Prejeli smo: Izjava za javnost Evropske platforme spomina in vesti

1

platform_euEvropska platforma spomina in vesti je posredovala slovenski vladi pismo in objavila izjavo za javnost, v katerih poziva slovensko vlado, naj arhivi UDBE ostanejo odprti. Dostop do arhivov mora biti omogočen vsakomur, da se lahko učimo iz grozot preteklosti.

Evropske platforme spomina in vesti združuje 43 institucij iz 13 držav članic Evropske unije, Ukrajine, Moldavije, Islandije, ZDA in Kanade. V imenu Platforme je pismo in izjavo poslal njen predsednik Göran Lindblad.

Spoštovana predsednica vlade,
spoštovani ministri,

Evropska platforma spomina in vesti podpira odprtje slovenskih arhivov širši javnosti. V resoluciji z dne 2. aprila 2009 so vse politične skušine v Evropskem parlamentu (z izjemo GUE/NGL), vključno s socialnimi demokrati, članice pozvale k resničnemu prizadevanju za odprtje arhivov, vključno z arhivi nekdanjih notranjih varnostnih služb, tajnih policij in obveščevalnih agencij.

Da bi se lahko učili iz grozot preteklosti, mora biti dostop do teh arhivov omogočen vsakomur. Nedemokratična vladavina in kršitve temeljnih človekovih pravic se na evropskih tleh ne smejo nikoli več ponoviti.

Priporočamo, da Slovenija pri odpiranju arhivov sledi primerom dobrih praks Nemčije, Poljske in Češke.

S spoštovanjem,
Göran Lindblad, predsednik Evropske platforme spomina in vesti.

Pismo je v izvirniku dostopno na povezavi.

Študijski center za narodno spravo

1 komentar

Comments are closed.