Prejeli smo: Izjava Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč

6
Park spomina in opomina Kamniška Bistrica

Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč je s svojo sejo dne 23. avgusta 2017 počastila dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov. Posebno pozornost posvetila izvajanju letošnjega programa dela. Akcije potekajo uspešno, čakamo le še na rezultat razpisa za začetek odstranjevanja miniranega skalovja v breznu pod Macesnovo gorico.

V Slovenskem času, prilogi Družine, je na dan spomina na žrtve totalitarnih režimo izšel članek Roberta Dolinarja o ureditvi grobov žrtev vojne in revolucionarnega nasilja, kjer so pokopani posmrtni ostanki žrtev, ki jih je Komisija izkopala iz prikritih morišč in grobišč. Komisija je njegov predlog podprla.

Komisija pri svojem delu pogosto naleti na nejasnosti, ki kažejo, da niti ena kategorija žrtev, ki jih lahko razumemo pod široko kategorijo »žrtev vojne in z vojnami povezanega nasilja«, ki jih kot vredne groba in spomina upodablja novi spomenik na kongresnem trgu, nima ustrezno urejenih grobov. Zato smo obravnavali gradivo o možnem usklajevanju dela več ministerstev (MDDSZ, MK, MGRT), da bi  uredili dosedanje neurejeno stanje in vzpostavili slovensko mesto mrtvih, kjer bi RS imela pregleda nad vsem grobovi in bi ukrepala tako, da bi vsi grobovi deležni enakovredne skrbi po enakih in strokovno utemeljenih merilih. Pobudo z analizo stanja in predlogi za nadaljevanje dela pošiljamo predsedniku RS, predsedniku Vlade RS, predsedniku Državnega zbora, predsedniku Državnega sveta, ministrici za delo, družino in socialne zadeve, ministroma za kulturo in za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Predsednik Komisije:

Dr. Jože Dežman

6 KOMENTARJI

 1. vzpostavili slovensko mesto mrtvih,
  ========
  No, o čem jaz govorim. Če to ni nekrofilija, potem ne vem kaj je.
  Ni nobenih grobov za katere ne bi bilo poskrbljeno tako kot je treba. Huda jama, Kočevski Rog, to pa niso grobovi!

  • Imate prav, Zdravko, res učinkuje morbidno ta izraz “slovensko mesto mrtvih” 🙁

   Kot pri marsičem se tudi pri ohranjanju spomina na mrtve kaže predvsem slovenska izvirnost v “izumljanju tople vode”.

   Kot primer: posmrtni ostanki italijanskih vojakov, padlih v prvi svetovni vojni, so shranjeni v kostnici nad Kobaridom. Na poti, ki se iz središča Kobarida vzpenja do kostnice, so postavljene postaje križevega pota, na vrhu kostnice je cerkev, ki je na tistem mestu stala že prej. Kobariška kostnica, s pogledom na dolino Soče, je arhitekturno zanimiv in lep spomenik, kjer začutiš pieteto, ne le do tam pokopanih, temveč do vseh, ki so v tistih krajih izgubili življenje zaradi nesmiselne vojne.

   Drugi narodi torej očitno znajo pokopavati svoje mrtve, tuji vojaki imajo na slovenskih tleh dostojen skupinski grob in obeležje, ki ohranja spomin nanje in je hkrati opomnik živim.

   https://sl.wikipedia.org/wiki/Italijanska_kostnica_nad_Kobaridom

   Za slovenske vojne in povojne žrtve pa naj bi vzpostavljali “mesto mrtvih”?

 2. … kjer bi RS imela pregled nad vsemi grobovi in bi ukrepala tako, da bi bili vsi grobovi deležni enakovredne skrbi po enakih in strokovno utemeljenih kriterijih.

  Kaj je grob? To je prostor, kjer je umrli pietetno pokopan, grob pa označen z znamenjem, na katerem je napisano njegovo ime in vsaj še letnica rojstva in smrti.

  Kje so ti grobovi, dr. Dežman?

  Zunaj sodno pomorjene je potrebno šele identificirati in jih dostojno pokopati. Morišča pa opremiti samo s spomeniki, s kratkim opisom dogodka, ki vključuje tudi seznam žrtev.

 3. Kak memorial žrtvam je prav da se postavi. Recimo v Hudi jami. Drugače sem pa proti označevanju morišč.

 4. Hvala vsem komentatorjem za pripombe in ideje in vprašanje ! Posebej je umesten link ga. Vanje.
  Kot je Italijanska kostnica nad Kobaridom, bi lahko imeli na Teharjah, če bi dokončna izgradili Spomenik arh. Marka Mušiča, ki je z odlokom že spomenik državnega pomena.
  Nerazumljivo je, da se ga tako ignorira in favorizira Spomenik žrtvam vseh vojn v Ljubljani, ki je resnično protokolni spomenik kot so spomeniki neznanim vojakom po drugih mestih.
  Spravno naravnani spomenik je na Teharjih in je bil zasnovan kot je realizirana Italijanska kostnica nad Kobaridom.
  Zakaj se tako ignorira lahko odgovori Komisija vlade RS za reševanje prikritih grobišč-morišč in NSZ, ki tudi nima jasnega stališča.
  Na Teharjah je predvideno simbolno pokopno polje za odkrite človeške ostanke po moriščih in dostojanstvena recepcija za svojce žrtev in drugih obiskovalcev, ki z empatijo spoštujejo in vrednotijo pobite, da se nikoli več kaj takega ne zgodi v Sloveniji in v svetu.

 5. Odličen je predlog za ureditev grobov žrtev vojne in revolucionarnega nasilja, ki ga je podal arh. Robert Dolinar v Slovenskem času.
  To je primerno tudi za Park spomina Teharje, vsem tam umorjenim in iz tega kraja v smrt odpeljanim. Arh. dr. Marko Mušič je že predvidel tako spominsko-pokopno polje in tam je lep prostor za taka obeležja in grobnice.
  Z odlokom o Spomeniku državnega pomena je zapisano, da je Spominski park Teharje osrednji simbolni spomenik RS, ki je posvečen spominu na žrtve vseh povojnih pobojev na območju države. To je avtentična lokacija, kjer je bilo zaprtih in po večini usmrčenih ali od tu v smrt odpeljanih več kot 5000 ljudi. Teharje so kraj najbolj znane lokacije povojnih mučenj in pobijanj v osrednji Sloveniji.
  Tu se sliši pesem Teharska legija, ki z ureditvijo zaključi: “In mir se vrne na zemljo, ker vsi podamo si roko ” To je pesem zapornika duhovnika Cirila Turka.

Comments are closed.