Prejeli smo: Grobo omejevanje svobode javnega izražanja

5

Novinarska ekipaIzjava za javnost

Združenje novinarjev in publicistov je zaskrbljeno zaradi nedavno razsodbe okrajnega sodišča v Gornji Radgoni, ki je portalu sobotainfo.com in njegovim ustvarjalcem prepovedalo izražati mnenje glede početja učiteljice na murskosoboški gimnaziji, ko se je za pusta oblekla v kabaretno pevko in pred dijaki odplesala erotični ples. V skladu z razsodbo mora portal umakniti kolumno Igranje s seksualnostjo, v kateri je socialni delavec in bloger Leon Zelko problematiziral početje te učiteljice, poleg tega morajo urednica Špela Horvat, izdajatelj Gibanje za mladino Murska Sobota, ki ga zastopa Tadej Kirinčič, in avtor Leon Zelko učiteljici in šolski knjižničarki Mileni Zelko plačati še 7.650 evrov odškodnine z zakonitimi zamudnimi sredstvi od 1. junija 2011 dalje, prav tako ji morajo povrniti pravdne stroške.

Isti sodnik je v prvi razsodbi leta 2011 zavrnil tožbo učiteljice Zelkove, medtem ko jo je višje sodišče razveljavilo, nakar je sodnik odločil v njen prid. Če bo sodba postala pravnomočna, bodo stroški plačila odškodnine z zamudnimi obrestmi vred za portal pomenili konec njegovega izhajanja. Po drugi strani pa ta taka sodba tudi pomeni grobo omejevanje svobode javnega izražanja ter je v nasprotju s prakso Evropskega sodišča za človekove pravice, ki daje prednost svobodi javnega izražanja pred varstvom zasebnosti. Zato pričakujemo, da bo drugostopenjsko sodišče ravnalo v skladu z evropskimi praksami in spremenilo odločitev nižjega sodišča.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP)
Tino Mamić, predsednik

5 KOMENTARJI

  • Zdravko, imaš smolo. V Sloveniji smo v krepki večini posamezniki, ki bi si z veseljem pogledali erotični ples srednješolske učiteljice.

   Tako da vaše etične pomisleke skozi eno uho not – skozi drugo ven. 😉

   • Mogoce pri Vas – meni pa ni vseeno, ce bi se moj sin naslajal ali bolje receno norceval iz 52-letne uciteljice. Kako naj jo potem spostuje in kako naj resno jemlje njen pouk? Da ne govorim o ravnateljici, ki se ji vse skupaj sploh ne zdi sporno.
    Zame je v tej moji domovini nekaj hudo narobe.

 1. Če bi učitelj – moški imel težave s svojo spolnostjo (če bi ga kazal – da bom nespodobno direkten), bi bil že na Dobu. Zakaj ne bi bile tokrat učiteljice enakopravne. Ali ni to v bistvu pedofilija?

  • Mr, drži, da so tudi srednješolci večinoma mladoletni. A o pedofiliji govorimo pri povzročanju spolnega nelagodja mladim do nekje 15 let (torej bolj osnovnošolcem).

   Gola učiteljica, goli učitelj. Kdo povzroča spolno nelagodje…

Comments are closed.