Prejeli smo: Izjava O pravičnosti, pravni državi in začetku prestajanja zaporne kazni Janeza Janše

12

pravicnost_in_mirV slovenski javnosti smo danes priče močno razširjeni bojazni, da se vračajo časi totalitarnega družbenega reda in njegovega pravnega sistema, v katerem je bil obdolženec spoznan za krivega, ne glede na dokaze, ker je tako odločila politična oblast. Neodvisno sodstvo je vsekakor eden najpomembnejših stebrov demokracije, toda njegova avtoriteta je odvisna predvsem od njega samega, se pravi od njegove dejanske neodvisnosti, nepristranskosti in prepričljive strokovnosti. Zato mora biti v prvi vrsti v interesu sodstva samega, da se odpravi vsak dvom v njegovo neodvisnost, nepristranskost in strokovnost.

Ta dvom pa danes obstaja in se še krepi. Po mnenju številnih pravnih strokovnjakov, katerih mnenja ni mogoče prezreti ali omalovaževati, Janezu Janši, voditelju najmočnejše opozicijske stranke, in drugim obtoženim v zadevi Patria, nobena krivda ni dokazana, zelo sporna sodba pa je navkljub temu postala pravnomočna in je moral vodja opozicije oditi v zapor tri tedne pred volitvami. Vse kaže, da bodo s t. i. afero Patria letos že tretjič zaznamovane parlamentarne volitve, tokrat najhuje. Če se bo izkazalo, da je bil ves ta proces politično motiviran in izpeljan ter da je bila obtožba neutemeljena in obsodba nedokazana, bo to pomenilo, da so bili slovenski državljani in volivci na parlamentarnih volitvah trikrat zavedeni, zmanipulirani in so bile volitve v bistvu zlorabljene in zato nelegitimne. To pa bi bilo absolutno nesprejemljivo in bi na najbolj grob način teptalo temelje naše mlade demokracije. Na ugled Slovenije kot pravne države bi to vrglo zelo hud madež. Zato je nujno potrebno, da se ta zadeva razčisti še pred prihodnjimi volitvami.

Komisija Pravičnost in mir pri SŠK je zato zelo zaskrbljena nad političnim položajem v naši državi in še posebej nad stanjem pravne države, ki je eden izmed ustavnih temeljev slovenske države in sploh vsake demokracije. Zato pozivamo slovensko pravosodje in vse državne ustanove, ki jih to zadeva, da bolj prepričljivo zagotovijo nepristranskost in zakonitost ter s tem ohranijo avtoriteto pravosodja. Vsak državljan ima pravico do pravne varnosti in pravičnega sojenja. Ko gre za vodilne politične osebnosti, pa gre še za pravico, ki jo imamo vsi državljani, da na volitvah volimo svobodno, preudarno in odgovorno, ne pa zavedeni in zmanipulirani. Svoboda delovanja voditeljev politične opozicije je eden izmed stebrov demokratične pluralne družbe. Zato morajo pravni postopki in odločbe proti voditeljem opozicije izpolnjevati najvišji standard pravičnosti, zakonitosti in pravne varnosti ter ne smejo vzbujati niti najmanjšega utemeljenega dvoma za strokovno in demokratično javnost. Samo pod takšnimi pogoji je mogoče zagotoviti poštene in demokratične državnozborske volitve.

dr. Tadej Strehovec
Predsednik Komisije Pravičnost in mir
pri Slovenski škofovski konferenci

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


12 KOMENTARJI

 1. Dragi dr. Tadej Strehovec, Predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci
  žal vam moram reči, da ste vlak zamudili. NISTE SE OGLASILI TAKRAT, KO BI SE MORALI!!!!!!!!! tako kto že kdaj v SLO zgodovini ste cincali in tehtali, kaj bi bilo za vas bolje: da se sprenevedate in ostanete tiho, za vsak slučaj, da vam levi prijatelji ne zamerijo ali pa da se oglasite in kakšno rečete, za vsak slučaj, če se vam zdi, da se vam bo oglašanje 10000 % splačalo.
  To vaše cincanje, cinizem in ”zavijanje z očmi” pa je strahotno vplivalo tudi na občestvo.
  Kaj se namreč dogaja med kristjani?
  To, da nekatzeri še huje pljuvajo po Janši kot levičarji. In še z bolj ”izbranimi” besedami komentirajo o njegovi krivdi.
  Vsakokrat, ko takšne komentarje slišim, si rečem, saj ni čudno, ko pa Cerkev ”pri glavi tako zelo smrdi”. Ni čudno.
  žal je že tako, da so tudi verniki – ovce. Če en bi bili, bi Cerkvi že zdavnaj izstavili račune za mariborsko škofijo, za oba Zvonova, v katerih se je mešalo drek v želji posameznikov (??) – obogateti…

  • V odgovor nm:”verniki-ovce”SMO ena Kristusova Cerkev in v Njeni službi je tudi vse službeno duhovništvo ali redovništvo z vso najvišjo hierarhijo vred-sami sebi računov ne izstavljamo.

  • Nm, brez volilcev katoličanov SDS ne preseže 10%, pa sem verjetno veliko napisal. Seveda vem, da tvoje pisanje ni tudi mnenje vodstva stranke SDS, ker oni niso bedaki.
   RKC se je v Sloveniji ob vseh za narod in državo pomembnih dogodkih ob pravem času in pravilno oglasila. VEDNO vsaj od leta 1989, kar spremljam politiko.
   Ti pa ali si levi provokator ali pa nimaš pojma o kristjanih, RKC in strankarskim življenjem v Sloveniji.

   • “RKC se je v Sloveniji ob vseh za narod in državo pomembnih dogodkih ob pravem času in pravilno oglasila. VEDNO …”

    Milan Kučan je nosilec številnih najvišjih odlikovanj in priznanj. Med drugim je nosilec odlikovanja … »Viteza reda Papeža Pija«, s katerim ga je odlikoval papež Janez Pavel II. Copy&paste s spletne strani http://www2.gov.si/up-rs/2002-2007/bp-mk.nsf/ostalo/biografija

    Vedno in pravilno oglasila … 🙁

    • Tako kot SDV tudi CMD ni kar izginila. Imamo situacijo, da se Cerkev v Sloveniji preganja in obenem “zelo dobre” odnose med Vatikanom in preganjalci Cerkve v Sloveniji. Upam, da je to eden izmed vzrokov, da še nimamo novih škofov. Čas je, da se ta absurdna situacija konča.

     • Nekaj pa že morajo vedeti tudi v Vatikanu! Ko je prejšnji mesec eden od slovenskih škofov (bom izpustila podrobnosti) pri nekem sprejemu v dokaj sproščenem ozračju vprašal papeža, zakaj v SLO še ni škofov, se je ta zresnil, položil glavo med dlani, dolgo časa molčal, nato pa počasi rekel: “To je zelo zapletena (ali težka – ne vem več točno) situacija.”
      Meni je zlasti njegov molk precej zgovoren …

 2. Zakasnela reakcija na evidentno kršenje človekovih pravic je ena od hudih in nepopravljivih posledic dekapitiranja slovenske Cerkve. Kje so tisti časi, ko je Komisija Pravičnost in mir pogosto in promptno reagirala še v starem režimu?! Toda takrat jo je vodiil dr. Tone Stres! Res pa je, da so prehiteli poklicno varuhinjo človekovih pravic, ki se bo oglasila za pravice cerkve ropotanja po pločevini ali gejev za posvojitev otrok.

Comments are closed.