v stiku s terenom, tudi skrbi za koordinacijo, pa težko očitaš, da je izgubil stik z realnostjo 🙂 .

  Kar se pogovora tiče pa presodite še tisti, ki ste ga v živo niste spremljali (minuta 15:30 )
  http://4d.rtvslo.si/arhiv/odmevi/174366201

  Sem bila pa hvaležna že v prejšnjem begunskem valu preko Slovenije za podrobno poročanje na radiu Ognjišče o situaciji na terenu preko dela Karitas (ki zares na terenu dela). Druga (ali tretja) plat kot protiutež takemu ali drugačnemu alarmantnem poročanju pride prav.
  Človek sešeteje dva in dva in poveže z lastnimi izkušnjami (če jih ima), pa potem jasneje vidi.

  Dovolj sem blizu Karistas, da verjamem tej palti. Ni niti brez stika z realnostjo (morda ima celo največji stik z realnostjo -precej večji kot novinarji, ki pridejo tja narediti novico, ki se bo ‘prodajala’) , niti nerealistična (na terenu v konkretnem stiku z ljudmi si težko nerealističnen. Tam odpadejo mnoge prejšnje nerealne predstave )

  • Ne vidim tu “naše linije”. Vsako različno mnenje deli, toda to še ne pomeni delitve na naše in vaše. Pozabljamo kaj pomeni delitev na naše in ostale. Niti ne vaše. Naši, pomeni naši pajdaši. To pa vemo kateri so. Tipično levičarska, socialistična elita, ki brani vse kar jih ohranja na oblasti. Ne glede na sredstva ali cilje.
   Zelo narobe uporabljaš pojem “naše linije”. Zato tudi večinoma “vaši” sploh ne obstajajo, ampak gre za delitev na “naše” in vse druge. Kajti tisti “vaši” niso običajno niti organizirani, niti spajdašeni med sabo. So le zunaj “naših”. Kar je običajno dovolj za diskreditacije, poniževanje in zaničevanje. Ta socialistični, komunistični, model “legalnega” linča je prav vrhunsko izpiljen, tako da so zaslepili še tebe.

   • Citiram: “Zato tudi večinoma “vaši” sploh ne obstajajo, ampak gre za delitev na “naše” in vse druge. Kajti tisti “vaši” niso običajno niti organizirani, niti spajdašeni med sabo. So le zunaj “naših”. Kar je običajno dovolj za diskreditacije, poniževanje in zaničevanje. ”

    Odlično! Hvala Zdravko! Se povsem strinjam 🙂

    Moja velika želja (leta in leta in leta ) je ta, da se preneha presojati besede/ravnanja na podlagi tega KDO, ampak KAJ. In ne na podlagi parcialnih interesov, ampak naših skupnih interesov. Seveda vedno obstajajo različni pogledi na to, kaj je dobro za Slovenijo. To je zelo normalno in tudi omogoča skupno (čeprav ne lahko) rast k dobremu za nas vse. Da bi le način ‘naj sosedu koza crkne, če je že moja tako kumrna’ opustili.

    Ko bo neka politična stranka ali nek politik sposoben priznati dobro potezo nekomu iz ‘nasprotnega tabora’ in ko za to ne bo oblaten s strani ‘svojih’, bomo na dobri poti, da postanemo država v kateri se bo dalo živeti.
    Šele takrat… (!)

    To seveda ne pomeni ne kritizirati slabih potez (pri teh, ki jih doživljamo kot svoje, ali onih drugih). Tudi ne pomeni, da se človek ne bori za to, kar sam v svojem malem prepoznava kot resnično dobro. Nasprotno, ravno z vso močjo bi se morali boriti za resnično dobro (najprej v sebi, potem med svojimi, potem širše). Borba proti slabemu v drugem preprosto ni dovolj.Tudi ni dovolj borba za lastne interese.

  • Darja, mene figo brigajo tu politiki. Veselil bi bil, če bi trenutna vlada bolje obvladala situacijo. Pa je ne.

   Več problemov ima kot Srbija ali Hrvaška, ki nista vzor organizacije in discipline, pri prehodu istega števila migrantov. Vsi na tej balkanski migrantski poti dobivajo po okoli 10.000 migrantov dnevno in se morajo s tem znajti. Ne more se naša vlada anankastično odločiti za številko, ki si jo zamisli- 2.500 in ko se zgodi realnost, vse odpoveduje in poka po šivih.

   Zadnje, kar bi napadal je Karitas. Ki jo zelo cenim. Objavljeno je sicer, da je trenutno na terenu 40 prostovoljcev Karitas. Kar je pa, odkrito rečeno, precej majhna številka glede na razmere.

   Sem pač kritičen do enega nastopa direktorja Jerebica. Ne bom se ponavljal. Ostajam pri svojem. Veš, zakaj se počutim upravičen, da kritiziram?

   Tudi zaradi poročil kot je tole, ki sem ga že včeraj v angleščini prilepil in ga je izgleda opazil le Zdravko. Novinar BBCja je bil cel čas, tudi ponoči z migranti na meji. Evo, povzetek iz Domovina.si

   ” Nič kaj prizanesljiv do Slovenije ni tudi novinar britanske hiše BBC Guy Delauney, ki je včeraj poročal s Trnovca: “Majhen mejni prehod Trnovec je z več sto ljudmi, v ledeno mrzlem dežju ujetimi na “nikogaršnji zemlji” postal karikatura človeške bede. Vstop v državo jim je onemogočila policija.

   Oblasti in humanitarne organizacije so bile na njihov prihod povsem nepripravljene. Ni bilo ne šotorov, ne drugih zatočišč, kamor bi se prebežniki, med katerimi je bilo veliko število majhnih otrok, lahko zatekli.”

   Imaš kakšen komentar, draga Darja? Se ti zdi to v redu? Te “karikature človeške bede”, kot pravi novinar ene najbolj verodostojnih medijskih hiš na svetu? Je prav, da Karitas ni kritična do take situacije in nepotrebnega trpljenja tolikih ljudi, tudi otrok? Nemara tudi samokritična, saj se posredno nahaja v oceni onih, ki da so očitno nepripravljeni na val migrantovm, pa bi po poklicanosti morali biti.

 4. Prav fino za levičarje, da imajo na “desni” takšne tipe kot Darja. Zastran takih bi po moje lahko socialistično samoupravljanje še kar naprej obstajalo. Verjetno so bili na mestih, kjer se jim s plašnicami na glavi ni ničesar dogajalo. Kakšne hude jame neki, to ne obstaja. Če pa že, jih bomo kar odfilozofirali, prekrili z nekakšnim vsesplošnim tako rekoč nadnaravnim prijateljstvom, morda bomo od same “nadnaravne ljubezni” še razpustili Dob, pa bo.

  Če je za koga res treba intenzivno moliti, je potrebno prav za takšne.

  Kaj si mislim o Cerarjevih “rešitvah” glede beguncev, sem pa že drugje napisal.

 5. Ljubim svojo ženo. Je član SDS-a (no bolj tako, ker so jo prosili), ima neko funkcijo v državni(občinski) upravi in je danes kakšnih štirinajst ur direktno pomagala beguncem. Domov je prišla napol prisebna, žalostna, ker ni mogla vsem pomagati in vesela, ker je nekaj naredila. Občuduje one , ki zdržijo več.
  Jaz sem ves dan visel na internetu, spremljal begunsko krizo in modroval.
  Kako lepo spi….(budilko ima naravnano na 5 :00)

Comments are closed.