Prejeli smo: Izjava SŠK pred volitvami

12

sskPred nami so že druge izredne volitve v Državni zbor, ki so izjemnega pomena za našo državo. Vsi smo poklicani, da izpolnimo svojo državljansko dolžnost in odgovorno oddamo svoj glas. Če želimo, da se družbeni in ekonomski položaj v Sloveniji spremeni, potem se moramo udeležiti volitev in izvolite tiste, ki v svojem programu zagovarjajo vrednote pravičnosti, solidarnosti, človekovih pravic, dostojanstva človekovega življenja, pomena družine in vladavine prava za vse ljudi.

Zadnji dogodki, ki upravičeno vznemirjajo številne državljane Republike Slovenije, nas opozarjajo na krizo, ki pretresa Slovenijo kot pravno državo in nam narekujejo, da smo na vrednoto pravne varnosti ter poštenega, nepristranskega in strokovno zanesljivega sodnega sistema še posebej pozorni.

Udeležba na volitvah in izvolitev najboljših kandidatov je državljanska in krščanska dolžnost za vsakega izmed nas. Luč za spoznanje komu dati svoj glas, naj bodo Jezusove besede: »Po njih sadovih jih boste spoznali«. Zato si v času pred volitvami vzemite čas in premislite, kaj in na kakšen način so v preteklih letih stranke in posamezniki naredili za našo domovino in kako realne so njihove obljube za našo skupno prihodnost.

Vse katoličane in druge verujoče državljane Republike Slovenije lepo vabimo, da v teh dneh okrepijo svoje molitve za našo domovino.

Slovenski škofje

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. Andrej Glavan se je danes ob robu te uradne izjave škofovske konference ( ki je povsem v redu, a bi jo Anton Stres verjetno sestavil še bolj tehtno) izrazil pogumno in povsem direktno o procesu Patria kot nesprejemljivem montiranem političnem procesu.

  In jih takoj dobil s strani naših vrlih medijev po hrbtu. Omenim naj samo besne napade Janija Muhiča in Petre Krčmar v poročilih POP TVja. Spet se je pojavila na tapeti finančna luknja mariborske škofije, iz naftalina so privlekli sociologa religije in specialista kulturnega boja Smrketa ( verjetno Dragoš ali Černič danes nista bila na voljo).

  Hvala, gospod Glavan, ker ste bili resnicoljubni in pogumen! ( Bi rekel, da to sodi k duhovnemu profilu kristjana, pa čeprav pri izpostavljenih osebah naše “krščanske stranke” izziva veliko začudenje in nejevoljo.)

  • Gospod Anton S. bi jo res lahko še bolj tehtno sestavil, a je ni. Je ni smel, ker se je par krat podpisal na napačen papir in ni bil več svoboden. Škof Andrej pa je svoboden, zato lahko piše. Čeprav … mogoče sploh ne bi smel, ker nima polnih pooblastil.

   • A ni to zanimivo? Nima pooblastil, a se oglaša. Enako je bilo tudi pri škofu Vovku.
    Vsi drugi škofje, s pooblastili, pa so molčali. Razen Rodeta.

 2. Vem, da ne gre samo za Janeza Janšo – gre za ZA VSE NAS, DRAGI LJUDJE, ki smo vpeti v gnil gospodarski, bančni, zdravstveni, sodni, volilni… sistem. Prav imajo tisti, ki trdijo, da smo se pred leti osamosvojili od Jugoslaviji, vendar se nismo osvobodili od rdečega komunističnega prekletstva, ki narodu ne dovoli normalnega materialnega in duhovnega razvoja.

  Ugotavljam, da smo pred 2. svetovno vojno stopali v korak s sosednjimi narodi, pa nas je rdeči teror za cela desetletja pahnil na težak marš v drugo smer – v diktaturo, množična grobišča, tajne usmrtitve, preverjanja, nacionalizacijo, nenehen nadzor, ustrahovanja… množic in peščico privilegiranih, ki so si pri državnem koritu privoščili nesramno veliko – veliko preveč!

  Podredili so si vse pore družbe – vse so imeli pod nadzorom (politiko, sodstvo, vojsko, policijo, gospodarstvo, šolstvo,… – vse!) in odstranili vse (tudi fizično), ki niso trobili v isti rog.

  g. Matija Tratnjek, župnik pri sv. Tomažu pri Ormožu
  https://www.casnik.si/index.php/2014/07/03/prejeli-smo-iz-zupnijskega-lista-kako-dolgo-se/

 3. Andrej Glavan ima vso pravico povedati, da ga skrbi, kar se dogaja, tudi to, kar so v ločenem mnenju zapisali nekateri ustavni sodniki. Ampak da je to mnenje kar razglasil za edino pravilno, pa je dalo “nasprotnikom Cerkve” nove zaloge streljiva. S tem bo zato več škode kot koristi.

  • Nič ni razglasil za edino pravilno. Rekel je ” tako jaz mislim”. In hvala Bogu, da je rekel. Če ne bi rekel, bi kamni vpili.

   Ti si pa očitno tipični primer, nadresiran verjetno iz komunizma, kako je treba kristjanu ob evidentnih krivicah lepo rep med noge, biti tiho, da ne bojo nasprotniki Cerkve spet hudi.

  • Nasprotniki Cerkve nimajo več nobenega streliva. Država je padla na glavo. Dokončno.
   Raje molčite, da vaša sramota ne bo še večja.

   • … koliko časa še bo slovensko občestvo brez nadškofov … kaj lahko vpliva na hitrejšo odločitev ? …

    • Bi rekel, da še dolgo. Dokler veje molk ne bo nič. Vsaj upam, da bodo tokrat dovolj potrpežljivi v Vatikanu in ne bodo več “nasedali” tej naši kontinuiteti “če ne naredim nič, ne rečem nič, sem alfa in omega”.

 4. Če vam je težko razpravljati o čem drugem, vsaj malo pragmatično razmislite, ali zaradi Glavanovih izjav ne bo več škode kot koristi.

  To velja tudi za vaše “pogumne” izjave.

Comments are closed.