Prejeli smo: Izjava SKLS pred volitvami

9
Volitve, foto: Aleš Čerin.
Volitve, foto: Aleš Čerin.

Dragi bratje in sestre v Kristusu, hvaležni našim škofom za pastirsko spodbudo pred volitvami tudi sami kličemo: »Gremo na volitve!« Pri tem prosimo Sv. Duha, da nam pomaga izvolili modre in poštene predstavnike v Državni zbor ter voditelje naše Vlade.

Naš rojak, blaženi Anton Martin Slomšek, velik Slovenec in domoljub, nam iz nebes ljubeče polaga na srce:
»Ne bodite zaspani za svojo srečo ali nesrečo, ampak odprite oči, oglejte si dobro in pomislite, koga boste volili! Izvolite može po božji volji, modre in pravične, srčne in resnične! Kdor preveliko obeta, malo izpolni. Izberite si
može po njihovih dosedanjih delih, kako so se med vami dosedaj nosili in dobrega storili. Kakor si boste postlali, tako boste ležali!«

V tem času pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami je v naši lepi Sloveniji na kocki več, kot si lahko predstavljamo. Z glasovanjem za predstavnike, ki se zavzemajo za spoštovanje krščanskih vrednot, ki prevevajo duha ustanoviteljev Evropske unije in duha tistih, ki so verjeli v osamosvojitev Slovenije izpod totalitarnega jarma, lahko vsak pripomore k lepši in prijaznejši prihodnosti.

Te vrednote je mogoče živeti in izpolnjevati le v svobodni in demokratični družbi, kjer deluje vladavina prava in obstaja zavedanje o odgovornosti za lastna dejanja kot neodtujljivi prvini človekovega dostojanstva.

Naj nam pri tej pomembni odločitvi pomaga Mati Marija Pomagaj.

Svet katoliških laikov Slovenije

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


9 KOMENTARJI

 1. Kdaj demokracija po meri volivca?
  Katera stranka ima v volilnem programu namero za spremembo volilnega sistema? Večina strank je namreč še nedavno ugotavljala, da je sedanji čisti proporcionalni sistem popolnoma neustrezen, ni v skladu z ustavo, odreka volivcu neposredno pravico izbire kandidata in je vzrok, da ni odgovornosti v družbi. Zavrt je razvoj demokracije in države prava. 75% volivcev na nedavnih volitvah poslancev v evropski parlament je izvolilo poslance s preferenčnim glasom. Politikom in poslancem to res nič ne pomeni? So se prestrašili vpliva volivca? Dejstvo je, da je pred leti levica in SLS, kljub sporočilu ljudstva na referendumu, da je dobil večino glasov večinski volilni sistem, z ustavnim zakonom zapisala v ustavo partijski, čisti proporcionalni sistem, ki daje odločilno moč izvolitve poslanca stranki, ne pa volivcu, kar je po moje kratenje demokratičnih, ustavnih pravic volivcem. Predvsem SD in SLS sta še vedno najbolj proti spremembi volilnega sistema. Tudi vplivna SDS je spremembo volilnega sistema potem v parlamentu vedno zastavila tako, da do spremembe sistema ni prišlo. Čeprav je tudi Janez Janša dejal, da je SDS za spremembe v smer, da končno šteje tudi glas volivca dan kandidatu. Vsak odmik in kompromis bi bil premik v pravo smer. V to smer se je menda trudil tudi predsednik republike, da se politiko osveži in približa ljudem. Ali so bile vse obljube le sprenevedanje in čisti blef? Naj vse ostane tako, da “bomo izvoljeni po starem”, je bolj gotovo, so »tiho odločili in nič storili« poslanci in odločilne stranke. Volivci smo lahko še naprej na stranskem tiru s svojo pravico izbire in podelitve mandata, kdo nam bo vladal. Vse stranke pa vladajo “seveda” v imenu in predvsem za račun ljudstva. Pošteno? Ne! Ne samo nove obraze in nove stranke, temveč tudi nove obraze v starih strankah, ki spoštujejo ustavo, tudi glas volivca in odgovornost do volivca.

 2. Kristjan v politiki se je tako dolžan ukvarjati z razvijanjem pravičnosti in neprestanim izpopolnjevanjem družbenega in gospodarskega sistema ter vseh podsistemov
  To počne predvsem s pametjo in ne z vero.
  Temeljna vrednota, ki ga vodi in zavezuje, je tako iskanje pravičnih rešitev za čim večje število ljudi. Samo tako se lahko krščanska politika uveljavi in preživi. Vse drugo s krščanstvom in krščanskimi vrednotami nima veliko zveze, zato ima tudi sklicevanje nanje ob nepravem času nasprotni učinek. Če kristjanom v politiki uspe na področju zakonodaje izboriti pravičnejše zakone, ki pravičneje razdeljujejo dobrine med ljudi, ki v večji meri dajejo vsem ljudem enake možnosti in bolje urejajo odnose med državljani, bo takšna politika imela ne samo dovolj močno stranko, ampak tudi dovolj veliko volilno telo, ki jo bo podpiralo.
  DRUŽINA, 12.10.2008; dr. Ivan Štuhec: »Odgovornost Cerkve«

 3. Lepo, a samo 10% opravljenega dela.

  Če že ne morete iz svoje avtoritete kaj povedati, temveč pobirate od Slomška, potem še napišite, kaj je jasno in ostro Slomšek povedal o socializmu in komunizmu.

  Takrat. Sedaj je od socializma zaslepljenih neprimerno več slovenskih in “katoliških” ovc. In v vseh 25 letih škofje niti enkrat niso uvedli molitev za izganjanje socializma, za razlikovanje katoliške vere in socialističnega prazboverja, kaj šele da bi dejansko sami izganjali socialističnega Hudiča iz Slovenije.

 4. Uf, pa še samo o možeh govorijo.
  Socialisti pa so v glavnem same copate in kalimeroti, potuhnjenci, kakšni možje neki. Socialistke pa možače.

 5. Naš problem ta trenutek vsaj bi moral biti očiten je sodba Janeza Janše.
  Če mi pristajamo na ta prezir in zaničevanje s strani sodstva, če mi ne zmoremo nič proti temu, potem imamo resne težave. In teh težav ne bomo odpravili zgolj z udeležbo na volitvah.
  Glede na situacijo bi morda celo morali razmišljati o bojkotu volitev.
  Če je vse kar naši pastirji zmorejo to, da nas pošiljajo na volišča, potem smo res v globoki luknji.
  Tega je mene bolj strah od vseh socialistov, ki bodo morda jutri na oblasti, pa magari celo z 2/3 večino. To sploh ni problem naše družbe.

 6. Kakšna pa je politika brez krščanskih vrednot: ljubezni oziroma medsebojnega spoštovanja osebnega dostojanstva, resnicoljubja, pravičnosti, poštenosti, odgovornosti in solidarnosti?!

  Ali se vam ne zdi, da nam prav to manjka in ničesar drugega?!

 7. Vendar znamo glede krščanskih vrednot tako slepomišiti namesto, da bi bobu rekli bob in imeli obilni pridelek, razumevanje, enotno ustvarjalno sodelovanje in skupen svetal cilj!

 8. Edini rezultat izjav slovenskih škofov o volitvah bo, da bo v parlament prišla Alenka in da bo NSi odščipnil kakšen odstotek in jih porinil na rob praga parlamenta.

Comments are closed.